Ćufte u mlečnom sosu sa spanaćem

 

Sastojci za ćufte:

600 gr mlevenog mesa po izboru
1 celo jaja
pola kašike suvog začina
na vrh kašičice ili po ukusu bibera
na vrh kašičice belog luka u granulama
pola čaše mleka
2 komada odstajalog hleba ( hleb od juče, prekjuče )

Sastojci za sos:

2 kašike brašna
100 ml ulja ili 100 gr putera
200 ml pavlake za kuvanje
400 ml mleka
200 – 300 gr svežeg spanaća
so i biber po ukusu, malo belog luka u granulama


Priprema:

Iskidati hleb pa preliti mlekom, dodatno malo rukom izgnječiti.

Dodati meso, jaje i začine i dobro umesiti.

Vlažnim rukama oblikovati kuglice i redjati na pouljenu tacnu.

Zagrejati ulje na srednju vatru pa spuštati loptice i peći sa svih strana ravnomerno.

cufte u mlecnom sosu sa spanacem

Kada stavite ćufte da se peku operite spanać, pa u dublji tiganj ili šerpu sipajte ulje ili puter pa kad se zagreje smanjite na srednju vatru, dodajte brašno mešajte minut – dva dok blago ne požuti. Naliti zatim pavlaku za kuvanje pa mleko. Mešajte i dodajte spanać, smanjite vatru na laganu, da polako vri. Ukoliko je spanać sitan ne morate ga seckati, ako su listovi krupniji iseckajte.

Mešajte pa dodajte začine. Sos treba da je redji, pa ako vam se zgusne slobodno dolijte još malo mleka.

Pečene ćufte spuštajte u sos koji i dalje krčka. Kada završite pečenje još malo krčkajte ćufte na laganoj vatri pa sklonite.

Dok su ćufte u sosu možete da ispečete pomfrit ili pre pravljenja ćufti da stavite krompir da se skuva za pire, po želji.

Prijatno!

izvor:domacirecepti.net

KAKO DA PRIPREMITE PAČJE GRUDI NA JEDNOSTAVAN NAČIN

Već vam je jasno da volim kada imam priliku da probam nešto što do sada nisam. Već sam vam pre nekoliko dana napisala recept za jagnječe kotlete koji su me toliko oduševili. Ove pačje grudi su sa druge strane cenovno približnije našim novčanicima – cena pačetine u Metrou je skoro jednaka, ako ne i niža, od cene piletine. Pekla sam i pačje batake sa karabatakom, ali to meso mi nije ostavilo neki specijalan utisak. Zapravo nije ostavilo nikakav utisak. Mada je moča od pečenja bila carska ☺

Zato su pačje grudi nadmašile i one jagnjeće kotlete i bifteke i sve druge vrste mesa koje sam do sada imala prilike da spremam u svojoj kuhinji. Tolika sočnost i mekoća do sada nije viđena na mom tanjiru ☺ Ako ste u prilici da nabavite pačje grudi, ne libite se da ih probate – ukus je potpuno neodoljiv!

Ovo je osnovni način pripreme pačjih grudi koji će vam dati savršeno sočno i meko meso i savršeno hrskavu kožicu.

Sastojci:

1 pačje grudi

malo soli bibera

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. A na ringli na jakoj temperaturi bez podmazivanja zagrejte tiganj koji možete koristiti i za rernu. Za to vreme pripremite meso tako što ćete kožu blago zaseći oštrim nožem i posoliti i pobiberiti meso sa obe strane. Pazite da ne zasečete i meso zajedno sa kožom. Kada se tiganj zagrejao, meso položite kožom na dole i snažno pritisnite špatulom nekoliko sekundi da se komadi mesa ne bi skupili.. Pržite meso bez okretanja 2 minuta, sve vreme skupljajući masnoću koju ispušta i prelivajući preko gornje strane mesa. Nakon dva minuta stavite tiganj sa mesom u rernu i pecite šest minuta. Okrenite meso na pola pečenja. Gotovu pačetinu iseći na komade i poslužiti uz salatu i priloge po želji.

izvor:milinkuvar.com

BIFTEK SA UMAKOM OD BRUSNICA

Da li postoji nešto mekše i ukusnije? U mom iskustvu, ne. Prvi susret sa biftekom sam imala pre nekoliko meseci i baš sam se pitala da li ću moći da jedem tako nešto. Nisam bila ljubitelj polu pečenih jela, ali tada su mi se otvorila potpuno nova vrata u pripremi mesa. Biftek sam jela srednje pečen kao i sada jer mi se još uvek u glavi nisu namestile kockice za very rare.
Po mojim saznanjima, biftek ne možete da kupite baš onako kako vi hoćete. Uglavnom prodaju ceo komad od 1 kg koji u proseku košta oko 1000 dinara. Ako to podelite na nekoliko ručkova i uzmete u obzir da jedete kvalitetno, onda se isplati. Nama barem jeste.
U svakom slučaju, ono što Mila želi da vam kaže jeste da je apsolutno zaljubljena u ovakve komade mesa i ne bi ih menjala ni za jedno prase, pile ili tele na svetu! Kombinacija mesa sa brusnicom je fantastična a rukola uvek dobro leži, tako da znate šta vam je činiti ?

Sastojci:

300-400g bifteka, isečenog na komade debljine oko 1,5 cm

2-3 kašičice senfa

1 kašika sveže krupno samlevenog bibera

nekoliko listića ruzmarina

krupna morska so

100g suvih brusnica

2kašike smeđeg šećera

1 kašika meda

1 kašičica sveže samlevenog bibera

2-3 kašike soka od limuna

10g putera

10g svežeg sitno seckanog đumbira

grančica ruzmarina

rukola

balzamsko sirće

maslinovo ulje

Priprema:

Isečene komade mesa vežite po obodu kuhinjskim koncem da biste formirali pravilan oblik koji će se zadržiti tokom pečenja. Prelijte meso sa vrlo malo maslinovog ulja pa utrljajte senf, ruzmarin i biber sa svake strane. Solite nakon ili u toku pečenja. Stavite na tanjir i ostavite sa strane. Brusnice stavite sa šećerom, medom i malo vode na srednju vatru. Kuvajte ih toliko da se brusnice potpuno skuvaju i ne budu više suve, uz stalno dodavanje po vrlo malo vode kao kada pravite rižoto. Na pola kuvanja dodajte puter, limunov sok i začine, dobro promešajte pa nastavite sa kuvanjem i dodavanjem vode. Kada je umak skoro gotov, zagrejte malo maslinovog ulja na gril ili običnom teflonskom tiganju. Za srednje pečeno pecite meso po 4-5 minuta sa obe strane. Rukolu začinite maslinovim uljem i balzamskim sirćetom pa je servirajte na tanjir. Preko stavite biftek sa skinutim koncem a preko stavite kašiku ili dve umaka od brusnica.

izvor:milinkuvar.com

Krompir sa lukom i slaninom

Krompir, luk i slanina, zapečeno sve u rerni, a uz to neka salata i ručak je gotov. Krompir u ovoj kombinaciji je veoma ukusan i sočan jer je poprimio sve ukuse i mirise luka i slanine.

Sastojci:

2 glavice crnog luka – veće
100 ml ulja
mesnata slanina – količina po izboru, ali bi bilo bolje da je ima više
1 kašičica suvog začina
pola kašičice bibera
4 – 5 većih krompira
2 cela jaja
200 – 250ml jogurta
Krompir sa lukom i slaninom

Priprema:

Staviti krompir u ljusci da se kuva. Kuvati oko 20 minuta, da krompir bude na pola skuvan.

Iseckati crni luk pa mu dodati ulje i čašu vode.

Kada voda ispari dodati iseckanu slaninu i sve zajedno na srednjoj vatri propržiti.

Tako da slanina pusti svoju masnoću i malo se zapeče.

Obaren krompir prohladiti u hladnoj vodi pa iseći na kolutove.

Vatrostalnu činiju podmazati pa staviti trećinu luka i slanine na dno. Rasporediti po malo svuda.

Poslagati preko pola krompir ai malo posoliti.

Opet trećina luka i slanine, krompir i odgore završiti lukom i slaninom.

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.

Umutiti jaja i jogurt, dodati prstohvat soli i preliti preko krompira, luka i slanine.

Staviti da se peče sat vremena.

Pečeno i prohladjeno poslužiti uz salatu.

Prijatno.

izvor:domacirecepti.net

LUMACONI SA BLITVOM, RIKOTOM, MENTOM I LIMUNOM

Da li i vama naiđu dani kada ne vidite poentu ni jednog jedinog trenutka provedenog na ovoj planeti? I meni. Tada bih najradije kod mame i tate, u svojoj staroj sobi, pokrivena žutim ćebetom provodila dane ne radeći ništa. Svi se zajedno borimo sa istim problemom. Toliko nas oseća isto – i oni koji su u potpunom blagostanju i finansijski i emotivno, kao i oni koji nisu ispunjeni ni na jednom od tih planova.

Shvatila sam da će nam uvek faliti nešto. Oni koji nemaju auto a toliko dugo žude za njim, prestaće da ga gledaju istim očima onog trenutka kada ga se zasite. Tada im više neće biti dovoljno što imaju auto, nego će želeti bolji auto. Svaka želja će izgubiti na značaju onda kada je zadovoljimo.

Uvek želimo više i uvek ćemo želeti više. Da li je to loša stvar? Da li smo kolektivno nezadovoljni i ne želimo da se pomaknemo van tog lošeg osećanja? Ja mislim da je to dobra stvar. Mislim da samo nismo svesni da to nije pravo nezadovoljstvo već neosvešćena želja za napretkom. Nismo svesni da ta bol koju osećamo, na kraju uvek donese dobro. Mislim da ti povremeni šamari koji nas išibaju po licu u nama bude dobre stvari, pokreću točak napred i želju da nam bude bolje učine jačom. I ne, ne pričam o tome da svi po difoltu želimo da se obogatimo preko noći i živimo kao kraljevi. Govorim o tome da sebi postavljamo male ciljeve i zadovoljavamo male potrebe. One potrebe koje će nas svaki sledeći put kada nas život izudara po leđima učiniti boljim ljudima i spremnijim za ono što je sledeće.

Znate šta ja uradim kada više ne mogu ispratim taj grozni osećaj nemoći da u trenutku sebi pomognem? Probudim se sutradan i rešim da krenem dalje. Obučem se lepo (ako sam prethodno uspela da operem i osušim svoju garderobu za takve dane), stavim minđuše, dobro našminkam oči, odradim svoju smenu u Ruzmarinu i dođem kući da napravim sebi najlepši ručak ikada. Danas su to lumaconi punjeni rikota sirom, blitvom i mentom. I bolje nisam jela!

Sastojci za jednu osobu željnu ugađanja samoj sebi:

125 g lumaconi (velike školjke) testenine

2 kašike soli ( za kuvanje testenine)

100g rikota sira

3 lista sveže blitve

1 mali čen belog luka

1/2 malog crvenog luka

20g putera

prstohvat soli

prstohvat bibera

2-3 listića mente

1/4 limuna

malo extra devičanskog maslinovog ulja

Priprema:

U 2l ključale vode koju ste posolili sa 2 kašičice soli skuvajte testeninu. Za ovu vrstu testenine potrebno je malo više vremena nego obično. Konkretno – ja sam svoju kuvala 16 minuta, ali vi ćete pratiti uputstva sa pakovanja testenine koju ste kupili. Odvojeno, u manjoj šerpi propržite na vrlo malo maslinovog ulja sitno sečen crni i beli luk tek toliko da porumeni. Zatim dodajte blitvu koju ste prethodno oprali i isekli na sitno, zajedno sa listićima mente. Pržite uz stalno mešanje dok blitva poptuno ne omekša. Kada je omekšala, posolite i pobiberite pa sklonite sa vatre da se ohladi, s tim što ćete sada dodati komad putera i pustiti ga da se otopi. Kada se ohladi pomešajte sa rikota sirom i ostavite sa strane. Skuvanu testeninu procedite pa zatim svaku školjku napunite sa po kašikom fila od rikota sira i blitve. Ređajte na lep tanjir – od izuzetne je važnosti da tanjir bude lep. Kada ste završili sa punjenjem i ređanjem, zalijte dobrom količinom ekstra devičanskog maslinovog ulja i soka limuna. Odšetajte do svog omiljenog kutka zajedno sa svojim punjenim školjkama, sedite i izmeditirajte uz obrok kakav ste zaslužili.

izvor:milinkuvar.com

BIFTEK SA AROMATIZOVANIM PUTEROM I KARAMELIZOVANIM CRVENIM LUKOM

Verovatno sam već ranije pomenula da mi je biftek sve omiljeniji i omiljeniji. Kako ga više spremam tako mi se otvara bezbroj mogućih kombinacija za kombinovanje. Ovako pripremljen biftek je jednostavnog ukusa, bez velikih kontrasta (osim blago slatke note u luku) ali ipak jedinstven zbog mešavine začinskog bilja koja je po meni dobitna kombinacija kada su crvena mesa u pitanju. Ruzmarin i maslinovo ulje su dovoljni da meso pre pečenja fino izmarinirate, a uz dodatak još nekoliko travki dobićete potpuni užitak! A ako do sada niste, imate još vremena da učestvujete u nagradnom darivanju koje smo Melani’s cupcakes, Made With Love i ja pripremile za vas ? Uslov za učestvovanje jeste da spremite bilo koji recept sa ovog bloga ali tako da mu date lični pečat ? Fotografiju jela, ime, prezime i opis promene koju ste primenili na recept šaljite na e-mail adresu: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.. Za više informacija skoknite do ovog linka.

Sastojci:

Meso:
300-400g junećeg bifteka u komadu

2 kašika mešavine začina (ruzmarin, nana, majčina dušica, origano, bosiljak, beli luk, so, biber, lovor, peršun)

5-6 kašika maslinovog ulja

sok od 1 limete

Aromatizovani puter:

70g putera

2 kašika mešavine začina (ruzmarin, nana, majčina dušica, origano, bosiljak, beli luk, so, biber, lovor, peršun)

so, biber

Karamelizovani luk:

2 manje glavice crvenog luka

6 kašike maslinovog ulja

so, biber

2 kašika meda

2 kašočice putera

Krompir:4 manja mlada krompira

1 mala veza peršuna

6 kašika vrelog maslinovog ulja

morska so, biber

Priprema:

Biftek uvaljati u začine pa politi maslinovim uljem i sokom limete. Ostaviti na sobnoj temperaturi do trenutka termičke obrade. Puter sobne temperature izgnječiti viljuškom pa sjediniti sa začinima. Pokriven puter ostaviti u frižideru do serviranja. Krompir kuvati u posoljenoj vodi zajedno sa ljuskom. Dok se krompir kuva, oljušten luk isečen na kriške ispržiti na vrelom ulju do zlatno smeđe boje. Začiniti medom, puterom, solju i biberom. Propržiti još nekoliko minuta pa skloniti sa vatre i odložiti u činijcu. Zatim, skuvan krompir oljuštiti pa u posebnoj činijci preliti vrelim uljem. Posuti krupnom morskom solju, biberom i sitno seckanim peršunom. Za srednje pečeni biftek: na blago nauljenom gril tiganju peći na jačoj temperaturi po 4-5 minuta sa svake strane. Na tanjir servirati krompir i meso, preko mesa staviti kašiku putera a zatim i kašiku karamelizovanog luka. Posuti peršunom i listićima parmezana.

izvor:milinkuvar.com

PUNJENE SUVE PAPRIKE

Iako su u osnovi suve, paprike spremljene na ovaj način su jako sočne i ukusne. Nisu mi do ovog recepta predstavljale ama baš nikakvo zadovoljstvo ali sada mi je mišljenje promenjeno i stvarno su mi se mnogo dopale. Fil je pikantan i sočan, to mi je najvažnije kod ovakvih jela.

Sastojci:

1 šargarepa

1 čen belog luka

1/2 veze peršuna

1/2 praziluka

10 suvih paprika

200 g šampinjona

150 g pirinča

ulje, so

biber, tucana paprika

150 ml soka od paradajza

Priprema:

Suve paprike potopite u toplu vodu i ostavite sa strane. Na ulju izdinstajte praziluk, šargarepu, peršun i beli luk da omekšaju. Zatim, dodajte šampinjone, so i začine pa pržite još neki minut. Dodajte čašu vode i pirinač koji ste prethodno skuvali. Dobro izmešajte i sklonite sa vatre. U posudu za pečenje ulijte malo ulja a zatim paprike punite filom do vrha. Poređajte ih u posudu za pečenje i zalijte sokom od paradajza. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.

izvor:milinkuvar.com

Punjeni šampinjoni

Ne znam gde da ih svrstam…u priloge ili jela sa mesom jer imaju malo pančete u punjenju….ja sam ih ovaj put poslužila kao prilog, a lako mogu kao i pohovana pečena paprika sa sirom da budu i večera. Kada budete kupovali šampinjone najbolje ih sami birajte na pijaci ili u prodavnicama gde možete kupiti na rinfuz, treba da su krupni, beli i čvrsti.

Sastojci:

12 krupnih šampinjona
1/3 štapa praziluka ( ko nema neka menja glavicom luka )
150 gr mesnate sušene slanine
100 gr svežeg spanaća
50 ml ulja
1 kašika brašna
1 ravna kašika suvog začina

Priprema:

Šampinjone oprati pa im skinuti “nogice” i još malo izdubiti šampinjon iznutra.

Iseckati praziluk ili crni luk pa ga na ulju i sa malo vode prodinstati.

Dok se luk dinsta iseckati slaninu pa kad je luk staklast dodati je.

Propržiti slaninu zajedno sa lukom pa dodati opran i iseckan spanać, narendane “nogice” i ono što ste izdubili od šampinjona, suvi začin i 2 – 3 kašike vode i sve zajedno dinstati još nekoliko minuta.

Gotovo je kada spanać više nije onako svež nego skuvan a šampinjoni mekani.

Ne bi trebalo da ima vode.

Poslagati šampinjone u tepsiju pa svaki napuniti masom koju ste dinstali i još malo preko toga.

Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče.

Posle 30 minuta umutiti kašiku brašna sa 150 – 200 ml vode i preliti preko svakog šampinjona po malo pa vratiti da se peče još nekih 30 minuta.

Ukoliko se preliv koji ste pravili previše stegne u rerni, dospite malo vode pa prodrmajte tepsiju. Sa tim možete preliti šampinjone pred posluženje uz umućenu pavlaku.

Najlepši su topli, možete preko tepsije staviti alu foliju pošto se ispeku da zadrže toplotu što duže.

Prijatno.

izvor:domacirecepti.net

BIFTEK SA DŽEMOM OD CRVENOG LUKA

Da li ste već osmilili svoje praznične menije? Za mene je to omiljeni deo decembra! Retko proslavljamo Novu Godinu jer nam to ne pričinjava neko posebno zadovoljstvo, ali se uvek potrudimo oko te naše, već tradicionalne, novogodišnje večere. Dugo pričamo o tome šta će nam biti zvezda trpeze, kako ćemo sve pripremati, kakve ćemo priloge dodati, koje ćemo vino izabrati, kakav ćemo desert napraviti…

 

Sastojci:

500 g bifteka
sveže začinsko bilje
so, biber
puter
Džem:
2 glavice crvenog luka
100 g smeđeg šećera
so, timijan
2 kašike balzamiko sirćeta
Pire sa celerom:
2 krompira
1 čen belog luka
100 g korena celera
so, biber
1/4 kašičice muskatnog oraha
malo mleka

Priprema:

Za pripremu ovog jela, najbolje je da pogledate video. Priprema je jako jednostavna i od vas ne traži mnogo vremena. Biftek očistite od masnoća i isecite na medaljone. Na malo zagrejanog putera propržite grančice bilja pa dodajte meso koje ste prethodno zavezali kuhinjskim koncem i začinili i pržite ga po minut sa svake strane.

Izvadite meso iz tiganja i stavite ga u kese za sous vide kuvanje, zajednos a grančicama bilja. Kuvajte u sous vide aparatu na 52 stepena, 1 sat. Nakon toga, meso izvadite iz kese, prosušite ubrusom pa pržite na maalo putera po još dva minuta sa svake strane. Sačekajte 10-ak minuta pre služenja.

Za to vreme, sastojke za džem ubacite u pekaru i uključite program za džem (broj 13). Ostavite džem da se kuva. Kada je džem skuvan, izvadite ga u posudu za serviranje.

Krompir i celer oljuštite i isecite na manje komade pa ih zajedno sa lukom stavite u provrelu vodu da se kuvaju. Kada su skuvani, procedite ih i gnječilicom za krompir usitnite. Začinite i dodajte mleko pa dobro izmešajte.

Sve zajedno servirajte i uživajte!

izvor:milinkuvar.com

BRZI PIRINAČ SA GAMBORIMA

Brzi pirinač sa gamborima može da bude savršen izbor kada vam je potrebno da na tanjiru imate izbalansiran obrok i to za manje od 30 minuta. Uvek možete dodati još povrća ili neku drugu vrstu mesa, morskih plodova ili čak tofu sira. Uz malo začina i soja sosa, dobićete i onaj asian miris i ukus koji svi volimo.

Sastojci:
150 g Premia pirinča dugog zrna
½ glavice crnog luka
1 crvena paprika
1 manja tikvica
1 čen belog luka
1 komadić svežeg đumbira
1 pakovanje Premia smrznutih gambora
4-5 kašika soja sosa
1 kašičica gustina
1 kašičica tucane ljute paprike
1 kašika susama
1 kašičica susamovog ulja (opciono)
¼ kašičice Premia mlevenog muskatnog oraha
½ kašičice Premia mlevenog kumina
½ kašičice Premia mlevenog korijandera

Priprema:

Pirinač izmerite šoljom, pa u šerpu stavite zajedno sa duplo više vode. Pustite da provri na jakoj vatri, zatim smanjite na srednju jačinu i kuvajte dok zrno ne omekša, oko 10-15 minuta. Sklonite sa vatre i procedite.

pirinač
Za to vreme pripremite ostale sastojke. Luk, papriku, tikvicu, beli luk i đumbir isecite na tanke trakice. Zatim u voku ili tiganju sa nelepljivim dnom, zagrejte malo ulja pa kratko propržite luk, beli luk i đumbir, sve vreme mešajući. Dodajte papriku i tikvicu pa pržite na jakoj vatri nekoliko minuta, tek toliko da blago, blago omekša.

Sklonite povrće iz tiganja, dodajte još malo ulja pa gambore koje ste prethodno odledili i prosušili ubrusom propržite nekoliko minuta da porumene. Dodajte povrće i pirinač zajedno sa malo vode i sve dobro promešajte. U posudici pomešajte začine, soja sos, susamovo ulje, susam i gustin sa malo vode. Zatim, tu mešavinu dodajte pirinču. Mešajte i po potrebi dodajte malo vode da se sve sjedini. Sklonite sa vatre i poslužite.

Po potrebi dodajte soja sos. Možete koristiti i druge vrste povrća, samo je važno da ih isečete na tanko da bi se kratko pržile.

izvor:milinkuvar.com

LESKOVAČKA MUĆKALICA

Bila sam malo skeptična, moram da priznam. Nisam je nikada jela do dana kada sam je sama spremila i plašila sam se da mi se neće dopasti baš toliko koliko se očekuje. Suvišno je reći da sam se prevarila, zar ne? Leskovačka mućkalica je sada na vrhu domaćih jela koje volim. Zauvek!Tako se jednostavno sprema i možete je napraviti od preostalog mesa sa roštilja čija nam se sezona polako bliži. Umesto pečenih paprika možete staviti sveže a umesto soka od paradajza jednostavno staviti sveži paradajz. Moraću i tu letnju varijantu da isprobam, ali ova zimska je zauzela stvarno posebno mesto u našoj kuhinji i preporučujem je svim srcem! Uostalom, isprobajte ☺

Sastojci:

600 g svinjskih ražnjića sa roštilja
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
6 pečenih paprika
400 ml soka od paradajza
100 ml ulja
100 g slanine
1 list lovora
so i biber po ukusu
tucana paprika po ukusu

Priprema:

Na ulju ispržite crni luk i beli luk sa slaninom. Kada luk potpuno omekša, dodajte pečenu papriku, meso, sok od paradajza i začine. Kuvajte 1 sat uz povremeno mešanje na umerenoj temperaturi. Servirajte vruće!

izvor:milinkuvar.com

CEPKANO PILE

Možete da ne volite piletinu, to mi je sasvim okej. Ali ne možete da ne volite cepkano pile jer je to pile na jedan sasvim drugačiji način. Nije ni blizu svih onih pečenih bataka i suvog belog mesa koji su vam možda već dosadili jer više ne znate šta da im radite da postanu ukusniji.

Cepkano pile vam je jedno fino sočno pile. Za na lepu zemičku. Za uz lepu ljubičastu coleslaw salatu. Za na sto krcat najdražim ljudima. Za umackane prste i zvokot čaša. Za one dane kada želite samo i jedino taj momenat u kojem ste. To vam je ovo pilence. Savršeni gather trenutak.

Godinama unazad pripremam plećku na sličan način, ali vremenom mi je postala teška i tražila sam joj zamenu. Želela sam isti comfort food sa malo laganijim sastojcima i mesom koje je pitomijeg ukusa. Cepkano pile je upravo to i jako se radujem što najzad mogu da vam pokažem ovaj recept!

Sastojci
1,5 – 1,8 kg domaće Omega pile
150 ml Premia pasiranog paradajza
40 ml ulja
40 ml viskija
1 kašika soja sosa
1 i po kašičica soli
1 kašika Premia sudžuk ljute tucane paprike
1 kašičica Premia mlevenog bibera sa belim lukom
1 kašičica Premia kumina
1 kašičica Premia korijandera
2 kašike šećera
1 glavica ljubičastog luka
2 čena belog luka, opciono
½ ili 1 cela crvena paprika
3-4 listića lovora

100 ml neutralne pavlake za kuvanje

Dodatno:

Zemičke iz Maxi pekare
Coleslaw salata (recept)
Zelena salata

 

Priprema:

Rernu uključite na 200 stepeni. Ja uvek volim da kupim celo pile i da ga sama isečem. To uopšte nije teško i sve one delove koje možda ne iskoristim za jelo koje tog trenutka spremam, lepo popakujem u zamrzivač. Tako je bilo i ovog puta. Odvojila sam batake, karabatake, belo meso i krilca i njih iskoristila za cepkano pile a ostatak sam stavila u kesicu i sačuvala za supu ili čorbu. Na ovom LINKU možete da pogledate kako da isečete celo pile. Snimila sam ga odavno, biće vam sigurno od koristi.

U posudu za pečenje stavite sve sastojke za meso osim neutralne pavlake. Izmešajte i u posudu stavite meseo (skinula sam kožu sa svih komada mesa osim sa krilaca). Meso dobro uvaljajte u marinadu, poklopite i stavite u rernu. Pecite 30 minuta na 200 stepeni a zatim smanjite jačinu a150 stepeni i pecite još 2 sata.

Ispečeno meso izvadite iz posude u kojoj se peklo pa odvojite od kostiju i iscepkajte rukama ili sa dve viljuške tako da dobijete froncle. Ostavite sa strane. Preostalu marinadu iz posude preručite u činiju, dodajte malo vode i neutralnu pavlaku pa sve dobro izmiksajte štapnim mikserom. Prelijte sos preko mesa i dobro izmešajte. Po potrebi, možete dodati malo vode ako vam se učini da je previše suvo. Ovako pripremljeno meso možete čuvati u zatvorenoj kutiji u frižideru dan-dva, ako ga ne pojedete odmah.

 


Na zemičku stavite dobar sloj cepkanog mesa, pa malo zelene ili iceberg salate a zatim i coleslaw salatu koja se ovde odlično uklapa! Uživajte!

 izvor:milinkuvar.com

Pileći gulaš sa taranom

Kupih taranu računajući da će završiti u nekoj supi ili čorbici ali sam se nešto predomislila i reših da je stavim u gulaš. Količina koju sam ja pravila je za 5 osoba, vi naravno dozirajte spram vašeg broja izjedača gulaša. Na ovaj način možete da kuvate gulaš sa bilo kojom vrstom mesa.

Sastojci:

5 pilećih bataka sa zabatkom ( uvek računak koliko osoba toliko bataka sa zabatkom )
2 veće glavice crnog luka
50 ml ulja
pola kašike suvog začina
pola kašičice soli, pola bibera
suvi peršunov list, balo belog luka u granulama
puna kašika crvene, mlevene paprike
100 gr bebi spanaća ( ne morate staviti, ja jesam jer šteta da se baci pa da iskoristim )
400 gr tarane

Priprema:

Iseckati crni luk, doliti čašu vode i ulje i staviti da se kuva.

Kada višak vode ispari malo propržiti luk pa dodati isečeno meso i naliti vode da prelije preko mesa.

Kada provri dodati crvenu papriku i začine po ukusu, nemojte preterati, lako možete dodati još posle. Ja dodajem papriku ranije kako bi se što bolje ukuvala, jer kada je dodam kasnije imam gorušicu.

Kuvati sve dok meso ne počne da se raspada, izvaditi meso, skinuti sa kostiju i vratiti. Praktikujem da bude bez kostiju, što i ne mora da se radi.

pileci gulas sa taranom

Možete da kuvate na ovaj način, a možete i da kuvate meso posebno u vodi sa začinima, izvadite meso skinete sa kostiju, procediti dobijenu čorbu i dodate je luku, a zatim i meso.

Ja dosta praktikujem ovaj drugi princip jer mi se često dešava da ne spremim veče pre ništa sutra da za kuvanje pa onda mogu i zaledjeno da stavim u lonac i dok pijem kafu ono se kuva. Posle samo udinstam luk i sve spojim zajedno. Bilo da kuvam boraniju, grašak, paprikaš, sasvim je svejedno i koja vrsta mesa je u pitanju.

Kada je meso skuvano uključite rernu na 200 stepeni da se zagreje. U šerpu dodate taranu. Vode trebate da imate više nego kada je gulaš gotov. Otprilike litru ipo. Ne brinite ako imate manje dolićete.

Promešati, staviti u rernu. Spanać sam stavila kad i taranu.

Posle 20 minuta pogledati, ako fali vode doliti, videćete to pošto će tarana da nabubri i povuče višak vode, ne treba da je suvo kao kuvani pirinač već fino sočno. Dolijte i vratite još 20 minuta.

Sada bi trebalo da bude gotovo sve. Meso je već kuvano, tarana mekana i imate malo safta.

Ako vam duže stoji neposlužen tarana će vući tečnost i može da vam se stegne, ali ništa ni zato, samo dolijete malo vrele vode i promešate. Probate da li je dovoljno slano i poslužite.

Prijatno.

 

BRZE KRMENADLE U SOSU OD SENFA

Često pripremim krmenadle u sosu od senfa kada mi treba ručak na brzinu. Obožavam ukus senfa na zapečenoj korici mesa! A da mi je neko pre nekoliko godina pričao da ću to zavoleti i da ću relativno često pripremati, ne bih mu verovala. Tada mi nije bilo jasno zašto bi neko stavljao senf u bilo koje jelo, uopšte ga nisam volela u takvom obliku. Možda zato što smo tada mogli da kupimo samo jedan jedini domaći senf koji mi se ni danas ne dopada u jelima. Zato je dobro da koristite dižon senf koji ima izbalansiran ukus i koji će jelu dati poseban šmek.

Sastojci:
4 krmenadle bez kostiju

so i biber, po ukusu

3 kašike maslinovog ulja

2 kašike senfa

2 kašike brašna

sveži peršun

voda

Priprema:

Meso posolite i pobiberite pa na vrućem ulju ispržite sa obe strane da fino pormeni. Zatim, dodajte 100 ml vode i senf. Promešajte da se senf i voda sjedine a zatim nalijte još 200 ml vode i sačekajte da se delimično ukrčka, uz povremeno mešanje. Zatim, dodajte brašno i odmah dodajte nešto vode, pa kuvaajte da se sos ukrčka uz dodavanje vode po potrebi. U ovoj tački će se sos jako zgusnuti, zato dodajte vode dok ne dobijete gustinu koja vam odgovara i mešajte sve vreme da ne bi zagorelo. Gotovo meso začinte svežim peršunom i poslužite!

izvor:milinkuvar.com

Pica sa svinjetinom, zeljem, paprikom i paradajzom

Sastojci zam1 Osoba/e

1000 g brašna
100 g crnog luka
2 kom. jaja
200 ml jogurta
1/2 kom. svežeg kvasca
30 ml maslinovog ulja
100 ml mleka
100 ml paradajz sosa
150 g paprike
100 g paradajza
1 kom. praška za pecivo
2 g šećera
2 g soli
200 g svinjskog filea
50 g zelja

Započni pripremu
Za testo je potrebno: 2 čaše jogurta, 1 čaša mleka, pola kockice kvasca, 2 jaja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 3 kašike maslinovog ulja, 1 prašak za pecivo i 1 kg brašna (preporučujemo pola integralnog, pola običnog mekog). Zamesite testo i stavite da odstoji barem tri sata u frižideru. Nakon toga razvucite testo i stavite preko paradajz sos, tanke listove svinjetine, iseckani crni luk, papriku, iseckani paradajz i oprane listove zelja. Pecite u zagrejanoj rerni dok ne dobije rumenu boju, a meso bude pečeno. Servirajte i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

Meso sa mladim lukom i ljutim papričicama

Sastojci za 2 Osoba/e

3 kom. bibera
30 kom. ljute paprike
500 g svinjskog filea
200 g mladog luka
5 g soli
20 ml ulja

Započni pripremu
Meso izdinstatje na malo ulja i vode. Posolite, pobiberite. Kada meso bude skoro gotovo, dodajte iseckani mladi luk i iseckane ljute papričice. Servirajte i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

 

ARANČINI SA PRŠUTOM

Ne verujem ljudima koji ne vole pohovano i prženo, pa makar kao grešnu hranu jednom u milion godina. Za mene je pohovana hrana zapravo hrana utehe i hrana kojoj se uvek vratim kada loš dan može da popravi samo nešto ultra hrskavo ☺ Ove loptice rižota sa pršutom su fantastičan način da potrošite preostali rižoto ili da jednostavno napravite neodoljive letnje zalogaje. Stvar možete obogatiti komadićima mocarele u sredini ili sušenim paradajzom i bosiljkom.

Italijani su se lepo setili kako da rižoto stave u potpuno drugu dimenziju ukusa, pa im ja tu ništa ne bih zamerala. ☺ Nastali na Siciliji a ime su dobili jer liče na male pomorandže. Slatko, zar ne? ☺

Sastojci:

1 mera ohlađenog osnovnog rižota (recept potražite ovde)

100 g tanko sečene pršute

2 razmućena jajeta, prezle i brašno za paniranje

ulje za duboko prženje

po želji sušeni paradajz, mocarela, parmezan, bosiljak i dr.

Priprema:

Pripremite rižoto sat ili dva ranije kako bi uspeo fino da se ohladi. Možete iskoristiti i ostatke od jučerašnjeg ručka, ništa neće faliti. U toku spremanja rižota možete čak dodati razno povrće, meso ili ribu. Kada je rižoto fino hladan, dodajte seckanu pršutu i po želji začine ili sir. Nakvasite ruke pa formirajte loptice veličine koja vam se učini najoptimalnijom i odlažite ih na parče plastične folije. Napravite tako kuglice od cele količine rižota pa tek onda zagrejte ulje za duboko prženje. U tri posude odvojeno rasporedite razmućena jaja, brašno i prezle. Svaku lopticu rižota uvajajte redom u brašno, jaja pa u prezle. Pržite po nekoliko minuta sa obe strane, tek da dobiju finu boju i postanu hrskavi. Služite vruće, mada ni ohlađeni nisu za bacanje. Odlični su uz neki sos od paradajza sa gomilom bosiljka, naravno 

izvor:milinkuvar.com

 

ĆUFTE SA ZAČINSKIM BILJEM

So simple and delicious. To je sve što bih rekla, ako baš moram da budem tako kratka. Ali neću. Baš ću da vam ispričam da je ovo jelo jedno od onih. Posebnih. Kad nas dvoje sedimo na dvosedu i jedemo iz jednog tanjira. Za kraj se zasladimo prepženim listom žalfije iz brda putera. I ja mu donesem njegov omiljeni desert. I u miru smo.Treba vam samo malo mesa, nešto svežeg bilja i puter. I 15 minuta vremena. I čovek kojem ćete to nameniti. Brat, sestra, prijatelj, majka. Bilo ko zbog koga vam srce kuca jače. Volite! Volite i hrana će vam biti najukusnija.

Sastojci:

300 g mešanog mlevenog mesa

50 g putera

50 ml belog vina

2 čena belog luka

nekoliko grančica svežeg ruzmarina, timijana, žalfije i origana

soli i bibera po ukusu

Priprema:

Na tiganju otopite puter pa ubacite grančice začinskog bilja i dva čena razbijenog neoljuštenog belog luka.puter-i-zaciniPržite nekoliko minuta pa dodajte malene ćufte koje ste napravili od mesa, bez ikakvog začinjavanja, jaja i slično. Samo meso, po jedna kašika za ćuftu.

meso-za-cufte

Pržite 15-ak minuta uz povremeno okretanje mesa dok ćufte fino ne porumene. Nalijte pred kraj vina i pustite da ispari. Posolite i pobiberite prema ukusu. I servirajte. I poletite od sreće. Da, toliko je jednostavno i brzo. Moraćete da isprobate da biste se uverili. A kad isprobate, javite mi se da čujem to wooow 

izvor:milinkuvar.com

 

GRČKA LAZANJA – PASTITSIO

Jako volim grčku kuhinju! Dovoljno je mediteranska da bude posebna i nekako sasvim dovoljno obična da nam svima bude bliska. Ima mnogo recepata koje želim da isprobam a ovaj je bio na samom vrhu liste želja. Grčka lazanja ili pastitsio je jelo slično italijanskoj lazanji.

Originalno se koristi dugačka šuplja testenina koje kod nas nema, makar je ja nisam videla. Ali, dobra zamena su i Penne koje sam koristila ili ako naiđete na bucatini testeninu. Takođe, koristi se grčki sir od ovčijeg mleka koji do sada nisam probala ali koliko sam razumela, sličan je pekorinu. Ali, pošto parmezan uvek imam u frižideru iskoristila sam njega bez trunke griže savesti.

Još jedna važna razlika u odnosu na italijansku lazanju jesu jaja. Jaja se stavljaju u bešamel sos ali i u skuvanu testeninu. Tako da na kraju dobijete jedno konkretno jelo koje je jako uksuno i zasitno. Cimet daje neopisivo strava šmek, nemojte ga preskočiti!

Ja bih preporučila da ovo jelo napravite jedan sat ranije kako bi nakon pečenja imalo vremena da se stegne. Ostaće toplo, a imaće lepši presek nego na videu gde sam ga sekla odmah nakon pečenja.

Fil od mesa:
30 g Premia putera
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kašičica soli
450 g mlevene junetine Maxi mesara
½ kašičice mlevenog bibera
½ kašičice cimeta
150 ml Premia pasiranog paradajza sa origanom i bosiljkom
2 kašike paste od paradajza

Bešamel sos:
60 g Premia putera
4 kašike Premia T400 glatkog brašna
800 ml Premia mleka 2,8%
1 kašičica soli
3 Natures promise jajeta

Testenina:
2 kašičice soli
400 g Premia penne testenine
3 Natures promise jajeta

200 g rendanog parmezana

Priprema:

Zagrejte puter pa propržite sitno seckani crni luk, beli luk i so, da porumene. Dodajte mleveno meso pa pržite uz mešanje da meso promeni boju. Dodajte biber i cimet, a zatim i pasirani paradajz i pastu paradajza. Kuvajte da tečnost ispari uz povremeno mešenjae trudeći se da razbijete grudve mesa, da bude potpuno usitnjeno. Sklonite sa vatre.

Za bešamel sos raztopite puter pa dodajte brašno i uz stalno mešanje pržite da se napravi pasta. Postepeno dodajte mleko sve vreme mešajući, da se razbiju grudvice. Smanjite vatru na srednju jačinu. U odvojenoj posudi razmutite 3 jaja pa dodajte malo toplog ali ne zgusnutog bešamela da se jaja zagreju. Ulijte ih u šerpu sa bešamelom i mešajući kuvajte 4-5 minuta dok se bešamel ne zgusne. Začini po ukusu i sklonite sa vatre.

U velikoj šerpi pustite da provri dosat vode pa dodajte 2-3 kašičice soli. Dodajte testeninu i kuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Nakon kuvanja, procedite ali ne ispirajte i ne zalivajte uljem. Nikada, ni jednu testeninu. U većoj činiji razmutite 3 jaja pa dodajte skuvanu testeninu i pomešajte da se sjedini.

Posudu za pečenje (moja je 20x30cm) premažite sa malo putera. Stavite ⅔ skuvane testenine i poravnajte. Pospite sa 3-4 kašike parmezana, pa preko rasporedite meso. Pospite sa 3-4 kašike parmezana, pa preko stavite polovinu bešamel sosa. Pospite sa 3-4 kašike parmezana, pa preko stavite ostalu testeninu.

Ponovite sloj parmezana a na kraju sve zalijte preostalim bešamel sosom. Preko stavite bogatiji sloj parmezana. Pokrijte folijom i pecite na 190 stepeni poklopljeno 30 minuta. Uklonite foliju pa pecite još 20 minuta. Nakon pečenja ostavite da se lazanja odmori pa je onda secite.

izvor:milinkuvar.com

DOMAĆA PASTA OD BUNDEVE SA PESTO SOSOM

Mnogo puta sam spremala domaću pastu. To je nešto čemu uvek dajem poseban značaj tokom pripreme a i tokom samog jela. Neopisivo me obraduje kada skuvanu pastu izvadim iz kipuće vode, kad je serviram na tanjir i kada je dobro pospem parmezanom. Na blogu je 30 recepata za razna jela sa testeninom. To bi trebalo da vam kaže koliko je često na meniju. Godinama unazad kada me za neki intervju pitaju šta je ono što pripremam kao svoju hranu utehe, uvek bi dala isti odgovor – pasta sa paradajzom. A posle toliko godina i dalje sam je željna, i to nekoliko puta mesečno.

Danas sam svoje vreme posvetila nečemu potpuno novom. Nisam do sada pripremala domaću testeninu sa bilo kakvim dodacima. Uvek su to bili samo brašno i domaća jaja. I to jeste dobitna kombinacija. Ali! Ali, danas mi se to uverenje malo poljuljalo jer sam umesto jaja koristila pasiranu bundevu. Dobila sam neopisivu ukusnu i baršunastu testeninu kakvu do sada nisam uspela da pripremim po standardnom receptu za domaću testeninu.

Moram da priznam da se ukus bundeve ne oseća preterano jako, iako mi to uopšte ne smeta. Kuvanje traje kratko kao i kod svake sveže testenine. Testo je glatko, ne lepi se i savršeno upija sos. Dole ću vam napisati i kakav sam sos napravila a on vam može biti rešenje za one dane kada u frižideru nemate ništa a jede vam se nešto strava.

sastojci:
250 g sveže bundeve (gramaža nakon čišćenja)

280 g brašna + za dodavanje po potrebi

1 kašičica soli + 2 kašičice za kuvanje testenine

Sos ↓

50 g putera ili 50 ml maslinovog ulja za posno jelo

2 kašike pesto sosa

2 čena belog luka

so po ukusu

parmezan po ukusu (izostavite ukoliko postite)

Priprema:

Bundevu očistite i isecite na kocke pa odmerite 250 g i stavite u vodu da se kuva. Kada omekša dobro procedite i ostavite da se prohladi a zatim viljuškom izgnječite da dobijete pire. Tomožete raditi i u blendeu ili štapnim mikserom, ali dovoljno je meko da viljuška može da završi posao. Na radnu površinu stavite brašno. Napravite rupu u sredini i dodajte so. Zatim, dodajte pire od bundeve.

Mešajte kašikom da se pire i brašno sjedine a zatim počnite da mesite rukama da dobijete čvrsto glatko testo, uz dodavanje brašna po potrebi. Ovo možete raditi i u multipraktiku ukoliko imate neki kvalitetniji. Smanjićete sebi krš u kuhinji i mnogo brže završiti. Ali, važno je da testo ipak prože kroz ruke kako bi osetili da li je tekstira dobra. Obavezno ga premesite nakon multipraktika.

 

Isecite testo na manje komade a zatim naa mašini za pastu počnite da tanjite testo. Moja mašina ima 9 stupnjeva debljine, počnite od najvećeg stupnja pa polako smanjujte debljinu dok ne rastanjite testo na željenu debljinu. Obavezno dobro pobrašnite testo s vremena na vreme.

Rastanjeno testo sada provucite kroz mašinu za taljatele. Ovo možete raditi i ručno tako što ćete rastanjeno testo dobro pobrašniti, blago urolati i seči na debljinu koja vam odgovara. Rastanjivanje, takođe – oklagija će draditi posao kako treba, bez brige. Na ovom linku možete da pogledate kako pripremam domaću testeninu od jaja, postupak je isti.

Dobro pobrašnite taljatele i rastresite ih po pobrašnjenom stolnjaku. Zagrejte šerpu sa dosta kipuće vode, dodajte 2 kašike soli i sačekajte da ponovo provri. Ubacite testeninu i kuvajte nekoliko minuta, proverite kroz 3 minuta da li je testo skuvano tako što ćete ga probati. U međuvremenu na tiganj stavite puter, beli luk i pesto sos pa sačekajte da počne da se prži. Kada je počelo da se prži mešajte i dodajte nekoliko kutlača vode iz šepre u kojoj se kuva testenina. Važno je da sos i kuvanje testenine radite istovremeno kako skuvana testenina ne bi bezveze čučala čekajući sos.

Dodajte skuvanu testeninu u tiganj sa sosom koji u tom trenutku treba da je voden. Mešajte sve vreme i po potrebi dodajte još vode u kojoj se kuvala testenina, dok ne dobijete savršeno kremaste taljatele. Posolite po potrebi. Servirajte i pospite sveže rendanim parmezanom. Poješće te najbolji tanjir paste ikada!

izvor: milinkuvar.com

 

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.