Kolač bez jaja
Sastojci:
• brašno 400 g
• šećer 250 g
• kakao 3 kašike
• cimet 1 kašičica
• soda bikarbona 1 kašiica
• jogurt 400 ml
• ulje 200 ml
• šećer u prahu za fil 250 g
• krem sir za fil 200 g
• puter za fil 100 g
• šećer za šerbet 250 g
• voda 200 ml
• čokolada za ukrašavanje 50 g
Uputstvo za pripremu:
U dublji sud stavite brašno, jogurt, ulje, šećer, sodu bikarbonu, cimet i kakao. Mešajte žicom da se smesa sjedini.
Izlijte u okrugli pleh obložen papirom za pečenje prečnika 30 cm.
Pecite 30 minuta na 180 stepeni.
Šećer i vodu kuvajte oko 5 minuta.
Ohlađenu koru izbodite drvenim štapićem da bolje upije šerbet. Vruć šerbet sipajte na prohlađenu koru. Malo ga ohladite pa premažite filom.
Za fil mikserom umutite puter i šećer u prahu pa dodajte krem sir i mutite dok se fil ne sjedini. Premažite testo filom i pospite rendanom čokoladom.
Stavite u frižider da se kolač ohladi.
Izvor: Super recepti