Piletina sa pirinčem

Sastojci za 4 Osoba/e

4 kom. belоg luka
5 kom. bibera
100 g crnog luka
2000 g pilećeg filea
300 g pirinča
10 g soli
Započni pripremu

Očistite piletinu, posolite je, pobiberite, začinite uljem i vegetom. U nauljeni pleh stavite piletinu, pirinač, očišćenu i iseckanu šargarepu. Stavite dublji pleh u zagrejanu rernu. Okrenite piletinu da bi se ispekla podjednako sa jedne i druge strane. Kada piletina bude gotova, servirajte i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

Takosi sa piletinom, povrćem i kačkavaljem

Sastojci za 4 Osoba/e

100 g čeri paradajza
20 ml čili sosa
100 g crnog luka
100 g kačkavalja
100 g pavlake
50 g krastavca
5 kom. ljute paprike
20 ml majoneza
500 g pilećeg filea
150 g šargarepe
12 kom. takosa
200 g zelene salate

Započni pripremu

Iseckano pileće meso propržite sa svih strana. Isecite povrće i izrendajte kačkavalj, potom napunite taskose, servirajte i uživajte! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Pileća džigerica u belom sosu

Sastojci za 2 Osoba/e

biberа
40 g brašna
100 g crnog luka
350 g pileće džigerice
so
Započni pripremu

Na ulju ispržite sitno iseckan crni luk, dodajte komade pileće džigerice i dinstajte dok džigerica ne omekša. Zatim dodajte dve kašike brašna i oko 2 dl vode da se napravi sos. Posolite i pobiberite po ukusu i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko 20 minuta uz povremeno mešanje.

izvor:maxi.rs

Slane palačinke sa piletinom, kiselim krastavcima i paradajzom

Sastojci za 3 Osoba/e

250 g brašna
3 kom. jaja
300 ml mineralne vode
200 g kiselih krastavaca
50 ml majoneza
200 ml mleka
200 g paradajza
400 g pilećeg filea
3 g šećera
5 g soli
20 ml ulja

Započni pripremu

Umutite tri jaja, dodajte kiselu vodu, mleko i ulje. Mešajte uz postepeno dodavanje brašna, pa dodajte malo soli i malo šećera. Kada se zagreje tiganj, stavite malo ulja i možete početi sa pečenjem palačinki. Za to vreme izdinstajte piletinu. Kada piletina bude gotova, stavite je preko palačinke, dodajte iseckani kiseli krastavac, čeri paradajz i umotajte. Servirajte i uživajte u ovom obroku uz majonez! Prijatno!

izvor:maxi.rs

MESNI ROLAT SA PREPELIČJIM JAJIMA

 

Sastojci:

300 g mlevenog junećeg mesa iz Maxi mesare
300 g mlevenog svinjskog mesa iz Maxi mesare
1 kašičica soli
1 jaje
5o g prezli
1 mali šalot ili ljubičasti luk, sitno seckan
1 čen belog luka
½ kašičice mlevenog bibera
½ kašičice dimljene slatke paprike
8 skuvanih prepeličjih jaja
160 g Premia pršute
150 g “Od naše zemlje” mladog kajmaka

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Meso, začine, luk, jaje i prezle dobro sjedinite rukama da dobijete kompaktnu smesu koju možete lako da oblikujete. Na prozirnoj foliji formirajte pravougaonik kao na slikama pa u sredini naređajte skuvana i oljuštena jaja. Formirajte rolat, pazeći da sva jaja budu pokrivena mesom i da rolat ima pravilan oblik. Uvijte rolat u prozirnu foliju i stavite sas trane.

Na papir za pečenje naređajte listove pršute. Na jedan kraj stavite rolat koji ste izvadili iz prozirne folije i uvijte čvrsto u pršutu da bude pokriven sa svih strana. Prebacite u posudu za pečenje, obloženu papirom za pečenje pa preko stavite kajmak. Pecite 40 minuta u zagrejanoj rerni, bez pokrivanja.
Ispečeni rolat ostavite da se ohladi 10-15 minuta a onda ga secite oštrim nožem i poređajte na tanjir za serviranje. Nemojte ga seći unapred jer neće izgledati lepo nakon stajanja, iako mu ukus i sočnost ostaju kako treba.

izvor:milinkuvar.com

 

OSSOBUCO SA POVRĆEM

 

Sastojci:

500 g junećeg ossobuco-a

2-3 kašike maslinovog ulja

1 veći crni luk

1 velika šargarepa

1 paprika

1 kašičica soli (ili malo manje)

nekoliko čenova belog luka

30 g putera

1 kašika senfa

1 kašika meda

nekoliko zrna bibera

nekoliko listova lovora

nekoliko grančica sušenog origana

100 ml belog vina

1 paradajz

600 ml bistre pileće ili goveđe supe

palenta malo soli i bibera, komadić putera i nešto parmezana za prilog

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U većoj šerpi koju možete stavljati i u rernu na malo maslinovog ulja kratko propržite krupno sečen luk, šargarepu, papriku, čenove belog luka i so na jakoj vatri. Posle 3-4 minuta izvadite povrće pa u istu šerpu stavite meso da se po nekoliko minuta zapeče sa svake strane. Sada dodajte senf, puter, lovor, biber, origano i pustite da se sve lepo sjedini nekoliko minuta uz mešanje. Nalijte belo vino da fino deglazirate, pa dodajte krupno sečen paradajz, promešajte i nalijte supu. Pokrijte i stavite u rernu na 2 sata. Povremeno pogledajte da li možda treba dodati vode (supe) – krajnji proizvod je sočno meso i skroz ukuvano povrće koje će plivati u tankom sloju safta. Pripremite palentu tako što ćete jednu čašu vode, malo soli i bibera i komad putera staviti da provri, pa dodati pola čaše palente i uz stalno mešanje kuvati dva-tri minuta. Možete dodati i malo parmezana u palentu za još lepši ukus. Na tanjir servirajte palentu, pa preko povrće i saft, pa preko ossobuco. I obavezno probajte sadržaj kosti.

izvor:milinkuvar.com

 

Steak

Sastojci za 1 Osoba/e

5 kom. bibera
300 g svinjskog filea
20 g senfa
5 g soli
20 ml ulja

Započni pripremu

Posolote meso sa obe strane, premažite ga senfom, na nauljeni dobro zagrejani tiganj stavite stek i pecite ga dva minuta, zatim ga okrenite štipaljkom za meso, pecite još dva minuta i pobiberite. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Posno jelo sa pirinčem i paprikama

Sastojci za 2 Osoba/e

5 kom. bibera
30 g brašna
300 kom. paprike
30 ml maslinovog ulja
10 g peršunovog lista
100 g pirinča
50 g senfa

Započni pripremu

Operite, očistite i isecite paprike. Pomešajte brašno, biber, so i senf. Stavite paprike na nauljeni tiganj i propržite ih, potom dodajte prethodno pripremljenu smesu i promešajte. Skuvajte pirinač u slanoj vodi, ocedite ga, posolite i servirajte sa paprikom. Prijatno!

izvor:maxi.rs

TERIJAKI ĆUFTE

 

TERIJAKI ĆUFTE
1 kriška starog hleba
60 ml mleka
1 jaje
1 kašika senfa
450 g mlevene piletine
1 kašičica bibera
½ kašičice đumbira
1 kašičica peršuna
½ kašičice soli
1 kašičica tucane paprike
1 kašika susama
Prezle, po potrebi (oko 70g)

Nekoliko kašika ulja
Nekoliko kašika Kikkoman teriyaki sosa sa pečenim belim lukom

Pirinač za serviranje

Priprema:

Hleb iskidajte na komadiće pa prelijte mlekom. Zatim, redom dodajte sve ostale sastojke osim prezli i dobro izmešajte. Prezle dodajte postepeno dok ne dobijete odgovarajuću teksturu za pripremu ćufti. Nauljenim dlanovima formirajte ćuftice veličine oraha.

Na zagrejan tiganj sipajte kašiku-dve ulja. Stavite ćuftice i pržite nekoliko minuta da porumene sa donje strane. Okrenite i pržite još nekoliko minuta. Nalijte vodom, poklopite i kuvajte 10-ak minuta na srednjoj jačini, da se ćuftice potpuno skuvaju. Sklonite poklopac i dodajte terijaki sos. Izmešajte, poklopite i ostavite na isključenoj ringli 5-6 minuta. Servirajte preko skuvanog pirinča.

izvor:milinkuvar.com

CACIO E PEPE ŠPAGETE

Sastojci:

250 g špageta
3 litra vode + 3 kašike soli
Minimum 70 g parmezana ili još bolje pekorino sira
1 kašika sveže mlevenog bibera

Priprema:

Vodu stavite da provri pa dodajte so. Sir narendajte na sitno rende i stavite u činiju. Zatim, u kupiću vodu stavite pastu i kuvajte je onoliko koliko je navedeno na kutiji. Nakon minut dva, kutlačom izvadite malo vode u kojoj se kuva pasta i time prelijte narendani sir i promešajte. Kada je pasta već počela da se kuva, na suv teflonski tiganj stavite sveže samleveni biber i pržite minut-dva da biber pusti arome.

Zatim, u tiganj sa biberom dodajte kutlaču vode u kojoj se kuva pasta pa pustite da tečnost uvri. Tada će već i testenina biti skoro skuvana. Kada je skuvana, testeninu procedite (sačuvajte vodu) i stavite u tiganj sa biberom. Dodajte kutlaču vode od kuvanja pa dodajte i sir koji ste prelili vodom i sve dobro izmešajte. Kuvajte nekoliko minuta uz stalno mešanje i povremeno dodavanje po malo vode sve dok ne dobijete špagete u kremastom sosu.

 Na kraju začinite sa malo soli ako je potrebno i servirajte na tanjir posuto parmezanom i začinjeno sa još malo bibera.

izvor:milinkuvar.com

Slane palačinke sa piletinom, kiselim krastavcima i paradajzom

 

Sastojci za 3 Osoba/e

  • 250 g brašna
  • 3 kom. jaja
  • 300 ml mineralne vode
  • 200 g kiselih krastavaca
  • 50 ml majoneza
  • 200 ml mleka
  • 200 g paradajza
  • 400 g pilećeg filea
  • 3 g šećera
  • 5 g soli
  • 20 ml ulja

Započni pripremu

Umutite tri jaja, dodajte kiselu vodu, mleko i ulje. Mešajte uz postepeno dodavanje brašna, pa dodajte malo soli i malo šećera. Kada se zagreje tiganj, stavite malo ulja i možete početi sa pečenjem palačinki. Za to vreme izdinstajte piletinu. Kada piletina bude gotova, stavite je preko palačinke, dodajte iseckani kiseli krastavac, čeri paradajz i umotajte. Servirajte i uživajte u ovom obroku uz majonez! Prijatno!

izvor:maxi.rs

 

GULAŠ OD LEBLEBIJA

 

Sastojci:

400 g kuvanih leblebija
1 glavica crnog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
1 crvena paprika, opciono
1 list lovora
1/2 kašičice dimljene ili obične ljute papirke
1/2 kašičice tucane paprike
so i biber, po ukusu
600 ml vode
1 puna kašika koncentrata od paradajza
100 g Lazarević kobasičica
peršun, za serviranje

Priprema:

Odmah da vam kažem da mene mrzi da leblebije potapam preko noći i kuvam dva sata, tako da olakšam sebi kada god mi trebaju i kupim ljudski teglu skuvanih leblebija. Mislim da se zovu nešto tipa “Oh la la”, ali nemojte me držati za reč i kupite koje god vam odgovaraju. Dakle, 400 g skuvanih i oceđenih leblebija.

Zagrejte maslinovo ulje pa propržite sitno seckani beli i crni luk, nekoliko minuta uz mešanje. Dodajte papriku isečenu na kockice pa opet pržite nekoliko minuta uz mešanje. Dodajte kobasičice koje ste isekli na manje komade i pržite minut-dva uz mešanje.

Dodajte lovorov list i ostale začine, dodajte koncentrat paradajza i leblebije pa sve zalijte vodom i pustite da provri. Smanjite jačinu vatre na srednju pa kuvajte dok ne ispari skoro sva tečnost. Sklonite sa vatre, dočinite ukoliko je potrebno i poslužite!

izvor:milinkuvar.com

PENNE SA PANCETOM U JAVOROVOM SIRUPU I PLAVIM SIROM

 

Sastojci:

200-250g penne testenina

100g plavog sira po želji

200g pancete sečene na komade

4 kašike javorovog sirupa

250ml neutralne pavlake za kuvanje

so, biber

maslinovo ulje za prelivanje

nekoliko grančica tušta

sveži ruzmarin po želji

Priprema:

Penne skuvajte u dosta posoljene kipuće vode. Dok se pasta kuva pripremite sos: komade slanine pržite na teflonu dok ne puste svu masnoću koju možete procediti ili ostaviti da upotpuni ukus. Kada je slanina postala hrskava prelijte je javorovim sirupom pa nastavite sa prženjem još nekoliko minuta dok se slanina ne karamelizuje i ne upije sav sok. Ulijte neutralnu pavlaku i uz povremeno mešanje kuvajte do željene gustine. Ja obično pravim sos dok se pasta kuva, što je otprilike sve ukupno oko 15 minuta. Skuvane penne pomešajte sa sosom, dobro izmešajte i nastavite da kuvate još nekoliko minuta. Začinite solju, biberom i ruzmarinom. Servirajte pastu na tanjir, pospite mrvljenim plavim sirom, prelijte maslinovim uljem i pospite opranim listićima tušta. Služite odmah!

izvor:milinkuvar.com

Svinjetina sa pomfritom

Sastojci za 2 Osoba/e

4 kom. bibera
400 g krompira
5 g soli
600 g svinjskog filea
 
Započni pripremu
Meso isecite na trake, začinite solju i biberom. Stavite da se prži na malo ulja. Oljuštite krompir, operite ga, osušite krpom i isecite na tanke štapiće za pomfrit. Stavite da se prži u fritezi ili dubljem tiganju na zagrejanom ulju. Kada meso i pomfrit budu gotovi, servirajte i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

 

izvor:maxi.rs
 

Tortilja sa ćevapom

Sastojci za 4 Osoba/e

3 kom. bibera
200 ml mineralne vode
1000 g junećeg mlevenog mesa
2 kom. sode bikarbone
5 g soli
4 kom. tortilja

Započni pripremu

Pomešajte kiselu vodu sa dve kašičice sode bikarbone, solju i biberom. Dodajte to mlevenom mesu, pa umesite rukama. Ostavite da odstoji u frižideru sat vremena ili preko noći. Oblikujte ga po želji i pecite na gril tiganju. Zagrejte tortilje na tiganju i ubacite ćevape. Servirajte i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Pica sa svinjetinom, zeljem, paprikom i paradajzom

Sastojci za 1 Osoba/e

1000 g brašna
100 g crnog luka
2 kom. jaja
200 ml jogurta
1/2 kom. svežeg kvasca
30 ml maslinovog ulja
100 ml mleka
100 ml paradajz sosa
150 g paprike
100 g paradajza
1 kom. praška za pecivo
2 g šećera
2 g soli
200 g svinjskog filea
50 g zelja

Započni pripremu

Za testo je potrebno: 2 čaše jogurta, 1 čaša mleka, pola kockice kvasca, 2 jaja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 3 kašike maslinovog ulja, 1 prašak za pecivo i 1 kg brašna (preporučujemo pola integralnog, pola običnog mekog). Zamesite testo i stavite da odstoji barem tri sata u frižideru. Nakon toga razvucite testo i stavite preko paradajz sos, tanke listove svinjetine, iseckani crni luk, papriku, iseckani paradajz i oprane listove zelja. Pecite u zagrejanoj rerni dok ne dobije rumenu boju, a meso bude pečeno. Servirajte i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

Taljatele sa spanaćem, lukom i paradajzom

Sastojci za 2 Osoba/e

100 g crnog luka
200 g paprike
200 g spanaća
300 g taljatela

Započni pripremu

Obarite spanać u slanoj vodi. Pripremite taljatele po uputstvu sa pakovanja. Ocedite ih, dodajte spanać, naseckajte papriku i luk i servirajte. Uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Vegeterijanski ćevapi

Sastojci za  Osoba/e

3 kom. bibera
100 g čeri paradajza
1 kom. jaja
50 g prezli
5 g soli
300 g tikvica
20 ml ulja
5 g vegete
100 g zelene salate

Započni pripremu

Izrendajte tikvice i sačekajte da puste sok, potom ih ocedite, pomešajte sa umućenim jajetom, solju, biberom, vegetom i prezalama. Oblikujte ćevape i pecite ih na nauljenom tiganju sa jsvih strana. Operite zelenu salatu, čeri paradajz i servirate. Prijatno!

 

PASTA SA LIGNJAMA I PARADAJZOM U BELOM VINU

Ova savršena pasta je inspirisana pastom sa baby lignjama i čeri paradajzom koju smo jeli na Italijanskom primorju, bila je pravo uživanje za nepce. Nikada nisam videla tako male lignje, bukvalno su bile veličine kovanice od 1 dinara. Ja sam koristila Frikom smrznute i očišćene lignje, pa ih sekla na kolutove. Krake sam ostavljala čitave. Ako kupujete sveže lignje ili smrznute a ne očišćene, ovde na stranama 59-63 možete da pogledate kako sami da ih očistite. Preporučujem vam da koristite neku od dugih testenina, tipa taljatela ili nečega sličnog.

Sastojci

250g testenine po želji (bez jaja, ukoliko postite)

400g očišćenih lignji

2 paradajza, oljuštena i isečena na kockice

1 čen belog luka

1 glavica crnog luka

5-6 kašika maslinovog ulja

100ml belog vina

svežeg peršuna po želji

so, biber

parmezan za posipanje (izostavite ukoliko postite)

Priprema:

Za testeninu: dva ili tri listra vode sipajte u veliku šerpu i stavite da provri, kada provri dodajte 2 kašičice soli a zatim stavite i testeninu. Kuvajte prema uputstvu sa kesice uz povremeno mešanje.Za to vreme pripremite sos. Na maslinovom ulju propržiti sitno seckani crni i beli luk dok ne omekšaju. Lignje isecite na kolutove pa dodajte u izdinstan luk. Pržite dok ne ispari sva tečnost koju su lignje pustile a zatim dodajte paradajz sečen na kockice i belo vino. Kuvajte, uz povremeno mešanje, dok alkohol ne ispari i dok se u tiganju ne stvari fini, kremasti sos od sokova koje su pustili paradajz, lignje i belo vino. Za to vreme, testenina bi trebalo da je gotova. Procedite je pa dodajte u tiganj sa sosom, pržite 5-6 minuta uz stalno mešanje, začinite peršunom, solju i biberom po ukusu i sklonite sa vatre. Servirajte u lep tanjir pa pospite listićima parmezana. Poslužite uz čašu hladnog belog vina.

izvor:milinkuvar.com

LISNATI ROLAT SA BUNDEVOM I SIROM

 

Sastojci:

1 tabla lisnatog testa, blago odmrznutog

300 g sveže bundeve seckane na kockice

1/4 glavice crnog luka

1 čen belog luka ili malo belog luka u granulama – po ukusu

1 kašičica soli

1/4 kašičice mlevenog bibera

1/2 veze sitno seckanog svežeg peršuna

100 g starijeg sira

50 ml malsinovog ulja

Premazivanje: 1 žumance + 1 kašika mleka + malo soli

Posip: susam

Priprema:

Rernu zagrejte na 220 stepeni. A testo koje ste već izvadili iz zamrzivača strpljivo razvucite oklagijom na dobro pobrašnjneoj radnoj površini. Najbolje je da se razvlači dok je još uvek skoro tvrdo i hladno. Trebaće vam 10-ak minuta i malo više snage da to završite ☺

Za fil pomešajte seckanu bundevu, sitno seckani crni luk, beli luk, peršun, mrvljeni sir, maslinovo ulje i začine. Rasporeedite u jednom sloju na razvučeno testo tako da jedna ivica na koju će doći ceo rolat ostane prazna makar 3-4cm. Pažljivo urolajte rolat i prebacite ga na pripremljen pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Zatvorite ivice koliko je moguće pa dobro premažite mešavinom žumanceta, mleka i soli. Dobro pospite susamom i zasecite vrhom noža ukoso na nekoliko mesta.

Pecite 20 do 25 minuta u zagrejanoj rerni i služite toplo. A odličnog je ukusa i ohlađeno 

izvor:milinkuvar.com

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.