Japanski vetar
Sastojci
8 belanaca
400 g šećera
sok od 1/2 limuna
Fil:
8 žumanaca
8 kašika šećera
3 kašike brašna
2,5 dl mleka
250 g maslaca ili margarina
150 g mlevenih prepečenih lešnika
150 g seckanih oraha
2 kesice šlaga
Priprema
1. Belanca, šećer i sok od limuna umutite u čvrst sneg. Sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite na 150 stepeni. Kora treba više da se suši nego da se peče. Gotovu koru pažljivo istresite iz pleha i isecite po dužini na tri dela.
2. Za fil umutite 4 žumanceta s 4 kašike šećera, dodajte brašno. Masu pomešajte s toplim mlekom i kuvajte na tihoj vatri. Kad se sjedini, ostavite da se ohladi. Preostala 4 žumanceta penasto umutite s maslacem ili margarinom i 4 kašike šećera pa pomešajte s filom koji je prethodno skuvan. Dobro promešajte i podelite na dva dela. U jedan deo stavite lešnike, a u drugi orahe. Prvu koru filujte filom s lešnicima, drugu filom s orasima, pa završite trećom korom.
3. Tortu ukrasite umućenim šlagom ili nekim od filova, ukoliko vam preostanu i ostavite u frižideru da se dobro ohladi.
Izvor: Stvar ukusa