NAJBOLJE PRŽENO MESO: biftek, ramstek, T-bone stek lepši od pečenja

NAJBOLJE PRŽENO MESO: biftek, ramstek, T-bone stek lepši od pečenja

I bez pečenja možete da spremite ručak za uživanje.

Sastojci:

500 gr mesa
malo ulja za prženje
1 kašičica bibera
1 grančica ruzmarina
2 čena belog luka
2 kašike putera
so po ukusu

Priprema:

Isecite meso na deblje parčiće - oko 3 cm.

Osušite šnicle papirnim ubrusom pa posolite i pobiberite.

Ako imate vremena, idealno je da prvo posolite meso, ostavite ga da stoji u frižideru oko sat vremena, a zatim još jedan sat na sobnoj temperaturi kako ne biste pržili hladno meso.

Biber utrljajte neposredno pred prženje.

Podmažite tiganj uljem i ugrejte ga na srednjoj temperaturi.

Prvo dobro zapecite šnicle. Čim ih spustite na tiganj, pritisnite ih varjačom da prionu celom površinom.

Kad uhvate koricu s jedne strane (3-4 minuta), okrenite ih na drugu pa ponovite postupak.

Zapecite i ivice držeći meso kuhinjskom hvataljkom.

Na kraju dodajte puter, ruzmarin i očišćeni beli luk ucelo i na tišoj vatri pržite meso još malo ako želite da budu dobro pečeno.

Izvadite na vreo tanjir i ostavite na toplom da još malo odstoje - barem pet minuta.

Ljubitelji će uživati u brzo spremljenom mesu - ne treba vam rerna, dovoljan je tiganj i nekoliko začina za poseban ukus.

U zavisnosti od vrste mesa koje spremate, kao i vašeg ličnog ukusa, možete da isprobavate i varijacije ovog recepta. Na primer, za T-bone stek, mnogi tvrde da so i nije potrebna, a savetuju da se obavezno završava u rerni.

Mnogi vole da mariniraju biftek pre pečenja. Neki kuvari nisu zadovoljni razlikom između prvo pečene i drugo pečene strane pa okreću meso i svaku stranu prže po minut - i tako tri puta.

Eksperimentišite i nađite svoj idealni recept.

Izvor: Lepa&Srećna

PROLEĆNI ĐUVEČ SA PILETINOM
Foto: Shutterstock

PROLEĆNI ĐUVEČ SA PILETINOM: Lagano jelo sa mladim povrćem

Sastojci:

1 pileće belo meso
2 struka mladog crnog luka
1 struk mladog belog luka
2 mlade šargarepe
1 tikvica
1 zelena paprika ili 2 kašike ajvara
8-10 mladih krompirića
1,5 šoljica pirinča
1 list rena
seckani peršun
so, vegeta, biber
2 kašičice aleve paprike
list lovora
ulje

Priprema:

U veliki teflonski tiganj sipajte ulje, po vašem ukusu, ako volite masnije jelo onda otprilike znate koliko je to.

Crni i beli luk očistite i isecite na kolutove, zajedno sa zelenim delom.

Šargarepu i tikvicu očistite i isecite na kockice. Belo pileće meso takođe. Mladu, zelenu papriku iseckajte, a možete umesto nje dodati i ajvar, izuzetno lep ukus daje jelima sa povrćem. Krompiriće očistite i prepolovite.

Na ulju propržite luk i šargarepu, dodajte meso i zajedno pržite dok meso ne pobeli. Dodajte alevu papriku i sve dobro promešajte pa dodajte krompiriće i tikvice, zelenu papriku ili ajvar i sitno seckani list rena, nalijte čašom vode, promešajte i poklopite.

Pustite da se krčka neko vreme na tihoj vatri, a zatim dodajte i pirinač, posolite i dodajte začine po ukusu, dolijte još vode i ponovo poklopite i ostavite da se krčka. Kada krompir bude omekšao, znači da je i pirinač već skuvan, otklopite tiganj, isključite ringlu i ostavite đuveč da se dokrčka i uhvati tanku koricu odozgo.

Trebalo bi da ispod korice đuveč ostane sočan, nikako suv i bez tečnosti pa obratite pažnju na to i dolivajte po malo vode povremeno dok se bude kuvao. Servirajte kao glavno jelo, uz sezonsku salatu.

Izvor: Coolinarika

Foto: Kod bake u gostima

Piletina za tikvicama zapečena u rerni sa pavlakom (VIDEO)

Najlepši prolećni ručak.

Potrebno je:

pileće grudi par
1 mlada tikvica
2 jajeta
100 g kisele pavlake
50 ml mleka
ulje, so
beli luk granule
listovi kačkavalja
kačkavalja za rendanje

Priprema:

Meso iseći na tanje filete posoliti i izlupati blago između folije. Tikvicu oguliti iseći na tanje krugove pa posoliti da odstoji malo. Meso prepržiti u tiganju blago da porumeni na malo masnoće.

Manju tepsliju podmazati uljem. Listove kačkavalja iseći na 4 dela kao i meso na manje kriške. Ređati po dužini pleha koji smo podmazali uljem.. kačkavalj, tikvicu meso..kačkavalj tikvicu meso i tako dok imate materijala.

U činiji razlupati jaja, dodati pavlaku i mleko i dobro izjednačiti..

Preliti meso i tikvice i peći oko 50 min na 210 stepeni C. Pred kraj posuti rendanim kačavaljem i vratiti u rernu da zarumeni.

{vembed Y=C0C4MtuRMOo}

Izvor: kodbakeugostima

Domaće punjene paprike

Kao kod bake: Domaće punjene paprike (VIDEO)

Ovaj recept je jedinstven po tome što se pune zamrznute paprike.

Potrebno je:

600 g mlevenog mesa
1 galavica crnog luka
1 šargarepa
3-4 čena belog luka
70-100 g pirinča
1 jaje
ulje
mlevena crvena paprika
malo začina suvog
biber, so

Priprema:

Na ulju propržiti seckan luk i rendanu šargarepu. Dodati mlevenu papriku, začin, so i biber i sve dodati u mleveno meso. Ubaciti opran pirinač i sve izjednačiti.

Puniti smrznute paprike i zatvarati kriškama paradajza ili kolutovima krompira.

Preliti sa 100 ml paradajza kuvanog i malo vode kao i uljem.

Pokriti folijom i peći 30 min pa otkriti na 220 stepeni oko 50 min da zarumeni.

{vembed Y=8fGqe-WFb-g}

Izvor: kodbakeugostima

Palenta sa sosom od šampinjona
Foto: Shutterstock

Palenta sa sosom od šampinjona: Posno pikantno jelo za ručak ili večeru

Sastojci:

160 g praziluka ili crnog luka
650 g paradajza
400 g svežih šampinjona
200 g kuvanog paradajza
200 g palente
3-4 čena belog luka
0,5 dl belog vina
120 g sočiva
so, bosiljak, začini po ukusu
peršun i celer u listu

Priprema:

Palentu skuvajte po uputstvu sa kesice, sipajte je u tepsiju i, kada se ohladi, isecite na kocke.

Skuvajte sočivo. Praziluk sitno iseckajte i dinstajte na ulju dok ne omekša.

Dodajte šampinjone iseckane na listiće, dinstajte još desetak minuta, a zatim ubacite paradajz kome ste prethodni skinuli kožicu.

Dodajte seckani beli luk, dinstajte oko 30 minuta, pa sipajte kuvani paradajz i sve pažljivo izmešajte. Na kraju sipajte belo vino i začinite bosiljkom.

Tim sosom prelijte palentu i poslužite toplo.

Napomena: ovo jelo možete pripremati i bez ulja, ali onda izostavite dinstanje luka već ga kuvajte sa ostalim povrćem.

Izvor: Tajni kuvar

Jeftin i brz ručak: Lazanje sa krompirom

Jeftin i brz ručak: Lazanje sa krompirom

Ako želite da spremite brz ručak, a da pri tom ne potrošite mnogo novca evo jednog predloga. Lazanje sa krompirom se brzo i lako prave, a njihov fenomenalan ukus će vas iznenaditi.

Sastojci

1,5 kg krompira
200 g salame ili šunkarice
pola dcl ulja
3 pune kašike brašna
7 dcl mleka
biber, so

Priprema

Krompir oguliti i ceo skuvati u slanoj vodi.

Za bešamel, zagrejati ulje, dodati brašno i propržiti nekoliko minuta.

Polako dodavati mleko stalno mešajući. Posoliti i pobiberiti i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne, nekoliko minuta.

Skloniti sa vatre i dodati sitno seckanu salamu.

U podmazanu tepsiju srednje veličine ređati krompir sečen na deblje kolutove.

Ako nije dovoljno slan, malo posoliti. Sipati preko bešamel sa salamom, ređati još jedan red krompira i zapeći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta.

Izvor: stvarukusa.rs

PILEĆE BELO MESO SA KURKUMOM
Foto: Shutterstock

PILEĆE BELO MESO SA KURKUMOM: Pikantno jelo s piletinom spremno za 15 minuta

Sastojci:

500 gr piletine
1 kašičica mlevene kurkume
3 kašike meda
1/2 kašičice bibera
2 kašike brašna
1 kašika soja sosa
1 limun
200 gr povrća po želji

Priprema:

Izmešajte med, so, biber i malo vode. U drugoj činiji izmešajte brašno, kurkumu i so.

Skinite kožicu sa belog mesa, odvojite od kostiju pa iseckajte na komadiće od oko 2 cm.

Uvaljajte ih u mešavinu s brašnom, pa spustite u vruće ulje i ispržite na brzinu, 2-3 minuta da bude hrskavo.

Sad dodajte mešavinu s medom pa mešajte na srednjoj vatri nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.

Dodajte i povrće pa nastavite da dinstate još 4-5 minuta, dodajući pomalo vode ako je potrebno.

Na kraju dodajte soja sos. Servirajte sa kriškama limuna.

Izvor: Lepa&Srećna

Tradicionalno nemačko jelo: Karivurst

Tradicionalno nemačko jelo: Karivurst

Ovo nemačko tradicionalno jelo je za sve ljubitelje malo pikantnijeg ukusa.

Sastojci:

3 dimljene kobasice
200 ml paradajz soka
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
čili
so
biber
pola kašike brašna
dobra kašičica karija

Priprema:

Na zagrejano ulje stavite kobasicu iseckanu na kolutove. Kada se isprži pažljivo izvadite, pa u taj tiganj stavite iseckan crni (na trake) i beli luk, zatim dodajte čili, paradajz sok, so, biber, brašno i na kraju dodajte kari.

To kratko krčkajte.

Servirajte tako što ćete prvo staviti kobasice, preliti sosom i onda dekorisati sa omekšalim crnim i svežim mladim lukom.

Izvor: nismokodkuce

Svinjetina pečena u rerni prelivena pivom
Foto: Shutterstock

BAVARSKO SVINJSKO PEČENJE: Svinjetina pečena u rerni prelivena pivom

Bavarska svinjetina je izuzetno ukusno pečenje - Bayerischer Schweinebraten ili Krustenbraten sprema se od svinjske plećke ali i od carskog mesa!

Sastojci:

1,5 kg svinjetine od plećke
10 karanfilića
2 vršne kašičice soli
500 ml piva
3 srednje glavice luka
2 krompira
2 paškanata
malo cimeta
malo anisa
2 vršne kašičice slačice

Za preliv:

175 ml proceđene supe
1/2 kašičice ljutog senfa
1 kašika kiselkastog džema

Priprema:

Meso očistiti od kosti (ako ostavljate kost, planirajte sat do sat i po duže pečenje - posle prelivanja pivom).

Izmrvite karanfilić u avanu pa ga izmešajte sa solju i dobro utrljajte u meso.

Stavite meso u dubok pleh - kožica na dole - i pecite oko sat, sat i po.

Za to vreme očistite povrće i isecite na kockice.

Izvadite pleh, poređajte povrće i sve prelijte pivom.

Pecite oko pola sata pa izvadite povrće i meso, a u pleh dodajte supu, džem, senf, cimet i anis. Sve dobro izmešajte i zagrejte na ringli da bude vrelo i gusto. Prespite u sosijeru.

Ako vam se čini da pečenje još nije reš, vratite ga u pleh da još par minuta - uključite gril.

Servirajte sa povrćem i sosom, a naročito je ukusno sa knedlama.

Izvor: Lepa & Srećna

Vojvođanska mućkalica
Foto: Shutterstock

Vojvođanska mućkalica

Vikend ručak koji će zadovoljiti i one najprobirljivije.

Sastojci:

150 g svinjetine
150 g teletine
senf
2 kašike ulja

Mućkalica:

150 g crnog luka
150 g paprika iz turšije
kašika paradajz-pirea
malo supe od mesa
gustin po potrebi

Priprema:

Obe vrste mesa iseckajte na komadiće, pa ih nabodite na drvene ili metalne ražnjiće. Premažite ih uljem i ostavite da odstoje oko sat. Potom ih namažite senfom i ispecite na roštilju. Alternativa je gril tiganj odnosno gril toster.

Oljuštite crni luk i isecite ga na krupnije kocke. U tiganju zagrejte malo ulja i propržite luk, pa dodajte paprike iseckane na kockice. Umešajte kašiku paradajz-pirea, nalijte malo supe, posolite i začinite tucanom paprikom.

Kuvajte dok se sos ne zgusne. Ako je mućkalica ređa, dodajte malo gustina.

Izvor: stvarukusa.rs

Kukuruzni hleb

Sastojci

10 kašika kukuruznog brašna

20 g margarina

2 dl mleka

1 kašičica soli

½ kašičice šećera

glatko brašno

15 g svežeg kvasca

Priprema

1. Kukuruzno brašno poparite vrelom vodom da dobijete meku smesu. Ostavite da se ohladi.

2. Stavite u posudu izdrobljen kvasac, šećer i kašiku glatkog brašna, pa sve prelijte s 2 dl mlakog mleka. Pomešajte i pustite da se diže 15 minuta.

3. U velikoj posudi umešajte hladnu kukuruznu smesu, so, margarin, glatko brašno prema potrebi (dvadesetak kašika) i još vode po potrebi. Ako je dobro umešeno, testo će se odvajati od posude. Pustite da se diže oko jedan sat. Povremeno promešajte.

4. Prebacite u podmazan pleh za pečenje. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite 20 minuta. Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 200 stepeni 20 minuta. Proverite hleb i ako je potrebno, nastavite pečenje.

Izvor: Stvar ukusa

Lazanja rolnice u paradajz sosu

Sastojci:

glavica crnog luka

3 čena belog luka

500 g paradajza

2 kašike maslinovog ulje

so

biber

šećer

8 kora za lazanje

1/2 crvene paprike

1/2 žute paprike

malo peršuna i majčine dušice

300 g mladog sira

šargarepa

tikvica

80 g rendane gaude

Priprema: 

1. Oljuštite i iseckajte crni i beli luk. Operite i prepolovite paradajz, pa sredinu izrendajte a kožu bacite. 

2. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i dodajte iseckan luk. Blago propržite pa dodajte paradajz. Kuvajte oko 10 minuta. Posolite, pobiberite i dodajte sasvim šećera. 

3. U velikoj posudi kuvajte kore za lazanje 5 minuta. Prohladite u hlanoj vodi, pa procedite. 

4. Operite paprike, očistite od semenki i isecite na kockice. Usitnite i peršun i majčinu dušicu. U posebnoj posudi promešajte sir, začine i paprike. Posolite i pobiberite. 

5. Operite tikvicu i šargarepu. Isecite u tanke uzdužne prutiće. 

6. Prepolovite uzdužno kore za lazanje. Na svaku traku testenine stavite šargarepu i tikvicu, pa preko smesu sa sirom i paprikama i urolajte. 

7. Rolnice stavite u pleh za pečenje. Prelijte sosom od paradajza i pospite rendanom gaudom. 

8. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Pačiji bataci u sosu od narandže

Pačiji bataci u sosu od narandže

Nije baš uobičajeno jelo na našim trpezama, ali ako uspete naći pačije batake negde, toplo preporučujemo ovo jelo. Ukusi će vas iznenaditi, ali sve se savršeno dobro uklapa. Ako imate celu patku,imamo odličan način kako se marinira cela patka za pečenje u rerni (isto važi i za gusku, ali  i za bilo koji veliki komad mesa).

Dakle, kako pripremiti pačije batake

Sastojci  (4 osobe)

4 pačija bataka - oko 1kg

1 glavica crnog luka

4 čena belog luka (sitno iseckan)

1 supena kašika đumbira u prahu

1 kafena kašika chili papričice (opciono)

1l sok od narandže 

1 limun

1/2 kafene kašičice cimeta

2 supene kašike smeđeg sećera

3 supene kašike tamnog soja sosa

1/2 kafene kašičice bibera

so

Priprema

Na topao (nikako ne vruć) tiganj spustiti batake, kožice dole i lagano topiti mast.

Ne pretrpavati tiganj, i povremeno okretati batake da se lepo sa svih strana izvuče mast.

Od isceđene masti uzeti toliko da zamastite dno lonca i na njoj prvo izdinstajte crni luk, pa dodajte beli luk, đumbir i čili papričice na minut-dva dok sve lepo ne zamiriše.

Spustiti u lonac batake, preliti sokom od narandže (ja iscedim 2 narandže i do litre dodam đusa iz tetrapaka), sokom od limuna, umešati šećer, biber i so po ukusu.

Pustiti da provri, pa smanjiti i lagano kuvati poklopljeno oko 1 sat.

Posle sat vremena, probajte i uskladite ukuse malo, ako želite ljuće, slađe ili nedostaje soli.

Ostavite sad jos 30 minuta tako otkriveno da se kuva.

Posluživanje

Pačetinu služiti sa pirinčem, kus kusom ili bulgurom.

Izvor: kuvar.in.rs

Pačja prsa u umaku od narandže
Foto: Coolinarika

Pačja prsa u umaku od narandže

Sastojci (4 osobe)

2-3 pačja prsa (zavisi o apetitu)

2 velike narandže/ najlepša je crvena

4 kašike šećera

2 dl soka od narandžce ( sveže isceđen ili kupovni )

2 dl supe od povrća

1 kašika soja sosa ( može i bez )

3 kašikice skrobnog brašna

malo senfa, soli, bibera

kockicu hladnog maslaca

Priprema

1.

Isfiletirajte narandžu. Sačuvajte sok što dobijete od nje prilikom čišćenja i dodajte gustom soku od narandže da dobijete 2dl.

2.

Pačja prsa izvaditi iz frižidera na sobnu temperaturu barem jedan sat pre pripreme. Zaseći kožu, ali paziti da ne dođete do mesa. Malo mesnu stranu namazati senfom i pobiberiti. Ni slučajno ne soliti.

3.

Ugreiati tavu bez dodatka masnoće. Staviti prsa na kožu i zapeć 5 minuta. Okrenuti na mesnu stranu i peć jos 3 minute. Ni slučajno meso ne probiti viljuškom prilikom okretanja. Bolje ga okrenite uz pomoć 2 kašike ili lopatice za meso.

4.

Uključite rernu na 200 stepeni i u njoj  ugrejte vatrostalnu posudu i na toplu prebacite pačja prsa. Koža mora biti okrenuta prema gore.  Staviti peći u rernu15 minuta.

5.

Iz tave u kojoj se je peklo meso isipajte mast. Na talog koji se je stvorio pri pecenju sipajte supu.

6.

U posebnoj šerpici karamelizirajte šećer, zalijte sa supom iz tave i sa 2 dl gustog soka od narandže. Neka se šećer dobro otopi. U malo vode rsatopite 3 pune kašikice skrobnog brašna i uz mešanje sipajte u umak. Nemojte svo brašno sipati odjednom, nego u etapama, dok vam umak ne dobije finu gustoću. Kad je umak gotov, pred serviranje ubaciti komadić maslaca.

7.

Izvaditi meso iz rerne, iscedite mast. Umak koji je ostao u posudi sipati u umak od narandže. Meso sad posolite. Što pre ga servirajte da ne iscure sokovi iz njega, biće žilavo. Ako želite manje roza pečeno, produžite pečenje za 5 minuta, ali ne duže. Pomesajte filete narandže u umak da se samo dobro ugriju, ne kuvati, jer bi se narandža raspala. Izrezati meso i servirati sa umakom. Ja sam uz to servirala krokete od krompira i kuvano povrće po zelji.

Posluživanje

Uz ovaj umak možete servirati i klasicno pečenu celu patku. Patku tada posolite, vrlo malo namazite senfom, kožicu izbockajte nožem. Po želji je napunite sa komadima jedne jabuke, narandže i luka i zatvorite otvor. Stavite u rernu na 200 stepeni, peć 15 minuta, smanjite na 170.

Ukupna dužina pečenja je jedan sat po kilogramu patke. Patka se peče na niskoj temperaturi da masnoća dobije više vremena izaci iz nje. Prilikom pečenja patku nekoliko puta izbodite viljuškom da se uspe što vise masnoće iscediti. Patku s vremena na vreme zalijete umakom od pečenja. U malo vode rastvorite kašiku soli. Kad je patka gotovo pečena izvadite je napolje, uključite rernu na 220.  Patku namažite sa mešavinom soli i vode i zapecite u rerni jedno 10-15 minuta da dobije prhku kožicu. Bilo bi dobro kad bi patku za ovaj zadnji korak stavili na rešetku ili barem izvadili iz posude u kojo se je pekla i stavili u neku drugu, da ne leži u umaku kako bi se  dobro zapekla sa svih strana.

Kad se je kožica lepo zapekla, izvaditi je i malo ohladiti. Izrezati na komade . U vatrostalnu posudu za serviranje usipati već pripremljeni umak, u koji ste pomesali 2-3 kašike umaka od pečenja, kojem ste ocedili mast, po njemu poslagati pačje meso i još na par minuta vratiti u rernu. Preporučujem vam da samo lepe, mesnate komade mećete u umak i servirate. Mesa na ledjima tako i tako gotovo da i nema.

Izvor: Coolinarika

Zapečena testenina sa piletinom

 

Sastojci

350 g makarona

so 

500 g pilećih fileta 

so, biber 

veza mladog crnog luka 

2 kašike maslinovog ulja

250 ml bujona

200 ml slatke pavlake

250 g mini-paradajza

100 g izrendanog ementalera 

1/2 veze peršuna, sitno seckanog

Priprema

1. Testeninu skuvati u posoljenoj vodi, a zatim je ocediti.

2. Pileće filete oprati, prosušiti u krpi, pa iseći na kockice, a zatim posoliti i pobiberiti. Mladi crni luk očistiti, oprati i sitno iseći. Maslinovo ulje zagrejati u tiganju, pa na njemu propržiti meso tako da ravnomerno porumeni sa svih strana, zatim dodati luk i sve zajedno dinstati. Doliti supu (bujon) i slatku pavlaku, pa ostaviti da prokuva, a zatim kuvati na tihoj vatri 6 minuta. Rernu zagrejati na 200 stepeni.

3. Mini-paradajz oprati, očistiti i iseći, pa ga zajedno sa testeninom dodati mesu i pomešati. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Sipati u dublji pleh, posuti ementalerom i peći 15–20 minuta.

4. Izvaditi pleh iz rerne i posuti iseckanim peršunom, a zatim toplo servirati.

Sataraš

Sastojci

 2-3 kašike maslinovog ulja

1 velika glavica crnog luka

1 ljuta papričica

2 crvene paprike

2 zelene paprike

1 žuta paprika

400 g paradajza

1 kašičica šećera

1-2 jaja (opciono)

Priprema

Na dve-tri supene kašike maslinovog ulja propržite na kocke iseckan crni luk, dodajte sitno iseckanu ljutu papričicu i na kocke ili trake iseckane paprike.

Pržite poklopljeno, na umerenoj vatri, oko 10 minuta, pa dodajte oljušten i iseckan paradajz, šećer, so i biber, poklopite i krčkajte oko 15-20 minuta. Povremeno promešajte. Na kraju doterajte ukus solju i biberom.

Ako stavljate jaja, prvo ih umutite viljuškom u činiji, pa ih sipajte u bećarac i sve dobro promešajte.

Izvor: Porodične gastronomije

Sočni pilav

Sastojci

komad belog pilećeg mesa

pakovanje svežih šampinjona

2 struka praziluka

2 čena belog luka

1/2 manje glavice kupusa (oko 500 g)

100 g pirinča

so, biber

Priprema

Belo meso skuvajte. Kada se ohladi, isecite na kockice. Supu ostavite da kasnije nalijete pilav.

Praziluk isecite na kolutove i pržite na ulju, dodajte sitno seckan beli luk, seckane šampinjone i sitno isečen kupus (kao za salatu).

Sve zajedno pržite par minuta, dodajte belo meso i pirinač, posolite i pobiberite, nalijte supom u kojoj se kuvalo meso. Pecite na 200 stepeni pola sata.

Izvor: Stvar ukusa

Sočne krmenadle iz rerne

Sastojci

6 krmenadli

kašika soja sosa

2 kašike biljnog ulja

kašika Vorčester sosa

kašičica soka od limuna

2 kašike smeđeg šećera

2 kašike paradajz sosa

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180 C.

2. U činiji pomešajte soja sos, biljno ulje, Vorčester sos, sok od limuna, šećer i paradajz sos.

3. Krmenadle poređajte u nauljen pleh za pečenje i premažite polovinom sosa. Pecite ih u zagrejanoj rerni oko 30 minuta. Nakon toga okrenite meso, premažite ostatkom sosa i pecite još 30 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Goveđi gulaš sa crnim vinom

Sastojci

700 g mlade govedine

5 glavica luka

3 čena belog luka

lovorov list

ulje

4 kašičice mlevene crvene paprike

2 dl crnog vina

so, biber

Priprema

1. Govedinu operite, isecite na kockice i ostavite 10 minuta u hladnoj vodi.

2. Za to vreme očistite luk i isecite ga na tanke kolutiće, očistite i beli luk i usitnite ga, pa sve zajedno propržite na malo ulja dok ne dobiju lepu zlatnu boju.

3. Izvadite meso iz vode, ocedite i dodajte dinstanom luku, promešajte, dolijte vode toliko da prekrije meso pa lagano kuvajte dok meso ne omekša. Dodajte vode po potrebi jer meso mora da bude u vodi, a kad omekša dodajte lovor, posolite, pobiberite, dodajte papriku koju ste pre toga propržili na malo ulja kako biste dobili zapršku.

4. Sve promešajte i dodajte vino, a kad gulaš postane malo gušći jelo je gotovo. 

Izvor: Stvar ukusa

Musaka na grčki način

Sastojci

Osnova

6 patlidžana srednje veličine

maslinovo ulje (za prženje patlidžana)

Za sos sa mesom

750 g mlevene junetine ili jagnjetine

2 glavice crvenog luka, srednje veličine (sitno iseckane na kockice)

2 čena belog luka (usitnjena)

400 g paradajza (iseckanog)

2 kašike pirea od paradajza

kašičica šećera

šolja crvenog vina

morska so i biber

lovorov list

prstohvat cimeta

1/4 šolje maslinovog ulja

Za bešamel sos

875 ml mleka

100 g putera

100 g brašna

prstohvat muskatnog oraščića

2 žumanceta

100 g parmezana + za posipanje musake

Priprema

1. Patlidžanima odstranite peteljke i isecite uzdužno na komade debljine oko 1 cm. Posolite i ostavite oko pola sata.

2. Isperite patlidžan i iscedite višak vode, pa ih utapkajte paprinim ubrusom. Propržite patlidžan na ulju dok ne porumeni. Isprženo povrće stavite na papirni ubrus kako bi se iscedio višak ulja.

Sos sa mesom

3. Zagrejte veći tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulja, a zatim i iseckan crni luk i pržite dok ne omekša i porumeni. Nakon toga dodajte beli luk, pire od paradajza i mleveno meso. Sve promešajte, pa zatim dodajte i crveno vino. Kada vino ispari dodajte pire od paradajza, šećer, cimet, lovorov list i so i biber po ukusu. Kada počne da vri, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka oko pola sata, dok skoro sva tečnost ne ispari.

Bešamel sos

4.  U velikom tiganju otopite puter na srendjoj temperaturi. Dodajte  brašno i konstantno mešajte da se smesa zgusne. Zatim dodajte toplo mleko postepeno u neprekidnom mlazu. Mešajte konstantno da se ne bi stvorile grudvice. Kada se zgusne, sklonite sa ringle  idodajte žumanca, so, biber, muskatni oraščić i parmezan. Brzo mešajte kako se jaja ne bi pretvorila u omlet.

Slaganje musake

5. Vatrostalnu posudu ili pleh (veličine oko 20x30 cm) namažite puterom, pa po dnu poređajte patlidžan. Preko stavite smesu sa mesom, zatim još jedan red patlidžana i preko bešamel sos. Poravnajte sos kašikom. Po želji možte posuti musaku parmezanom. Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 180-200 C oko sat vremena, dok ne porumeni. Sačekajte da se musaka ohladi, pa je poslužite uz svežu salatu.

Izvor: Stvar ukusa