Marcipan – osnovni recept

Marcipan – osnovni recept za sastojak koji svaku poslasticu podiže na viši nivo

Marcipan je čuveni slatkiš od mlevenih badema i šećera, koji se može konzumirati samostalno ili kao deo raznih kolača, pralina i drugih poslastica. Glatke i kompaktne teksture, on je odličan kako za oblaganje torti, tako i za pravljenje raznih oblika i figurica koje se koriste za dekoraciju, naročito tokom praznične sezone.

Ovaj slatkiš po želji možete obojiti jestivim bojama ili aromatizovati ekstraktom po svom ukusu, a mi vam danas donosimo osnovni recept za marcipan masu, koju možete koristiti po svojoj želji:

Recept kako napraviti marcipan

Sastojci:

200 g bademovog brašna (ili mlevenih badema)
200 g prah šećera
1 belance (ili više, po želji)
1 kašičica ekstrakta badema (opciono)
Prstohvat soli

Priprema:

Ako koristite ceo badem, prvo ih blanširajte u vrućoj vodi, a zatim ih sameljite u brašno. U velikoj posudi pomešajte bademovo brašno, prah šećer i prstohvat soli.

Postepeno dodajte belance i mešajte dok ne dobijete glatku i čvrstu masu. Ako želite, dodajte ekstrakt badema ili neki drugi ekstrakt po svom ukusu.

Kada se smesa sjedini, oblikujte marcipan u valjak ili drugu formu, po želji.

Čuvajte umotan u plastičnu foliju u frižideru i po potrebi koristite za ukrašavanje ili pravljenje raznih poslastica. Prijatno!

Možda će vas interesovati i ovo: