Tradicionalna francuska pita sa trešnjama
Sastojci
600 g očišćenih tamnih trešanja
4 jajeta
100 g šećera
240 ml mleka
100 g brašna
prstohvat soli
½ kašičice ekstrakta vanile
1 kašičica tamnog ruma
30 g otopljenog putera
I još:
šećer u prahu
Priprema
1. Vatrostalnu posudu (20×28 cm) premazati puterom, obložiti papirom za pečenje i posuti sa oko dve kašike šećera.
2. U jednom sloju poređati očišćene trešnje, pa ostaviti sa strane.
3. Jaja penasto umutiti, pa dodati šećer i nastaviti mućenje dok se kristali šećera ne rastope. Dodati brašno i promešati.
4. Zatim, dodati mleko, ekstrakt vanile i rum pa sve dobro umutiti.
5. Na kraju, dodati puter i mešati dok se sastojci ne povežu. (Testo će podsećati na ono za palačinke).
6. Pripremljenu smesu ravnomerno sipati preko poređanih trešanja.
7. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 45 minuta tj. dok testo ne nadođe i poprimi zlatnobraon boju.
8. Isključiti pećnicu i ostaviti kolač da se postepeno ohladi i blago splasne. Zatim, izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi.
9. Pre serviranja kolač posuti šećerom u prahu i servirati.
Savet: Kolač se može servirati i topao ali je mnogo ukusniji kada se prohladi. Klafoutis se najčešće priprema sa tamnim trešnjama, mada se može pripremati i sa višnjama, kajsijama ili borovnicama.
Izvor: posaljirecept.rs