Domaće njoke u crvenom sosu sa sirom

Domaće njoke u crvenom sosu sa sirom

Sastojci

1 kg krompira,
oko 400 g brašna, 
maslinovo ulje,
2 čena belog luka,
500 g čeri paradajza,
origano,
svež bosiljak,
100 g mocarele

Priprema

Oljuštite krompir, isecite ga i skuvajte ih kao za krompir pire.

Izgnječite ga i ostavite da se hladi.

Polako dodajte brašno sve vreme mešajući.

Kada dobijete testo, stavite ga na pobrašnjenu površinu i mesite dodajući brašna po potrebi.

Gotovo testo isecite na pet delova, pa svaki oblikujte u valjak debljine palca. Isecite komade dužine 3 cm i na svakom viljuškom napravite nabore.

Pošto su njoke spremne za kuvanje, možete početi sa pripremom sosa.

Na maslinovom ulju propržite dva čena belog luka, dodajte paradajz, posolite, pobiberite i dinstajte dok paradajz ne pusti tečnost.

Sveže njoke kuvajte u ključaloj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Nakon desetak minuta dodajte paradajz sosu malo vode (vruće ili od njoka) i promešajte.

Kuvajte još 10 minuta, dodajte mocarelu, naseckani bosiljak i origano.

 

Ratatuj

Ratatuj

Sastojci

150 g tikvica
500 g plavih patlidžana
300 g paradajza
100 g crnog luka
1 kom. paprikе
300 ml paradajz sosa
1 čen belоg luka
40 ml belog vina
pola ljute paprike
15 ml maslinovog ulja
so, biber

Priprema

Iseckajte na krugove dva plava patlidžana, četiri paradajza i dve male tikvice.  Posolite i pobiberite.

Propržite glavicu crnog luka na maslinovom ulju, dodajte sitno iseckanu ljutu papriku i propržite još pet minuta. Ubacite malo belog luka i četiri iseckana paradajza.

Prelijte dvema kašikama belog vina, dvema kašikama sosa od paradajza ili kečapa, posolite i pobiberite.

Naseckajte peršun, papriku, beli luk, dodajte malo ulja i posolite.

U tepsiju stavite sos koji ste pripremili, pa naređajte povrće po želji, potom prelijte sosom sa peršunom, paprikom i belim lukom.

Pecite u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180 stepeni.

Uživajte u ovom zdravom obroku! Prijatno!

Izvor: maxi.rs

Pasta sa svinjetinom i soja-sosom

Pasta sa svinjetinom i soja-sosom

Sastojci

250 g svinjskog buta
500 g špageta
150 g praziluka
Balsamiko sirćeta
4 jajeta
maslinovo ulje
so, biber, vegeta
soja sos

Priprema

U dublji lonac stavite testeninu da se kuva.

Za to vreme na vrelom ulju pržite meso isečeno na kockice zajedno s prazilukom pet-šest minuta.

Potom dodajte vodu, soja-sos, so, biber i nekoliko kapi balsamika. Krčkajte još tri-četiri minuta, pa u sos ubacite al dente skuvanu testeninu.

Pažljivo pomešajte i služite toplo.

Ćufte iz rerne u paradajz sosu

Ćufte iz rerne u paradajz sosu

Sastojci

500 g mlevenog mesa (po želji)
100 g crnog luka
100 g kačkavalja
300 ml paradajz soka
200 g paradajza
10 kom. peršuna
50 g prezli
10 g maslaca
2 čena belоg luka
so, biber

Priprema

Iseckajte glavicu crnog luka, dva čena belog luka i sveži peršun. U većoj posudi izmešajte mleveno meso sa lukom, peršunom, prezlama i začinima.

Ostavite meso da odstoji u frižideru dva sata. Oblikujte ćufte i ređajte ih u posudu za pečenje.

Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.

Za to vreme možete pripremiti sos.

Kuvajte sos od paradajza oko 10 minuta na umerenoj temperaturi, potom dodajte začine. Kada ćufte porumene, prelijte ih sosom i pecite još pola sata.

Kada sos potamni, izvadite ćufte iz rerne, pospite izrendanim kačkavaljem i vratite u rernu da se kačkavalj otopi i porumeni.

Uživajte u ovom gurmanskom obroku. Prijatno!

Izvor: maxi.rs

MAĐARSKE SLANE PALAČINKE OD KROMPIRA

MAĐARSKE SLANE PALAČINKE OD KROMPIRA: najbolji krompir uz gulaš ili mleveno meso sa paradajzom

Sastojci:

8 krompira
1 glavica luka
3 jajeta
6 kašika brašna
ulje za prženje
pavlaka
peršun

Priprema:

Oljuštiti i narendati krompir, ocediti ga dobro pa dodati narendan luk.

Dobro izmešati sa jajima i brašnom, posoliti i pobiberiti.

Vaditi po dve kašike smese i spuštati u vruće ulje, poravnavajući svaku hrpicu kašikom.

Pržiti dok ne postanu zlatnožute - oko 3 do 5 minuta.

Služiti preliveno gulašem i ukrašeno kašikom pavlake i seckanim peršunom.

Izvor: Lepa&Srećna

Gulaš sa suvim šljivama

Gulaš sa suvim šljivama

Sastojci

1,5 kg goveđeg mesa (ili junetine)
100 g suvih šljiva
250 g šampinjona
350 g crnog luka
10 g brašna
200 ml crnog vina
4 čena belog luka
50 ml paradajz pirea
so, biber
aleva parike

Priprema

U loncu izdinstajte crni luk isečen na sitne kockice, potom dodajte šampinjone i meso isečeno na kocke (koje ste prethodno uvaljali u brašno).

Nakon 15 minuta dinstanja dodajte paradajz pire, suve šljive, beli luk i začine.

Prelijte gulaš vinom i vodom, te ga kuvajte na slaboj vatri oko 90 minuta, uz povremeno mešanje.

Servirajte pripremljeni gulaš uz pirinač ili kuvani krompir.

Domaći đuveč

Omiljeni ručak već generacijama: Recept za domaćinski đuveč

Sastojci:

2 velike glavice luka
900 g paprike
2 veća paradajza
300 g pilećeg belog mesa
200 g pirinča
100 ml ulja
oko 100 ml vode
malo celerovog lišća
so po ukusu

Priprema:

Luk iseckajte pa propržite na ulju, dodajte iseckano meso.

Čim meso pobeli ubacite papriku i krčkajte desetak minuta.

Dodajte i isečen paradajz, poklopite i ostavite opet deset minuta.

Kada je povrće pustilo svoj sok, ubacite opran pirinač, vode koliko je potrebno (ne mnogo) poklopite i nastavite kuvati uz povremeno mešanje.

Pririnač treba da omekša i pokupi tečnost ali jelo treba da ostane fino, sočno.

Pred kraj se posoli i doda iseckano lišće.

Prijatno.

{vembed Y=nyb6Daa1H8E}

Izvor: serpica recepti

Panirani pileći bataci sa čili paprikom

Panirani pileći bataci sa čili paprikom

Sastojci

4/5 kg pilećih bataka
70g muslija
30ml maslinovog ulja
20ml meda
70g brašna
1 čili papriica
so, biber
aleve parike

Priprema

U posudi sjedinite brašno, musli, maslinovo ulje, sitno isečenu čili papriku, so, biber, med i slatku alevu papriku.

Dodajte jedno jaje i dobro promešajte.

U žitku smesu uvaljajte pileće batake i pržite ih na ulju oko 25 minuta.

Pohovane batake servirajte uz krompir pire i zelenu salatu.

Čili kon karne (Chilli con carne)

Čili kon karne (Chilli con carne)

Sastojci

1 celer
1 paprika
100g crvenog luka
3 bela luka
5 g čili praha
2 feferone (ljute)
400g paradajza iz konzerve
500g junećeg mlevenog mesa
500g pasulja
pileći bujon
so, biber, mlevena paprika
1 šargarepa
10ml ulja

Priprema

U dubljem loncu dinstajte na malo ulja sitno seckani crni i beli luk oko 10 minuta, dok luk ne dobije staklastu boju.

Potom dodajte meso, iseckan celer i šargarepu, čili, na kolutove isečenu papriku i alevu papriku.

Promešajte i dinstajte još pet minuta.

Zatim sipajte paradajz, skuvani pasulj i pileću supu.

Ovo tradicionalno meksičko jelo kuvajte još 40 minuta na tihoj vatri uz povremeno mešanje.

Čili poslužite topao sa crnim hlebom i feferonama – za one koji žele da osete pravu meksičku ljutinu.

Pečena zečetina sa krompirom

Pečena zečetina sa krompirom

Sastojci1

zec (oko 1,5kg)
1 beli luk
200g crnog luka
1kg krompira
so, biber
200g šargarepe
100ml ulja

Priprema

Potopite meso u vodu na dva sata, zatim ga isecite po želji.

Isecite luk, krompir i šargarepu.

Propržite meso oko 10 minuta sa obe strane.

Dodajte sitno naseckani luk, začinite i sipajte dve šolje vruće vode. Dodajte šargarepu i stavite poklopac.

Pre nego što bude gotov, dodajte krompir i čen belog luka.

Posle deset minuta prebacite jelo u tepsiju i začinite ga.

Pecite u rerni na 200 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.

Izvor: maxi.rs

Pica sa mlevenim mesom i čili papričicama

Pica sa mlevenim mesom i čili papričicama

Sastojci

1000 g brašna, 
20 kom čili papričice, 
2 kom. jaja, 
200 ml jogurta, 
500 g kačkavalja, 
30 ml maslinovog ulja, 
100 ml mleka, 
1 kom. praška za pecivo, 
300 g mlevenog mesa, 
10 g origana, 
2 g soli, 
1/2 kom. svežeg kvasca, 
2 g šećera

Priprema

Za testo je potrebno: 2 čaše jogurta, 1 čaša mleka, 1/2 kockice kvasca, 2 jaja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 3 kašike maslinovog ulja, 1 prašak za pecivo i 1 kg brašna (preporučujemo pola integralnog, pola običnog mekog).

Zamesite testo i stavite ga da odstoji barem tri sata u frižideru.

Crni luk izdinstajte na ulju, a kad postane staklast, ubacite mleveno meso i sipajte malo vode.

Kada meso bude do pola izdinstano, posolite ga, pobiberite.

Nakon toga razvucite testo i stavite preko kačkavalj i polupripremljeno mleveno meso i čili papričice.

Pecite u zagrejanoj rerni na 230 stepeni dok testo ne postane zlatnožuto, a meso ne bude pečeno.

Izvadite picu iz rerne i začinite je origanom.

Izvor: maxi.rs

Pečeni fazan sa krompirom

Pečeni fazan sa krompirom

Sastojci (4 porcije)

250 ml belog vina
40 g maslaca
so
200 g pavlake
1000 g krompira
biberа
1500 g fazana
10 g vegete

Priprema

Fazana očistite i isecite na komade.

Začinite ga solju, biberomi vegetom.

Stavite ga u pleh na 40 g otopljenog maaslaca, pa pored poređajte kilogram oljuštenog krompira.

Pecite na temperaturi od 180 stepeni oko 75 minuta, a za vreme pečenja dollivajte belo vino po potrebi (maksimum 250 ml).

Kada fazan omekša i dobije zlatnožutu boju, možete da ga prelijete kiselom pavlakom (200 g) i ponovo vratite u rernu da se zapeče.

Fazan je spreman za serviranje.

Prijatno!

Izvor: maxi.rs

Tortilja sa piletinm i povrćem

Tortilja sa piletinom i povrćem

Sastojci

5ml čili sosa 
15g aleve parike 
200 g kukuruza šećeraca 
so 
400g pilećeg filea 
2 kom paprike 
8 kom tortilja 

Priprema

Piletinu narežite na trakice ili kockice. Začinite je začinom po želji.

Zagrejte tiganj sa malo ulja i pržite piletinu na srednjoj temperaturi dok ne bude pečena.

Kada je piletina skoro gotova, izrežite crvenu i zelenu papriku na trakice i dodajte piletini. Nakon tri-pet minuta ubacite kukuruz. Dodajte malo čili sosa, mlevenu papriku i so.

Na laganoj vatri ostavite da se krčka još oko dva minuta.

Na vrelom tiganju ispecite tortilje sa obe strane da se zarumene i zagreju.

Postavite tortilje na tanjir i na sredini stavite sadržaj iz tiganja.

Urolajte tortilje i probodite čačkalice kroz sredinu da se ne bi odvile.

Izvor: maxi.rs

Pasta fažol: Čuveno italijansko jelo “ni od čega”

Pasta fažol: Čuveno italijansko jelo “ni od čega”

U Italiji skoro svaka kuća ima svoju verziju za jelo od testenine i pasulja. Ipak, svi slede ona osnovna pravila kad bi da spreme čuveno jelo pastu fažol, odnosno fađoli, za koje kažu da se pravi "ni od čega".

Pasta e fagioli, tj. pasta fažol, iliti fađoli je ukusno i vrlo jednostavno jelo koje potiče iz Italije, a koje se priprema od tek nekoliko sastojaka, uglavnom vrlo pristupačnih.

Nije poznato gde je ova pasta prvi put skuvana, ali bez sumnje je bilo jelo siromaha koje se vremenom proširilo na ceo svet. Kao što mu ime kaže, osnova su testenina i pasulj, najčešće onaj beli.

Sastojci:

500 g kuvanog pasulja
300 g suve testenine
100 g slaninice
3-4 paradajza iz konzerve
2-3 čena belog luka
1-2 litra povrtnog bujona po želji
malo maslinovog ulja
1 grančica svežeg ruzmarina
so i biber po želji
rendani sir po želji

Priprema:

Potopite u vodu pasulj veče pre kuvanja, pa sutradan ocedite tu vodu i u drugoj skuvajte pasulj uobičajeno. Za bolji ukus u pasulj po želji dodajte nekoliko čenova belog luka i malo svežeg peršuna,a posolite pred kraj kuvanja.

U velikom loncu na malo maslinovog ulja propržite sitno naseckanu slaninicu dok ne dobijete lepu braonkastu boju. Dodajte cele čenove očišćenog belog luka i ruzmarin i dinstajte minut-dva.

Ubacite u lonac zgnječen paradajz iz konzerve, sve dobro promešajte i dinstajte još nekoliko minuta. Jelu dodajte kuvani pasulj, sve dobro promešajte i držite na srednjoj vatri još nekoliko minuta da se ukusi sjedine.

Onda ubacite suvu testeninu i u lonac postepeno ulijte bujon. Tečnost bi trebalo da bude otprilike pet centimetara iznad ostalih sastojaka u loncu jer će testenina tokom kuvanja upiti dosta vode.

Redovno mešajte da se testenina ne zalepi za dno lonca. Dolijte još vode ili supe ako primetite da je jelo previše suvo. Ako slučajno sipate previše supe, viljuškom ili gnječilicom za kuvano povrće pritisnite deo pasulja i tako zgusnite celo jelo. Posolite i zabiberite po želji. Jelo poslužite toplo sa malo rendanog sira.

Izvor: nova.rs

Piletina u sosu od belog luka

Piletina u sosu od belog luka

Sastojci (3 porcije)

4 kom. belоg luka
400 g pavlake
50 g margarina
600 g pilećeg filea
biberа
2 kom. peršuna
15 g prezli
so
20 g vegete

Priprema

Isecite pileće belo meso na šnicle, začiniti solju, biberom i vegetom po ukusu.

Stavite margarin u šerpicu i rastopite ga. Svaku šniclu umočite u margarin i složite na pleh.

Beli luk očistite i sitno iseckajte.

Dodajte pavlaku, prezle i malo začina, pa prelijte šnicle.

Zagrejte rernu na 220 stepeni i pecite je u sosu oko pola sata. Gotovu piletinu služite toplu posutu iseckanim peršunom.

Prijatno!

Izvor: maxi.rs

Pasta sa plavim patlidžanom i tikvicama

Pasta sa plavim patlidžanom i tikvicama

Sastojci (3 porcije)

1 kom. belоg luka
80g crvenog luka
6 listova bosiljka
6 listova nane
1 kom. ljute paprike
3g origana
200 g paradajza
300g plavog patlidžana
150g tikvica

Priprema

Zagrejte tiganj, stavite malo maslinovog ulja i ubacite crveni luk, pržite dva-tri minuta, potom ubacite jedan iseckani patlidžan i tri male tikvice.

Bilo bi dobro da su sve različite boje, zbog šarenila i različitog ukusa. Pržite ih na visokoj temperaturi pet minuta.

Stavite iseckani beli luk, iseckanu ljutu papričicu i paradajz.

Posolite i pobiberite.

Ostavite da se proprži još par minuta, zatim dodajte origano, bosiljak i listiće nane.

Prethodno obarenu testeninu servirajte na tanjire, a zatim preko stavite povrće. Možete narendati i parmezan i jelo je spremno!

Izvor: maxi.rs

Bečka šnicla

Bečka šnicla

Sastojci (4 porcije)

biberа
100 g brašna
2 kom. jaja
so
1 kg telećeg mesa (može i junetina, svinjetina...)

Priprema

Za ovaj bečki specijalitet potrebne su vam četiri velike goveđe snicle.

Šnicle blago izlupajte tučkom za meso.

Umutite dva jajeta, posolite i pobiberite. Šnicle uvaljate u brašno, umočite u jaje i zatim uvaljate u prezle.

Pripremite tiganj i zagrejte dobro ulje, a zatim pržite šnicle. Šnicle su spremne kada sa obe strane porumene.

Odložite šnicle na salvetu da upiju višak ulja. Možete ih servirati uz krompir salatu ili pire sa kriškom limuna.

Tartar biftek

Tartar biftek

Tartar biftek ili “steak tartare” je klasično jelo koje se priprema od sirovog mesa i služi hladno. Ovo jelo nosi različita imena u različitim zemljama, a ima i nekoliko načina pripreme.

Sastojci (za 2 Porcije)

1 čen belоg luka, 
prstohvat biberа, 
250 g bifteka, 
100 g crnog luka, 
1 kom. ljute paprike, 
prstohvat mlevenog kima
1 jaje, 
10 g kapara, 
10 ml konjaka, 
so

Priprema

Pripremite 250 g bifteka i sameljite ga u mašinici za meso dva puta.

Sitno iseckajte crni i beli luk i jednu malu ljutu papriku.

Pomešajte meso, luk, ljutu papriku, kašičicu mlevenog kima, kašiku sitno iseckanog kapara, jaje, kašičicu senfa, 10 ml konjaka, biber i so, te sve dobro sjedinite.

Pripremljen biftek servirajte na tanjir i služite sa toplim tost hlebom i maslacem.

PLJESKAVICE OD TIKVICA U RERNI

PLJESKAVICE OD TIKVICA U RERNI: jelo od povrća za gurmansku dijetu (VIDEO)

Sastojci:

1 manja tikvica
1 veća šargarepa
1 veća paprika
4 čena belog luka
veza peršunovog lista
2 jaja
2 kašike prezli pune
2 kašike brašna
soli
ulje

Priprema:

Tikvicu oljuštiti i narendati kao za jabuke. Šargarepu narendati na sitni na deo za koricu limuna.

Papriku iseći na sitne kockice. Sve posoliti izmešati i ostaviti 10 min.

Ocediti dobro sok rukama.

U ocedjen deo dodati gnječen beli luk, jaja, brašno, prezle i peršunov list.

Sve izjednačiti. U pleh stabiti pek papir i premazati ga uljem.

Praviti pljeskavice i redjati u pleh. Peći na 190 stepeni C 40 min da lepo porumene.

Na pola pečenja tikvice premažite uljem i vratite u rernu.

{vembed Y=D4nGZY6qBjw}

Izvor: Bakina kuhinja

Pačetina sa jabukama i suvim šljivama

Pačetina sa jabukama i suvim šljivama

Sastojci

1 kom. biberа
3 kom. belоg luka
200 ml crnog vina
3 kom. jabuka
2 kom. lovorovog lista
50 g smđeg šećera
2500 g patke
10 ml maslinovog ulja
so
150 g suvih šljiva

Priprema

Patku posolite i pobiberite, pa je stavite u vatrostalnu posudu sa poklopcem.

Prelijte je maslinovim uljem, dodajte sitno iseckani beli luk i lovorov list, te je pecite u rerni na 200 stepeni oko 90 minuta. U prvih 60 minuta pecite je poklopljenu kako bi meso pustilo svoje sokove.

Po potrebi, možete doliti vode (maksimalno 100 ml).

Nakon 60 minuta skinite poklopac sa posude, stavite oko patke jabuke isečene na kolutove i suve šljive, te zalijte sve vinom i šećerom i pecite još 30 minuta.

Pačetinu servirajte uz jabuke i šljive i prelijte divnim sosom od pečenja.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.