U divnim danima kada M. i ja zajedno osmišljavamo dnevni meni, često se desi da M. preuzme varjaču i istera me iz kuhinje. Zapravo, sama sebe isteram iz kuhinje da on ne bi imao osećaj da sam tu da bih ga proveravala i smarala… nego se lepo, nonšalantno i ženstveno povučem u drugu prostoriju sa osmehom na licu, srećna što dižem sve četri u vis a vreme je pripreme ručka ♫
Kako vreme zajedničkog života odmiče tako je dragi sve spretniji i slobodniji u kuhinji… Ponekad me uhvati i objašnjava mi neke kuhinjske stvari koje bi trebalo da znam, a ja ih ne znam – nikad čula! Te slojevi bakra, te gril tiganji, te oštrenje noževa, te mariniranje mesa, te ovo te ono. Svašta čovek zna, čoveče! I da budem potpuno iskrena, volim taj osećaj da on zna stvari koje ja ne znam jer negde potajno ni ne želim da ih znam…više volim da kad zatreba odem do dragog, poljubim ga po sred čela i pitam ga šta mi treba, trenutno iskoristim to brzo stečeno znanje pa ga šarmantno zaboravim…i tako u krug!
Ovu predivnost koju vidite na slici je M. jednog divnog dana pronašao na youtube-u i rešio da mi spremi za ručak. Snimak je iz emisije Exploziv za koju je šef iz restorana Trač spremio ovaj specijalitet. Sve smo imali u kući, nije bio potrebe za dodatnom kupovinom. Biftek nam je omiljen za spremanje, pire krompir najlepši uz meso, duet slatkastog sosa i ludih začina – stvar je bila jasna! I naravno da je M. modifikovao recept i napravio ga po sopstevnom ukusu, pa vam ga tako i prenosimo
Sastojci za 2 osobe:
300-3500g junećeg bifteka (2 komada debljine 3-4cm)
2 kašičice mlevene espreso kafe (ili kafe koju imate u kući)
1 kašičica gorkog kakao praha
1/2 kašičice mlevene ljute paprike
1/2 kašičice cimeta
sos:
oko 100 ml crvenog vina
štap cimeta
2 kašike smeđeg šećera
jedan do dva karanfilića
i na vrh noža muskatnog oraščića
krema od krompira:
4-5 manjih krompira
1/2 l mleka (ili onoliko koliko je potrebno da pokrije krompir u manjoj šerpi)
malo soli
Priprema:
Prvo oljuštite krompir i isecite na kocke, stavite u manju šerpu pa prelijte mlekom i stavite da se kuva. Kada je krompir negde pri kraju kuvanja počnite sa pripremom ostalih sastojaka.
Dakle,u odvojenu malu šerpu ulijte vino i ostale sastojke za sos. Kuvajte, povremeno mešajući dok se sos ne zgusne.
Na tanjiru pomešajte sastojke za meso: espreso kafu, kakao, ljutu papriku i cimet. Komade bifteka uvaljajte u tu mešavinu ali samo sa bočnih strana. Zagrejte teflonski tiganj na srednju temperaturu sa 2-3 kašike maslinovog ulja. Kada je ulje zagrejano komade bifteka stavite na tiganj, pržite 3-4 minuta pa okrenite i drugu stranu pržite još toliko. Sa ovim vremenom prženja trebalo bi da dobijete srednje pečeni biftek. Ako želite potpuno pečeni biftek produžite pečenje za 3-4 minuta.
Kuvani krompir sada posolite i izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom tako da dobijete kremu ređu od običnog pire krompira.
Sada sve servirajte: na tanjir sipajte 2-3 kašike sosa od vina, položite komad pečenog bifteka isečenog na pola i dodajte 3-4 kašike kreme od krompira. Uživajte!
izvor:milinkuvar.com