SULTANSKI LOKUM: Autentični turski recept za ratluk
Sastojci
180 g putera
8 kašika brašna
650 ml mleka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
Fil:
seckani orasi
lešnici
pistaći
malo cimeta
i još:
kokosovo brašno
Priprema
1. U šerpi otopiti margarin ili puter, pa kad se zagreje sipati brašno.
2. Mešati nekih 6-7 minuta, zatim sipati mleko, mešajući sve vreme, dok se masa ne zgusne.
3. Dodati šećer i vanilin šećer, pa mešati na laganoj vatri.
4. Smesu sipati u plastičnu posudu i mikserom mutiti 5-6 minuta.
5. Ostaviti da se malo ohladi.
6. Od smese vaditi kuglice, svaku kuglicu rastanjite na dlanu.
7. Kuglice puniti smesom od mlevenih i seckanih orašastih plodova, uz dodatak cimeta, pa preklopiti.
8. Oblikovati kuglicu ili valjak, pa uvaljati u kokosovo brašno!
9. Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne, pa poslužiti!
Izvor: zanimljivostibalkana.com