Ruski MEDOVIK

Ruski MEDOVIK

Ne znam kako da vam opišem ovaj kolač. Kako da rečima dočaram njegov ukus nekome ko ga nije probao. Za mene je poseban. Bila je to ljubav na prvi pogled, na prvi zalogaj, i već duži niz godina mu nismonašli dostojnu zamenu.

Sastojci

Testo:
3 jajeta
3 kašike mekanog margarina(a može i 3/4 od 250 g.onog tvrdog)
3 kašike. meda
1 čaša šećera
oštro brašno (koliko trebada se zamesi)
2 kašikice sode bikarbone

Fil:
2 čaše šećera
1,5 l kisele pavlake ili milerama sa što više mlečne masti

Priprema

Testo:
Kuvati jaja i šećer na pari . Ujedno sa strane grejati u šerpici margarin i med i kada jaja narastu i skuvaju se onda se dodaje vruća masa od meda i margarina.
Još malo mutiti i onda dodati sodu bikarbonu.

Pomeriti sa vatre i u onako toplo dodavati brašno.
Brašno treba dodavati oprezno da bude ,,mekano’‘zamešeno, jer kada se ohladi biće sve dvaput tvrđe i neće moći lepo da se razvija.

Kasnije kad se ohladi, trebaće još brašna možda da se ,,domesi’’ i da se lakše hvata u ruku i razvija na hartiji.

Mekano, toplo umešeno testo pokrijemo najlonom da se ohladi. Sve vreme neka je pokriveno, inače će se osušiti i previše stvrdnuti.
Od ohlađenog testa uz obilatu pomoć brašna otkidati komade i razvijati korice na pek-papiru!

Za to vreme, spremati fil.
Sipati pavlaku i šećer u posudu i pažljivim pokretima žice počnemo da mešamo. (Iz pavlake ocediti svu suvšnu tekućinu koja se pojavljuje u svim pavlakama/mileramu)

Mešamo nešto malo, stavimo u frižider i između pečenja korica, mešamo malo i pavlaku.

Ispečene korice filovati

Broj kora nije striktno određen. Treba da su tanje, a ukupan broj zavisi od količine umešenog testa i veličini pleha na kome razvijate.

I filujemo….

Možda će vas interesovati i ovo: