Najbolje bečke šnicle za početnike u kuhinji
Foto: Profimedia

Najbolje bečke šnicle za početnike u kuhinji

Originalne bečke šnicle su nešto zahtevnije od ovog jednostavnog recepta s kojim će se snaći svi početnici!

Sastojci za 4 osobe:

4 suva peciva (ili 100 g prezli)
4 kašike brašna so
biber
2 jaja
2 kašike mleka
4 tanke teleće šnicle (od 150 g)
250 g puter
1 limun

Priprema:

Naribajte koricu sa peciva. Potom pecivo narendajte ili izmiksujte u fine prezle. Stavite ih na tanjir.

Na drugi tanjir stavite brašno i začinite solju i biberom. U dubokom tanjiru razmutite jaja i mleko.

Prosušite šnicle te iz istucite između dve folije (na ½ cm debljine). Zatim uvaljajte meso u brašno, potom u jaje pa u prezle. Pritisnite lagano panadu uz meso.

U dva tiganja ugrejte puter (ne prejako). Pržite šnicle sa svake strane 3-4 minuta do zlatnožute boje.

Nekoliko puta protresite tiganj da se bečke ne zalepe za dno. Zatim šnicle ostavite da se ocede na kuhinjskom papiru.

Operite limun pod mlazom vrele vode, peosušite i isecite ga kriške. Poslužite šnicle s kriškama limuna i ukrasite po želji.

Vreme pripreme: 38 minuta

Recepte piše: Marija Jakob
Izvor: lepaisrecna.rs

Piletina sa limunom

Toskanski specijalitet: Piletina sa limunom

Služite sa svežim hrskavim hlebom i zelenom salatom ili sa palentom.

Sastojci:

1,5 kg karabataka
kora od 2 limuna + sok od jednog
1 čaša belog vina
1/3 čaše maslinovog ulja
so, biber
svež bosiljak i ruzmarin
1 kašika meda

Priprema:

Napravite pac: U većoj posudi pomešajte sve sastojke sem mesa. Beli luk iseckajte na listiće, a stavite više bosiljka, a manje ruzmarina.

Zatim meso uvaljajte u pac, pa poklopite folijom i ostavite da prenoći ili nekoliko sati.

Uključite rernu na 200°C, a u tiganju zagrejte malo maslinovog ulja. Izvadite meso iz paca i ostavite da se malo procedi. Zatim propržite sa obe strane dok ne porumeni. Poređajte meso u pleh, a u tiganj sipajte pac i sačekajte da provri.

Pacom zalijte meso u plehu i pecite nekih pola sata ili dok lepo ne porumeni.

Izvor: stvarukusa.rs

Piletina sa sosom od paradajza i parmezanom
foto: Shutterstock

Piletina sa sosom od paradajza i parmezanom

Piletina a la parmiđana (parmigiana) je izvanredno lako i pikantno jelo koje se odlično slaže sa različitim prilozima.

Sastojci:

4 pileće šnicle
1 jaje
brašno
prezle
so i biber
origano
ulje
parmezan

Za sos:

3 paradajza ili
1/2 l soka od paradajza
1 kašika brašna
1 kašika šećera

Priprema:

Pileće šnicle dobro istući, posoliti i pobiberiti.

Uvaljati ih u brašno pa u jaja i prezlu i pržiti na srednjoj vatri u dubljem ulju.

Vaditi na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće.

Na malo ulja ugrejati kašiku brašna, samo da pobeli. Dolivati malo po malo sok od paradajza ili pulpu blendiranog (prethodno oljuštenog) paradajza.

Ukuvati sos do željene gustine, dodati šećer, so i biber po želji.

U pleh poređati pohovane pileće šnicle, preliti sosom od paradajza i posuti parmezanom.

Zapeći u rerni desetak minuta.

Služiti sa špagetama, barenim krompirom ili pomfritom.

Ako želite da kao prilog poslužite špagete, pripremite veću količinu sosa.

Izvor: Lepa&Srećna

Svinjske šnicle u sosu od paradajza i piva

Jednostavan, a ukusan obrok: Svinjske šnicle u sosu od paradajza i piva (VIDEO)

Ove šnicle možete služiti sa povrćem ili pirinčem, testeninom…

Sastojci:

700 g svinjetine
so, biber
oko 60 g brašna
peršun
4-5 čenova belog luka
100 ml paradajz soka
100 ml bujona ili vode
100 ml piva
čeri paradajz

Priprema:

Šnicle posolite i pobiberite.

Zatim ih uvaljajte u brašno i ređajte u nauljen pleh.

Meso pospite peršunom i seckanim belim lukom. Stavite još jedan red mesa preko sa peršunom i belim lukom.

Pomešajte sok od paradajza, bujon ili vodu i pivo, pa zalijte meso.

Dodajte čeri paradajz preko.

Pecite poklopljeno 60-70 minuta na 220°C + otklopljeno još 15 minuta.

{vembed Y=KchC0hxLnuw}

 

Izvor: igythecook

Pileće šnicle sa kukuruzom i mocarelom
foto: Shutterstock

Pileće šnicle sa kukuruzom i mocarelom

Meso spremljeno na ovaj način možete služiti sa taljatelama.

Sastojci:

- 1/2 kg belog pilećeg mesa

- konzerva pelata

- maslinovo ulje

- kukuruz šećerac

- mocarela

- so, biber

Priprema:

Meso isecite na šnicle i ispržite na malo putera. Pelat ukrčkajte na maslinovom ulju i začinite.

Zatim u posudi za pečenje sipajte ukrčkani pelat i preko stavite šnicle.

Na svaku šniclu stavite po kašiku kukuruza šećerca, začinjenog i pomešanog sa iseckanom mocarelom.

Sve stavite u zagrejanu rernu i pecite dok se sir ne istopi.

Izvor: N1

Foto: Bakina i dekina kuhinja

Jednostavno jelo na kašiku sa mladim krompirom i paprikom (VIDEO)

Lagano letnje jelo koje se brzo priprema.

Sastojci:

3 glavice crnog luka
8 paprika zelenih
3 paradajza
4 krompira
so, biber, ulje

Priprema:

Na ulju propržite iseckan luk da omekne i dobije staklastu boju.

Dodajte oprane paprike koje ste isekli na krugove i ubacite u luk.

Zatim ubacite krompir koji ste isekli na tanke listiće. Dinstajte na veoma tihoj vatri u sopstvenom soku. Kad krompir omekša posle nekih 20 min. ubacite paradajz iseckan na kockice.

Ostavite još 5-6 min. da se krčka, pa posolite i pobiberite.

{vembed Y=47NnYOdS-jo}

 

Izvor: bakinaidekinakuhinja

TIKVICE PEČENE U RERNI SA KOBASICOM

TIKVICE PEČENE U RERNI SA KOBASICOM: brzi ratatuj bez prženja i pohovanja

Idealan za dane kad nemate mnogo vremena za kuvanje, ovaj ratatuj ima pravi mediteranski ukus, piše Lepa&Srećna.

Sastojci:

3 tikvice
1 glavica crvenog luka
1 crvena paprika
400 gr paradajza iz konzerve
4 para kobasica
2 čena belog luka
3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Očistite povrće i isecite na krupnije komade.

Poređajte u pleh, začinite i poprskajte maslinovim uljem pa stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni.

Za to vreme, isecite i kobasice pa pecite na gril tiganju ili roštilju pet-šest minuta da se zapeku sa svih strana.

Iseckajte beli luk i paradajz, sipajte preko povrća i ubacite kobasice pa vratite u rernu na još 20 minuta.

Izvor: Lepa&Srećna

Paprike punjene pasuljem

Ukusan obrok: Paprike punjene pasuljem

Odlična ideja za brz, zdrav i jednostavan ručak.

Sastojci:

200 g pasulja (najbolje crveni pasulj)
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
suncokretovo ulje
mlevena slatka paprika
sveža paprika

Priprema:

Potopite pasulj u vodu i ostavite nekoliko sati (najbolje da pasulj odstoji preko noći). Zatim promenite vodu i pasulj kuvajte dok zrna ne omekšaju.

Na ulju propržite sitno seckan crni luk, dodajte mlevenu papriku i oceđen pasulj. Paprike pripremite za punjenje, pa ih napunite pasuljem.

Poređajte ih u dublju šerpu, nalijte vodom, pa pustite da se lagano krčkaju. Kada su gotove, zapecite ih u rerni.

Na kraju ih prelijte zagrejanom mašcu s malo mlevene paprike i sitno naseckanim belim lukom. Možete ih služiti i tople i hladne.

Izvor: stvarukusa.rs

SVINJETINA U PARADAJZ SOSU

SVINJETINA U PARADAJZ SOSU: pikatno svinjsko meso služite sa krompirom, makaronama ili pirinčem

Sastojci:

600 gr svinjetine
300 gr pelata u konzervi
1-2 sveža ili zamrznuta paradajza
so i biber
origano
tucana paprika po ukusu1 ka
šika vinskog sirćeta
1 kašika šećera
po ukusu masline i kapari
peršun
kačkavalj ili parmezan za posipanje

Priprema:

Odaberite meso od plećke bez kostiju ali ga očistite od viška masnoće.

Isecite na krupnije parčiće pa propržite kratko sa svih strana da se zapeče.

Stavite u ekspres lonac, dodajte izdrobljeni pelat i iseckan oljušten paradajz.

Dodajte začine i nalijte vodom da ogrezne pa kuvajte u dobro zatvorenom loncu oko 20 minuta od trenutka od kada počne da pušta paru.

Tada isključite i ostavite da meso lepo omekša u pari.

Izvadite svinjetinu iz lonca pa razdvojite na sitnije komadiće pomoću dve viljuške.

Vratite u lonac i dodajte još začina po želji.

Servirajte sa odabranim prilogom i pospite rendanim kačkavaljem ili parmezanom.

Ukrasite listom peršuna.

Izvor: Lepa & Srećna

Piletina sa povrćem i kačkavaljem zapečena u rerni
Foto: Shutterstock

Piletina sa povrćem i kačkavaljem zapečena u rerni

Zanimljiv predlog za ručak ili večeru.

Sastojci:

1 pakovanje špageta
500 g pilećeg filea
600 g smrznutog spanaća
1 kesica pileće krem supe iz kesice
1 šolja majoneza
1 šolja kisele pavlake
3 rebra celera
1 mali luk, seckan
1/2 šolje zelene paprike
1 šolja kačkavalja
1/2 šolje prezli
1/2 šolje parmezana

Priprema:

Špagete polomite na pola i skuvajte. Piletinu iseckajte na kockice i isto skuvajte.

Zatim špagete i piletinu stavite u neku posudu, pa dodajte spanać koji ste prethodno ocedili i iseckali, skuvanu krem supu, majonez, pavlaku i iseckan celer, luk, zelenu papriku. Začinite po želji i dobro promešajte da se sve sjedini.

Prebacite u nauljen pleh dimenzija 33×22 cm otprilike. Preko izrendajte kačkavalj po želji, pospite prezlama i parmezanom.

Pecite nepokriveno na 180°C tokom 25-30 minuta ili dok se ne zagreje.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Ćufte u sosu na vojvođanski način

Ćufte u sosu na vojvođanski način

Oduvek sam volela ćufte u sosu, a dok se nisam udala, nisam imala pojma da ih domaćice prave na različite načine. Ovakve ćufte pravi moja mama, pa sam tako i ja naučila. Ćufte na vojvođanski način se prave sa pirinčem i bez prethodnog prženja u masnoći. Ćufte u sosu od paradajza budu toliko meke i ukusne, da se u slast pojedu već istog dana ?

Potrebno je:

500 g mlevenog mesa (mešanog)
1 veća glavica crnog luka
1-2 čena belog luka
1-2 šake pirinča (ko kako voli)
sveže peršunovo lišće
soli po ukusu
malo bibera
začin od suvog povrća
Sos od paradajza (mera je šolja od 2,5 dl)
2 šolje kuvanog paradajza
3 šolje vode
malo masti ili ulja
1-2 kašike brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera

Priprema ćufti

Izmešati svinjsko i juneće mleveno meso. Ćufte budu mekše i ukusnije kada se stavi veći udeo svinjskog mesa, najbolje u srazmeri 3:1. Sitno naseći crni i beli luk, naseckati peršunovo lišće, proprati pirinač, pa sve zajedno dodati u meso. Osoliti, obiberiti i dodati po ukusu suvi začin od povrća. Sve izmešati i ostaviti u frižideru na 10-15 minuta.

U međuvremenu, na malo masti ili ulja upržiti brašno da porumeni. Naliti kuvani paradajzom ili sokom od paradajza, dodati vode i začiniti po ukusu koristeći so i šećer. Ovde nemojte preterivati sa začinima, jer ste začinili meso i ono će pustiti aromu. Sos od paradajza staviti da provri, po potrebi razrediti ga vodom ili paradajzom (ako volite kiselije). Sos napraviti da bude ređi nego obično, jer će se tokom kuvanja zgusnuti. Kad je sos provrio, smanjiti i ostaviti ga da lagano krčka.

Dok se sos kuva, izvaditi smešu za ćufte iz frižidera i oblikovati kuglice, tako da sve budu približno jednake veličine.

Jednu po jednu ćuftu lagano spuštati u šerpu, u kojoj se na laganoj vatri, krčka sos od paradajza.

Ovako pripremljene ćufte poklopiti i krčkati u sosu lagano oko 40-45 minuta, sve dok se meso ne skuva.

Posluženje
Ćufte u sosu na vojvođanski način poslužite za ručak uz barenu testeninu, kuvani krompir ili uz pire krompir.

Izvor: stasekuva.com

Sočna piletina u kremastom sosu od pečuraka spremna za pola sata
Foto: Shutterstock

Sočna piletina u kremastom sosu od pečuraka spremna za pola sata

Ova piletina je savršen predlog za ručak jer je kremasta, brzo se priprema i neverovatnog je ukusa. Možete je služiti sa testeninom ili krompirom. Može i samo salata kao prilog.

Sastojci:

1 šolja brašna
so
biber
4 pileća filea
2 kašike putera
1 kašika maslinovog ulja
230 g šampinjona
2 čena belog luka
3/4 šolje desertnog vina
3/4 šolje pilećeg bujona
1/2 šolje pavlake za kuvanje
malo svežeg peršuna

Priprema:

U tanjir sipajte brašno, pa posolite i pobiberite. Zatim piletinu uvaljajte u brašno. U velikom tiganju na srednje jakoj vatri rastopite jednu kašiku putera i ulja. Dodajte piletinu i pecite po pet minuta sa obe strane.

Treba da dobije zlatnu boju. Izvadite meso iz tiganja i stavite na čist tanjir.

Napravite sos: Rastopite preostalu kašiku putera u tiganju gde ste pržili meso i dodajte iseckane šampinjone. Kuvajte dok pečurke ne budu gotove. Ako vam deluje da u tiganju nema više tečnosti dodajte malo maslinovog ulja.

Zatim dodajte sitno seckan beli luk i posolite. Dodajte vino, bujon, pavlaku za kuvanje i sitno seckan peršun. Ostavite da proključa. Vratite piletinu u tiganj i ostavite da se krčka nekih deset minuta.

 

Izvor: stvarukusa.rs

 

 

Pikantne ćufte sa kačkavaljem

Za sve ljubitelje začinjene hrane: Pikantne ćufte sa kačkavaljem

Pripremite ćufte na meksički način i oduševite vašu porodicu. Priprema i kuvanje ovog obroka oduzeće vam samo pola sata, a ukus je nezaboravan.

Sastojci:

750 g mlevenog mesa
2 šolje rendane gaude ili trapista
1/2 šolje prezli
2 kašike isecaknog svežeg peršuna
2 sitno seckana čena belog luka
1 sitno seckana ljuta paprika
1 veliko jaje
1 kašika mlevenog kumina
so
biber
1 kašika maslinovog ulja
1/2 seckanog velikog crnog luka
2 konzerve pelata

Priprema:

U srednjoj posudi pomešajte mleveno meso, jednu šolju kačkavalja, prezle, peršun, beli luk, ljutu papriku, jaje i kumin, pa posolite i pobiberite. Mešajte dok se ne sjedini, a zatim oblikujte u ćufte.

U velikom tiganju na srednje jakoj temperaturi zagrejte ulje. Dodajte ćufte i propržite nekih 2 minuta, a zatim prebacite u tanjir. U tiganj dodajte luk i pržite nekih 5 minuta dok ne omekša. Zatim sipajte i pelat i ostavite da proključa.

Smanjite temperaturu i vratite ćufte u tiganj. Poklopite i krčkajte dok se ćufte ne skuvaju oko 10 minuta. Preko sipajte preostalju šolju kačkavalja i opet poklopite da se sir rastopi.

Izvor: stvarukusa.rs

PILEĆE ĆUFTE: Lagano i brzo jelo za ručak

PILEĆE ĆUFTE: Lagano i brzo jelo za ručak

Sastojci:

250 g pilećeg mlevenog mesa
1 jaja
1 luk
250 g krompira
100 g kačkavalja
3 supene kašike brašna
peršun
so, biber

Priprema:

Umesite meso sa sitno seckane dve kašike luka, dodajući so, jaje i biber. Umešajte i peršun.

Oblikujte ćuftice. Uvaljajte u brašno i ispržite u tiganju na ulju sa obe strane dok ne bude gotovo.

Ogulite krompir i isecite ga na kockice. Ispržite ga u tiganju sa uljem. Izvadite i ocedite.

U isti tiganj stavite ostali luk, prethodno iseckan na srednje komade i uvaljan u brašno. Izvadite i pomešajte ga sa krompirom.

U tepsiju za pečenje na dno stavite polovinu krompira sa lukom, odozgo poređajte ćuftice, a na njih stavite ostali krompir sa lukom.

Ćuftice sa krompirom pospite kačkavaljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se kačkavalj ne istopi.

Savet: alternativno, možete skuvati taljatele, izmešati ih sa malo kečapa i ulja i složiti u tepsiju pa završiti prema receptu.

Izvor: Bonapeti

Bečke šnicle
foto: Shutterstock

Kako da pripremite bečke šnicle

Ručak kom će se svi obradovati.

Sastojci:

4 velike teleće šnicle
6 kašike ulja
2 jajeta
so, biber
2 kašike brašna
100 g prezli
4 kriške limuna
1/2 veze peršuna

Priprema:

1. Šnicle blago izlupati tučkom za meso. Razmutiti jaja, posoliti i pobiberiti. Šnicle uvaljati u brašno, umočiti u jaje i zatim uvaljati u prezle. Pažljivo otresti višak prezli.

2. Pržiti šnicle u vrelom ulju sa obe strane, dok ne porumene.

3. Izvaditi šnicle na salvetu, da bi se ocedile od viška ulja. Servirati ukrašene limunom. Uz bečke šnicle, koje se jedu dok su vruće, idu prženi krompiri ili krompir salata, po želji.

Da bi bečka šnicla dobilo karakterističan talasasti oblik, valja je povremeno prelivati uljem u kom se prži.

Izvor: stvarukusa.rs

 

 

 

 

 

 

Grčka musaka sa patlidžanom i mesom
Foto: Shutterstock

Najbolja grčka musaka sa patlidžanom i mesom

Sastojci:

oko 2 kg plavog patlidžana
so
500 g krompira
maslinovo ulje
4 belanca
200 do 250 g hlebnih mrvica

Sastojci za fil od mesa:

500 g mlevene junetine ili jagnjetine
2 glavice sitno iseckanog crnog luka
2 do 3 čena sitno iseckanog belog luka
125 ml crvenog vina
pola kašičice cimeta
po ukusu: so, biber, grčki origano
2 kašike sitnije sečenog peršuna
2 kašike paradajz pirea
250 ml kuvanog mlevenog paradajza
1 kašičica šećera

Sastojci za bešamel:

125 g putera
150 g brašna
500 do 750 ml toplog mleka
4 blago umućena žumanca
prstohvat cimeta

I još:

hlebne mrvice za pekač
100 g sira ili parmezana

Priprema:

Plavi patlidžan oprati, osušiti i oljuštiti samo trakice preko cele dužine, što znači, oljuštiti jednu traku oko 2 do 3cm širine, pa ostaviti kožicu isto toliko pa opet oljuštiti tračicu, pa jednu ostaviti.

Iseći ih po dužini na oko 1cm debljine.

Nije neophodno tačno izmeriti patlidžane, ali treba da imate dovoljno za dva sloja.

Posoliti ih i ostaviti da odstoje oko sat vremena da ispuste gorčinu.

Dok se patlidžan cedi, oljuštiti krompir i skuvati ga celog ali samo da bude polukuvan (ne da se skuva i raspada).

Ostaviti da se ohladi.

Uključiti rernu da se greje na 200°C

Umutiti viljuškom belanca u šne.

Parčiće patlidžana isprati pod mlazom hladne vode i svako parče osušiti kuhinjskim papirom.

Dva veća pleha prekriti alu folijom i premazati sa malo ulja.

Svako parče plavog patlidžana provući kroz umućeno belance pa u hlebne mrvice i ređati na pleh.

Kad ste napunili oba pleha, peći ih u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata, okrenuti ih posle 15 minuta.

Izvaditi i ostaviti na stranu.

Dok se patlidžan peče i krompir kuva, pripremite fil od mesa.

Zagrejati veći tiganj i dodati malo maslinovog ulja, dodati meso i pržiti dok meso malo ne pobeli, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti zajedno s mesom oko 5 minuta dok ne postane staklast.

Dodati beli luk i pržiti sve zajedno samo dok luk ne zamiriše, oko 1 minut.

Naliti sa vinom i kuvati kratko dok se malo ne smanji tečnost (ko ne želi da koristi vino može da nalije goveđom supom).

Dodati začine, peršun, paradajz pire, šećer i mleveni paradajz iz flaše i krčkati sve zajedno dok tečnost ne ispari.

Sos od mesa treba da bude gušći.

Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati ako imate grčki origano, ako ne, onaj koji imate.

Napraviti bešamel.

U šerpu staviti da se puter otopi i zagreje, dodati brašno i pržiti, stalno mešajući ali ne sme da promeni boju, treba da ostane svetlo.

Sipati polovinu vrućeg mleka preko brašna pa sve dobro sjediniti i onda dodati i ostatak.

Prvo sipati 250 ml i ostatak od pola litre, pa ako je bešamel pregust dodati i preostalo mleko.

Sve dobro sjediniti da nema grudvica i kuvati dok se ne zgusne, ali da ne bude i previše gusto, malo ređe nego kad se kuva puding.

Skloniti sa ringle, dodati umućena žumanca i sve dobro sjediniti pa vratite na ringlu i kuvati dok se ne zgusne.

Dodati malo soli, bibera i prstohvat cimeta i sve izmešati.

Uzeti jedan veći pekač, otprilike oko 25cm X 33cm ili malo veći.

Premazati blago dno i stranice pekača pa posuti hlebnim mrvicama.

Na dno pekača poređajte krompir, koji ćete iseći na kolutove, preko naređati polovinu pečenog plavog patlidžana, posuti sa trećinom izrendanog sira i sipati ceo fil od mesa i poravnati preko patlidžana

Onda staviti drugi sloj pečenog plavog patlidžana i posuti drugom trećinom rendanog sira i preko toga sipati bešamel, poravnati svuda i posuti ostatkom izrendanog sira.

Peći na 175°C oko 45 minuta ili dok gornji sloj ne porumeni.

Ostaviti da se malo ohladi, iseći na parčiće i poslužiti toplo uz salatu po izboru.

Musaka se može pripremiti i dan ranije, a samo bešamel pripremiti na dan kada ćete se peče. Tada preliti i peći.

Ko želi može plavi patlidžan da pohuje na klasičan način ali je tada jelo kaloričinije.

Izvor: Pomoravka

Piletina sa limunom

Piletina sa limunom

Lagano, nežno, ali ipak čvrsto pileće meso cenjeno je u celom svetu.

Pileće meso nije samo vrlo sočno i ukusno, već ima i niske vrednosti masti, a bogato je proteinima. Ovo meso daje dugotrajan osećaj sitosti i snabdeva telo važnim amino kiselinama.

Sastojci:

piletina (bataci, krilca) (oko 1½ kg)
½ veze majčine dušice
½ veze ruzmarina
3 bio-limuna
1 kašika aleve paprike
1 kašika morske soli
1 češnjak belog luka
1-2 crvene papričice
1 kašika meda
6 kašika maslinovog ulja
½ šolje zelenih maslina sa košticama
biber

Za marinadu:

čistite majčinu dušicu i ruzmarin, odvojiti lišće od stabljika (ostaciti nekoliko stabljika sa listovima) i sitno iseckati listove. Izrendati koru limuna i iscediti 3 kašike soka iz limun. Pomešati majčinu dušicu, koru limuna, biber, iseckane papričice, sitno iseckani beli luk, 1 kašičicu soli sa sokom od limuna, med i 3 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

Staviti komade piletine u podmazani pleh, tako da koža bude ka gore.

Pažljivo nožem otpustiti kožu, stavite deo začinskog bilja ispod kože.

Umešati piletinu sa marinadom, pokriti folijom i ostaviti da odstoji u frižideru 2-3 sata.

Preko mesa sipati ostatak maslinovog ulja i dodati malo soli.

Dodati malo limunove korice i kriške od 2 limuna.

Meso peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni jedan sat, često prelivati sa sokovima iz pleha.

U poslednjih 10 minuta dodati masline i ukrasite majčinom dušicom i ruzmarinom.

Izvor: hrana-pice-price.com

Paprike punjene pasuljem

Kombinacija za perfektan ručak: Paprike punjene pasuljem

Isprobajte ovu neverovatno ukusnu kombinaciju za ručak.

Sastojci:

200 g pasulja
glavica crnog luka
čen belog luka
mast ili ulje
mlevena slatka paprika
sveža ili kisela paprika

Priprema:

Potopite pasulj u vodu i ostavite nekoliko sati (najbolje preko noći).

Promenite vodu i pasulj kuvajte dok zrna ne omekšaju.

Na masti propržite sitno seckan crni luk, dodajte mlevenu papriku i oceđen pasulj. Paprike pripremite za punjenje, pa ih napunite pasuljem.

Poređajte ih u dublju šerpu (najbolje u zemljani lonac), podlijte vodom, pa pustite da se lagano krčkaju.

Kada su gotove, zapecite ih u rerni. Na kraju ih prelijte zagrejanom mašcu s malo mlevene paprike i sitno naseckanim belim lukom. Možete ih služiti i tople i hladne.

Izvor: stvarukusa.rs

Sočna piletina u sosu sa šampinjonima
Foto: Shutterstock

PILEĆE BELO MESO I PAVLAKA: Sočna piletina u sosu sa šampinjonima

Pomalo suvo po prirodi, pileće belo meso može biti izuzetno sočno ako ga pripremite na sledeći način, piše Lepa&Srećna.

Sastojci:

1 pileće grudi
250 gr šampinjona
100 ml pavlake za kuvanje
100 ml belog vina
1 kašika brašna
ulje za prženje
30 gr putera
suvi začin
so i biber

Priprema:

Belo meso nemojte seći na šnicle po debljini, već rasecite komade po dužini (u pravcu kojim je postavljena i grudna kost) pa ih dobro istanjite ravnom stranom tučka.

Zaštite meso plastičnom folijom pre toga, a ako ste vešti, možete da koristite i debelo dno nekog teškog tiganja.

U tiganju, na ulju, otopite puter pa zapecite svako parče sa obe strane.

Izvadite meso na topao tanjir, prekrite aluminijumskom folijom i stavite na toplo.

Dodajte seckane šampinjone i propržite.

Sada dodajte brašno pa kratko propržite (samo da brašno pobeli).

Dodajte vino, promešajte, pa dodajte polako i pavlaku.

Začinite sos, pa vratite meso i na tihoj vatri kuvajte još malo.

Služite sa krompirom ili pirinčem.

Izvor: Lepa&Srećna

PIKANTNA JUNETINA SA POVRĆEM
Foto: Shutterstock

PIKANTNA JUNETINA SA POVRĆEM: Trik za sitno seckanje mesa koji domaćice kriju od svih

Sastojci:

500 gr mesa u komadu
1 šargarepa
1 paprika
ulje za prženje
50 gr gustina
50 ml soja sosa
4 čena belog luka
1 kašičica rendanog đumbira
20 gr šećera
40 ml vode

Priprema:

Meso isecite na dugačke komade duž mišićnih vlakana, debljine oko 5 do 6 cm.

Stavite meso u zamrzivač na oko pola sata.

Kad ga izvadite, oštrim nožem secite tanke šnite - poprečno u odnosu na mišićna vlakna.

Šargarepu i papriku očistite i iseckajte na žilijen (uske tračice dužine od oko 5-6 cm).

Ugrejte malo ulja u dubljem tiganju pa na brzinu propržite povrće.

Izvadite ga šupljikavom kašikom, da ga ocedite od ulja i stavite na toplo.

Meso uvaljajte u gustin i propržite u istom tiganju. Ako je potrebno, pržite ga u nekoliko tura, dodajući ulje po potrebi.

Sada pomešajte soja sos, vodu, beli luk, oljušten i narendan đumbir i kašiku šećera.

Vratite povrće u tiganj s mesom, prelijte mešavinom za sos i smanjite vatru pa mešajte 2-3 minuta dok se sos ne zgusne.

Pospite po želji sitno seckanim peršunom ili mladim lukom. Možete dekorisati i semenom susama.

Služite sa rastresito kuvanim pirinčem.

Izvor: Lepa&Srećna