Testenina sa tikvicama i slaninom iz rerne
Foto: Shutterstock

Testenina sa tikvicama i slaninom iz rerne

Uvek dobar izbor za ručak.

Sastojci:

- 150 g testenine po izvoru
- 1 kašika maslinovog ulja
- 200 g slanine narezane na komadiće
- 2 tikvice, rendane ili sečene na sitne kockice
- 45 g graška
- 2 čena belog luka
- 5 jaja
- 65 g rendanog parmezana
- 250 g rikote
- 30 g svežeg peršuna
- 30 g bosiljka

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Nauljite vatrostalnu posudu u koj ćete peći ručak.

Skuvajte testeninu, pa procedite.

Zagrejte ulje i ispržite slaninu uz stalno mešanje tri do četiri minuta, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju i ne postane hrskava.

Dodajte tikvice, grašak i sitno sečeni beli luk. Pržite jedan minutu, pa dodajte testenini.

Umutite jaja, sir, peršun i bosiljak, dodajte testenini i dobro promešajte.

Sve preručite u vatrostalnu posudu, pa pecite 25 do 30 minuta, odnosno dok ne dobije zlaćastu boju.

Izvadite iz rerne i pustite da odstoji deset minuta. Pospite peršunom.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pasta Đenoveze
Lesyy / iStock / Thinkstock

Pasta Đenoveze

Pesto, u stvari đenoveze-sos, možete da kupite i gotov, ali – ukus se razlikuje. Pinjole možete da zamenite indijskim orahom, ali – opet se ukus razlikuje.

Sastojci za pastu Đenoveze:

400 g kuvane testenine po izboru
15 g maslaca
60 g bosiljka
40 g pinjola
80 g rendanog parmezana
3 čena drobljenog belog luka
1 dl maslinovog ulja
80 g sveže rendanog parmezana

Priprema paste Đenoveze:

Oko 1 dl vode u kojoj ste kuvali testeninu ostavite sa strane.

Iseckajte bosiljak i pinjole, dodajte parmezan, beli luk i polovinu maslinovog ulja, pa sve dobro promešajte (može i mikserom ili u multipraktiku).

Dodajte preostalo ulje, sjedinite, posolite i izmešajte.

Zagrejte maslac, dodajte pesto koji ste napravili i kratko mešajte, pa dodajte testeninu i malo vode od kuvanja koju ste odvojili sa strane.

Služite posuto parmezanom.

Izvor: citymagazine.rs

Mleveno meso s povrćem na domaćem hlebu

Mleveno meso s povrćem na domaćem hlebu

Sastojci (2 osobe)

20 kom. svežeg kvasca
500 g brašna
100 g crvenog luka
400 g mlevenog mesa
200 g zelene salate
10 g soli

Priprema

Pripremite hleb: razmutite kvasac u mlakoj vodi, dodajte kašičicu soli i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Zamesite testo sa vodom, kvascem i brašnom, pokrijte ga i ostavite pola sata da naraste.

Možda vam se svidi i: Pica sa mlevenim mesom i čili papričicama

Premesite, razvucite testo i pecite u rerni.

Meso posolite, pobiberite, začinite uljem, vegetom i pecite ga na malo ulja.

Kada meso bude skoro gotovo, isecite ljubičasti luk, operite i isecite zelenu salatu i servirajte kao na fotografiji.

Carsko meso sa krompirom

Fenomenalan obrok za celu porodicu po pristupačnoj ceni: Carsko meso sa krompirom (VIDEO)

Ako nemate inspiraciju šta da pripremate za nedeljni ručak ili jednostavno na vreme želite da skupite ideje za prazničnu gozbu, onda je naš predlog carsko meso sa krompirom.

Svinjski pauflek spada među jeftinije vrste mesa, ali ako se pripremi na pravilan način biće preukusno. Tajna je u kvalitetnoj pripremi mesa, kao i njegovom sporom pečenju.

Sastojci za Carsko meso sa krompirom:

1,3 kg carskog mesa (svinjski pauflek)
so po ukusu
1 kašika senfa
½ kašičice mlevene crvene paprike
oko 100 ml suncokretovog ulja
1 kg krompira

Priprema Carskog mesa sa krompirom:

Meso operite i osušite ubrusom. Kožu izrežite oštrim nožem na kockice dimenzija oko 2×2 cm (režite plitko, tako da isečete samo kožu i masnoću ispod nje, ali ne i meso).

Meso posolite sa svih strana i pospite mlevenom paprikom. U posudi pomešajte senf i manju količinu ulja, pa s tom smesom premažite meso. Prebacite u pleh, dodajte ostatak ulja i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C 3 sata.

Nakon 2,5 sata pečenja očistite krompir i operite ga. Isecite ga na kriške i kuvajte u posoljenoj vodi 10 minuta nakon ključanja. Procedite krompir.

Posle 3 sata izvadite meso iz rerne i pojačajte temperaturu da se rerna zagreje na 220°C. Izvaditi meso, prebacite krumpir u pleh i svaku krišku uvaljajte u masnoću, pa vratite meso. Vratite pleh u rernu i pecite još 20 minuta na 220°C.

Kad je gotovo, meso pre sečenja ostavite da se ohladi 10 minuta.

{vembed Y=1AAOzQIt1G0}

Izvor: recepttura

Rolat od krompira

Rolat od krompira

Rolat od krompira,... jedan kompletan obrok,... krompir, meso i povrće... izvrsna za oko i za nepce... preporučam da se malo potrudite... a zauzvrat ćete da uživate u izvrsnom ukusu.

Sastojci za Rolat od krompira

Za podlogu
80 -100 dkg. krompira
20 dkg. tvrdog sira
soli po ukusu

Premaz
100g špenata
malo maslinova ulja
biljni začin, so
malo mlevenog belog luka (može i mleveni)
150g. krem sira

Fil od mesa
Malo ulja
1. veća glavica crvenoga luka
500g faširanoga mesa
1. srednja limenka paradajza
1 kašikica paste od paprike
1 kašikica crvene začinske paprike
malo mlevenog belog luka (može i mleveni)
2 kašike lista peršuna
začin od povrća, crni biber, so

Još treba
100g. topivog sira (na pr. gauda)

Kako pripremiti Rolat od krompira

1.
Lim od rerne obložiti papirom za pečenje. Narendajte sir i jedan i drugi, odvojeno.

Ogulite krompir, nasecite na tanke šnite, malo posolite i promešajte. Nasecite luk na sitne kockice. Nasecite paradajz na sitne kockice.

2.
Sada na dno lima obloženog papirom rasporedite polovinu sira, dno mora biti pokriveno. Na njega posložite krompir tako da se preklapa po dužini i širini, slažite ga dok ceo lim ne bude popunjen, tada po njemu posipajte ostatak sira, stavite preko papir i stavite peći. Pecite na 200- 220 stepeni oko 30-40 minuta

3.
Dok se krompir peče izdinstajte meso. Na masnoću stavite pržiti luk nakon par minuta dodajte meso, kada meso promeni boju dodajte paradajz i sve ostale sastojke, promešajte i dinstajte uz mešanje oko 30 minuta

4.
Sada pripremite i premaz. Na vatru stavite ulje, kada se malo zagreje stavite špenat, malo posolite, dinstajte par minuta. Kada špenat izgubi volumen, gotov je.

Kada se malo ohladi umešajte ga u sir.

5.
E sada bi već krompir trebao biti pečen. Pustite ga par minuta da se malo ohladi, tada ga premažite sa premazom od špenata, a na premaz ravnomerno rasporedite smesu od mesa, na kraju sve posipajte sa topivim sirom, te lagano zarolajte u rolat.

6.
Rolat stavite u rernu na oko 15 minuta da se još malo zapeče.

Izvor coolinarika.com

Svinjski ražnjići u kari sosu

Svinjski ražnjići u kari sosu

Sastojci

800 g svinjskog buta
100 ml kari sosa

Priprema

Svinjsko meso bez kostiju isecite na dugačke komade.

Začinite ga uljem i biberom, ali možete koristiti i ostale začine po vašoj želji.

Urolajte meso u kari sos.

Nakon toga svinjetinu nižite na roštiljske štapiće, te pecite na dobro zagrejanom tiganju ili roštilju.

Recept za najkremastiju testeninu sa sirom
foto: Shutterstock

Recept za najkremastiju testeninu sa sirom

U moru recepata za testeninu sa sirom izdvaja se jedan vrlo jednostavan. Za pripremu će vam trebati samo jedna posuda jer se sve zajedno kuva, pa će pasta biti neverovatno sočna i kremasta.

Za razliku od drugih recepata, kod ovog se i testenina kuva u tiganju s drugim sastojcima – sa sosom od parmezana, mleka i belog luka, pa tako upija sve arome, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja

4 čena samlevenog belog luka

500 ml pilećeg bujona

300 ml mleka

2 kašike neslanog maslaca

300 g testenine po želji, najbolje špageta

so i sveže mleveni biber

oko 40 g parmezana

2 kašike seckanog peršuna

Priprema:

Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte beli luk i uz često mešanje ostavite na vatri minut, dva dok ne zamiriše.

Ulijte pileći bujon i mleko, dodajte i maslac i testeninu, pa začinite solju i biberom.

Kad počne da vri, smanjite vatru tako da lagano krčka desetak minuta, uz povremeno mešanje, dok se testenina ne skuva. Umešajte parmezan. Ako je sos previše gust, dodajte mleka da dobijete željenu gustinu. Testeninu po želji ukrasite peršunom i dodajte dve kašike pesto sosa. Služite dok je toplo.

SARMA VELIKOG KUVARA ČIJE SU RECEPTE ZAPISIVALE SVE MAME I BAKE
foto: Shutterstock

SARMA VELIKOG KUVARA ČIJE SU RECEPTE ZAPISIVALE SVE MAME I BAKE: blaga zaprška i tajni sastojak (RECEPT)

Sastojci:

100 g pirinča
1 glavica luka
2 čena belog luka
1-2 kašike sitno seckane slanine
1 glavica kiselog kupusa
oko 1,5 kg mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
1 jaje
malo soli i bibera
1 kašika suvog začina
malo ljute mlevene paprike
1 lovorov list
suva rebarca ili kobasice
1 kašika slatke mlevene paprike
2 kašika koncentrata paradajza

Za zapršku:

malo ulja
1 veća glavica luka
1 čen belog luka
1 kašičica crvene slatke paprike

Priča se da je ovo originalni recept za sarmu slavnog Steve Karapandže!

Bilo da je istina ili ne, recept je odličan!

Priprema:

Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu iseckan beli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite.

Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa kašikom i po nadeva i uvijajte.

Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuvati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati.

Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma.

Time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

Izvor: Dnevnik.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

Trik za hrskavu piletinu koji je pogledalo 18 miliona ljudi

Trik za hrskavu piletinu koji je pogledalo 18 miliona ljudi

Dakgangjeong je korejska sočna hrskava piletina, fino začinjena i neverovatno slasna, pa ne čudi što je voli ceo svet. Uz jedan trik sa Jutjuba svako je može spremiti da bude - prste da poližeš.

Ovu korejsku piletinu obožava je i Mangči, simpatična kuvarica koja neumorno skuplja nove obožavaoce, a oni je zovu najdraža korejska mama.

Mangčin recept za prženu piletinu na Jutjubu je pogledalo više od 18 miliona ljudi, a neki od njih kažu kako je to najhrskavija piletina, jelo koje je toliko fino da izaziva suze radosnice, kao i da je tajna u sosu koji je među najboljima za pileća krilca.

 Sastojci:

1.600 g pilećih krilaca
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica usitnjenog đumbira
2/3 šolje skrobnog brašna
1/3 šolje kikirikija (po želji)
4 čena belog luka
3 do 4 ljute papričice (po želji)
1/4 šolje soja-sosa
1/2 šolje meda
1 kašika belog sirćeta
1 kašika senfa
1 kašika smeđeg šećera
1 kašika tostiranih semenki susama
ulje za prženje

Priprema:

Odsecite vrh svakom krilcu, pa ga prepolovite. Dobićete oko 25 komada. Pomešajte piletinu sa solju, đumbirom i biberom. Krilce po krilce uvaljajte u skrobno brašno.

Za sos prvo zagrejte tiganj, pa dodajte dve kašike ulja, usitnjeni beli luk i seckane ljute papričice. Pržite oko 30 sekundi. Zatim dodajte soja-sos, med, sirće i senf. Nakon nekoliko minuta ubacite i smeđi šećer, pa sklonite s vatre.

Stavite četiri šolje ulja za prženje u tiganj, pa kad se dobro zagreje, otprilike za sedam minuta, pržite krilca 12 do 13 minuta. Povremeno ih okrenite. Izvadite krilca i za nekoliko minuta ponovo zagrejte ulje i pržite ih 12 do 15 minuta. Prelijte vruć sos preko piletine i pospite semenkama susama.

Izvor: nova.rs

SLATKI KUPUS SA PILETINOM

SLATKI KUPUS SA PILETINOM: Ukusno povrće s mesom za brz ručak

Slatki kupus je neizostavan deo zimske trpeze svake kuće, a po ovom jednostavnom receptu spremićete ga brzo i biće vrlo ukusan!

Sastojci:

1 veća glavica slatkog kupusa 6 komada piletine
2 glavice crvenog luka
2 šargarepe
3 krompira
250 g pelata
suvi začin
crvena paprika
mediteranska mešavina
origano, persun
ulje, so i biber

Priprema:

U lonac staviti malo ulja, pa poređati kupus koji ste prethodno očistili i isekli na komadiće. Zatim između kupusa staviti šargarepu iseckanu na kolutove i sitno iseckan crveni luk, posuti mediteranskom mešavinom, te dodati malo vode ispod kupusa, jer će tako kupus slegnuti, i kuvati ga pola sata uz povremeno dolivanje vode.

Nakon pola sata, dodati krompir isečen na četvrtine, piletinu, te dodati suvi začin i crvenu papriku, biber, so i kuvati još pola sata. Pred kraj, dodati pelat, origano, peršun i kuvati dok ne bude gotovo (neki kupus se fino skuva, neki teže, zato proverite viljuškom, ako osetite da mekano probada - skuvan je.)

Ko želi, može ga zgusnuti sa malo brašna i vode, ali i ovako jako ukusan. Po želji možete dodati još začina.

Izvor: lepa&srećna

Punjeni pileći bataci

Punjeni pileći bataci

Sastojci

3/5 kg pilećih bataka
150 g kačkavalja
200 g dimljene slanine

Priprema

Četiri pileća bataka sa unutrašnje strane zasecite po dužini i odstranite kosti.

Unutrašnjost piletine posolite i pobiberite, zatim filujte slaninom ili šunkom i kačkavaljem.

Komade mesa umotajte u aluminijumsku foliju i pecite na roštilju ili u zagrejanom tiganju bez ulja ili u rerni.

Meso možete servirati uz sezonsku salatu i pomfrit.

Izvor: maxi.rs

Pileći ražnjići sa sosom od kikirikija

Pileći ražnjići sa sosom od kikirikija

Sastojci

5 g soli
100 ml maslinovog ulja
250 g pavlake
600 g pilećeg filea
50 g kikirikija

Priprema

Pripremite sos od kikirikija: mleveni kikiriki propržite na malo ulja, dodajte pavlaku i so i brzo umešajte.

Još malo propržite, zatim isecite piletinu na kockice.

Začinite je solju i biberom i dobro nauljite.

Pecite je na gril tiganju ili roštilju sa svih strana.

Kada bude pečena, servirajte je i uživajte u ovom obroku!

Izvor: maxi.rs

Juneći šiš ćevap

Juneći šiš ćevap

Sastojci (2 osobe)

400 g junećeg mesa
1 kom. ljute paprike
so, biber

Priprema

Juneće meso posolite i pobiberite i dodajte ljutu papričicu.

Promešajte i ostavite poklopljeno da stoji par sati u frižideru, idealno bi bilo preko noći.

Napravite valjak od mesa dužine 20 cm i širine 2 cm, pa kroz njega provucite ražnjić.

Nakon toga ih stavite na roštilj.

Prvo ih pecite na jakoj vatri, nakon toga ih prebacite na mesto sa slabijom vatrom i pecite uz povremeno okretanje.

Ne zaboravite da šiš ćevap mora ostati sočan, stoga pazite da ga ne presušite.

Punjene i zapečene tikvice
Foto: maxi.rs

Punjene i zapečene tikvice

Sastojci

600 g tikvica
250 g krem sira
150 g maslina
10 ml maslinovog ulja
2 jajeta
4 čena belоg luka
so, biber

Priprema

Tikvice prepolovite i izdubite kašikom.

Pripremite fil od sira i navedenih sastojaka, njime napunite tikvice, te ih pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Služite toplo uz čeri paradajz, parmezan i belo vino.

Pileći bataci sa suvim šljivama

Pileći bataci sa suvim šljivama

Sastojci

1kg pilećih bataka
150g suvih šljiva
100g pečuraka (šampinjoni ili bukovače)
200ml crnog vina
3 kom. belоg luka
50g smđeg šećera
maslinovo ulje
so, biber
2 lovorova lista

Priprema

Meso posolite i pobiberite, te ga stavite u vatrostalnu posudu sa poklopcem.

Prelijte ga maslinovim uljem, dodajte sitno iseckani beli luk i lovorov list i pecite na 200 stepeni oko 45 minuta.

U prvih 30 minuta pecite meso poklopljeno kako bi pustilo svoje sokove.

Po potrebi, možete doliti vodu (maksimalno 100 ml). Nakon 30 minuta skinite poklopac, stavite oko mesa pečurke isečene na kolutove i suve šljive, sve zalijte vinom i šećerom i pecite još 15 minuta.

Pileće batake servirajte uz pečurke i šljive i prelijte divnim sosom od pečenja.

Izvor: maxi.rs

Pileća džigerica u belom sosu

Pileća džigerica u belom sosu

Sastojci (za 2 osobe)

350 g pileće džigerice
100 g crnog luka
40 g brašna
so, biber

Priprema

Na ulju ispržite sitno iseckan crni luk, dodajte komade pileće džigerice i dinstajte dok džigerica ne omekša.

Zatim dodajte dve kašike brašna i oko 2 dl vode da se napravi sos.

Posolite i pobiberite po ukusu i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko 20 minuta uz povremeno mešanje.

Izvor: maxi.rs

Kuvani kupus

Kuvani kupus

Sastojci (3 osobe)

200 g kupusa
5 kom. peršuna
100 g crnog luka
10 kom. suve paprike
2 kom. šargarepe
3 kom. belоg luka
2 kom. paprike
kašika mlevene paprike (može i malo ljute)
20 g brašna
vegeta
so, biber

Priprema

Isecite kupus na sitne tanke štapiće i stavite u dublji lonac.

Dodajte jedan iseckani crni luk, dve narendane šargarepe, iseckanu crvenu papriku i malo suve paprike kako bi kupus dobio pikantniji ukus.

Dodajte tri čena iseckanog belog luka i sipajte vodu taman da prekrije kupus.

Stavite malo brašna, malo vegete, posolite i pobiberite, stavite malo suvog peršuna.

Nemojte mešati nakon stavljanja brašna. Kuvajte na umerenoj vatri nekih sat i po vremena.

Na kraju stavite kašičicu aleve paprike i promešajte. Uživajte u ovom zdravom i detoksikujućem obroku!

Izvor: maxi.rs

Njoke sa sosom od pečuraka

Njoke sa sosom od pečuraka

Sastojci (3 Osobe)

400 g pečuraka
150 ml neutralne pavlake
100 g kačkavalja
500 g njoka
100 ml bešamel sosa
150 g praške šunke
vegeta
so, biber

Priprema

Isecite sitno pečurke i kuvajte ih oko 20 minuta da omekšaju.

Dinstajte ih na tihoj vatri.

Dodajte nekih 150 g iseckane šunke.

Posolite, pobiberite, posolite vegetom i prelijte neutralnom pavlakom i gotovim bešamel sosom.

Njoke skuvajte po uputstvu sa pakovanja i dodajte sosu.

Narendajte preko malo kačkavalja ili sira po izboru i ukrasite listićima nane.

Izvor: maxi.rs

Pečena svinjetina sa jabukama i lukom

Pečena svinjetina sa jabukama i lukom

Sastojci

1kg svinjskog filea
5 kom. jabuka
100g crnog luka
2 jajeta
so, biber

Priprema

U nauljenu tepsiju stavite crni luk, iseckane jabuke,i komade svinjetine.

Posolite i pobiberite. Umutite dva jaja i prelijte preko.

Nakon toga ubacite u rernu da se peče na 180 stepeni oko 40 minuta, dok jabuke ne omekšaju a meso ne dobije zlatno žutu boju. 

Izvor: maxi.rs

Piletina u senfu

Piletina u senfu

Sastojci (2 Osobe)

500 g pilećeg filea
100 g kačkavalja
200 g pavlake
50 g senfa
so, biber
 
Priprema
 
Pola kilograma pilećeg filea iseckajte na šnicle i malo izlupajte čekićem za meso, ali ne pretanko. Utrljajte šnicle u so i biber.
 
Nakon toga, utrljajte šnicle u senf i ostavite da odstoje dok ne pripremite sir i pavlaku. Senfa ne treba previše, samo toliko da pokrije meso u tankom sloju.
 
Kačkavalj ili edamer sir narendajte i umešajte u 200 g pavlake da bude tečnije.
 
Meso slažite u jednom redu na nauljenoj tepsiji i premažite pavlakom i sirom.
 
Preko tepsije stavite foliju i pecite na 200 stepeni sat vremena.
 
Nakon toga skinite foliju da se meso zapeče i porumeni.

 

Izvor: maxi.rs
 

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.