TIKVICE PEČENE U RERNI SA KOBASICOM

TIKVICE PEČENE U RERNI SA KOBASICOM: brzi ratatuj bez prženja i pohovanja

Idealan za dane kad nemate mnogo vremena za kuvanje, ovaj ratatuj ima pravi mediteranski ukus, piše Lepa&Srećna.

Sastojci:

3 tikvice
1 glavica crvenog luka
1 crvena paprika
400 gr paradajza iz konzerve
4 para kobasica
2 čena belog luka
3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Očistite povrće i isecite na krupnije komade.

Poređajte u pleh, začinite i poprskajte maslinovim uljem pa stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni.

Za to vreme, isecite i kobasice pa pecite na gril tiganju ili roštilju pet-šest minuta da se zapeku sa svih strana.

Iseckajte beli luk i paradajz, sipajte preko povrća i ubacite kobasice pa vratite u rernu na još 20 minuta.

Izvor: Lepa&Srećna

Paprike punjene pasuljem

Ukusan obrok: Paprike punjene pasuljem

Odlična ideja za brz, zdrav i jednostavan ručak.

Sastojci:

200 g pasulja (najbolje crveni pasulj)
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
suncokretovo ulje
mlevena slatka paprika
sveža paprika

Priprema:

Potopite pasulj u vodu i ostavite nekoliko sati (najbolje da pasulj odstoji preko noći). Zatim promenite vodu i pasulj kuvajte dok zrna ne omekšaju.

Na ulju propržite sitno seckan crni luk, dodajte mlevenu papriku i oceđen pasulj. Paprike pripremite za punjenje, pa ih napunite pasuljem.

Poređajte ih u dublju šerpu, nalijte vodom, pa pustite da se lagano krčkaju. Kada su gotove, zapecite ih u rerni.

Na kraju ih prelijte zagrejanom mašcu s malo mlevene paprike i sitno naseckanim belim lukom. Možete ih služiti i tople i hladne.

Izvor: stvarukusa.rs

SVINJETINA U PARADAJZ SOSU

SVINJETINA U PARADAJZ SOSU: pikatno svinjsko meso služite sa krompirom, makaronama ili pirinčem

Sastojci:

600 gr svinjetine
300 gr pelata u konzervi
1-2 sveža ili zamrznuta paradajza
so i biber
origano
tucana paprika po ukusu1 ka
šika vinskog sirćeta
1 kašika šećera
po ukusu masline i kapari
peršun
kačkavalj ili parmezan za posipanje

Priprema:

Odaberite meso od plećke bez kostiju ali ga očistite od viška masnoće.

Isecite na krupnije parčiće pa propržite kratko sa svih strana da se zapeče.

Stavite u ekspres lonac, dodajte izdrobljeni pelat i iseckan oljušten paradajz.

Dodajte začine i nalijte vodom da ogrezne pa kuvajte u dobro zatvorenom loncu oko 20 minuta od trenutka od kada počne da pušta paru.

Tada isključite i ostavite da meso lepo omekša u pari.

Izvadite svinjetinu iz lonca pa razdvojite na sitnije komadiće pomoću dve viljuške.

Vratite u lonac i dodajte još začina po želji.

Servirajte sa odabranim prilogom i pospite rendanim kačkavaljem ili parmezanom.

Ukrasite listom peršuna.

Izvor: Lepa & Srećna

Piletina sa povrćem i kačkavaljem zapečena u rerni
Foto: Shutterstock

Piletina sa povrćem i kačkavaljem zapečena u rerni

Zanimljiv predlog za ručak ili večeru.

Sastojci:

1 pakovanje špageta
500 g pilećeg filea
600 g smrznutog spanaća
1 kesica pileće krem supe iz kesice
1 šolja majoneza
1 šolja kisele pavlake
3 rebra celera
1 mali luk, seckan
1/2 šolje zelene paprike
1 šolja kačkavalja
1/2 šolje prezli
1/2 šolje parmezana

Priprema:

Špagete polomite na pola i skuvajte. Piletinu iseckajte na kockice i isto skuvajte.

Zatim špagete i piletinu stavite u neku posudu, pa dodajte spanać koji ste prethodno ocedili i iseckali, skuvanu krem supu, majonez, pavlaku i iseckan celer, luk, zelenu papriku. Začinite po želji i dobro promešajte da se sve sjedini.

Prebacite u nauljen pleh dimenzija 33×22 cm otprilike. Preko izrendajte kačkavalj po želji, pospite prezlama i parmezanom.

Pecite nepokriveno na 180°C tokom 25-30 minuta ili dok se ne zagreje.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Ćufte u sosu na vojvođanski način

Ćufte u sosu na vojvođanski način

Oduvek sam volela ćufte u sosu, a dok se nisam udala, nisam imala pojma da ih domaćice prave na različite načine. Ovakve ćufte pravi moja mama, pa sam tako i ja naučila. Ćufte na vojvođanski način se prave sa pirinčem i bez prethodnog prženja u masnoći. Ćufte u sosu od paradajza budu toliko meke i ukusne, da se u slast pojedu već istog dana ?

Potrebno je:

500 g mlevenog mesa (mešanog)
1 veća glavica crnog luka
1-2 čena belog luka
1-2 šake pirinča (ko kako voli)
sveže peršunovo lišće
soli po ukusu
malo bibera
začin od suvog povrća
Sos od paradajza (mera je šolja od 2,5 dl)
2 šolje kuvanog paradajza
3 šolje vode
malo masti ili ulja
1-2 kašike brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera

Priprema ćufti

Izmešati svinjsko i juneće mleveno meso. Ćufte budu mekše i ukusnije kada se stavi veći udeo svinjskog mesa, najbolje u srazmeri 3:1. Sitno naseći crni i beli luk, naseckati peršunovo lišće, proprati pirinač, pa sve zajedno dodati u meso. Osoliti, obiberiti i dodati po ukusu suvi začin od povrća. Sve izmešati i ostaviti u frižideru na 10-15 minuta.

U međuvremenu, na malo masti ili ulja upržiti brašno da porumeni. Naliti kuvani paradajzom ili sokom od paradajza, dodati vode i začiniti po ukusu koristeći so i šećer. Ovde nemojte preterivati sa začinima, jer ste začinili meso i ono će pustiti aromu. Sos od paradajza staviti da provri, po potrebi razrediti ga vodom ili paradajzom (ako volite kiselije). Sos napraviti da bude ređi nego obično, jer će se tokom kuvanja zgusnuti. Kad je sos provrio, smanjiti i ostaviti ga da lagano krčka.

Dok se sos kuva, izvaditi smešu za ćufte iz frižidera i oblikovati kuglice, tako da sve budu približno jednake veličine.

Jednu po jednu ćuftu lagano spuštati u šerpu, u kojoj se na laganoj vatri, krčka sos od paradajza.

Ovako pripremljene ćufte poklopiti i krčkati u sosu lagano oko 40-45 minuta, sve dok se meso ne skuva.

Posluženje
Ćufte u sosu na vojvođanski način poslužite za ručak uz barenu testeninu, kuvani krompir ili uz pire krompir.

Izvor: stasekuva.com

Sočna piletina u kremastom sosu od pečuraka spremna za pola sata
Foto: Shutterstock

Sočna piletina u kremastom sosu od pečuraka spremna za pola sata

Ova piletina je savršen predlog za ručak jer je kremasta, brzo se priprema i neverovatnog je ukusa. Možete je služiti sa testeninom ili krompirom. Može i samo salata kao prilog.

Sastojci:

1 šolja brašna
so
biber
4 pileća filea
2 kašike putera
1 kašika maslinovog ulja
230 g šampinjona
2 čena belog luka
3/4 šolje desertnog vina
3/4 šolje pilećeg bujona
1/2 šolje pavlake za kuvanje
malo svežeg peršuna

Priprema:

U tanjir sipajte brašno, pa posolite i pobiberite. Zatim piletinu uvaljajte u brašno. U velikom tiganju na srednje jakoj vatri rastopite jednu kašiku putera i ulja. Dodajte piletinu i pecite po pet minuta sa obe strane.

Treba da dobije zlatnu boju. Izvadite meso iz tiganja i stavite na čist tanjir.

Napravite sos: Rastopite preostalu kašiku putera u tiganju gde ste pržili meso i dodajte iseckane šampinjone. Kuvajte dok pečurke ne budu gotove. Ako vam deluje da u tiganju nema više tečnosti dodajte malo maslinovog ulja.

Zatim dodajte sitno seckan beli luk i posolite. Dodajte vino, bujon, pavlaku za kuvanje i sitno seckan peršun. Ostavite da proključa. Vratite piletinu u tiganj i ostavite da se krčka nekih deset minuta.

 

Izvor: stvarukusa.rs

 

 

Pikantne ćufte sa kačkavaljem

Za sve ljubitelje začinjene hrane: Pikantne ćufte sa kačkavaljem

Pripremite ćufte na meksički način i oduševite vašu porodicu. Priprema i kuvanje ovog obroka oduzeće vam samo pola sata, a ukus je nezaboravan.

Sastojci:

750 g mlevenog mesa
2 šolje rendane gaude ili trapista
1/2 šolje prezli
2 kašike isecaknog svežeg peršuna
2 sitno seckana čena belog luka
1 sitno seckana ljuta paprika
1 veliko jaje
1 kašika mlevenog kumina
so
biber
1 kašika maslinovog ulja
1/2 seckanog velikog crnog luka
2 konzerve pelata

Priprema:

U srednjoj posudi pomešajte mleveno meso, jednu šolju kačkavalja, prezle, peršun, beli luk, ljutu papriku, jaje i kumin, pa posolite i pobiberite. Mešajte dok se ne sjedini, a zatim oblikujte u ćufte.

U velikom tiganju na srednje jakoj temperaturi zagrejte ulje. Dodajte ćufte i propržite nekih 2 minuta, a zatim prebacite u tanjir. U tiganj dodajte luk i pržite nekih 5 minuta dok ne omekša. Zatim sipajte i pelat i ostavite da proključa.

Smanjite temperaturu i vratite ćufte u tiganj. Poklopite i krčkajte dok se ćufte ne skuvaju oko 10 minuta. Preko sipajte preostalju šolju kačkavalja i opet poklopite da se sir rastopi.

Izvor: stvarukusa.rs

PILEĆE ĆUFTE: Lagano i brzo jelo za ručak

PILEĆE ĆUFTE: Lagano i brzo jelo za ručak

Sastojci:

250 g pilećeg mlevenog mesa
1 jaja
1 luk
250 g krompira
100 g kačkavalja
3 supene kašike brašna
peršun
so, biber

Priprema:

Umesite meso sa sitno seckane dve kašike luka, dodajući so, jaje i biber. Umešajte i peršun.

Oblikujte ćuftice. Uvaljajte u brašno i ispržite u tiganju na ulju sa obe strane dok ne bude gotovo.

Ogulite krompir i isecite ga na kockice. Ispržite ga u tiganju sa uljem. Izvadite i ocedite.

U isti tiganj stavite ostali luk, prethodno iseckan na srednje komade i uvaljan u brašno. Izvadite i pomešajte ga sa krompirom.

U tepsiju za pečenje na dno stavite polovinu krompira sa lukom, odozgo poređajte ćuftice, a na njih stavite ostali krompir sa lukom.

Ćuftice sa krompirom pospite kačkavaljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se kačkavalj ne istopi.

Savet: alternativno, možete skuvati taljatele, izmešati ih sa malo kečapa i ulja i složiti u tepsiju pa završiti prema receptu.

Izvor: Bonapeti

Bečke šnicle
foto: Shutterstock

Kako da pripremite bečke šnicle

Ručak kom će se svi obradovati.

Sastojci:

4 velike teleće šnicle
6 kašike ulja
2 jajeta
so, biber
2 kašike brašna
100 g prezli
4 kriške limuna
1/2 veze peršuna

Priprema:

1. Šnicle blago izlupati tučkom za meso. Razmutiti jaja, posoliti i pobiberiti. Šnicle uvaljati u brašno, umočiti u jaje i zatim uvaljati u prezle. Pažljivo otresti višak prezli.

2. Pržiti šnicle u vrelom ulju sa obe strane, dok ne porumene.

3. Izvaditi šnicle na salvetu, da bi se ocedile od viška ulja. Servirati ukrašene limunom. Uz bečke šnicle, koje se jedu dok su vruće, idu prženi krompiri ili krompir salata, po želji.

Da bi bečka šnicla dobilo karakterističan talasasti oblik, valja je povremeno prelivati uljem u kom se prži.

Izvor: stvarukusa.rs

 

 

 

 

 

 

Grčka musaka sa patlidžanom i mesom
Foto: Shutterstock

Najbolja grčka musaka sa patlidžanom i mesom

Sastojci:

oko 2 kg plavog patlidžana
so
500 g krompira
maslinovo ulje
4 belanca
200 do 250 g hlebnih mrvica

Sastojci za fil od mesa:

500 g mlevene junetine ili jagnjetine
2 glavice sitno iseckanog crnog luka
2 do 3 čena sitno iseckanog belog luka
125 ml crvenog vina
pola kašičice cimeta
po ukusu: so, biber, grčki origano
2 kašike sitnije sečenog peršuna
2 kašike paradajz pirea
250 ml kuvanog mlevenog paradajza
1 kašičica šećera

Sastojci za bešamel:

125 g putera
150 g brašna
500 do 750 ml toplog mleka
4 blago umućena žumanca
prstohvat cimeta

I još:

hlebne mrvice za pekač
100 g sira ili parmezana

Priprema:

Plavi patlidžan oprati, osušiti i oljuštiti samo trakice preko cele dužine, što znači, oljuštiti jednu traku oko 2 do 3cm širine, pa ostaviti kožicu isto toliko pa opet oljuštiti tračicu, pa jednu ostaviti.

Iseći ih po dužini na oko 1cm debljine.

Nije neophodno tačno izmeriti patlidžane, ali treba da imate dovoljno za dva sloja.

Posoliti ih i ostaviti da odstoje oko sat vremena da ispuste gorčinu.

Dok se patlidžan cedi, oljuštiti krompir i skuvati ga celog ali samo da bude polukuvan (ne da se skuva i raspada).

Ostaviti da se ohladi.

Uključiti rernu da se greje na 200°C

Umutiti viljuškom belanca u šne.

Parčiće patlidžana isprati pod mlazom hladne vode i svako parče osušiti kuhinjskim papirom.

Dva veća pleha prekriti alu folijom i premazati sa malo ulja.

Svako parče plavog patlidžana provući kroz umućeno belance pa u hlebne mrvice i ređati na pleh.

Kad ste napunili oba pleha, peći ih u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata, okrenuti ih posle 15 minuta.

Izvaditi i ostaviti na stranu.

Dok se patlidžan peče i krompir kuva, pripremite fil od mesa.

Zagrejati veći tiganj i dodati malo maslinovog ulja, dodati meso i pržiti dok meso malo ne pobeli, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti zajedno s mesom oko 5 minuta dok ne postane staklast.

Dodati beli luk i pržiti sve zajedno samo dok luk ne zamiriše, oko 1 minut.

Naliti sa vinom i kuvati kratko dok se malo ne smanji tečnost (ko ne želi da koristi vino može da nalije goveđom supom).

Dodati začine, peršun, paradajz pire, šećer i mleveni paradajz iz flaše i krčkati sve zajedno dok tečnost ne ispari.

Sos od mesa treba da bude gušći.

Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati ako imate grčki origano, ako ne, onaj koji imate.

Napraviti bešamel.

U šerpu staviti da se puter otopi i zagreje, dodati brašno i pržiti, stalno mešajući ali ne sme da promeni boju, treba da ostane svetlo.

Sipati polovinu vrućeg mleka preko brašna pa sve dobro sjediniti i onda dodati i ostatak.

Prvo sipati 250 ml i ostatak od pola litre, pa ako je bešamel pregust dodati i preostalo mleko.

Sve dobro sjediniti da nema grudvica i kuvati dok se ne zgusne, ali da ne bude i previše gusto, malo ređe nego kad se kuva puding.

Skloniti sa ringle, dodati umućena žumanca i sve dobro sjediniti pa vratite na ringlu i kuvati dok se ne zgusne.

Dodati malo soli, bibera i prstohvat cimeta i sve izmešati.

Uzeti jedan veći pekač, otprilike oko 25cm X 33cm ili malo veći.

Premazati blago dno i stranice pekača pa posuti hlebnim mrvicama.

Na dno pekača poređajte krompir, koji ćete iseći na kolutove, preko naređati polovinu pečenog plavog patlidžana, posuti sa trećinom izrendanog sira i sipati ceo fil od mesa i poravnati preko patlidžana

Onda staviti drugi sloj pečenog plavog patlidžana i posuti drugom trećinom rendanog sira i preko toga sipati bešamel, poravnati svuda i posuti ostatkom izrendanog sira.

Peći na 175°C oko 45 minuta ili dok gornji sloj ne porumeni.

Ostaviti da se malo ohladi, iseći na parčiće i poslužiti toplo uz salatu po izboru.

Musaka se može pripremiti i dan ranije, a samo bešamel pripremiti na dan kada ćete se peče. Tada preliti i peći.

Ko želi može plavi patlidžan da pohuje na klasičan način ali je tada jelo kaloričinije.

Izvor: Pomoravka

Piletina sa limunom

Piletina sa limunom

Lagano, nežno, ali ipak čvrsto pileće meso cenjeno je u celom svetu.

Pileće meso nije samo vrlo sočno i ukusno, već ima i niske vrednosti masti, a bogato je proteinima. Ovo meso daje dugotrajan osećaj sitosti i snabdeva telo važnim amino kiselinama.

Sastojci:

piletina (bataci, krilca) (oko 1½ kg)
½ veze majčine dušice
½ veze ruzmarina
3 bio-limuna
1 kašika aleve paprike
1 kašika morske soli
1 češnjak belog luka
1-2 crvene papričice
1 kašika meda
6 kašika maslinovog ulja
½ šolje zelenih maslina sa košticama
biber

Za marinadu:

čistite majčinu dušicu i ruzmarin, odvojiti lišće od stabljika (ostaciti nekoliko stabljika sa listovima) i sitno iseckati listove. Izrendati koru limuna i iscediti 3 kašike soka iz limun. Pomešati majčinu dušicu, koru limuna, biber, iseckane papričice, sitno iseckani beli luk, 1 kašičicu soli sa sokom od limuna, med i 3 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

Staviti komade piletine u podmazani pleh, tako da koža bude ka gore.

Pažljivo nožem otpustiti kožu, stavite deo začinskog bilja ispod kože.

Umešati piletinu sa marinadom, pokriti folijom i ostaviti da odstoji u frižideru 2-3 sata.

Preko mesa sipati ostatak maslinovog ulja i dodati malo soli.

Dodati malo limunove korice i kriške od 2 limuna.

Meso peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni jedan sat, često prelivati sa sokovima iz pleha.

U poslednjih 10 minuta dodati masline i ukrasite majčinom dušicom i ruzmarinom.

Izvor: hrana-pice-price.com

Paprike punjene pasuljem

Kombinacija za perfektan ručak: Paprike punjene pasuljem

Isprobajte ovu neverovatno ukusnu kombinaciju za ručak.

Sastojci:

200 g pasulja
glavica crnog luka
čen belog luka
mast ili ulje
mlevena slatka paprika
sveža ili kisela paprika

Priprema:

Potopite pasulj u vodu i ostavite nekoliko sati (najbolje preko noći).

Promenite vodu i pasulj kuvajte dok zrna ne omekšaju.

Na masti propržite sitno seckan crni luk, dodajte mlevenu papriku i oceđen pasulj. Paprike pripremite za punjenje, pa ih napunite pasuljem.

Poređajte ih u dublju šerpu (najbolje u zemljani lonac), podlijte vodom, pa pustite da se lagano krčkaju.

Kada su gotove, zapecite ih u rerni. Na kraju ih prelijte zagrejanom mašcu s malo mlevene paprike i sitno naseckanim belim lukom. Možete ih služiti i tople i hladne.

Izvor: stvarukusa.rs

Sočna piletina u sosu sa šampinjonima
Foto: Shutterstock

PILEĆE BELO MESO I PAVLAKA: Sočna piletina u sosu sa šampinjonima

Pomalo suvo po prirodi, pileće belo meso može biti izuzetno sočno ako ga pripremite na sledeći način, piše Lepa&Srećna.

Sastojci:

1 pileće grudi
250 gr šampinjona
100 ml pavlake za kuvanje
100 ml belog vina
1 kašika brašna
ulje za prženje
30 gr putera
suvi začin
so i biber

Priprema:

Belo meso nemojte seći na šnicle po debljini, već rasecite komade po dužini (u pravcu kojim je postavljena i grudna kost) pa ih dobro istanjite ravnom stranom tučka.

Zaštite meso plastičnom folijom pre toga, a ako ste vešti, možete da koristite i debelo dno nekog teškog tiganja.

U tiganju, na ulju, otopite puter pa zapecite svako parče sa obe strane.

Izvadite meso na topao tanjir, prekrite aluminijumskom folijom i stavite na toplo.

Dodajte seckane šampinjone i propržite.

Sada dodajte brašno pa kratko propržite (samo da brašno pobeli).

Dodajte vino, promešajte, pa dodajte polako i pavlaku.

Začinite sos, pa vratite meso i na tihoj vatri kuvajte još malo.

Služite sa krompirom ili pirinčem.

Izvor: Lepa&Srećna

PIKANTNA JUNETINA SA POVRĆEM
Foto: Shutterstock

PIKANTNA JUNETINA SA POVRĆEM: Trik za sitno seckanje mesa koji domaćice kriju od svih

Sastojci:

500 gr mesa u komadu
1 šargarepa
1 paprika
ulje za prženje
50 gr gustina
50 ml soja sosa
4 čena belog luka
1 kašičica rendanog đumbira
20 gr šećera
40 ml vode

Priprema:

Meso isecite na dugačke komade duž mišićnih vlakana, debljine oko 5 do 6 cm.

Stavite meso u zamrzivač na oko pola sata.

Kad ga izvadite, oštrim nožem secite tanke šnite - poprečno u odnosu na mišićna vlakna.

Šargarepu i papriku očistite i iseckajte na žilijen (uske tračice dužine od oko 5-6 cm).

Ugrejte malo ulja u dubljem tiganju pa na brzinu propržite povrće.

Izvadite ga šupljikavom kašikom, da ga ocedite od ulja i stavite na toplo.

Meso uvaljajte u gustin i propržite u istom tiganju. Ako je potrebno, pržite ga u nekoliko tura, dodajući ulje po potrebi.

Sada pomešajte soja sos, vodu, beli luk, oljušten i narendan đumbir i kašiku šećera.

Vratite povrće u tiganj s mesom, prelijte mešavinom za sos i smanjite vatru pa mešajte 2-3 minuta dok se sos ne zgusne.

Pospite po želji sitno seckanim peršunom ili mladim lukom. Možete dekorisati i semenom susama.

Služite sa rastresito kuvanim pirinčem.

Izvor: Lepa&Srećna

NAJBOLJE PRŽENO MESO: biftek, ramstek, T-bone stek lepši od pečenja

NAJBOLJE PRŽENO MESO: biftek, ramstek, T-bone stek lepši od pečenja

I bez pečenja možete da spremite ručak za uživanje.

Sastojci:

500 gr mesa
malo ulja za prženje
1 kašičica bibera
1 grančica ruzmarina
2 čena belog luka
2 kašike putera
so po ukusu

Priprema:

Isecite meso na deblje parčiće - oko 3 cm.

Osušite šnicle papirnim ubrusom pa posolite i pobiberite.

Ako imate vremena, idealno je da prvo posolite meso, ostavite ga da stoji u frižideru oko sat vremena, a zatim još jedan sat na sobnoj temperaturi kako ne biste pržili hladno meso.

Biber utrljajte neposredno pred prženje.

Podmažite tiganj uljem i ugrejte ga na srednjoj temperaturi.

Prvo dobro zapecite šnicle. Čim ih spustite na tiganj, pritisnite ih varjačom da prionu celom površinom.

Kad uhvate koricu s jedne strane (3-4 minuta), okrenite ih na drugu pa ponovite postupak.

Zapecite i ivice držeći meso kuhinjskom hvataljkom.

Na kraju dodajte puter, ruzmarin i očišćeni beli luk ucelo i na tišoj vatri pržite meso još malo ako želite da budu dobro pečeno.

Izvadite na vreo tanjir i ostavite na toplom da još malo odstoje - barem pet minuta.

Ljubitelji će uživati u brzo spremljenom mesu - ne treba vam rerna, dovoljan je tiganj i nekoliko začina za poseban ukus.

U zavisnosti od vrste mesa koje spremate, kao i vašeg ličnog ukusa, možete da isprobavate i varijacije ovog recepta. Na primer, za T-bone stek, mnogi tvrde da so i nije potrebna, a savetuju da se obavezno završava u rerni.

Mnogi vole da mariniraju biftek pre pečenja. Neki kuvari nisu zadovoljni razlikom između prvo pečene i drugo pečene strane pa okreću meso i svaku stranu prže po minut - i tako tri puta.

Eksperimentišite i nađite svoj idealni recept.

Izvor: Lepa&Srećna

PROLEĆNI ĐUVEČ SA PILETINOM
Foto: Shutterstock

PROLEĆNI ĐUVEČ SA PILETINOM: Lagano jelo sa mladim povrćem

Sastojci:

1 pileće belo meso
2 struka mladog crnog luka
1 struk mladog belog luka
2 mlade šargarepe
1 tikvica
1 zelena paprika ili 2 kašike ajvara
8-10 mladih krompirića
1,5 šoljica pirinča
1 list rena
seckani peršun
so, vegeta, biber
2 kašičice aleve paprike
list lovora
ulje

Priprema:

U veliki teflonski tiganj sipajte ulje, po vašem ukusu, ako volite masnije jelo onda otprilike znate koliko je to.

Crni i beli luk očistite i isecite na kolutove, zajedno sa zelenim delom.

Šargarepu i tikvicu očistite i isecite na kockice. Belo pileće meso takođe. Mladu, zelenu papriku iseckajte, a možete umesto nje dodati i ajvar, izuzetno lep ukus daje jelima sa povrćem. Krompiriće očistite i prepolovite.

Na ulju propržite luk i šargarepu, dodajte meso i zajedno pržite dok meso ne pobeli. Dodajte alevu papriku i sve dobro promešajte pa dodajte krompiriće i tikvice, zelenu papriku ili ajvar i sitno seckani list rena, nalijte čašom vode, promešajte i poklopite.

Pustite da se krčka neko vreme na tihoj vatri, a zatim dodajte i pirinač, posolite i dodajte začine po ukusu, dolijte još vode i ponovo poklopite i ostavite da se krčka. Kada krompir bude omekšao, znači da je i pirinač već skuvan, otklopite tiganj, isključite ringlu i ostavite đuveč da se dokrčka i uhvati tanku koricu odozgo.

Trebalo bi da ispod korice đuveč ostane sočan, nikako suv i bez tečnosti pa obratite pažnju na to i dolivajte po malo vode povremeno dok se bude kuvao. Servirajte kao glavno jelo, uz sezonsku salatu.

Izvor: Coolinarika

Foto: Kod bake u gostima

Piletina za tikvicama zapečena u rerni sa pavlakom (VIDEO)

Najlepši prolećni ručak.

Potrebno je:

pileće grudi par
1 mlada tikvica
2 jajeta
100 g kisele pavlake
50 ml mleka
ulje, so
beli luk granule
listovi kačkavalja
kačkavalja za rendanje

Priprema:

Meso iseći na tanje filete posoliti i izlupati blago između folije. Tikvicu oguliti iseći na tanje krugove pa posoliti da odstoji malo. Meso prepržiti u tiganju blago da porumeni na malo masnoće.

Manju tepsliju podmazati uljem. Listove kačkavalja iseći na 4 dela kao i meso na manje kriške. Ređati po dužini pleha koji smo podmazali uljem.. kačkavalj, tikvicu meso..kačkavalj tikvicu meso i tako dok imate materijala.

U činiji razlupati jaja, dodati pavlaku i mleko i dobro izjednačiti..

Preliti meso i tikvice i peći oko 50 min na 210 stepeni C. Pred kraj posuti rendanim kačavaljem i vratiti u rernu da zarumeni.

{vembed Y=C0C4MtuRMOo}

Izvor: kodbakeugostima

Domaće punjene paprike

Kao kod bake: Domaće punjene paprike (VIDEO)

Ovaj recept je jedinstven po tome što se pune zamrznute paprike.

Potrebno je:

600 g mlevenog mesa
1 galavica crnog luka
1 šargarepa
3-4 čena belog luka
70-100 g pirinča
1 jaje
ulje
mlevena crvena paprika
malo začina suvog
biber, so

Priprema:

Na ulju propržiti seckan luk i rendanu šargarepu. Dodati mlevenu papriku, začin, so i biber i sve dodati u mleveno meso. Ubaciti opran pirinač i sve izjednačiti.

Puniti smrznute paprike i zatvarati kriškama paradajza ili kolutovima krompira.

Preliti sa 100 ml paradajza kuvanog i malo vode kao i uljem.

Pokriti folijom i peći 30 min pa otkriti na 220 stepeni oko 50 min da zarumeni.

{vembed Y=8fGqe-WFb-g}

Izvor: kodbakeugostima

Palenta sa sosom od šampinjona
Foto: Shutterstock

Palenta sa sosom od šampinjona: Posno pikantno jelo za ručak ili večeru

Sastojci:

160 g praziluka ili crnog luka
650 g paradajza
400 g svežih šampinjona
200 g kuvanog paradajza
200 g palente
3-4 čena belog luka
0,5 dl belog vina
120 g sočiva
so, bosiljak, začini po ukusu
peršun i celer u listu

Priprema:

Palentu skuvajte po uputstvu sa kesice, sipajte je u tepsiju i, kada se ohladi, isecite na kocke.

Skuvajte sočivo. Praziluk sitno iseckajte i dinstajte na ulju dok ne omekša.

Dodajte šampinjone iseckane na listiće, dinstajte još desetak minuta, a zatim ubacite paradajz kome ste prethodni skinuli kožicu.

Dodajte seckani beli luk, dinstajte oko 30 minuta, pa sipajte kuvani paradajz i sve pažljivo izmešajte. Na kraju sipajte belo vino i začinite bosiljkom.

Tim sosom prelijte palentu i poslužite toplo.

Napomena: ovo jelo možete pripremati i bez ulja, ali onda izostavite dinstanje luka već ga kuvajte sa ostalim povrćem.

Izvor: Tajni kuvar

Jeftin i brz ručak: Lazanje sa krompirom

Jeftin i brz ručak: Lazanje sa krompirom

Ako želite da spremite brz ručak, a da pri tom ne potrošite mnogo novca evo jednog predloga. Lazanje sa krompirom se brzo i lako prave, a njihov fenomenalan ukus će vas iznenaditi.

Sastojci

1,5 kg krompira
200 g salame ili šunkarice
pola dcl ulja
3 pune kašike brašna
7 dcl mleka
biber, so

Priprema

Krompir oguliti i ceo skuvati u slanoj vodi.

Za bešamel, zagrejati ulje, dodati brašno i propržiti nekoliko minuta.

Polako dodavati mleko stalno mešajući. Posoliti i pobiberiti i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne, nekoliko minuta.

Skloniti sa vatre i dodati sitno seckanu salamu.

U podmazanu tepsiju srednje veličine ređati krompir sečen na deblje kolutove.

Ako nije dovoljno slan, malo posoliti. Sipati preko bešamel sa salamom, ređati još jedan red krompira i zapeći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta.

Izvor: stvarukusa.rs

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.