BORANIJA S PAVLAKOM

BORANIJA S PAVLAKOM: Ukusno jelo bez mesa za laki ručak

Odličan recept i za svežu i za zamrznutu boraniju! Jelo koje i deca vole!

Sastojci:

1 kilogram boranije
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
1 šargarepa
1 paškanat
1 komad celera
2 paradajza
4 jajeta
400 mililitara neutralne pavlake
sveža mirodjija
so, biber
peršun ili začini po ukusu

Priprema:

Boraniju dobro operite i očistite. Crni i beli luk iseckajte što sitnije.

Šargarepu, paškanat i celer oljuštite pa isecite na kockice. Paradajz takodje isecite na manje kocke.

Sada najpre na malo ulja propržite luk, zatim dodajte ostalo povrće zajedno sa boranijom, dodajte i šoljicu vode pa dinstajte sve zajedno uz mešanje.

Dodajte postepeno vodu i dinstajte, pa kada boranija i ostalo povrće omeknu, sklonite sa ringle.

Preručite sve u odgovarajuću nauljenu tepsiju pa ravnomerno rasporedite.

Zatim umutite jaja, dodajte im pavlaku i začine pa dobro promešajte da se sjedine. Dobili ste preliv, pa njime prelijte boraniju u tepsiji. Protresite malo tepsiju da se preliv ravnomerno rasporedite preko povrća i boranije.

To je to, sledi pečenje na 200 stepeni, oko pola sata, sad sve zavisi od jačine vaše rerne.

Znaćete da je gotovo kada se fino zarumeni. Izvadite iz rerne i poslužite dok je toplo, kao samostalno jelo ili kao prilog.

Izvor: Lepa & srećna

Špagete bolonjeze

Špagete bolonjeze

Sastojci (za 3 osobe)

10 kom. bosiljka
10 g origana
400 g mlevenog mesa
100 g crnog luka
500 g kečapa
300 g špageta

Priprema špageta Bolonjeze

Prodinstajte glavicu crnog luka, zatim ubacite 400 g mešanog mlevenog mesa.

Dobro promešajte, posolite i pobiberite.

Dodajte malo vode. Kada meso bude skoro spremno, ubaite 500 ml kečapa ili soka od paradajza.

Kuvajte špagete u kipućoj vodi po uputstvu sa pakovanja.

Kada špagete budu spremne, ocedite ih i ubacite u sos, pa dodajte origano i bosiljak. 

KAKO SE SPREMA PRASETINA U RERNI

KAKO SE SPREMA PRASETINA U RERNI: Specijalni saveti za pečenje sa hrskavom kožicom (RECEPT)

But, rebra, plećka? Izaberite komad mlade prasetine po svojoj želji, a mi vam donosimo recept koji će učiniti pečenje izuzetnim! Sočno, lepo pečeno meso i hrskava kožica!

Sastojci:

3 kg prasetine
3 kašičice soli
2 kašike sirćeta
5 kašika ulja

Priprema:

Praseće pečenje pripremite na sledeći način: uzmite lep komad mlade prasetine oko tri kilograma, možete uzeti but, rebra, plećku, šta volite. Operite praseće meso i dobro ga osušite papirnim ubrusom.

Oštrim nožem zasecite kožu u dva smera samo do masnoće da dobijete lepu šaru, kockice, na taj način pečenje će se lakše seći i korica će biti hrskava.

Pripremljenu prasetinu dobro posolite, utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno mesu u tepsuju u koju ste nasuli malo ulja, tako da koža bude okrenuta ka gore. Četkicom premažite samo kožu prasetine sirćetom, kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osetiti.

Naspite u tepsiju oko prasetine 1-2 šolje hladne vode zavisi koliko vam je velika tepsija, tečnost treba da prekrije dno tepsije i stavite pečenje u rernu zagrejanu na 250 stepeni da se peče. Čim ste ubacili pečenje u rernu smanjite temperaturu na 160 stepeni, tako da će se prvih 20 minuta prasetina peći na jakoj vatri, a zatim će se postepeno temperatura spustiti i pečenje lagano pecite 5 sati.

Povremeno proveravajte praseće pečenje i ako je potrebe podlite sa još malo vode. Pred kraj pečenja ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lepa korica. Gotovo praseće pečenje ostavite 30-60 minuta da se odmori, a zatim ga isecite na parčad i poslužite sa salatom i prilogom po želji.

Izvor: Lepa & srećna

Pita sa kupusom
Foto: Il Rifugio Perfetto/printscreen

Napravite pitu sa kupusom za PET minuta (VIDEO)

Skoro sve sastojke za ovu pitu imate kod kuće, a njena priprema je toliko jednostavna, da ćete je često praviti kad nemate ideju šta za doručak ili večeru.

Sastojci za Pitu sa kupusom:

Pola glavice kupusa
300 g brašna
2 jajeta
150 ml mleka
80 ml maslinovog ulja
150 g kačkavalja
16 g suvog kvasca
So

 

Priprema Pite sa kupusom:

Kupus sitno iseckajtem, pa dodajte brašno i kvasac.

Promešajte, a zatim dodajte jaja, maslinovo ulje, so, kačkavalj i opet promešajte. Sipajte mleko i nastvite da mešate.

Premažite vatrostalnu posudu ulje i lepo rasporedite dobijenu smesu.

Umesto nožem da prerežete vi prstima to uradite po dužini i širini. Svaki put umočite prste u ulje.

Pecite na 180°C nekih 50 minuta.

{vembed Y=xRmGl12oYdE}

Svinjska rebarca

Svinjska rebarca

Sastojci

3 kom. belоg luka
3 g aleve parike
3 kom. bibera
20 g kečapa
5 g origana
10 g senfa
1000 kg svinjskih rebara
5 g soli
5 g vegete

Priprema

Začinite rebarca vegetom, solju, biberom, alevom paprikom, iseckanim belim lukom i premažite ih senfom.

Umotajte u alu-foliju poprskanu maslinovim uljem i ostavite da odstoji nekoliko sati u firžideru.

Nakon toga pecite rebarca sa folijom u zagrejanoj rerni na 120 stepeni oko dva i po sata.

Premažite rebarca mešavinom kečapa, origana i maslinovog ulja.

Hilandarske ćufte od pasulja i nekoliko vrsta luka
Foto: Printscreen/YT/Kuhinja Valentina Mašković

ZA SVE KOJI POSTE: Hilandarske ćufte od pasulja i nekoliko vrsta luka (VIDEO)

Za dane posta vam predlažemo da napravite ove divne ćufte od pasulja. Ali i ako ne postite, a ljubitelj ste pasulja, onda isprobajte ovakav način pripreme.

Sastojci:

700 g belog pasulja
1 crni luk
1 glavicu belog luka
1 vezu peršun
150 ml ulja
praziluk
začini: crvena mlevena paprika, biber, so, suvi začin
4 kašike prezli

Za zapršku:

100 ml ulja
1 kašika crvene mlevene paprike

Priprema:

Veče pre potopite pasulj, pa ga ujutru ocedite. Zatim dodajte novu vodu i sitno seckan crni luk, i kuvajte. Kada se pasulj skuva opet procedite i ostavite sa stane.

Praziluk iseckajte, stavite u tiganj i sipajte ulje. Pasulj ispasirajte i dodajte sitno seckani peršun. Zatim začinite i dodajte izgnječen ili sitno seckan beli luk. Na kraju sipajte prezle. Promešajte da se sve sjedini, ako treba dodajte još malo prezli. Prodinstani praziluk sipajte u tepsiju i lepo ga rasporedite.

Pročitajte i: OVE namirnice vam pomažu ako imate mučnine na putovanjima
Malo pokvasite ruke i pravite ćufte od pasulja. Uvaljajte u prezle i ređajte po praziluku.

Ulje zagrejte, pa ugasite šporet. Dodajte mlevenu papriku i dobro promešajte. Sipajte preko ćufti. Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 200°C nekih 20 minuta.

{vembed Y=WgbIjhh7Cus}

 

Izvor: kuhinjavalentinamaskovic

lIv80bLE2CM

Ručak za celu porodicu: Kuvana glavica kupusa punjena mlevenim mesom (VIDEO)

Ovo je dobitna kombinacija za porodični ručak, jer svi vole i kupus i mleveno meso, a za pripremu i kuvanje vam ne treba puno vremena.

Sastojci:

1 glavica kupusa
1 crni luk
2 čena belog luka
200 g mlevenog mesa
½ kašičice soli
⅓ kašičice bibera
1 belance
2 kašike kukuruznog skroba

Za sos:

2 kašike ulja
200 ml paradajz sosa
½ kašičice soli
⅓ kašičice bibera

Priprema:

Mleveno meso posolite i pobiberite, pa dodajte sitno secakn beli luk. Zatim dodajte sitno seckani crni luk, 70 g kupusa isečenog na trakice, belance i skrob. Lepo sjedinite.

Pročitajte i: Svi će vam tražiti recept: Uz par sastojaka rižoto dobija novi ukus
Izdubite kupus, pa ga napunite mlevenim mesom. Stavite u dublju šerpu i prelijte sa 300 ml vode. Poklopite i kuvajte 15 minuta.

U šerpi zagrejte ulje, pa dodajte paradajz sos, so i biber. Kuvajte dok ne proključa, pa prelijte kupus.

{vembed Y=lIv80bLE2CM}

Izvor: gurmantv

Testenina sa tikvicama i slaninom iz rerne
Foto: Shutterstock

Testenina sa tikvicama i slaninom iz rerne

Uvek dobar izbor za ručak.

Sastojci:

- 150 g testenine po izvoru
- 1 kašika maslinovog ulja
- 200 g slanine narezane na komadiće
- 2 tikvice, rendane ili sečene na sitne kockice
- 45 g graška
- 2 čena belog luka
- 5 jaja
- 65 g rendanog parmezana
- 250 g rikote
- 30 g svežeg peršuna
- 30 g bosiljka

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Nauljite vatrostalnu posudu u koj ćete peći ručak.

Skuvajte testeninu, pa procedite.

Zagrejte ulje i ispržite slaninu uz stalno mešanje tri do četiri minuta, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju i ne postane hrskava.

Dodajte tikvice, grašak i sitno sečeni beli luk. Pržite jedan minutu, pa dodajte testenini.

Umutite jaja, sir, peršun i bosiljak, dodajte testenini i dobro promešajte.

Sve preručite u vatrostalnu posudu, pa pecite 25 do 30 minuta, odnosno dok ne dobije zlaćastu boju.

Izvadite iz rerne i pustite da odstoji deset minuta. Pospite peršunom.

Izvor: Zadovoljna.hr

Krompir na seljački način sa ruzmarinom i belim lukom

Krompir na seljački način sa ruzmarinom i belim lukom

Sastojci

5 g aleve parike
2 kom. bibera
100 g krompira
2 kom. belоg luka
3 g origana
5 g ruzmarina
so
15 g vegete

Priprema

Potrebno je: 1 kg krompira, so, vegeta, biber, ruzmarin, origano, aleva paprika, 2 bela luka.

Krompir očistite, operite i ostavite u vodi pola sata.

Porešajte krompire na pleh i pecite u rerni na 200 stepeni oko 35 minuta.

Potom dodajte beli luk, ruzmarin i ostale začine po želji.

Posolite i pobiberite, pa vratite na još dva minuta u rernu kako bi začini pustili svoju aromu.

Pasta Đenoveze
Lesyy / iStock / Thinkstock

Pasta Đenoveze

Pesto, u stvari đenoveze-sos, možete da kupite i gotov, ali – ukus se razlikuje. Pinjole možete da zamenite indijskim orahom, ali – opet se ukus razlikuje.

Sastojci za pastu Đenoveze:

400 g kuvane testenine po izboru
15 g maslaca
60 g bosiljka
40 g pinjola
80 g rendanog parmezana
3 čena drobljenog belog luka
1 dl maslinovog ulja
80 g sveže rendanog parmezana

Priprema paste Đenoveze:

Oko 1 dl vode u kojoj ste kuvali testeninu ostavite sa strane.

Iseckajte bosiljak i pinjole, dodajte parmezan, beli luk i polovinu maslinovog ulja, pa sve dobro promešajte (može i mikserom ili u multipraktiku).

Dodajte preostalo ulje, sjedinite, posolite i izmešajte.

Zagrejte maslac, dodajte pesto koji ste napravili i kratko mešajte, pa dodajte testeninu i malo vode od kuvanja koju ste odvojili sa strane.

Služite posuto parmezanom.

Izvor: citymagazine.rs

Svinjetina punjena suvim voćem

Piletina punjena suvim voćem

Sastojci (za 3 Osobe)

biberа
100 g crnog luka
150 ml belog vina
500 g pilećeg filea
so
15 ml soja sosa
20 ml ulja
50 g badema

Priprema

Meso utrljajte solju i biberom.

Zagrejte ulje na tiganju, pa na njemu pecite meso dva minuta sa svake strane.

Sklonite sa vatre i prekrijte ih alu-folijom.

U tiganj dodajte sitno iseckani crni luk i izdinstajte ga.

Prelijte belim vinom, dodajte malo soja-sosa i suvo voće.

Neka se sos krčka deset minuta. Napunite meso sosom i stavite u rernu dok meso ne omekša a sos ne postane gust.

Izvor: maxi.rs

Mleveno meso s povrćem na domaćem hlebu

Mleveno meso s povrćem na domaćem hlebu

Sastojci (2 osobe)

20 kom. svežeg kvasca
500 g brašna
100 g crvenog luka
400 g mlevenog mesa
200 g zelene salate
10 g soli

Priprema

Pripremite hleb: razmutite kvasac u mlakoj vodi, dodajte kašičicu soli i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Zamesite testo sa vodom, kvascem i brašnom, pokrijte ga i ostavite pola sata da naraste.

Možda vam se svidi i: Pica sa mlevenim mesom i čili papričicama

Premesite, razvucite testo i pecite u rerni.

Meso posolite, pobiberite, začinite uljem, vegetom i pecite ga na malo ulja.

Kada meso bude skoro gotovo, isecite ljubičasti luk, operite i isecite zelenu salatu i servirajte kao na fotografiji.

Punjena ćurka

Punjena ćurka

Sastojci

3 kom. peršuna
1 g vegete
200 g praške šunke
1 kom. šargarepe
1 kom. pileće supe
200 g šampinjona
200 g suvih šljiva
200 g slanine
100 g paškanata
2 kom. belоg luka
100 g pirinča
1 kom. kocke za supu
100 g krompira
1 g karija
50 g parmezana
100 g crnog luka
100 g celera
1 kom. biberа

Priprema

U dublju šerpu izdinstajte na malo ulja sitno iseckani crni luk.

Dodajte izrendanu šargarepu, iseckan paškanat i iseckan celer.

Dinstajte na umerenoj vatri. Očistite šampinjone i isecite ih na listiće, a šunku i slaninu na kockice. Dodajte ih povrću.

Posebno skuvajte pirinač, pa dodajte smesi, začinite ih peršunovim listom, karijem, biberom, belim lukom i vegetom.

Dodajte jednu pileću kocku, pa sve prodinstajte. Na kraju dodajte 50 g parmezana i 200 g suvih šljiva bez koštica.

Sve promešajte i ostavite da se ohladi.

Za to vreme skuvajte supu iz kesice od povrća i oljuštite jedan krompir.

Ovom smesom napunite ćurku.

Kad ste je napunili i stavili na krompir, sledi ušivanje ćurke, od grudi prema donjem delu.

Ćurku možete obložiti slaninom isečenom na listove. Stavite je da se peče pet sati na 160 stepeni.

U toku pečenja ćurku zalivajte skuvanom supom od povrća. 

Carsko meso sa krompirom

Fenomenalan obrok za celu porodicu po pristupačnoj ceni: Carsko meso sa krompirom (VIDEO)

Ako nemate inspiraciju šta da pripremate za nedeljni ručak ili jednostavno na vreme želite da skupite ideje za prazničnu gozbu, onda je naš predlog carsko meso sa krompirom.

Svinjski pauflek spada među jeftinije vrste mesa, ali ako se pripremi na pravilan način biće preukusno. Tajna je u kvalitetnoj pripremi mesa, kao i njegovom sporom pečenju.

Sastojci za Carsko meso sa krompirom:

1,3 kg carskog mesa (svinjski pauflek)
so po ukusu
1 kašika senfa
½ kašičice mlevene crvene paprike
oko 100 ml suncokretovog ulja
1 kg krompira

Priprema Carskog mesa sa krompirom:

Meso operite i osušite ubrusom. Kožu izrežite oštrim nožem na kockice dimenzija oko 2×2 cm (režite plitko, tako da isečete samo kožu i masnoću ispod nje, ali ne i meso).

Meso posolite sa svih strana i pospite mlevenom paprikom. U posudi pomešajte senf i manju količinu ulja, pa s tom smesom premažite meso. Prebacite u pleh, dodajte ostatak ulja i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C 3 sata.

Nakon 2,5 sata pečenja očistite krompir i operite ga. Isecite ga na kriške i kuvajte u posoljenoj vodi 10 minuta nakon ključanja. Procedite krompir.

Posle 3 sata izvadite meso iz rerne i pojačajte temperaturu da se rerna zagreje na 220°C. Izvaditi meso, prebacite krumpir u pleh i svaku krišku uvaljajte u masnoću, pa vratite meso. Vratite pleh u rernu i pecite još 20 minuta na 220°C.

Kad je gotovo, meso pre sečenja ostavite da se ohladi 10 minuta.

{vembed Y=1AAOzQIt1G0}

Izvor: recepttura

Pečeni karfiol ucelo, za sve koji neće meso

ŠTA KUVA DŽEJMI OLIVER ZA PRAZNIKE: Pečeni karfiol ucelo, za sve koji neće meso

Savršen predlog za post, vegetarijance i vegane!

Nema kuvarice koja neće poželeti da zaviri u kuhinju slavnog Džejmija Olivera pred praznike. Harizmatični britanski kuvar već je gost mnogih emisija a u jednoj su ga, između ostalog, pitali šta priprema za goste koji ne žele tradicionalno pečenje za praznik.

"Pečeni karfiol", odgovorio je Džejmi kao "iz topa". Da li to zaista može da zameni ukusnu plećku ili but na krompirima?

"Biće to odlično jelo za sve koji ne vole meso, pod uslovom da ga dobro pripremite i lepo začinite", tvrdi Džejmi.

Sastojci:

1 karfiol
beli luk
maslinovo ulje
ljuta papričica
peršun

Priprema:

Potrebno je u blenderu napraviti pastu od belog luka, ljute papričice, peršuna i maslinovog ulja. Sa karfiola skinite lišće i pažljivo odsecite stabljiku ali neka glavica ostane ucelo.

Sada utrljajte pripremljenu pastu svuda po karfiolu, poprskajte je limunovim sokom i nekim alkoholnim pićem (najbolje malo šerija ili vina) i stavite u pleh.

Pecite na oko 180 stepeni oko sat vremena. Na kraju prelijte sa malo limunovog soka i soka od paradajza i pecite još desetak minuta.

Rolat od krompira

Rolat od krompira

Rolat od krompira,... jedan kompletan obrok,... krompir, meso i povrće... izvrsna za oko i za nepce... preporučam da se malo potrudite... a zauzvrat ćete da uživate u izvrsnom ukusu.

Sastojci za Rolat od krompira

Za podlogu
80 -100 dkg. krompira
20 dkg. tvrdog sira
soli po ukusu

Premaz
100g špenata
malo maslinova ulja
biljni začin, so
malo mlevenog belog luka (može i mleveni)
150g. krem sira

Fil od mesa
Malo ulja
1. veća glavica crvenoga luka
500g faširanoga mesa
1. srednja limenka paradajza
1 kašikica paste od paprike
1 kašikica crvene začinske paprike
malo mlevenog belog luka (može i mleveni)
2 kašike lista peršuna
začin od povrća, crni biber, so

Još treba
100g. topivog sira (na pr. gauda)

Kako pripremiti Rolat od krompira

1.
Lim od rerne obložiti papirom za pečenje. Narendajte sir i jedan i drugi, odvojeno.

Ogulite krompir, nasecite na tanke šnite, malo posolite i promešajte. Nasecite luk na sitne kockice. Nasecite paradajz na sitne kockice.

2.
Sada na dno lima obloženog papirom rasporedite polovinu sira, dno mora biti pokriveno. Na njega posložite krompir tako da se preklapa po dužini i širini, slažite ga dok ceo lim ne bude popunjen, tada po njemu posipajte ostatak sira, stavite preko papir i stavite peći. Pecite na 200- 220 stepeni oko 30-40 minuta

3.
Dok se krompir peče izdinstajte meso. Na masnoću stavite pržiti luk nakon par minuta dodajte meso, kada meso promeni boju dodajte paradajz i sve ostale sastojke, promešajte i dinstajte uz mešanje oko 30 minuta

4.
Sada pripremite i premaz. Na vatru stavite ulje, kada se malo zagreje stavite špenat, malo posolite, dinstajte par minuta. Kada špenat izgubi volumen, gotov je.

Kada se malo ohladi umešajte ga u sir.

5.
E sada bi već krompir trebao biti pečen. Pustite ga par minuta da se malo ohladi, tada ga premažite sa premazom od špenata, a na premaz ravnomerno rasporedite smesu od mesa, na kraju sve posipajte sa topivim sirom, te lagano zarolajte u rolat.

6.
Rolat stavite u rernu na oko 15 minuta da se još malo zapeče.

Izvor coolinarika.com

BORANIJA S PAVLAKOM

BORANIJA S PAVLAKOM: Ukusno jelo bez mesa za laki ručak

Odličan recept i za svežu i za zamrznutu boraniju! Jelo koje i deca vole!

Sastojci za boraniju sa pavlakom:

1 kilogram boranije
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
1 šargarepa
1 paškanat
1 komad celera
2 paradajza
4 jajeta
400 mililitara neutralne pavlake
sveža mirodjija
so, biber
peršun ili začini po ukusu

Priprema Boranije sa pavlakom:

Boraniju dobro operite i očistite. Crni i beli luk iseckajte što sitnije. Šargarepu, paškanat i celer oljuštite pa isecite na kockice. Paradajz takodje isecite na manje kocke.

Sada najpre na malo ulja propržite luk, zatim dodajte ostalo povrće zajedno sa boranijom, dodajte i šoljicu vode pa dinstajte sve zajedno uz mešanje. Dodajte postepeno vodu i dinstajte, pa kada boranija i ostalo povrće omeknu, sklonite sa ringle.

Preručite sve u odgovarajuću nauljenu tepsiju pa ravnomerno rasporedite.

Zatim umutite jaja, dodajte im pavlaku i začine pa dobro promešajte da se sjedine. Dobili ste preliv, pa njime prelijte boraniju u tepsiji. Protresite malo tepsiju da se preliv ravnomerno rasporedite preko povrća i boranije.

To je to, sledi pečenje na 200 stepeni, oko pola sata, sad sve zavisi od jačine vaše rerne. Znaćete da je gotovo kada se fino zarumeni. Izvadite iz rerne i poslužite dok je toplo, kao samostalno jelo ili kao prilog.

Izvor: lepaisrecna.mondo.rs

Svinjski ražnjići u kari sosu

Svinjski ražnjići u kari sosu

Sastojci

800 g svinjskog buta
100 ml kari sosa

Priprema

Svinjsko meso bez kostiju isecite na dugačke komade.

Začinite ga uljem i biberom, ali možete koristiti i ostale začine po vašoj želji.

Urolajte meso u kari sos.

Nakon toga svinjetinu nižite na roštiljske štapiće, te pecite na dobro zagrejanom tiganju ili roštilju.

Rolnice od mesa sa dodatkom kiselog kupusa
Foto: Shutterstock

Iskoristite sezonu kiselog kupusa: Rolnice od mesa sa dodatkom ove omiljene zimnice

 

Odličan spoj mesa i kupusa učiniće ovaj ručak raskošnim.

Sastojci za Rolnice od mesa sa kiselim kupusom:

nakisela jabuka
2 glavice crnog luka
6 bobica kleke
50 g bekon slanine
200 g kiselog kupusa
skrob
2 kašike seckanog peršuna
4 režnja svinjske potrbušine
so, biber
4 kašičice ajvara
2 kašike ulja
2 lista lovora
125 ml jabukovog vina
375 ml instant supe
100 g milerama

Priprema Rolnica od mesa sa kiselim kupusom

Jabuku oprati, iseći na četvrtine, očistiti od semena i krupno istrugati. Luk oljuštiti i iseckati. Bobice kleke u avanu istucati, slaninu iseći na kockice i u zagrejanom tiganju je istopiti.

Dodati luk i istucane bobice. Pomešati sa kupusom i peršunom.

 Meso pritiskom spljoštiti, začiniti solju i biberom, premazati ajvarom.

Na svaku šniclu staviti mešavinu sa kiselim kupusom, saviti u rolnice i pričvrstiti drvenim čačkalicama.

Zagrejati ulje i na njemu rolnice ispržiti da sa svake strane porumene. Dodati lovor, naliti vinom, a zatim i supom. Poklopljeno 50-60 minuta kuvati.

Umešati mileram i pustiti da sos provri. Zgusnuti skrobom i po ukusu još začiniti solju i biberom. Uz jelo lepo idu knedle od krompira.

 

Izvor: Stvarukusa.rs

Recept za najkremastiju testeninu sa sirom
foto: Shutterstock

Recept za najkremastiju testeninu sa sirom

U moru recepata za testeninu sa sirom izdvaja se jedan vrlo jednostavan. Za pripremu će vam trebati samo jedna posuda jer se sve zajedno kuva, pa će pasta biti neverovatno sočna i kremasta.

Za razliku od drugih recepata, kod ovog se i testenina kuva u tiganju s drugim sastojcima – sa sosom od parmezana, mleka i belog luka, pa tako upija sve arome, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja

4 čena samlevenog belog luka

500 ml pilećeg bujona

300 ml mleka

2 kašike neslanog maslaca

300 g testenine po želji, najbolje špageta

so i sveže mleveni biber

oko 40 g parmezana

2 kašike seckanog peršuna

Priprema:

Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte beli luk i uz često mešanje ostavite na vatri minut, dva dok ne zamiriše.

Ulijte pileći bujon i mleko, dodajte i maslac i testeninu, pa začinite solju i biberom.

Kad počne da vri, smanjite vatru tako da lagano krčka desetak minuta, uz povremeno mešanje, dok se testenina ne skuva. Umešajte parmezan. Ako je sos previše gust, dodajte mleka da dobijete željenu gustinu. Testeninu po želji ukrasite peršunom i dodajte dve kašike pesto sosa. Služite dok je toplo.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.