Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima
Sastojci
1 kom. jaja
100 ml jogurta
1000 g brašna
3 kom. limuna
50 ml mleka
500 g mlevnog maka
100 g oraha
150 g maslaca
100 g suvog grožđa
1/2 kom. praška za pecivo
1/2 kom. svežeg kvasca
30 g šećera
30 g šećera u prahu
10 ml ulja
Priprema
Podignite kvasac u mešavini vode i mleka.
Stavite u podusu brašno i navedene sastojke. Dodajte kvasac i umesite testo.
Ostavite ga da naraste. Za to vreme pripremite fil: u dublju posudu stavite mak, pa dodajte vrleo mleko, šećer u prahu, suvo grožđe i iseckane orahe.
Testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na tri dela.
Razvijte jedan deo testa u obliku pravougaonika. Koru premažite trećinom fila i uvijte u rolat.
Štrudlu stavite u pleh na papir za pečenje. Ponovite postupak i za sledeće dve štrudle. Pokrijte ih krpom po završetku i ostavite da malo narastu.
Za to vreme zagrejte rernu na 190 stepeni. Štrudlu premažite žumancetom i mlekom, pa je stavite da se peče.
Kada porumeni, prekrjte je alu-folijom da se lepo ispeče iznutra.
Temperaturu smanjite na 160 stepeni i pecite sat vremena. Prijatno!