Musaka od plavog patlidžana

Musaka od plavog patlidžana

Sastojci

4 Porcije
200 g brašna
2 kom. jaja
100 g kačkavalja
300 g svinjskog mlevenog mesa
200 ml mleka
2 kom. paprike
2 kom. paradajza
5 kom. plavih patlidžana

Priprema

Kilogram plavog patlidžana operite i isecite na kolutiće. Svaki kolut patlidžana uvaljajte u dva umućena, posoljena jajeta, a zatim u brašno, pa ispržite na ulju.

Na tiganju takođe propržite 300 g mlevenog mesa sa komadima paradajza i paprike.

Na dno vatrostalne činije ređajte patlidžan, pa zatim meso i tako redom. Na vrh musake stavite patlidžan i prelijte umućenim jajetom i čašom mleka.

Preko poslednjeg sloja izrendajte malo kačkavalja.

Pecite musaku pola sata na 200 stepeni.

Džigerica sa crvenim vinom, baš zavodljiva kombinacija!
foto: Shutterstock

Džigerica sa crvenim vinom, baš zavodljiva kombinacija!

Džigerica sa crvenim vinom, baš zavodljiva kombinacija!

Sastojci 

džigerica (guščija ili pileća) 1 kg
crni luk 1 veća glavica
beli luk 5 češnjeva
crveno vino 1 dl
senf 1 kašičica
maslinovo ulje 50 ml

Začini:

beli biber po ukusu
so po ukusu
bosiljak po ukusu
peršun po ukusu

Kako pripremiti

Iseckati crni luk u secku, što sitnije. Zagrejati tiganj sa 10 ml ulja i staviti iseckan luk da se dinsta, malo ga posoliti (lepše se dinsta).

Kada se luk izdinstao i postao staklaste strukture dodati u tiganj svežu dobro opranu džigericu. Naliti u tiganj 100 ml vode, malo posoliti i poklopiti, da se dinsta na srednjoj temperaturi 20 minuta. Povremeno za to vreme promešati.

Posle 20 minuta otklopiti tiganj i dodati 100 ml crvenog vina. Sačekati da sav alkohol ispari za par minuta, pa dodati sve začine i dodati još soli ako je potrebno, pa nastaviti sa dinstanjem jos 10-15 minuta (ne vraćati poklopac).

Pred kraj dinstanja gnječilicom izgnječiti beli luk i dodati još 20-30 ml maslinovog ulja.

Još kratko prodinstati par minuta i toplo servirati.

Prijatno!

Izvor: recepti.zena.blic.rs

Pile na lovački način
foto: Shutterstock

Pile na lovački način

 

Sastojci:

pile
1 crni luk
1 šargarepa
1 celer
300 g pečuraka
200 g paradajza
2 dcl belog vina
2 kašike brašna
malo putera

Priprema:

Crni luk, šargarepu i celer iseckajte i propržite u većem tiganju.

Dodajte piletinu koju ste isekli na komade. Zatim dodajte iseckane pečurke.

Komadić putera pomešajte sa brašnom i dobro sjedinite, pa dodajte piletini.

Prelijte vinom, a kad ono ispari dodajte paradajz isečen na komade.

Poklopite i na laganoj vatri dinstajte oko sat vremena, povremeno promešajte.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Piletina sa paprikom i tikvicama
foto: Shutterstock

Piletina sa paprikom i tikvicama

Kombinujte piletinu sa svežim povrćem i nećete se razočarati. Ukus je odličan, a priprema jednostavna.

Sastojci:

450 g pilećeg filea
so, biber
1/2 crnog luka
2 paprike
2 srednje tikvice
2 čena belog luka
1/2 kašike origana
1 šolja pileće supe
1 konzerva pelata
svež bosiljak

Priprema:

U velikom tiganju ispržite piletinu koju ste prethodno posolili i pobiberili. Kada meso bude gotovo prebacite u tanjir.

Dodajte tanko isečen crni luk i paprike isečene na trake u tiganj i kuvajte dok ne omekšaju, nekih 5 minuta. Zatim dodajte tikvice isečene na kolutove i kuvajte dok ne omekšaju.

U tiganj dodajte i sitno seckan beli luk i kuvajte još nekih minut.

Začinite origanom.

Sipajte supu i pelat, pa dinstajte 10 minuta. Vratite piletinu u tiganj.

Pre posluživanja, ukrasite bosiljkom.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Svinjski medaljoni u umaku od piva

Svinjski medaljoni u umaku od piva: Sjajan recept za ručak!

Donosimo vam recept za savršeno sočno meso, za prste polizati...

Sastojci 

svinjski file 500 g
crni luk 1 glavica
šargarepa 2
celer (koren) 100 g
pivo 100 ml
so po ukusu
začin C po ukusu

Priprema

Svinjski file iseći na medaljone, posoliti i začiniti.

Propržite ih na malo masti ili ulja sa obe strane da fino zarumene.

Pržene medaljone izvadite i na istu masnoću dodati naseckani luk, na prutiće narezanu šargarepu i celer.

Pržiti nekoliko minuta da se povrće malo zarumeni, pa zaliti pivom, dodati začin po ukusu i nastaviti dinstati na laganoj vatri nekoliko minuta dok se ne zgusne.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

BEĆAR PAPRIKAŠ BEZ MESA: Sataraš sa jajima
foto: Shutterstock

BEĆAR PAPRIKAŠ BEZ MESA: Sataraš sa jajima

Oko bećar paprikaša ili sataraša stalno postoje neke dileme - da li je to isto jelo sa dva imena? 

Sastojci:

 3 krupne glavice luka
1 kg paprika
1 kg paradajza
3 jajeta
ulje za prženje
so, šećer
ljuta papričica
peršun

Priprema:

Očistite luk i iseckajte ga na rebarca pa upržite na ulju kratko, a zatim još malo dinstajte dodajući vruću vodu.

Dok se luk dinsta, očistite papriku, iseckajte na duge režnjeve, pa svaki režanj na sitnije poprečne parčiće.

Dodajte ga u luk i smanjite na najtišu vatru i poklopite, da i paprike počnu da puštaju vodu.

Dok se one polako prže, oljuštite paradajz pa ga isecite kao za salatu.

Dodajte ga u luk i papriku, pa pojačajte vatru i dinstajte sve zajedno dok ne omekša, a voda ne ispari.

Dodajte so i šećer, ljutu papričicu po ukusu.

Ako neki ukućani ne jedu jaja, možete da ih pojedinačno spustite u bećarac i upržite ih u vrelom povrću tako da posle možete da ih odvojeno servirate.

Ako svi vole bećarac sa jajima, umutite jaja kao za kajganu, pa polako sipajte u vrelo povrće i pržite na ulju dok se jelo ne zgusne i ne poveže.

Pospite peršunom, servirajte sa belim sirom.

Napomena: bećar paprikaš je izuzetno ukusan i ako paprike prvo ispečete na plotni ili roštilju, oljuštite i očistite od semena i ljuske i naseckate. U tom slučaju, dodajte ih kad paradajz već bude ukuvan.

Izvor: Lepa&Srećna

Pohovane punjene šnicle sa tartar sosom

Pohovane punjene šnicle sa tartar sosom: Pravi raj za gurmane!

Sastojci 

Tartar sos
kiseli krastavci 4
kisela pavlaka 1 čaša
majonez 100 g
so, biber po potrebi
beli luk 1 čen
mirođija, peršun po potrebi

Šnicle
svinjske šnicle, krmenadla bez koske 10 kom
kačkavalj 100 g
suvi vrat 100 g
kuvana jaja 2
senf po potrebi
prezle,susam po potrebi
brašno po potrebi
so ,biber po potrebi
jaja za pohovanje 2

Kako pripremiti

Za tartar sos kisele krastavčiće i beli luk sitno iseckati. Dodati pavlaku, majonez, sitno iseckan peršun i mirođiju, pa sve promešati. Svinjske šnicle sa obe strane preko kese izlupati da budu tanke.

Svaku posoliti i namazati senfom sa jedne strane

Na pet šnicli sa namazane strane staviti šnit kačkavalja, suvog vrata, komad, dva iseckanog jajeta, pa opet tanak list kačkavalja.

Prklopiti ostatkom mesa sa namazane strane, lepo sve ušuškati i umakati u brašno, umućena jaja, pa u prezlu pomešanu sa susamom. Pržiti na vrelom ulju i poslužiti sa pomfritom i tartar sosom.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

Piletina sa limunom

Piletina sa limunom

Lagano, nežno, ali ipak čvrsto pileće meso cenjeno je u celom svetu.

Pileće meso nije samo vrlo sočno i ukusno, već ima i niske vrednosti masti, a bogato je proteinima. Ovo meso daje dugotrajan osećaj sitosti i snabdeva telo važnim amino kiselinama.

Sastojci:

piletina (bataci, krilca) (oko 1½ kg)
½ veze majčine dušice
½ veze ruzmarina
3 bio-limuna
1 kašika aleve paprike
1 kašika morske soli
1 češnjak belog luka
1-2 crvene papričice
1 kašika meda
6 kašika maslinovog ulja
½ šolje zelenih maslina sa košticama
biber

Za marinadu: Očistite majčinu dušicu i ruzmarin, odvojiti lišće od stabljika (ostaciti nekoliko stabljika sa listovima) i sitno iseckati listove. Izrendati koru limuna i iscediti 3 kašike soka iz limun. Pomešati majčinu dušicu, koru limuna, biber, iseckane papričice, sitno iseckani beli luk, 1 kašičicu soli sa sokom od limuna, med i 3 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

Staviti komade piletine u podmazani pleh, tako da koža bude ka gore.

Pažljivo nožem otpustiti kožu, stavite deo začinskog bilja ispod kože.

Umešati piletinu sa marinadom, pokriti folijom i ostaviti da odstoji u frižideru 2-3 sata.

Preko mesa sipati ostatak maslinovog ulja i dodati malo soli.

Dodati malo limunove korice i kriške od 2 limuna.

Meso peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni jedan sat, često prelivati sa sokovima iz pleha.

U poslednjih 10 minuta dodati masline i ukrasite majčinom dušicom i ruzmarinom.

Izvor: hrana-pice-price.com

Rižoto sa pečurkama i povrćem
Foto: Shutterstock.rs

Rižoto sa pečurkama i povrćem: Ručak kojem se uvek vraćamo!

Sastojci:

šargarepa 2
crni luk 1 glavica
beli luk 2 čena
šampinjoni 300 g
paradajz 3
pirinač 2 pune šake
so po ukusu
biber po ukusu
maslinovo ulje po potrebi
bujon od povrća po potrebi

Priprema:

Na zagrejanom maslinovom ulju propržite crni i beli luk i kockice šargarepe.

Mešajte da ne zagori, pa ubacite na listiće isečene šampinjone i meso paradajza isečeno na kockice.

Dolijte malo bujona, pa kad ispari ubacite pirinač.

Mešajte stalno i kako pirinač upija tečnost, dolivajte pomalo. Kad je pirinač skoro kuvan, dodajte i tikvicu isečenu na kockice.

Začinite solju i biberom, dodajte malo suvog biljnog začina i mešajte dok jelo ne bude gotovo.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

Svinjski kotleti u slatko-ljutom sosu
Foto: Iggy the cook

Svinjski kotleti u slatko-ljutom sosu (VIDEO)

Svinjske kotlete ste sigurno probali, a da li ste probali ovaj sos?

Sastojci:

600 g svinjskih kotleta
so, biber
1 kašičica belog luka u prahu
30 g putera
5 čenova belog luka
3 supene kašike meda
50 ml bujona
100 ml vina
nekoliko feferona
50 g kikirikija
kisele paprike

Priprema:

Posolite i pobiberite meso. Dodajte beli luk u prahu.

Ispržite meso na tihoj vatri dok ne dobije tamniju boju.

Zatim izvadite meso i stavite u tiganj puter, beli luk, med, supu, vino, feferone, kikiriki i kisele paprike. Promešajte i sačekajte da se med karamelizuje. Vratite meso i uživajte.

{vembed Y=KMmAWY4KevI}

Izvor: igythecook

Paprika punjena piletinom i sirom
foto: Shutterstock

Paprika punjena piletinom i sirom

Neobična kombinacija, idealna za ljubitelje gurmanskih specijaliteta.

Sastojci:

- 4 crvene ljute šilje paprike

- pileći file, ispečen i naseckan na komadiće

- 4 kašike tvrdog belog sira

- 4 kašike belog vina

- so, biber

- beli luk

Priprema:

Napravite masu za punjenje od piletine, izdrobljenog belog sira,vina, iseckanog belog luka.

Posolite i pobiberite, pa ovim filom punite paprike.

Poređajte ih u pleh i pecite na 200 stepeni ioko 20 minuta. Služite tople.

Izvor: N1

Kremaste njoke sa pančetom i piletinom
Foto: Cooking.rs

Kremaste njoke sa pančetom i piletinom (VIDEO)

Ukoliko nemate ideju sta danas da spremate, evo jednog brzinskog recepta za kremaste njoke sa pančetom i piletinom, koje ćete obožavati.

Pripremaju se za čas, a toliko su ukusne da ćete ih često spremati. Ovo je recept za dve porcije.

Sastojci:

250 g njoki
150 ml neutralne pavlake
1 čen belog luka
50 g pančete / slanine
so, biber
400g belog mesa
1 kašičica biljnog začina
1 kašičica slatke paprike
parmezan
ulje

Priprema:

Postupak pripreme pogledajte u VIDEU

{vembed Y=K7AcC1t9bMQ}

Izvor: cooking.rs

Gurmanski ručak: Punjena PILEĆA fantazija
Foto: Iggy the cook

Gurmanski ručak: Punjena PILEĆA fantazija (VIDEO)

Obožavaćete ovaj specijalitet.

Potrebno je:

600 g pilećeg filea
70 g kačkavalja
70 g šunke
70 g slanine
nekoliko feferona
maslinovo ulje
so, biber
1 kafena kašika origana
30 g maslina
1 kafena kašika belog luka u prahu

Priprema:

Rasecite pileći file, na 5-6 mesta, ali ne do kraja! jedan džep stavite kačkavalj u drugi šunku, u jedan slaninu, u jedan feferone seckane.

Prelijte meso uljem, posolite, pobiberite, dodajte sušeni beli luk, origano, seckane masline. Pecite 35-40 minuta na 200 C.

{vembed Y=G7qwZSDu5-4}

Izvor: igythecook

Najbolje bečke šnicle za početnike u kuhinji
Foto: Profimedia

Najbolje bečke šnicle za početnike u kuhinji

Originalne bečke šnicle su nešto zahtevnije od ovog jednostavnog recepta s kojim će se snaći svi početnici!

Sastojci za 4 osobe:

4 suva peciva (ili 100 g prezli)
4 kašike brašna so
biber
2 jaja
2 kašike mleka
4 tanke teleće šnicle (od 150 g)
250 g puter
1 limun

Priprema:

Naribajte koricu sa peciva. Potom pecivo narendajte ili izmiksujte u fine prezle. Stavite ih na tanjir.

Na drugi tanjir stavite brašno i začinite solju i biberom. U dubokom tanjiru razmutite jaja i mleko.

Prosušite šnicle te iz istucite između dve folije (na ½ cm debljine). Zatim uvaljajte meso u brašno, potom u jaje pa u prezle. Pritisnite lagano panadu uz meso.

U dva tiganja ugrejte puter (ne prejako). Pržite šnicle sa svake strane 3-4 minuta do zlatnožute boje.

Nekoliko puta protresite tiganj da se bečke ne zalepe za dno. Zatim šnicle ostavite da se ocede na kuhinjskom papiru.

Operite limun pod mlazom vrele vode, peosušite i isecite ga kriške. Poslužite šnicle s kriškama limuna i ukrasite po želji.

Vreme pripreme: 38 minuta

Recepte piše: Marija Jakob
Izvor: lepaisrecna.rs

Piletina sa limunom

Toskanski specijalitet: Piletina sa limunom

Služite sa svežim hrskavim hlebom i zelenom salatom ili sa palentom.

Sastojci:

1,5 kg karabataka
kora od 2 limuna + sok od jednog
1 čaša belog vina
1/3 čaše maslinovog ulja
so, biber
svež bosiljak i ruzmarin
1 kašika meda

Priprema:

Napravite pac: U većoj posudi pomešajte sve sastojke sem mesa. Beli luk iseckajte na listiće, a stavite više bosiljka, a manje ruzmarina.

Zatim meso uvaljajte u pac, pa poklopite folijom i ostavite da prenoći ili nekoliko sati.

Uključite rernu na 200°C, a u tiganju zagrejte malo maslinovog ulja. Izvadite meso iz paca i ostavite da se malo procedi. Zatim propržite sa obe strane dok ne porumeni. Poređajte meso u pleh, a u tiganj sipajte pac i sačekajte da provri.

Pacom zalijte meso u plehu i pecite nekih pola sata ili dok lepo ne porumeni.

Izvor: stvarukusa.rs

Piletina sa sosom od paradajza i parmezanom
foto: Shutterstock

Piletina sa sosom od paradajza i parmezanom

Piletina a la parmiđana (parmigiana) je izvanredno lako i pikantno jelo koje se odlično slaže sa različitim prilozima.

Sastojci:

4 pileće šnicle
1 jaje
brašno
prezle
so i biber
origano
ulje
parmezan

Za sos:

3 paradajza ili
1/2 l soka od paradajza
1 kašika brašna
1 kašika šećera

Priprema:

Pileće šnicle dobro istući, posoliti i pobiberiti.

Uvaljati ih u brašno pa u jaja i prezlu i pržiti na srednjoj vatri u dubljem ulju.

Vaditi na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće.

Na malo ulja ugrejati kašiku brašna, samo da pobeli. Dolivati malo po malo sok od paradajza ili pulpu blendiranog (prethodno oljuštenog) paradajza.

Ukuvati sos do željene gustine, dodati šećer, so i biber po želji.

U pleh poređati pohovane pileće šnicle, preliti sosom od paradajza i posuti parmezanom.

Zapeći u rerni desetak minuta.

Služiti sa špagetama, barenim krompirom ili pomfritom.

Ako želite da kao prilog poslužite špagete, pripremite veću količinu sosa.

Izvor: Lepa&Srećna

Svinjske šnicle u sosu od paradajza i piva

Jednostavan, a ukusan obrok: Svinjske šnicle u sosu od paradajza i piva (VIDEO)

Ove šnicle možete služiti sa povrćem ili pirinčem, testeninom…

Sastojci:

700 g svinjetine
so, biber
oko 60 g brašna
peršun
4-5 čenova belog luka
100 ml paradajz soka
100 ml bujona ili vode
100 ml piva
čeri paradajz

Priprema:

Šnicle posolite i pobiberite.

Zatim ih uvaljajte u brašno i ređajte u nauljen pleh.

Meso pospite peršunom i seckanim belim lukom. Stavite još jedan red mesa preko sa peršunom i belim lukom.

Pomešajte sok od paradajza, bujon ili vodu i pivo, pa zalijte meso.

Dodajte čeri paradajz preko.

Pecite poklopljeno 60-70 minuta na 220°C + otklopljeno još 15 minuta.

{vembed Y=KchC0hxLnuw}

 

Izvor: igythecook

Pileće šnicle sa kukuruzom i mocarelom
foto: Shutterstock

Pileće šnicle sa kukuruzom i mocarelom

Meso spremljeno na ovaj način možete služiti sa taljatelama.

Sastojci:

- 1/2 kg belog pilećeg mesa

- konzerva pelata

- maslinovo ulje

- kukuruz šećerac

- mocarela

- so, biber

Priprema:

Meso isecite na šnicle i ispržite na malo putera. Pelat ukrčkajte na maslinovom ulju i začinite.

Zatim u posudi za pečenje sipajte ukrčkani pelat i preko stavite šnicle.

Na svaku šniclu stavite po kašiku kukuruza šećerca, začinjenog i pomešanog sa iseckanom mocarelom.

Sve stavite u zagrejanu rernu i pecite dok se sir ne istopi.

Izvor: N1

Foto: Bakina i dekina kuhinja

Jednostavno jelo na kašiku sa mladim krompirom i paprikom (VIDEO)

Lagano letnje jelo koje se brzo priprema.

Sastojci:

3 glavice crnog luka
8 paprika zelenih
3 paradajza
4 krompira
so, biber, ulje

Priprema:

Na ulju propržite iseckan luk da omekne i dobije staklastu boju.

Dodajte oprane paprike koje ste isekli na krugove i ubacite u luk.

Zatim ubacite krompir koji ste isekli na tanke listiće. Dinstajte na veoma tihoj vatri u sopstvenom soku. Kad krompir omekša posle nekih 20 min. ubacite paradajz iseckan na kockice.

Ostavite još 5-6 min. da se krčka, pa posolite i pobiberite.

{vembed Y=47NnYOdS-jo}

 

Izvor: bakinaidekinakuhinja

TIKVICE PEČENE U RERNI SA KOBASICOM

TIKVICE PEČENE U RERNI SA KOBASICOM: brzi ratatuj bez prženja i pohovanja

Idealan za dane kad nemate mnogo vremena za kuvanje, ovaj ratatuj ima pravi mediteranski ukus, piše Lepa&Srećna.

Sastojci:

3 tikvice
1 glavica crvenog luka
1 crvena paprika
400 gr paradajza iz konzerve
4 para kobasica
2 čena belog luka
3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Očistite povrće i isecite na krupnije komade.

Poređajte u pleh, začinite i poprskajte maslinovim uljem pa stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni.

Za to vreme, isecite i kobasice pa pecite na gril tiganju ili roštilju pet-šest minuta da se zapeku sa svih strana.

Iseckajte beli luk i paradajz, sipajte preko povrća i ubacite kobasice pa vratite u rernu na još 20 minuta.

Izvor: Lepa&Srećna

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.