Kuglice od krompira

Kuglice od krompira - brzo gotove, fine, a moguće ih je pripremiti unapred

Ove kuglice se prektične jer se mogu zamrznuti sirove i posle samo kratko ispržiti u ulju kad nam zatrebaju kao prilog za ručak.

Sastojci:

500 g krompira,
2,5 dl vode,
80 g maslaca,
120 g brašna,
2 jaja,
naribanog muskatnog oraščica
ulje za przenje
so, biber

Priprema:

Krompir oljuštiti, iseći ni skuvati u slanoj vodi, zatim ocediti i ispasirati. Zagrejati vodu i staviti maslac da se otopi. Kad provri, dodati brašno i mešati sve dok se testo ne odvoji od ivica posude i napravi kao kugla (slicno kao za princes krofne).

Pomeriti sa ringle i dodati ispasirani krompir, jaja, so i naribati malo muskatnog oraščica.

Sve fino izmešati da se smesa izjednači. Kad se malo prohladi, oblikovati kuglice veličine zrna grozđa. Zagrejati ulje i spuštati pripremljene kuglice.

Pržiti u dubokom ulju 2-3 minuta dok fino ne porumene sa svih strana. Izvaditi kuglice na kuhinjski papir da upije višak ulja. Poslužiti ih tople kao prilog uz pečeno meso ili povrće.

Napomena: Kuglice se mogu zamrznuti sirove i posle samo kratko ispržiti u ulju kad nam zatrebaju kao prilog za ručak. Najbolje ih je poređati na ravan tanjir, koji smo prethodno malo posuli brašnom, pa tako zamrznuti. Kad se kuglice sasvim stegnu, mogu se prebaciti u kesice. Ne treba ih odmrzavati pre prženja, samo spustiti u zagrejano ulje.

Pasta Alfredo

Pasta Alfredo: Ukusan ručak od samo 4 namirnice!

Tako jednostavno, a tako kremasto! 

Sastojci

Testenina 200 g
Maslac 50 g
Pavlaka za kuvanje 250 ml
so, biber

Priprema paste Alfredo

Skuvajte testeninu. Pavlaku za kuvanje sipajte u šerpu, dodajte puter i stavite na ringlu na srednju temperaturu.

Kada proključa, smanjite i krčkajte dok se sos blago zgusne. Dodajte so i biber po ukusu.

Dodajte testeninu, sipajte malo sačuvane vode u kojoj su se kuvale. Vratite na toplu ringlu, pa sjednitite sastojke.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

Pljeskavice od krompira

SPECIJALITET NEMAČKE KUHINJE (PLJESKAVICE OD KROMPIRA) – JAKO JEDNOSTAVNO ZA NAPRAVITI A PREUKUSNO

Ovo jelo može da se služi kao prilog, dodadatk glavnom jelu, ali i kao brzo posluženje kada vam naiđu nenajavljeni gosti. Brzo se pravi, a sastojske sasvim sigurno imate u kući.

SASTOJCI:

4 kom većih krompira
1/2 dl vrućeg mleka
4 kašike brašna
2 kom jaja
3 čena češnjaka
so, biber
vegeta

PRIPREMA:

Sveži krompir narendati. Preliti ga sa vrućim mlekom.

Dodati brašno i sve ostale navedene sastojke. Dobro izmešati. Vaditi kašikom na vruće ulje i stanjiti u ”šniclu”.

Ostaviti da se peče dok ne porumeni s obe strane.

Izvadi na papirni ubrus da upije suvišnu masnoću.

I to je to! Jednostavno, a super ukusno.

Grilovano meso sa sosom od kikirikija

Grilovano meso sa sosom od kikirikija

Čim je u igri meso sa roštilja, jelo ima ocenu Deset :)

Sastojci

2 kom. bibera
200 g krastavca
250 g pavlake
50 g kikirikija
800 g pilećeg filea
5 g soli

Priprema

Meso nauljite, posolite, pobiberite, začinite vegetom i stavite da odstoji pola sata.

Nakon toga raspalite vatru na roštilju ili zagrejte gril tiganj i pecite meso sa obe strane.

Za to vreme napravite sos od kikirikija: samleveni kikiriki propržite na malo ulja, potom dodajte pavlaku, so i malo bibera i dobro promešajte.

Propržite još malo i servirajte sa mesom i iseckanim krastavcem. Prijatno!

Ćuretina sa mlincima

Ćuretina sa mlincima: Ukus tradicije

Sastojci:

Ćureći fille 500 g
Mlinci 500 g
Bujon (ćureći ili pileći) 550 ml
kocka za supu 1/2 (5 g)
Kisela pavlaka 20 % mm 180 g
Sir 200 g (polutvrdi)
Pavlaka za kuvanje 500 ml
500 ml
so, biber

Priprema:

Ćureće šnicle blago izmasirati prstima. Ako su tanko isečene, nema potrebe da ih lupate kuhinjskim čekićem. Posoliti ih i posuti mlevenim biberom.

Zagrejati ulje i ispržiti šnicle sa obe strane po par minuta, da porumene, pa ih iseći po širini na trake. Staviti bujon da proključa, pa razmutiti 1/2 kocke za supu. Umesto bujona se može koristiti i proključala voda, u kom slučaju razmutiti celu kocku za supu.

Mlince izlomiti na manje komade, ali ne mnogo sitno. U veću šerpu sipati bujon, pa polovinu izlomljenih mlinaca staviti u bujon i dobro ih natopiti. Kada su mlinci omekšali (ne držati ih previše u bujonu da ne bi bili gnjecavi), izvaditi ih i ponoviti postupak sa preostalom količinom mlinaca. Pomešati kiselu pavlaku i pavlaku za kuvanje i po potrebi i ukusu posoliti.

Uzeti veću vatrostalnu ili keramičku posudu, ili više manjih posuda i ređati slojeve na sledeći način: na dno posuda sipati po malo ulja u kome je meso prženo. Zatim staviti malo mlinaca, preko malo pavlake za kuvanje, pa malo isečenog mesa, pa opet pavlake za kuvanje, pa mlinaca, pa pavlake za kuvanje.

Ukoliko vam je možda ostalo malo bujona, prelite ga preko mlinaca. Obično ne ostane ništa kada se mlinci lepo natope. Naravno, sastojke možete ređati i po vašoj želji. Preko umućene pavlake za kuvanje izrendati 150 g sira na krupno.

Rernu zagrejati na 200C i peći mlince 20 do 30 minuta (dok ne porumene). Pečene mlince izvaditi iz rerne i posuti preostalim sirom. Ne vraćati u rernu, već ostaviti da se sir otopi. Poslužiti toplo.

Izvor: blic.rs

Lovačke krmenadle sa šampinjonima

Lovačke krmenadle sa šampinjonima

Jelo za sve ljubitelje ljutih đakonija

Ove krmenadle su kao stvorene za sve koji uživaju u ljutini jela. Ljutinu tokom kuvanja možete "popravljati" po vašem ukusu.

Sastojci:

1 kg krmenadle bez kosti
200 gr svežih šampinjona
100 – 150ml ulja
brašno, so
kašičica suvog začina
pola kašičice bibera
puna kašika sušene čili paprike, a može da se koristi i tucana paprika

Priprema:

Komad krmenadle preseći na pola pa onda uzduž seći šnicle, kao za vešalicu.

Izlupati čekiće za meso i posoliti sa obe strane.

Zagrejati 100 ml ulja, pa uvaljati krmenadle u brašno i pržiti na jačoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane, da malo porumene, ali pazite da vam brašno u tiganju ne izgori.

Uraditi tako sa svim krmenadlama.

U tiganj dodati 50 ml ulja, na listiće isečene šampinjone i pola čaše vode.

Kuvati dok voda ne ispari, a zatim dodati kašiku brašna i sve promešati minut, dva.

Dodati pola litre vode, zatim i začine, kao i ljutu papriku. Smesa treba da je redja, vodenasta.

Spustiti krmenadle i sve lagano krčkati na slaboj vatri dok višak vode na ispari, a krmenadle potpuno omekšaju.

Poslužiti tople na primer uz krompir i kupus salatu.

Izvor: domacirecepti.com

Poljska sarma (golabki)
Foto: myViewPoint / Alamy / Alamy / Profimedia

Poljska sarma: Pravi se od svežeg kupusa i može da parira domaćoj sarmi

Golabki su slični našoj sarmi

Poljski golupčići (golabki) nacionalno su jelo kojem se pristupa s mnogo ljubavi i pažnje. Recepti ostaju u porodicama godinama, prenose se iz generaciju u generaciju.

Golabki su slični našoj sarmi, ali umesto kiselog kupusa koristi se sveži, zbog čega nisu toliko vezani za zimu. Nakon što se oblikuju smotuljci, peku se preliveni temeljcem ili umakom od paradajza.

Rolice od mešanog mlevenog mesa i pirinča u kupusu Poljaci često jedu s pireom ili raženim hlebom, ali i kompotom od jabuka koji ističe mesne note. Rolice se ponekad jedu i hladne, poslužene s kiselom pavlakom, piše Pun kufer.

Sastojci za poljsku sarmu:

2 kašike maslaca

1 luk

1 kg mlevene junetine

500 g mlevene svinjetine

1 1/2 šolje kuvanog pirinča

1 kašika sitno naseckanog belog luka

1 kašika soli

1/4 kašike bibera

1 šolja temeljca

1 šolja kisele pavlake

Priprema sarme:

Zagrejte veliki lonac vode i posolite. Nožem odvojite tvrdi deo glavice kupusa pa celu glavicu stavite u lonac. Kuvajte oko 3 minute dok kupus ne omekša, a listovi se mogu lakše razdvojiti.
Razdvojite kupus na listove i nožem pažljivo stanjite stabljiku na svakom.

Popržite maslac pa dodajte naseckani luk. Kad luk omekša, stavite ga na stranu da se hladi. Kad se luk ohladi, pomešajte ga s mlevenim mesom, kuvanim pirinčem i belim lukom pa dodajte so i biber.

Napunite listove kupusa mesnom smesom pa ih savijte u rolice, poput sarme. Složite ih u posudu za pečenje, prelijte temeljcem pa poklopite ili prekrijte folijom i pecite u pećnici na 180 stepeni oko 60 minuta. Poslužite s kiselom pavlakom i prema želji pospite mlevenom paprikom ili čilijem.

ROLOVANA SVINJETINA
PRINTSCREEN/YOUTUBE/RECIPETIN EATS

ROLOVANA SVINJETINA: Nikad sočnije meso, a za recept vam treba nekoliko sastojaka

Ovo je jedan od onih recepata koji izgledaju kao da ste se previše potrudili, a ustvari su tako laki da vam recept gotovo i nije potreban. Pored malog broja sastojaka, druga velika stvar je da slanina drži svinjetinu zaista sočnom. Dakle, umotavanjem slaninom, svinjetina je zaštićena što pomaže da ostane dodatno vlažna prilikom pečenja. Osim toga, mast od slanine preliva svinjetinu dok se peče, što takođe doprinosi sočnosti.

Sastojci:

8 do 10 kriški slanine dovoljno dugačkih da se omota oko svinjetine
500 g svinjskog mesa
so, biber
maslinovo ulje
2 kašike meda

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C. Položite trake slanine vertikalno na dasku, malo da se preklapaju. Začinite svinjetinu solju i biberom.

Zagrejte ulje u tiganju i pržite svinjetinu sa svih strana dok lepo ne porumeni. Isključite ringlu i ostavite da se ohladi. Na poređanu slaninu stavite svinjetinu i urolajte. Završite sa šavom slanine na dole. Prelijte medom i premažite sve.

Pecite 25 minuta. Nakon 20 minuta prelijte sokovima iz pleha pa vartite da se još zapeče. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta.

Potresite još jednom neposredno pre serviranja.

Za posluživanje isecite na debele kriške.

Izvor: Stvar ukusa

Rolovana svinjetina sa smokvama

Rolovana svinjetina sa smokvama: Da oduševite vaše goste

Ovo je jelo koje se veoma lako sprema, a svojim izgledom i ukusom će ostaviti impresivan utisak na vaše goste.

Sastojci

svinjske šnicle 1 kg
slanina 200 g
suve smokve 200 g
kačkavalj 200 g
senf po ukusu
so po ukusu

Priprema jela

Svinjske šnicle istanjite tučkom za meso, posolite, premažite senfom, pa ih pospite seckanim smokvama i rendanim kačkavaljem.

Svaku šniclu obmotajte slaninicom, stavite u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.

Pecite meso na 220 stepeni oko pola sata, ali ih povremeno okrenite da se lepo zapeku sa obe strane.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

RECEPT ZA PRAVI KAFANSKI GULAŠ:
Photo: Shutterstock

RECEPT ZA PRAVI KAFANSKI GULAŠ: MESO SE TOPI U USTIMA, ODLIČAN IZBOR ZA DANAŠNJI RUČAK

Postoji mnogo načina kako je moguće napraviti gulaš. Ovaj recept ne sadrži brašno i zapršku, a odličnog je ukusa. Meso se topi u ustima, pravi je kafanski gulaš. Može se služiti uz pirinač, krompr ili testeninu.

Sastojci za gulaš:

– 500 gr junećeg mesa

– 2 kašike maslaca

– 3 glavice crnog luka

– 1 šargarepa

– 600 ml junećeg bujona

– so, biber, slatka paprika, ljuta paprika – po ukusu

– 1 kašičica senfa

– 2 kašike paradajz pirea

– 3 cena belog luka

– malo suvog peršuna

Priprema gulaša:

Crni luk i kašiku soli propržiti na prethodno ugrejanoj masti, zatim dodati šargarepu i mešati.

Kada se sve lepo izdinsta, dodati meso, senf i promešati da se sjedini.

Onda sipati bujon polako, ne sve odjednom.

Dodajte lovorov list, poklopite i ostavite malo da se krčka.
Nakon toga, dodajte paradajz pire, meštajte i neka se krčka, pa onda dodati i beli luk.

Sipati slatku i ljutu papriku, biber sve po kašiku, osim slatke paprike – to dve i promešati.

Na kraju dodati peršuna i ostaviti da se krčka. Kuvati sve ukupno oko 2 sata.

Piletina sa feta sirom i brokolijem

Piletina sa feta sirom i brokolijem

Sastojci (za 2 osobe)

3 kom. bibera
300 g brokolija
300 g feta sira
500 g pilećeg filea
5 g soli

Priprema: 

Meso izdinstajte na malo ulja i vode. Posolite, pobiberite. Skuvajte brokoli u slanoj vodi.

Kada meso bude gotovo, iscedite vodu i servirajte.

Premažite piletinu feta sirom i servirajte.

Prijatno!

RESTOVANI KROMPIR
Photo: Shutterstock

KAKO SE PRAVI RESTOVANI KROMPIR

Restovani krompir je najjeftiniji, a najukusniji način pripreme priloga koji svi vole.

Jugoslovesnki recept za restovani krompir

Krompir spada u jeftino povrće od kojeg mogu da se naprave najrazličitija jela. Najzastupljeniji je kao prilog, a pomfrit, pire ili pečeni su najpopularniji. Nekada se u Jugoslaviji pravio i restovani krompir koji su obožavale mnoge generacije. Priprema je jednostavna, a sastojci jeftini i ima ih skoro svaka domaćica kod kuće. Može da se jede kao glavno jelo ili kao prilog uz meso, ali i uz podvarak ili uz bilo koji recept sa kiselim kupusom.

Sastojci:

800 g krompira
2 crna luka
6 kašika ulja
1 kašika slatke paprike

Priprema:

Krompir kratko kuvajte, nemojte ostaviti da skroz omekša, a zatim ga ocedite i krupnije isecite.

U tiganju zagrejte ulje, pa propržite crni luk isečen na rebarca.

Kada on omekša dodajte krompir i posolite i pobiberite. Zatim promešajte, pa pospite slatku papriku. Sipajte malo vode i dobro promešajte, pa kuvajte dok ne ispari i dok krompir ne bude gotov.

Povremeno promešajte.

Izvor: Stvar ukusa

Musaka od mesa i patlidžana
Photo: Shutterstock

Musaka od mesa i patlidžana

Ručak za celu porodicu.

Sastojci:

  • – 4-5 patlidžana
  • – 500 g mešanog mlevenog mesa
  • – 150 g crnog luka
  • – 4 čena belog luka
  • – 3-4 sveža paradajza ili pelat
  • – 1 veza peršuna
  • – par listova lovora
  • – so, biber
  • – 100 ml maslinova ulja

Bešamel sos:

  • – 40 g maslaca
  • – 30 g brašna
  • – 500 ml mleka
  • – 1 kašika rendanog parmezana
  • – 2 jaja
  • – so, biber

Priprema:

Patlidžane isecite po dužini, posolite ih i ostavite neka malo odstoje. Isperite ih toplom vodom i osušite kuhinjskim papirom.

Poređajte ih na pleh koji ste namazali maslinovim uljem. Patlidžane pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.

Na maslinovu ulju kratko prodinastajte naseckani luk, a zatim i mleveno meso. Dodajte seckani paradajz ili pelat, lovorov list, biber i izgnječeni beli luk. Dinstajte uz dodavanje vode.

Kada meso omekša, dodajte naseckani peršun.

Priprema bešamela: na rastopljenu maslacu kratko propržite brašno, zalijte hladnim mlekom i kuvajte mešajući oko pet minuta. Dodajte so, biber i parmezan.

Bešamel malo ohladite i umešajte prethodno umućena jaja.

U vatrostalnu posudu poređajte red patlidžana, po njima rasporedite deo dinstanog mesa, na to ponovo stavite red patlidžana, dinstano meso i završite slojem patlidžana. Sve zalijte pripremljenim bešamelom.

Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni od 20 do 30 minuta.

Izvor: N1

ČUVENI FRANCUSKI RECEPT ZA KREMASTA PILEĆA PRSA

ČUVENI FRANCUSKI RECEPT ZA KREMASTA PILEĆA PRSA (VIDEO)

Danas vam predlažemo ukusan recept za piletinu i verujemo da ćete mu se vraćati stalno.

Ako tražite jednostavan recept za pileća prsa, a koji izgleda kao da ste ga kupili u restoranu ovo je recept za vas. Isprobajte francuski recept za piletinu u kremastom sosu koji će vas očarati na prvi zalogaj. Brzo se priprema, a možete servirati meso uz obareni pirinač na primer.

Sastojci

500 g pilećih prsa
so, biber
1 jaje
brašno
ulje
1 kašika parmezana
20 g putera
1 čen belog luka
80 ml belog vina (može se zameniti pilećom čorbom)
200 ml pavlake za kuvanje
limun
peršun

Priprema:

Pileća prsa posolite i pobiberite. Potom ih umočite prvo u brašno pa u mešavinu jaja i parmezana.

U tiganju zagrejte ulje i puter. Pržite pileća prsa na laganoj vatri 7-8 minuta sa svake strane dok ne porumene.

Meso izvadite, a u istom tiganju propržite seckan beli luk.

Sipajte belo vino, pavlaku za kuvanje, dodajte seckan svež peršun, so, biber pa promešajte.

Vratite meso i krčkajte još 10 minuta zajedno sa kriškama limuna.

{vembed Y=UkQoEAQIN6s}

Podvarak
Photo: Shutterstock

KAKO SE PRAVI PODVARAK: U omiljeno srpsko jelo dodajte iznenađujući sastojak - biće lepše

Ovo je jednostavan recept za podvarak, a za bolji ukus dodajte i tajni sastojak.

Zima ne može da se zamisli bez 3 jela, a to su pasulj, sarma i podvarak. Naravno, ne smemo da zaboravimo ni rusku salatu koja je neizbežna na slavama i kada su praznici. Postoje domaćice koje same kislele kupus i one u svakom trenutku mogu da obraduju ukućane ukusnim jelima. Ako nemate uslova ili vremena da kiselite kupus možete to uraditi i za samo 2 dana, ali možete da kupite i u prodavnici.

Podvarak je lako napraviti, a kako bi bio što ukusniji obavezno dodajte i belo vino. Ono se preporučuje i kada se pravi sarma. Ako želite pred kraj pečenja možete da dodate proprženo meso, kobasice...

Sastojci:
500 g kupusa ribanca
2 srednje glavice crnog luka
1 kašika šećera
malo kima
malo belog vina
2 lovorova lista
1 kašičice slatke paprike
biber u zrnu
malo pirinča

Priprema:
Na masti prodinstajte sitno seckan crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte kupus ribanac, šećer i slatku papriku, lovorov list, kim i biber u zrnu. Promešajte. Sipajte belo vino i dinstajte, a zatim postepeno dodajte po malo vode. Kada dovoljno omekša sipajte malo pirinča da pokupi višak tečnosti i pecite u rerni na 200°C da dobije lepu boju.

Izvor: Stvar ukusa

Piletina sa kikirikijem i povrćem

Piletina sa kikirikijem i povrćem, kinesko jelo koje možete i sami napraviti

Spremno za serviranje za svega nekoliko minuta, puno slatkih, slanih i začinjenih ukusa.

Predstavljamo vam recept najčešće naručivanog jela iz kineskih restorana u Srbiji - piletinu sa kikirikijem i povrćem.

Ovo jelo je bogato ne samo ukusom već i bojama, a recept je lako prilagoditi na osnovu povrća koje imate pri ruci.

Možete čak da ga pripremite i kao vegetarijanski obrok tako što ćete piletinu zameniti tofuom, a zatim ga poslužiti preko pirinča, rezanaca ili kinoe.

Sastojci:

za sos:

  • 1/2 šolje kremastog putera od kikirikija
  • 3 kašike vode
  • 3 kašike meda
  • 2 kašike soja sosa
  • 3 kašike karija
  • 2 kašike kuvanog paradajza
  • 2 kašike sirćeta (najbolje pirinčanog)
  • 1 kašika svežeg đumbira - izgnječenog
  • 2 čena belog luka - izgnječenog
  • 2 kašike crvene tucane paprike

za prženje:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednji luk (iseckan na rezanca)
  • 1/2 kg pilećeg filea (na kockice)
  • 6 šolja seckanog povrća (kupus, pečurke, paprika, šargarepa..)
  • 1/2 šolje pečenog kikirikija (grubo seckanog)
  • 1/2 šolje korijandera ili peršuna
  • pripremljen pirinaš za serviranje

Priprema:

U srednjoj činiji umutite sos od kikiriki putera, meda, soja sosa, karija, paradajza, sirćeta, đumbira, belog luka i tucane paprike dok se sve ne sjedini. Ostavite sa strane.

U velikom voku ili dubokom i velikom nelepljivom tiganju zagrejte jednu kašiku ulja na srednje jakoj vatri.

Dodajte luk i pržite dok ne zamiriše i ne počne da omekšava, oko tri minuta.

Dodajte piletinu i dinstajte, povremeno mešajući, dok se potpuno ne spremi i dok ne iscuri sok, otprilike četiri minuta. Izvadite piletinu i luk iz tiganja i ostavite sa strane.

Dodajte preostalu jednu kašiku ulja, a potom ubacite izmiksano povrće. Dinstajte dok povrće ne omekša, tri do pet minuta, u zavisnosti od odabranog povrća. Vratite piletinu i luk u tiganj.

Sada sipajte pripremljeni sos od kikirikija. Protresite da se ravnomerno prekrije i kuvajte dok se ne zagreje, oko dva minuta.

Ubacite kikiriki i korijander ili peršun i poslužite vruće preko pirinča. Možete da ukrasite tanjir sa još kikirikija i listovima zeleniša po želji - piše Direktno.rs.

LAŽNE PLJESKAVICE: Nećete primetiti da su bez mesa, a gotove su za 20 minuta

LAŽNE PLJESKAVICE: Nećete primetiti da su bez mesa, a gotove su za 20 minuta (VIDEO)

Predlog za ručak koji će se svima svideti.

Ukoliko volite pljeskavice, a morate na primer da povedete računa o ishrani napravite ove lažne. Ne sadrže ni gram mesa, a nećete ni primetiti. Prave se od jeftinih sastojaka za samo 20 minuta.

Sastojci:

200 g ovsenih pahuljica
200 ml ključale vode
1 crni luk
250 g krompira
so, biber, beli luk
ulje za prženje

Priprema:

Ovsene pahuljice potopite u vreloj vodi. Promešajte i ostavite da nabubri 10-15 minuta.

Za to vreme skuvajte krompir i luk, pa ih ispasirajte u blenderu. Potom pomešajte sve, dodajte začine.

Rukama oblikujte pljeskavice i pržite na zagrejanom ulju sa obe strane.

{vembed Y=Tfv8Lr_ouB8}

Izvor: Stvar ukusa

Svinjetina sa čilijem

Svinjetina sa čilijem

Sastojci za 3 osobe

5 kom. bibera
5 g čili praha
100 g crnog luka
300 g paprike
10 g ruzmarina
300 g šargarepe
10 g soli
5 g vegete
1000 g svinjskog filea

Priprema svinjetine sa čilijem

Meso nauljite, posolite, pobiberite, začinite vegetom, karijem i ruzmarinom i ostavite da odstoji minimum sat vremena.

Stavite meso u šerpu, narežite crni luk, paprike, šargarepu i nalijte malo vode. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok meso ne porumeni.

Nakon toga servirajte i uživajte u ovom jelu.

Prijatno!

BOSANSKI LONAC
Photo: Shutterstock

BOSANSKI LONAC JE OBOŽAVALA CELA JUGOSLAVIJA: Specijalitet pun mesa i povrća, a najlepši je iz zemljane posude

Bosanski lonac je tradicionalno jelo koje su pravile domaćice širom bivše Jugoslavije, a ovo je proveren recept. Najlepši je da se pravi u zemljanoj posudi, a jelo se praktično sprema samo od sebe.

Bosanski lonac je tradicionalno jelo, kako mu i samo ime kaže iz Bosne i Hercegovine. Nekada se smatralo jednostavnim seljačkim jelom, ali je vremenom preraslo u svojevrstan specijalitet, čiji recept su znale domaćice širom bivše Jugoslavije. Karakteristično je to što se nekada spremalo u zemljanom loncu i što se tokom kuvanja posuda nikako se otvara i jelo se ne meša, već se ukusi međusobno sami povezuju. Sprema se od tri različite vrste mesa, a ukoliko niste ljubitelj nekog, možete da ga napravite samo od junetine ili svinjetine.

Sastojci:
1 kg mešanog mesa (junetine, svinjskog i jagnjetine)
1 srednja glavica kupusa
2 glavice luka
3 čena belog luka
3 šargarepe
2 paškanata
2 korena celera
4 paprike babure
3 paradajza
500 g krompira
200 ml soka od paradajza
200 ml belog vina
1 kašika začinske paprike
2-3 lista lovora
so, biber

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte, pa ispržite na ulju da se zastakli. Nakon toga dodajte i meso isečeno na kockice (ostavite i masnije delove) i sitno naseckan beli luk.

Dok se meso krčka pripremite povrće. Krompir oljuštite i isecite na četvrtine, šargarepu, celer i paškanat na kolutove, kupus i papriku isecite na krupnije komade.

Kada je meso porumenelo, u veći lonac, najbolje zemljani, složite naizmenično meso i povrće, sve žačinite po ukusu i dodajte lovorov list. Po vrhu stavite svež paradajz isečen na kolutove. Prelijte sokom od paradajza, belim vinom, i ako je potrebno, dolijte i malo vode, da ogrezne.

Ne treba sipati previše tečnosti, jer će u toku kuvanja povrće pustiti svoj sok. Poklopite, ako se kuva u zemljanom loncu, pokrijte krpom i zavežite kanapom. Kuvaajte na tihoj vatri oko tri sata. Za vreme kuvanja, lonac se ne otvara i jelo se ne meša.

Izvor: Stvar ukusa

NAJMEKŠE MESO IKADA: Tajna je u dugom kuvanju u predivnom sosu od crvenog vina

RECEPT ZA NAJMEKŠE MESO IKADA: Tajna je u dugom kuvanju u predivnom sosu od crvenog vina - ni nož nije potreban (VIDEO)

Bilo koje meso ako kuvate u sosu od crvenog vina biće mekano kao duša.

Nije lako uvek spremati meso jer može da ispade gumeno i tvrdo, ali sa ovim receptom nema greške. Koje god meso krenete da spremate ispašće mekano i sočno. Sos je predivan, a pravi se od vina, bujona i povrća i meso se u njemu kuva dugo, pa vam nož nije ni potreban da sečete, samo će se odvajati.

Sastojci:

8 komada goveđeg ili svinjskog mesa
1/2 crvene paprike
1/2 zelene paprike
2 čena belog luka
1 crni luk
2 šargarepe
1 flaša crvenog vina
250 ml goveđeg bujona

Priprema:

Šnicle mesa po izboru propržite sa svake strane po 2 minuta. Treba da ostane malo sirovo unutra. Zatim izvadite iz šerpe, pa u istu stavite sitno seckan crni luk, šargarepu, paprike i beli luk.

Pomešajte i dinstajte na srednjoj temepraturi nekih 10 minuta. Zatim vratite meso i sipajte vino i bujon. Poklopite i kuvajte na niskoj temperautri još 2-3 sata nakon ključanja. Zatim ponovo izvadite meso, a sav sos sipajte u blender i usitnite.

Vratite u šerpu i vratite i meso. Uhvatite šerpu za ručke i pola protresite kako bi sos obložio meso, nemojte da korisitite kašiku. Kada krene da ključa isključite i jelo je gotovo.

{vembed Y=LjB16olQ5vY}

Izvor: Stvar ukusa