MAĐARSKA POSLASTICA KOJU CEO SVET OBOŽAVA: Kurtoš kolač, hrskav i ukusan
Kurtoš kolač ćete najčešće videti po ulicama Mađarske, Češke, Austrije za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, samo što u svakoj od zemalja gde ga mese i prodaju ima drugačiji naziv. Ovaj neobičan kolač kod nas je prekršten kao odžak kolač zbog specifične pripreme - pečeno testo se stavlja u poseban kalup i dalje peče na jakoj vatri ili žaru.
Recept za kurtoš
Sastojci:
500 g brašna
20 g svežeg kvasca
1 jaje
250 ml mleka
50 g šećera
50 g maslaca
500 g brašna
Priprema:
U toplo mleko dodajte kvasac, malo brašna i šećer, i ostavite da kvasac proradi.
Zatim dodajte jaje, ostatak brašna i istopljeni maslac pa umesite testo da bude glatko i ostavite ga oko sat vremena da odstoji pokriveno.
Testo razvucite pa isecite na trake koje ćete namotavati na rolnice koje ste napravili od kartona i folije, samo ih prethodno namažite sa malo ulja.
Koristite se rukama kako bi testo lepo prionilo i spojilo se sa rolnicama.
Kurtoš možete praviti i u slanoj i u slatkoj verziji - ako se odlučite na slanu verziju, testo pospite kimom ili susamom, odnosno, orasima, šećerom, cimetom...
Kurtoše pecite na 200 stepeni dok ne porumene - pišu Novosti.