KAKO SE PRAVI SLATKA BOŽIĆNA ČESNICA: recept za vojvođansku česnicu od kupovnih kora
Tradicionalna česnica je uglavnom slana, ali Vojvođani prave slatku božićnu česnicu, obično sa orasima, ali se negde dodaje i mak ili suvo grožđe.
Sastojci:
5 jaja
3 čaše šećera
2 čaše ulja
1 čaša jogurta
2 čaše kisele vode
1 čaša griza
200 g oraha
200g suvog grožđa
prašak za pecivo
1 kg tankih kora
Priprema:
Za fil sve sastojke, osim kisele vode, izmiksati po redu u gornjoj listi.
Svaku koru poprskati kiselom vodom, a na svaku drugu koru stavljati fil.
Poslednju koru premazati filom.
Peći na 200C dok ne porumeni.
Kad se ispeče, izvaditi i pokriti sa krpom.
Ohladiti i služiti.
Izvor: Lepa & srećna