Bogata čokoladna torta

Bogata čokoladna torta

Sastojci

200 g čokolade za kuvanje

200 g putera

1 kašika praha instant kafe

170 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

prstohvat sode bikarbone

200 g šećera

200 g smeđeg šećera

25 g kakaa

3 jaja

75 ml neobranog mleka

rendana čokolada za ukrašavanje

Za glazuru:

200 g čokolade za kuvanje

285 ml slatke pavlake

2 kašike smeđeg šećera

Priprema

1. Zagrejte rernu na 160 stepeni, a okrugli pleh prečnika 20 cm podmažite puterom. Izlomite čokoladu za kuvanje, stavite u šerpu i dodajte puter. Razmutite prah instant kafe u 125 ml hladne vode, pa dodajte u šerpu sa čokoladom i otopite.

2. U velikoj vangli pomešajte brašno, sodu bikarbonu, sav šećer i kakao. Posebno umutite jaja sa mlekom, pa dodajte u mešavinu sa brašnom, pa sve pomešajte sa otopljenom čokoladnom smesom. Mešajte dok se sve ne ujednači, pa sipajte u pleh i pecite oko  sat i po vremena. Ostavite da se ohladi malo u plehu, pa izvadite i stavite na radnu površinu. Kada se ohladi, presecite tortu horizontalno tako da dobijete tri kore.

3. Napravite preliv: sitno iseckajte 200 g čokolade za kuvanje i stavite u vanglu. Slatku pavlaku stavite da provri sa 2 kašike smeđeg šećera. Pre nego što proključa, skinite sa vatre i prelijte preko seckane čokolade. Mešajte dok se čokolada sasvim ne otopi, a masa ne postane glatka.

4. Namažite koru tankim slojem preliva, pa poklopite drugom korom i ponovite postupak i sa drugom korom. Ostatak preliva sipajte preko treće kore i zamažite stranice torte. Ukrasite rendanom čokoladom ili šlagom po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Možda će vas interesovati i ovo: