Ruski MEDOVIK
Ne znam kako da vam opišem ovaj kolač. Kako da rečima dočaram njegov ukus nekome ko ga nije probao. Za mene je poseban. Bila je to ljubav na prvi pogled, na prvi zalogaj, i već duži niz godina mu nismonašli dostojnu zamenu.
Sastojci za Medovik tortu
Za kore:
3 jajeta
1 šolja šećera
1/2 šolje meda
100 g putera
1/2 kašičice sode bikarbone
3 šolje brašna
Za krem:
500 ml kisele pavlake
300 ml slatke pavlake
1/2 šolje šećera
1 kašičica vanilin šećera
Priprema Medovik torte
U posudi umutite jaja i šećer dok ne postanu penasti.
Dodajte med i puter, pa sve dobro sjedinite.
Na laganoj vatri, mešajući, dodajte sodu bikarbonu i pustite da se smesa malo zagreje (ali ne da proključa).
Postepeno dodajte brašno, mešajući, dok ne dobijete glatku masu.
Podelite smesu na 5 delova i svaki deo razvaljajte u tanku koru.
Pecite kore na 180°C, svaku po 5-7 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju, pa ih ohladite.
U posudi umutite kisele pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom.
U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, pa je pažljivo sjedinite sa kiselom pavlakom.
Na prvu koru stavite deo krema, preklopite drugom korom i ponavljajte dok ne potrošite sve kore.
Ostatkom krema premažite celu tortu, pa je, po želji, pospite izmrvljenim ostacima kora i dekorišite svežim voćem.
Tortu ostavite u frižideru nekoliko sati (ili najbolje preko noći) da se dobro stegne i da se svi ukusi fino povežu. Secite na željenu formu i uživajte u svojoj ukusnoj i kremastoj medovik torti!