Najbolji recept za klasični kapkejks (cupcakes)

Najbolji recept za klasični kapkejks (cupcakes)

Ovi jednostavni i veoma ukusni kolačići savršeni su za rođendane, piknike ili kad god poželite nešto slatko. Ovom osnovnom receptu možete dodati šta god želite, od borovnica, čokoladnih čipsa i slično. Ukrasite ih kremom ili dresingom po želji!

Sastojci

160g višenamensko brašno (mešavina oštrog i glatkog brašna)
2 kašike kukuruznog skroba
1¼ kašičice praška za pecivo
⅛ kašičice soli
150g šećera
2 velika jaja, sobne temperature
1¼ kašičice ekstrakta vanile
4 kašike neslanog putera, rastopljenog
60 ml biljnog ulja
60 ml mleka, sobna temperatura

Priprema

Zagrejte rernu na 180°C. Kalup za kolače od 12 delova obložite papirnim korpama ili papirom za pečenje.

U posudi srednje viličine umutite brašno, kukuruzni skrob, prašak za pecivo i so.

U velikoj posudi ručnim mikserom pomešajte šećer sa jajima i ekstraktom vanile na srednjoj brzini dok ne postane penasto i malo se zgusne, oko 3 minuta. Dodajte puter i ulje i umutite dok se ne sjedine. Dodajte suve sastojke i mleko u 3 serije, dobro mešajući između dodavanja. Pažljivo sipajte testo u obložene kalupe za kekse, napunite ih do dve trećine.

Pecite kolačiće u sredini rerne 20 do 23 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Pustite da se kolačići malo ohlade pre nego što ih izvadite, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Ukrasite kolačiće po želji.

Možda će vas interesovati i ovo: