Kada pomislite na nešto stvarno slatko - Posna baklava
Baklava je bogata, slatka poslastica napravljena od slojeva tankog testa (kora), napunjena seckanim orasima i zaslađena sirupom ili medom. Ovaj desert je veoma popularan u mnogim zemljama Bliskog istoka, Istočnog Mediterana i, naravno, koda nas na Balkanu. Ovo je verzija kako da se napravi posna baklava.
Kako se pravi posna baklava?
Sastojci:
• kore za baklavu 500gr
• šećer250 gr
• mleveni orasi 500 gr
• limun1 kom
• margarin 250 gr
• voda700 ml
• šećer350 gr
Uputstvo za pripremu:
Pomešati 250 gr šećera i 500 gr mlevenih oraha. Složiti kore u tepsiju tako što ćete ređati po dve kore, pa preko orahe i šećer.
Ponavljati postupak dok ne potrošite materijal. Isecite baklavu na željene oblike i prelijte je istopljenim margarinom. Ostaviti je da malo odstoji, pa peći na 180 stepeni dok ne porumeni.
Za to vreme napravite agdu, sirup (istopite 350 gr šećera u 700 ml vode i dodajte limun isečen na kolutove).
Preliti baklavu i sluziti kad se posna baklava ohladi.
Prijatno!
Napomena:
Za sve one koji će ostavljati komentare kako je margarin nezdrav i sl. ovde se pravi posna baklava i zato ne može maslac.
Kratka istorija baklave:
Tačno poreklo baklave je teško odrediti, ali se veruje da je nastala pre nekoliko vekova u oblasti Bliskog istoka i Istočnog Mediterana. Evo nekoliko ključnih tačaka u njenoj istoriji:
Antičko doba: Neki izvori sugerišu da su rani oblici baklave postojali već u antičkom dobu, u Asiriji oko 8. veka pre nove ere. Oni su pravili slatke poslastice od tankih slojeva testa i meda.
Rimsko i Vizantijsko carstvo: Slične poslastice su se pravile u kasnijem Rimskom carstvu, a posebno u Vizantijskom carstvu. Vizantijska kuhinja je imala veliki uticaj na razvoj slatkih jela sa slojevitim testom.
Osmansko carstvo: Baklava, kakvu danas poznajemo, postala je popularna u Osmanskom carstvu. Osmanski kuvari su usavršili recept i način pripreme baklave, a ona je postala omiljena poslastica na dvoru sultana u Istanbulu.
Tokom vekova, baklava se širila kroz različite kulture i zemlje, adaptirajući se lokalnim ukusima i običajima. Danas postoji mnogo različitih verzija baklave, u zavisnosti od regiona i tradicije, pa tako i ova naša - posna baklava.