Vanilice: Starinski kolač koji svi vole!

Vanilice: Starinski kolač koji svi vole!

Vanilice su savršeni keksić koji se slaže uz čaj i vino. Može da stoji nekoliko dana, što je stariji to je bolji i  bio je obavezan pratilac slavske trpeze.

Iako se vanilice pripisuju našoj tradiciji, postoji nekoliko verovatnijih izvora porekla. Mnogi smatraju da je ovaj kolač inspirisan nemačkom kuhinjom, gde postoje slični recepti sa džemom i prah šećerom, poput „Vanillekipferl“ (vanilin kiflica).

Zato možemo reći da je ovaj kolač deo šire evropske kulinarske tradicije, ali su se vanilice u obliku kakve ih danas poznajemo razvile kao specifičan kolač u bivšoj Jugoslaviji, postajući jedan od simboličnih kolača ove regije.

Recept za vanilice

Sastojci
mast 200 g
brašno 500 g
žumance 1
jaje 1
mleveni orasi 300 g
sok od limuna 1
šećer 4 kašike
pekmez od kajsija 100-150 g

Kako pripremiti:
Mast penasto umutiti, a zatim dodati žumance, jedno celo jaje, šećer i sok od jednog limuna.

Potom dodati brašno, izručiti sve na dasku za mešenje, zamesiti testo i oklagijom razvući koru 1/2 santimetra debelu. Kalupom za vanilice vaditi pogačice, svaku umočiti u ulupani sneg od belanceta, pa onda posuti mlevenim orasima, ređati u pleh, staviti u rernu i peći, ali paziti da ostanu bele.

Pečene vanilice premazati pekmezom, sastaviti dve i dve, posuti ih šećerom zamirisanim vanilom i služiti.

Možda će vas interesovati i ovo: