Cepkana svinjetina sa pirinčem i pasuljem

Sastojci za 2 Osoba/e

1 kom. biberа
2 kom. bosiljka
300 g crvenog pasulj
2 g origana
200 g pirinča
600 g svinjskog filea
2 g soli

Započni pripremu

U manju posudu stavite so, biber i začine, potom utrljajte u meso. U vrelom nauljenom tiganju zapecite meso sa svih strana, prebacite meso u dublju tepsiju, umotano u alu-foliju i pecite u rerni na 150 stepeni najmanje dva sata. Kada meso bude skoro pripremljeno, skuvajte pirinač u vodi i ocedite ga, potom ga začinite po želji, servirajte i dodajte preko njega crveni pasulj. Servirajte svinjetinu i uživajte u ovom nedeljnom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Beef Wellington

 

Sastojci:

Smesa od pečuraka:

20 ga putera

2 šalot luka ili 1/2 glavice crvenog luka

40 g suvog vrganja

1 kašika balzamiko sirćeta

1 maleni čen belog luka

Meso:

400 g bifteka u komadu

1 kašika ulja

prstohvat soli, prstohvat bibera

Ostalo:

1 komad smrznutog lisnatog testa (polovina regularnog Frikom pakovanja)

nešto brašna za razvlačenje testa

1 kašika senfa

1 žumance

malo susama za posipanje

Priprema:

1. Sužene vrganje prelijte toplom vodom i ostavite da stoje tako dok skroz ne omekšaju. Kada omekšaju, procedite ih i sitno iseckajte oštrim nožem. Na puteru propržite sitno sečen luk da počne blago da rumeni. Ubacite sitno sečene pečurke pa uz stalno mešanje pržite 15-20 minuta s tim što ćete verovatno morati da dodajete po pola čaše vode jer će pečurke upijati kao lude ☺ Učiniće vam se da je količina premala ali bez brige, jer će se pečurkama uvećati volumen tokom kuvanja. Negde na sredini kuvanja dodajte balzamiko a na kraju začinite sitno sečenim belim lukom. Sklonite sa vatre, preručite u drugu posudu i ohladite na sobnoj temperaturi.

2. Meso dobro osušite papirnim ubrusom pa ga sa svih strana začinite solju i biberom. Na dobro zagrejan tiganj ulijte ulje pa stavite meso na zagrejano ulje. Pržite meso po minut sa svake strane. Možete i duže ako želite bolje pečeno meso na kraju. Sklonite sa vatre i stavite na tanjir da se hladi. Idealno bi bilo da meso stavite na neku rešetku kako bi se sokovi iz njega cedili što će kasnije bolje izgledati u finalnom proizvodu jer testo neće biti previše natopljeno sokovima. Nije strašno ako to ne uradite.

3. Uključite rernu na 180 stepeni. Pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje. Lisnato testo koje je stajalo barem 30 minuta van zamrzivača sada dobro pobrašnite i rastanjite na debljinu od nekoliko milimetara – neka bude pravougaonog oblika, tako ćete lakše zatvoriti ivice. Na slici ispod ćete videti da su pečurke raspoređene skoro preko celog testa – to je greška. Prvo što treba da uradite drugačije jeste da pečurke rasporedite u širinu onoliko koliko je dugačak komad mesa. Linijama je obeleženo kako treba da se rasporedi fil. U tom slučaju će sloj biti i malo deblji, ali to neće smetati jer je ukus fantastičan ☺ Meso ponovo osušite papirnim ubrusom pa premažite senfom i stavite na raspoređene pečurke. Preklopite testom pa zatvorite kako vama odgovara. Ja sam veći deo viška odsekla pa onda uvila na unutra ka mesu s tim što sam ivice lepila umućenim žumancetom.. Bitno je da meso bude dobro zatvoreno, nije bitno kako. Bogato premažite žumancetom i pospite sa malo susama. Stavite na pleh pa u frižider na 15 minuta.

4. Izvadite meso iz frižidera pa stavite odmah u zagrejanu rernu. Pecite 25 minuta pa izvadite iz rerne i ostavite da odmori 10-15 minuta. Pažljivo isecite na šnite debljine 1,5 cm i služite uz priloge po želji.

izvor:milinkuvar.com

Sarme sa pečurkama

Sastojci za 6 Osoba/e

2 kom. bibera
2 g aleve parike
5 g brašna
300 g crnog luka
500 g kupusa
100 g pirinča
5 kom. peršuna
600 g šampinjona
100 g šargarepe
3 g soli
3 g vegete

Započni pripremu

Odvojite listove dve glavice kiselog kupusa. Izdinstajte na ulju tri glavice crnog luka, dodajte 600 g šampinjona i malo propržite. Posolite, pobiberite, dodajte malo vegete. Ubacite jednu izrendanu šargarepu i dve šolje pirinča opranog u nekoliko voda. Na kraju pobiberite i dodajte jednu kašičicu aleve tucane paprike i fil je gotov. Stavite jednu i po kašiku fila u list kupusa i uvijte sarmu. Od ovog fila možete napraviti 25-30 sarmi. Na dno lonca stavite koren od lista kupusa i dva lista, pa poređajte sarme. Na kraju prelijte zaprškom od malo ulja, jedne kašike brašna i malo tucane paprike. Prelijte sarme toplom vodom do vrha. Stavite nekoliko zrna krupnog bibera i nekoliko listova lovora. Poklopite i krčkajte na umerenoj temperaturi tri sata. Nakon toga servirajte sa listovima peršuna.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Grilovani biftek

Sastojci za 3 Osoba/e

20 ml maslinovog ulja
2 g rukole
400 g telećeg bifteka
 
Započni pripremu

Meso isecite i premažite uljem. Kratko grilujte tako da u sredini ostane crvene boje. Kada bude pečen, dodajte malo rukole. Prijatno!

 

izvor:maxi.rs
 

Svinjski stomak

Sastojci za 6 Osoba/e

3 kom. lovorovog lista
3 g soli
2000 g svinjskog filea

Započni pripremu

Zagrejte rernu na 250 stepeni. Zarežite kožu sve do mesa. Posolite meso sa svih strana osim tamo gde je koža. Stavite meso u tepsiju tako da koža bude na dnu. Ulijte vode u tepsiju da meso bude 1 cm u vodi. Dodajte nekoliko listova lovora. Smanjite temeperaturu na 200 stepeni i pecite pola sata. Potom okrenite meso da koža bude gore, posolite, dodajte vode ponovo da meso leži u vodi 1 cm. Smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite sat i po vremena. Meso secite kad se malo prohladi u uživajte u ovom obroku sa prilogom po želji

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Govedina na italijanski način

Sastojci za 4 Osoba/e

4 kom. belоg luka
5 g brašna
100 g crnog luka
2 kom. bibera
100 g paprike
2000 g junetine
1 kom. jaja
120 ml maslinovog ulja
2 g soli
500 ml paradajz soka
400 g turšije
5 g senfa
120 ml ulja

Započni pripremu

Isecite meso po želji. Očistite crni luk, beli luk i paprike. U nauljenu tepsiju rasporedite luk, meso, paprike i paradajz. Umutite jaje, iseckani beli luk i senf, te dodajte obično i maslinovo ulje, pa mešajte dok ne dobijete majonez. Turšiju sameljite u multipraktiku, pa dodajte majonezu. Sve dobro pormešajte, začinite sollju i biberom. Ostavite da odstoji u frižideru. Meso stavite u zagrejanu rernu na 100 stepeni da se peče oko šest sati. Nakon toga servirajte i poslužite s prilogom. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Grilovane špargle

Sastojci:

300 g špargli

soli i bibera po ukusu

malo maslinovog ulja

malo parmezana za preko

Priprema:

Gril vam je već spreman i meso ili riba se peku, pa vi za to vreme pripremite šparglu tako da bude spremna za roštilj pred sam kraj. Prvo je operite a zatim skinite koren. To je najbolje uraditi tako što ćete u jednoj ruci držati zeleni deo a u drugoj koren i saviti tako da špargla pukne – ne brinite, nećete baciti ništa što ne treba. Kada ovako lomite koren, špargla će pući baš tamo gde je potrebno. Koren bacite a ostatak ostavite sa strane.

Stavite vodu sa kašičicom soli na ringlu i pustite da provri. Dodajte špargle i kuvajte 4-5 minuta, da omekšaju. Nemojte ih kuvati do besvesti (zapravo, nemojte ništa kuvati do besvesti☺). Procedite i stavite na tanjir. Prelijte sa malo maslinovog ulja i pobiberite. Stavite na gril i pecite sve ukupno 6-7 minuta sa okretanjem. One koje su tanje izvadite ranije a deblje ostavite minut-dva duže. Sklonite sa vatre i servirajte sa rendanim parmezanom. Nama je ovo bio super prilog uz ribu ali bilo bi odlično i uz bilo koje meso.

izvor:milinkuvar.com

Pica sa mlevenim mesom i čili papričicama

Sastojci za 3 Osoba/e

1000 g brašna
20 kom. čili papričice
2 kom. jaja
200 ml jogurta
500 g kačkavalja
30 ml maslinovog ulja
100 ml mleka
1 kom. praška za pecivo
300 g mlevenog mesa
10 g origana
2 g soli
1/2 kom. svežeg kvasca
2 g šećera

Započni pripremu

Za testo je potrebno: 2 čaše jogurta, 1 čaša mleka, 1/2 kockice kvasca, 2 jaja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 3 kašike maslinovog ulja, 1 prašak za pecivo i 1 kg brašna (preporučujemo pola integralnog, pola običnog mekog). Zamesite testo i stavite ga da odstoji barem tri sata u frižideru. Crni luk izdinstajte na ulju, a kad postane staklast, ubacite mleveno meso i sipajte malo vode. Kada meso bude do pola izdinstano, posolite ga, pobiberite. Nakon toga razvucite testo i stavite preko kačkavalj i polupripremljeno mleveno meso i čili papričice. Pecite u zagrejanoj rerni na 230 stepeni dok testo ne postane zlatnožuto, a meso ne bude pečeno. Izvadite picu iz rerne i začinite je origanom.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Rolovana ćuretina

Sastojci za 4 Osoba/e

8 kom. belоg luka
1 kom. biberа
30 ml limunovog soka
5 kg ćurke
30 ml maslinovog ulja
2 g ruzmarina
3 g soli

Započni pripremu

Renu zagrejte na 200 stepeni. Ćurku posolite i pobiberite, stavite u pleh, pa premažite sokom od limuna, ruzmarinom i sitno iseckanim belim lukom. Prelijte je maslinovim uljem. Pecite je u rerni dva i po sata, a s vremena na vreme prelijte je sokom koji je pustila. Pokrijte je folijom nakon toga i stavite da se hladi nekih 20 minuta. Isecite je po želji i servirajte.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Đuveč

Đuveč nam je pored pilava, omiljeno jelo iz rerne. I prosto mi je nejasno kako do sada nisam napisala ovaj recept. Bila sam ubeđena da ga imam na blogu već godinama. Proverila sam juče, i ne, nemam ga ☺ A kako sam ovih dana pod punom snimajućom opremom, pretpostavila sam da bi bilo fino da snimim i kratak video njegove pripreme. Red je mu se oda počast kako dolikuje.

Ova verzija đuveča je skoro pa verzija onog koji je baba pravila, na kojem smo moje sestre i ja odrasle. Ona je umesto tikvice dodavala patlidžan, ali je pravila i zapršku od praziluka koja celom jelu da izuzetan šmek kakav je samo baba znala da doda. Nisam protiv zaprške, ali je gotovo nikad ne spremam jer ni nemam neku potrebu za tim. Desi se ponekad da mi se pasulj baš prijede sa zaprškom ili da mi se i ovaj đuveč prijede onako kako je baba pravila, pa je napravim, ali generalno je naš ukus takav da nam i bez zaprške jelo bude savršeno ukusno.

Sastojci:

50 ml maslinovog ulja

1 kg belog krompira

1 praziluk

2 šargarepe

1 tikvica

1 crvena paprika

2 šake pirinča

300 ml soka od paradajza

200 ml vode

1,5 kašičica soli

2 lista lovora

biber po ukusu

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pripremite povrće: krompir oljuštite i isecite na kocke, praziluk isecite na sitno, šargarepu na kolutove, tikvicu operite pa isecite na pola pa izdubite sredinu i bacite a ostatak isecite na jednake komadiće, papriku isecite na kockice. U posudu za pečenje sa poklopcem sipajte malo ulja pa redom stavljajte povrće koje ste pripremili. Nalijte sok od paradajza i vodu pa dodajte i pirinač i začine. Sve promešajte, pa stavite u rernu na 2 sata. Pred kraj možete malo i da sklonite poklopac da se još bolje zapeče, kako vam drago. I to je to! Jelo koje se verovatno najčešće priprema u mojoj kuhinji 

izvor:milinkuvar.com

Ćuretina sa narandžama i zelenom salatom

Sastojci za 4 Osoba/e

Ćureće meso (bataci ili belo meso, po izboru)
10 g ruzmarina
10 g soli
300 g zelene salate

Priprema:

Očišćenu ćuretinu začinite solju, biberom, uljem i ruzmarinom i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan nauljite pleh, stavite ćurku i stavite je da se peče u zagrejanoj rerni. Povremeno je okrećite kako bi se ispekla sa svih strana. Kada ćuretina bude pečena, operite zelenu salatu, isecite narandže i servirajte. Uživajte u ovom jelu! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Crni burger

Sastojci za 1 Osoba/e

100 g crnog hleba
10 g kečapa
10 ml majoneza
50 g paradajza
10 g senfa
200 g pljeskavica
50 g kravljeg sira
 
Započni pripremu
 
Stavite pljeskavicu da se ispeče u gril tiganju. Dok se priprema, operite paradajz i isecite ga, potom isecite sir. Kada pljeskavica bude spremna, stavite je u crni hleb, stavite paradajz, sir, malo senfa, malo kečapa, malo majoneza. Uživajte u ovom obroku! Prijatno!

 

izvor:maxi.rs
 

Flekice sa kupusom

 

Sastojci:

1/2 glavice kupusa
250 g testenine
1 glavica crnog luka
50 ml ulja
soli po ukusu
1 kašičica bibera
1/2 kašičice tucane paprike

Priprema:

Luk ispržite na ulju. Kada omekša dodajte kupus, začine i so. Sve dobro izmešajte i dinstajte 20 minuta uz povremeno mešanje. U međuvremenu skuvajte testeninu u dosta kipuće vode prema uputstvu sa pakovanja. Kada je testenina skuvana, procedite je i sjedinite sa dinstanim kupusom i servirajte!

izvor:milinkuvar.com

Ćufte s pavlakom i majonezom

Sastojci za 3 Osoba/e

5 g aleve parike
2 kom. belоg luka
3 kom. bibera
100 g crnog luka
1 kom. jaja
500 g mlevenog mesa
50 g prezli
5 g soli

Započni pripremu

Pomešajte meso, umućeno jaje, prezle, alevu papriku, so, biber i vegetu. Ostavite da odstoji oko pola sata, pa napravite ćufte. Poređajte ih u šerpu sa uljem i pržite ih sa svih strana. Kada ćufte budu gotove, servirajte i prelijte mešavinom kisele pavlake i majoneza.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

BRZA PIZZA SA GRILA

 

Sastojci:

Testo:

350 g mekog brašna T400

1 ravna kašičica soli

1 ravna kašičica praška za pecivo

180-200 ml tople vode (možda i više, zavisno od brašna)

Začinjeno maslinovo ulje:

50-60 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja

1 čen belog luka

1 puna kašičica sušenog origana

prstohvat soli

malo bibera

Ostalo:

1/2 ili cela konzerva paradajz sosa za picu (koristila sam Mutti i odličan je)

100 g pršute

100 g buđavog sira

nekoliko čeri paradajza za dekoraciju

Priprema:

Pomešajte sve suve sastojke za testo u jednoj činiji. Postepeno dodajte toplu vodu i mešajte varjačom dok je moguće. Zatim, sve preručite na radnu površinu i mesite rukama uz postepeno dodavanje brašna, sve dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi za ruke. kada je testo gotovo, ostavite ga na radnoj površini da odmori 5-10 minuta.

Za to vreme zagrejte gril tiganj. Ja koristim tučani gril tiganj i njemu treba dosta više vremena da se zagreje ali vi koristite šta god da imate. Možete korititi električni roštilj ili one gril tostere ili čak običan teflonski tiganj.

Dok testo odmara možete pripremiti začinjeno ulje tako što ćete u jednoj činijici pomešati maslinovo ulje, sitno seckan beli luk, so, biber i origano.

Testo koje je odmorilo podelite na 6 jednakih delova i od svakog formirajte lopticu. Trebalo bi da vam je tiganj sada već zagrejan, pa odmah jednu lopticu razvucite oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini tako da dobijete krug. Pecite sa jedne strane toliko da se na površini pojave mehurići pa okrenite i odmah premažite ispečenu sranu uljem sa začinima. brza-pica

Odmah stavite sos od paradajza, stavite neku šnitu pršute i izmrvite malo buđavog sira. Sklonite sa vatre i služite odmah! Od trenutka kada ste zamesili testo, za pripremu jedne ovakve ini pice potrebno je oko 4 minuta, pa vi vidite 

Ono što ćete staviti na picu stvarno je samo vaš izbor, ovo je bila naša kombinacija za taj dan. A ako želite da isprobate pravi recept za pravo testo sa kvascem, onda kliknite na ovaj LINK.

Možete čak i poklopiti na minut da se sir rastopi. Ali, ukus je po meni bolji ovako – taman je sve zagrejano da bude toplo a nema opasnosti od opekotina od vrelog sosa ☺ Koristila sam Mutti sos za picu koji je već usitnjen i začinjen i stvarno je dobro legao na ovu kombinaciju. Ostatak iz konzerve sam kasnije pomešala sa kuvanom testeninom i bilo je odlično.

izvor:milinkuvar.com

 

Rolat sa šunkom

Sastojci za 3 Osoba/e

1000 g brašna
300 g kečapa
400 ml jogurta
2 kom. jaja
200 ml mleka
2 g origana
2 g soli
1 kom. praška za pecivo
1/2 kom. svežeg kvasca
2 g šećera
300 g praške šunke
10 ml ulja

Započni pripremu

Za testo je potrebno: 1 kg brašna, 2 čaše jogurta, 1 čaša mleka s malo kvasca, 2 jaja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 1 prašak za pecivo, 3 kašike ulja. Umesite testo od navedenih sastojaka i ostavite da odstoji tri sata u frižideru. Potom razvucite testo, namažite ga kečapom i dodajte šunku. Urolajte kao na fotografiji i stavite da se peče na 220 stepeni oko pola sata.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

RIŽOTO SA ŠPARGLAMA

Sastojci:

150 g arborio pirinča

50 ga putera

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

50 ml belog vina

40 g rendanog parmezana

200 g špargli

1 litar bistre pileće supe

so i biber po ukusu

sveža mirođija po ukusu

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte i zajedno sa malo soli pržite na zagrejanom puteru dok ne omekša. Nalijte vino i kuvajte uz povremeno mešanje dok sva tečnost ne ispari. Dodajte pirinač, promešajte nekoliko puta pa nalijte sa malo supe. Smanjite vatru na srednju jačinu pa nastavite sa kuvanjem uz stalno dodavanje supe i nežno mešanje. Tako radite dok ne utrošite svu supu.

Supu skuvajte kako je inače kuvate a ako to inače ne radite, možete se poslužiti mojim receptom za domaću supu. Samo, nravano, iskoristite samu supu a povrće i meso ostavite za nešto drugo. U međuvremenu stavite vodu u drugoj šerpi da provri pa je posolite sa nešto soli. Špargle operite i izlomite koren na svakoj kao što sam objasnila u receptu za grilovanu šparglu. Stavite ih u kipuću vodu i kuvajte da omekšaju, 4-5 minuta. Ako su špargle deblje, trebaće neki minut više. Izvadite ih iz vode kada su skuvane i isecite na kolutove.

Kada je rižoto skoro gotov, dodajte špargle i parmezan pa kuvajte dok pirinač ne bude potpuno skuvan ako već nije. Pobiberite i začinite svežom mirođijom. Samo budite pažljivi jer je sveža mirođija stvarno jaka i ako mmože lako uporopastiti jelo ako je bude previše. Servirajte rižoto i poslužite 

izvor:milinkuvar.com

 

Paelja sa graškom i morskim plodovima

Sastojci za 3 Osoba/e

5 g aleve parike
2 kom. belоg luka
100 ml belog vina
3 kom. bibera
100 g crnog luka
300 g graška
1 kom. kocke za supu
1 kom. limuna
5 g peršunovog lista
200 g paprike
500 g škampi
5 g soli

Započni pripremu

Izdinstajte iseckani crni luk na maslinovom ulju, potom dodajte beli luk i iseckanu papriku. Dodajte grašak, promešajte i nakon nekoliko minuta nalijte belo vino. Kada vino ispari, dodajte supu, toliko da prekrije grašak. Posolite, pobiberite i promešajte. Kada je grašak polukuvan, dodajte škampe i poklopite. Začinite iseckanim peršunom i servirajte sa limunom.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

HRSKAVA ĆURETINA IZ RERNE

 

Sastojci:

400 g ćurećeg filea isečenog na trakice

Marinada ↓

180-200 ml jogurta

1/2 kašičice soli

3 kašike rendanog parmezana

1/2 kašičice suvog vlašca

1/2 kašičice suvog peršuna

1/4 kašičice bibera

1/4 kašičice tucane paprike, po želji

Za hrskavost ↓

krupne prezle (panko ili domaće)

hrskavi luk, opciono

Sos ↓

2 kašike kisee pavlake

3-4 kašike mleka

so, biber po ukusu

1 čen belog luka

sitno seckani sveži peršun

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Meso izlupajte čekićem za meso, isecite na trakice i stavite sa strane. U posudi pomešajte sastojke za marinadu pa dodajte meso. Dobro sjedinite i ostavite da odmori 15-ak minuta na sobnoj temperaturi. Nakon toga meso uvaljajte u mešavinu prezli i hrskavog luka pa ređajte na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u zagrejanoj rerni 25-30 minuta ili dok meso fino ne porumeni. U međuvremenu sjedinite sastojke za sos. Ukoliko je potrebno dodajte još mleka za gustinu kakvu volite. Poslužite vruće štapiće uz osvežavajući sos.

izvor:milinkuvar.com

 

Špageti sa pirinčem, spanaćem i šampinjonima

Sastojci za 2 Osoba/e

3 kom. bibera
200 g pirinča
400 g šampinjona
400 g špageta

Započni pripremu

Izdinstajte šampinjone na ulju i vodi. Ubacite pirinač i, kada budu skoro gotovi, ubacite spanać i kuvajte još 15 minuta. Za to vreme skuvajte špagete po uputstvu s pakovanja. Kuvajte u slanoj vodi. Kada budu gotove, ocedite ih i pomešajte sastojke. Prijatno!

izvor:maxi.rs