Medeno srce – kolač za sve prilike
Medeno srce je ukusan sočan kolač sa medom i džemom, koji pruža savršen spoj slatkoće i voćnog ukusa. Zahvaljujući aromatičnim začinima poput cimeta, đumbira i karanfilića, ovaj desert predstavlja pravu rapsodiju ukusa, pa je kao takav savršen izbor za sve prilike.
Recept za medeno srce
Sastojci:
Za biskvit:
2 jajeta
1 šolja (oko 200 g) šećera
1/2 šolje (oko 120 ml) meda
1/2 šolje (oko 120 ml) mleka
1/2 šolje (oko 115 g) otopljenog putera
2 šolje (oko 240 g) brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica mlevenog cimeta
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
1/2 kašičice mlevenog đumbira
Za fil sa džemom:
1 šolja (oko 240 ml) džema po vašem izboru (najčešće se koristi džem od kajsija, malina ili jagoda)
1/2 šolje (oko 120 ml) mlevenih oraha (po želji)
Za preliv:
100 g tamne čokolade
2 kašike putera
Uputstvo:
Zagrejte rernu na 180°C i pripremite pleh za pečenje (oko 20×20 cm ili slične veličine) tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje ili namazati puterom i posuti brašnom.
U velikoj posudi umutite jaja i šećer dok ne postanu svetli i penasti. Dodajte med, mleko i otopljeni puter i dobro izmešajte.
U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, karanfilić i đumbir.
Postepeno dodajte suve sastojke u mokre sastojke, mešajući dok ne dobijete glatku smesu, pa je izlijte u pripremljeni kalup i pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu biskvita ne izađe čista. Ostavite da se ohladi pre nego što dodate fil.
Kada se biskvit ohladi, premažite ga džemom. Ako želite, možete posuti mlevenim orasima preko džema radi dodatne teksture i ukusa.
U malom lončiću otopite čokoladu i puter na laganoj vatri, stalno mešajući dok ne postane glatka smesa, pa prelijte preko džema i ravnomerno rasporedite.
Stavite kolač u frižider na nekoliko sati, ili dok se preliv ne stegne. Seckajte Medeno srce na kocke i poslužite.