
Raskošna torta sa kafom, lešnicima i vanilom
Ako volite bogate, aromatične deserte, ova torta će Vas oduševiti. Savršena je za posebne prilike, ali i za one trenutke kada želite da sebe ili drage osobe počastite nečim posebnim.
Sastojci i Količina za tortu:
Za badem puslice:
- Belanca 150 g (oko 5 jaja)
- Šećer 200 g
- Mleveni bademi 100 g
- Mleveni lešnici 50 g
- Brašno 1 kašika
Za lešnik pastu:
- Pečeni lešnici 150 g
- Šećer 150 g
- Voda 1 kašika
- Instat kafa 1 kašičica
Za bavarsku kremu:
- Mleko 300 ml
- Žumanca 3
- Šećer 80 g
- Gustin 1 kašika
- Slatka pavlaka 200 ml
- Vanila 1 kašičica
- Želatin 5 g
Za dekoraciju:
- Slatka pavlaka 200 ml
- Čokoladne mrvice, ceo lešnik ili kafena zrna za dekoraciju za dekoraciju
Kako pripremiti tortu:
- Umutite belanca dok ne zapene, zatim dodajte šećer postepeno dok ne dobijete čvrst sneg. Lagano umešajte mlevene bademe, lešnike i brašno. Rasporedite smesu na papir za pečenje u 2 ili 3 okrugla oblika (ili kom god obliku želite). Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 140°C oko 1 sat, dok kore ne postanu suve i hrskave. Ohladite.
- Otopite šećer sa kašikom vode u tiganju dok ne dobije zlatnu boju (karamel). Dodajte lešnike i kafu, promešajte, pa prelijte na papir za pečenje. Kada se ohladi, izlomite i sameljite u blenderu dok ne dobijete pastu.
- Umutite žumanca sa šećerom i gustinom. Ugrejte mleko sa vanilom, pa postepeno dodajte u smesu od žumanaca. Vratite na tiho da se zgusne uz stalno mešanje. Dodajte omekšani želatin, promešajte i ostavite da se prohladi. Umutite slatku pavlaku i pažljivo umešajte u prohlađeni krem.
- Stavite prvu koru, namažite tanak sloj lešnik praline, pa sloj bavarske kreme. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Prekrijte šlagom i dekorišite po želji. Ohladite najmanje 4 sata, idealno preko noći.