SARMA VELIKOG KUVARA ČIJE SU RECEPTE ZAPISIVALE SVE MAME I BAKE
foto: Shutterstock

SARMA VELIKOG KUVARA ČIJE SU RECEPTE ZAPISIVALE SVE MAME I BAKE: blaga zaprška i tajni sastojak (RECEPT)

Sastojci:

100 g pirinča
1 glavica luka
2 čena belog luka
1-2 kašike sitno seckane slanine
1 glavica kiselog kupusa
oko 1,5 kg mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
1 jaje
malo soli i bibera
1 kašika suvog začina
malo ljute mlevene paprike
1 lovorov list
suva rebarca ili kobasice
1 kašika slatke mlevene paprike
2 kašika koncentrata paradajza

Za zapršku:

malo ulja
1 veća glavica luka
1 čen belog luka
1 kašičica crvene slatke paprike

Priča se da je ovo originalni recept za sarmu slavnog Steve Karapandže!

Bilo da je istina ili ne, recept je odličan!

Priprema:

Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu iseckan beli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite.

Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa kašikom i po nadeva i uvijajte.

Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuvati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati.

Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma.

Time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

Izvor: Dnevnik.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

Njoke sa sosom od pečuraka

Njoke sa sosom od pečuraka

Sastojci (3 Osobe)

400 g pečuraka
150 ml neutralne pavlake
100 g kačkavalja
500 g njoka
100 ml bešamel sosa
150 g praške šunke
vegeta
so, biber

Priprema

Isecite sitno pečurke i kuvajte ih oko 20 minuta da omekšaju.

Dinstajte ih na tihoj vatri.

Dodajte nekih 150 g iseckane šunke.

Posolite, pobiberite, posolite vegetom i prelijte neutralnom pavlakom i gotovim bešamel sosom.

Njoke skuvajte po uputstvu sa pakovanja i dodajte sosu.

Narendajte preko malo kačkavalja ili sira po izboru i ukrasite listićima nane.

Izvor: maxi.rs

Trik za hrskavu piletinu koji je pogledalo 18 miliona ljudi

Trik za hrskavu piletinu koji je pogledalo 18 miliona ljudi

Dakgangjeong je korejska sočna hrskava piletina, fino začinjena i neverovatno slasna, pa ne čudi što je voli ceo svet. Uz jedan trik sa Jutjuba svako je može spremiti da bude - prste da poližeš.

Ovu korejsku piletinu obožava je i Mangči, simpatična kuvarica koja neumorno skuplja nove obožavaoce, a oni je zovu najdraža korejska mama.

Mangčin recept za prženu piletinu na Jutjubu je pogledalo više od 18 miliona ljudi, a neki od njih kažu kako je to najhrskavija piletina, jelo koje je toliko fino da izaziva suze radosnice, kao i da je tajna u sosu koji je među najboljima za pileća krilca.

 Sastojci:

1.600 g pilećih krilaca
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica usitnjenog đumbira
2/3 šolje skrobnog brašna
1/3 šolje kikirikija (po želji)
4 čena belog luka
3 do 4 ljute papričice (po želji)
1/4 šolje soja-sosa
1/2 šolje meda
1 kašika belog sirćeta
1 kašika senfa
1 kašika smeđeg šećera
1 kašika tostiranih semenki susama
ulje za prženje

Priprema:

Odsecite vrh svakom krilcu, pa ga prepolovite. Dobićete oko 25 komada. Pomešajte piletinu sa solju, đumbirom i biberom. Krilce po krilce uvaljajte u skrobno brašno.

Za sos prvo zagrejte tiganj, pa dodajte dve kašike ulja, usitnjeni beli luk i seckane ljute papričice. Pržite oko 30 sekundi. Zatim dodajte soja-sos, med, sirće i senf. Nakon nekoliko minuta ubacite i smeđi šećer, pa sklonite s vatre.

Stavite četiri šolje ulja za prženje u tiganj, pa kad se dobro zagreje, otprilike za sedam minuta, pržite krilca 12 do 13 minuta. Povremeno ih okrenite. Izvadite krilca i za nekoliko minuta ponovo zagrejte ulje i pržite ih 12 do 15 minuta. Prelijte vruć sos preko piletine i pospite semenkama susama.

Izvor: nova.rs

Pečena svinjetina sa jabukama i lukom

Pečena svinjetina sa jabukama i lukom

Sastojci

1kg svinjskog filea
5 kom. jabuka
100g crnog luka
2 jajeta
so, biber

Priprema

U nauljenu tepsiju stavite crni luk, iseckane jabuke,i komade svinjetine.

Posolite i pobiberite. Umutite dva jaja i prelijte preko.

Nakon toga ubacite u rernu da se peče na 180 stepeni oko 40 minuta, dok jabuke ne omekšaju a meso ne dobije zlatno žutu boju. 

Izvor: maxi.rs

SLATKI KUPUS SA PILETINOM

SLATKI KUPUS SA PILETINOM: Ukusno povrće s mesom za brz ručak

Slatki kupus je neizostavan deo zimske trpeze svake kuće, a po ovom jednostavnom receptu spremićete ga brzo i biće vrlo ukusan!

Sastojci:

1 veća glavica slatkog kupusa 6 komada piletine
2 glavice crvenog luka
2 šargarepe
3 krompira
250 g pelata
suvi začin
crvena paprika
mediteranska mešavina
origano, persun
ulje, so i biber

Priprema:

U lonac staviti malo ulja, pa poređati kupus koji ste prethodno očistili i isekli na komadiće. Zatim između kupusa staviti šargarepu iseckanu na kolutove i sitno iseckan crveni luk, posuti mediteranskom mešavinom, te dodati malo vode ispod kupusa, jer će tako kupus slegnuti, i kuvati ga pola sata uz povremeno dolivanje vode.

Nakon pola sata, dodati krompir isečen na četvrtine, piletinu, te dodati suvi začin i crvenu papriku, biber, so i kuvati još pola sata. Pred kraj, dodati pelat, origano, peršun i kuvati dok ne bude gotovo (neki kupus se fino skuva, neki teže, zato proverite viljuškom, ako osetite da mekano probada - skuvan je.)

Ko želi, može ga zgusnuti sa malo brašna i vode, ali i ovako jako ukusan. Po želji možete dodati još začina.

Izvor: lepa&srećna

Piletina u senfu

Piletina u senfu

Sastojci (2 Osobe)

500 g pilećeg filea
100 g kačkavalja
200 g pavlake
50 g senfa
so, biber
 
Priprema
 
Pola kilograma pilećeg filea iseckajte na šnicle i malo izlupajte čekićem za meso, ali ne pretanko. Utrljajte šnicle u so i biber.
 
Nakon toga, utrljajte šnicle u senf i ostavite da odstoje dok ne pripremite sir i pavlaku. Senfa ne treba previše, samo toliko da pokrije meso u tankom sloju.
 
Kačkavalj ili edamer sir narendajte i umešajte u 200 g pavlake da bude tečnije.
 
Meso slažite u jednom redu na nauljenoj tepsiji i premažite pavlakom i sirom.
 
Preko tepsije stavite foliju i pecite na 200 stepeni sat vremena.
 
Nakon toga skinite foliju da se meso zapeče i porumeni.

 

Izvor: maxi.rs
 
Punjeni pileći bataci

Punjeni pileći bataci

Sastojci

3/5 kg pilećih bataka
150 g kačkavalja
200 g dimljene slanine

Priprema

Četiri pileća bataka sa unutrašnje strane zasecite po dužini i odstranite kosti.

Unutrašnjost piletine posolite i pobiberite, zatim filujte slaninom ili šunkom i kačkavaljem.

Komade mesa umotajte u aluminijumsku foliju i pecite na roštilju ili u zagrejanom tiganju bez ulja ili u rerni.

Meso možete servirati uz sezonsku salatu i pomfrit.

Izvor: maxi.rs

Domaće njoke u crvenom sosu sa sirom

Domaće njoke u crvenom sosu sa sirom

Sastojci

1 kg krompira,
oko 400 g brašna, 
maslinovo ulje,
2 čena belog luka,
500 g čeri paradajza,
origano,
svež bosiljak,
100 g mocarele

Priprema

Oljuštite krompir, isecite ga i skuvajte ih kao za krompir pire.

Izgnječite ga i ostavite da se hladi.

Polako dodajte brašno sve vreme mešajući.

Kada dobijete testo, stavite ga na pobrašnjenu površinu i mesite dodajući brašna po potrebi.

Gotovo testo isecite na pet delova, pa svaki oblikujte u valjak debljine palca. Isecite komade dužine 3 cm i na svakom viljuškom napravite nabore.

Pošto su njoke spremne za kuvanje, možete početi sa pripremom sosa.

Na maslinovom ulju propržite dva čena belog luka, dodajte paradajz, posolite, pobiberite i dinstajte dok paradajz ne pusti tečnost.

Sveže njoke kuvajte u ključaloj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Nakon desetak minuta dodajte paradajz sosu malo vode (vruće ili od njoka) i promešajte.

Kuvajte još 10 minuta, dodajte mocarelu, naseckani bosiljak i origano.

 

Pileći ražnjići sa sosom od kikirikija

Pileći ražnjići sa sosom od kikirikija

Sastojci

5 g soli
100 ml maslinovog ulja
250 g pavlake
600 g pilećeg filea
50 g kikirikija

Priprema

Pripremite sos od kikirikija: mleveni kikiriki propržite na malo ulja, dodajte pavlaku i so i brzo umešajte.

Još malo propržite, zatim isecite piletinu na kockice.

Začinite je solju i biberom i dobro nauljite.

Pecite je na gril tiganju ili roštilju sa svih strana.

Kada bude pečena, servirajte je i uživajte u ovom obroku!

Izvor: maxi.rs

Ratatuj

Ratatuj

Sastojci

150 g tikvica
500 g plavih patlidžana
300 g paradajza
100 g crnog luka
1 kom. paprikе
300 ml paradajz sosa
1 čen belоg luka
40 ml belog vina
pola ljute paprike
15 ml maslinovog ulja
so, biber

Priprema

Iseckajte na krugove dva plava patlidžana, četiri paradajza i dve male tikvice.  Posolite i pobiberite.

Propržite glavicu crnog luka na maslinovom ulju, dodajte sitno iseckanu ljutu papriku i propržite još pet minuta. Ubacite malo belog luka i četiri iseckana paradajza.

Prelijte dvema kašikama belog vina, dvema kašikama sosa od paradajza ili kečapa, posolite i pobiberite.

Naseckajte peršun, papriku, beli luk, dodajte malo ulja i posolite.

U tepsiju stavite sos koji ste pripremili, pa naređajte povrće po želji, potom prelijte sosom sa peršunom, paprikom i belim lukom.

Pecite u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180 stepeni.

Uživajte u ovom zdravom obroku! Prijatno!

Izvor: maxi.rs

Juneći šiš ćevap

Juneći šiš ćevap

Sastojci (2 osobe)

400 g junećeg mesa
1 kom. ljute paprike
so, biber

Priprema

Juneće meso posolite i pobiberite i dodajte ljutu papričicu.

Promešajte i ostavite poklopljeno da stoji par sati u frižideru, idealno bi bilo preko noći.

Napravite valjak od mesa dužine 20 cm i širine 2 cm, pa kroz njega provucite ražnjić.

Nakon toga ih stavite na roštilj.

Prvo ih pecite na jakoj vatri, nakon toga ih prebacite na mesto sa slabijom vatrom i pecite uz povremeno okretanje.

Ne zaboravite da šiš ćevap mora ostati sočan, stoga pazite da ga ne presušite.

Pasta sa svinjetinom i soja-sosom

Pasta sa svinjetinom i soja-sosom

Sastojci

250 g svinjskog buta
500 g špageta
150 g praziluka
Balsamiko sirćeta
4 jajeta
maslinovo ulje
so, biber, vegeta
soja sos

Priprema

U dublji lonac stavite testeninu da se kuva.

Za to vreme na vrelom ulju pržite meso isečeno na kockice zajedno s prazilukom pet-šest minuta.

Potom dodajte vodu, soja-sos, so, biber i nekoliko kapi balsamika. Krčkajte još tri-četiri minuta, pa u sos ubacite al dente skuvanu testeninu.

Pažljivo pomešajte i služite toplo.

Punjene i zapečene tikvice
Foto: maxi.rs

Punjene i zapečene tikvice

Sastojci

600 g tikvica
250 g krem sira
150 g maslina
10 ml maslinovog ulja
2 jajeta
4 čena belоg luka
so, biber

Priprema

Tikvice prepolovite i izdubite kašikom.

Pripremite fil od sira i navedenih sastojaka, njime napunite tikvice, te ih pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Služite toplo uz čeri paradajz, parmezan i belo vino.

Ćufte iz rerne u paradajz sosu

Ćufte iz rerne u paradajz sosu

Sastojci

500 g mlevenog mesa (po želji)
100 g crnog luka
100 g kačkavalja
300 ml paradajz soka
200 g paradajza
10 kom. peršuna
50 g prezli
10 g maslaca
2 čena belоg luka
so, biber

Priprema

Iseckajte glavicu crnog luka, dva čena belog luka i sveži peršun. U većoj posudi izmešajte mleveno meso sa lukom, peršunom, prezlama i začinima.

Ostavite meso da odstoji u frižideru dva sata. Oblikujte ćufte i ređajte ih u posudu za pečenje.

Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.

Za to vreme možete pripremiti sos.

Kuvajte sos od paradajza oko 10 minuta na umerenoj temperaturi, potom dodajte začine. Kada ćufte porumene, prelijte ih sosom i pecite još pola sata.

Kada sos potamni, izvadite ćufte iz rerne, pospite izrendanim kačkavaljem i vratite u rernu da se kačkavalj otopi i porumeni.

Uživajte u ovom gurmanskom obroku. Prijatno!

Izvor: maxi.rs

Pileći bataci sa suvim šljivama

Pileći bataci sa suvim šljivama

Sastojci

1kg pilećih bataka
150g suvih šljiva
100g pečuraka (šampinjoni ili bukovače)
200ml crnog vina
3 kom. belоg luka
50g smđeg šećera
maslinovo ulje
so, biber
2 lovorova lista

Priprema

Meso posolite i pobiberite, te ga stavite u vatrostalnu posudu sa poklopcem.

Prelijte ga maslinovim uljem, dodajte sitno iseckani beli luk i lovorov list i pecite na 200 stepeni oko 45 minuta.

U prvih 30 minuta pecite meso poklopljeno kako bi pustilo svoje sokove.

Po potrebi, možete doliti vodu (maksimalno 100 ml). Nakon 30 minuta skinite poklopac, stavite oko mesa pečurke isečene na kolutove i suve šljive, sve zalijte vinom i šećerom i pecite još 15 minuta.

Pileće batake servirajte uz pečurke i šljive i prelijte divnim sosom od pečenja.

Izvor: maxi.rs

MAĐARSKE SLANE PALAČINKE OD KROMPIRA

MAĐARSKE SLANE PALAČINKE OD KROMPIRA: najbolji krompir uz gulaš ili mleveno meso sa paradajzom

Sastojci:

8 krompira
1 glavica luka
3 jajeta
6 kašika brašna
ulje za prženje
pavlaka
peršun

Priprema:

Oljuštiti i narendati krompir, ocediti ga dobro pa dodati narendan luk.

Dobro izmešati sa jajima i brašnom, posoliti i pobiberiti.

Vaditi po dve kašike smese i spuštati u vruće ulje, poravnavajući svaku hrpicu kašikom.

Pržiti dok ne postanu zlatnožute - oko 3 do 5 minuta.

Služiti preliveno gulašem i ukrašeno kašikom pavlake i seckanim peršunom.

Izvor: Lepa&Srećna

Pileća džigerica u belom sosu

Pileća džigerica u belom sosu

Sastojci (za 2 osobe)

350 g pileće džigerice
100 g crnog luka
40 g brašna
so, biber

Priprema

Na ulju ispržite sitno iseckan crni luk, dodajte komade pileće džigerice i dinstajte dok džigerica ne omekša.

Zatim dodajte dve kašike brašna i oko 2 dl vode da se napravi sos.

Posolite i pobiberite po ukusu i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko 20 minuta uz povremeno mešanje.

Izvor: maxi.rs

Gulaš sa suvim šljivama

Gulaš sa suvim šljivama

Sastojci

1,5 kg goveđeg mesa (ili junetine)
100 g suvih šljiva
250 g šampinjona
350 g crnog luka
10 g brašna
200 ml crnog vina
4 čena belog luka
50 ml paradajz pirea
so, biber
aleva parike

Priprema

U loncu izdinstajte crni luk isečen na sitne kockice, potom dodajte šampinjone i meso isečeno na kocke (koje ste prethodno uvaljali u brašno).

Nakon 15 minuta dinstanja dodajte paradajz pire, suve šljive, beli luk i začine.

Prelijte gulaš vinom i vodom, te ga kuvajte na slaboj vatri oko 90 minuta, uz povremeno mešanje.

Servirajte pripremljeni gulaš uz pirinač ili kuvani krompir.

Kuvani kupus

Kuvani kupus

Sastojci (3 osobe)

200 g kupusa
5 kom. peršuna
100 g crnog luka
10 kom. suve paprike
2 kom. šargarepe
3 kom. belоg luka
2 kom. paprike
kašika mlevene paprike (može i malo ljute)
20 g brašna
vegeta
so, biber

Priprema

Isecite kupus na sitne tanke štapiće i stavite u dublji lonac.

Dodajte jedan iseckani crni luk, dve narendane šargarepe, iseckanu crvenu papriku i malo suve paprike kako bi kupus dobio pikantniji ukus.

Dodajte tri čena iseckanog belog luka i sipajte vodu taman da prekrije kupus.

Stavite malo brašna, malo vegete, posolite i pobiberite, stavite malo suvog peršuna.

Nemojte mešati nakon stavljanja brašna. Kuvajte na umerenoj vatri nekih sat i po vremena.

Na kraju stavite kašičicu aleve paprike i promešajte. Uživajte u ovom zdravom i detoksikujućem obroku!

Izvor: maxi.rs

Domaći đuveč

Omiljeni ručak već generacijama: Recept za domaćinski đuveč

Sastojci:

2 velike glavice luka
900 g paprike
2 veća paradajza
300 g pilećeg belog mesa
200 g pirinča
100 ml ulja
oko 100 ml vode
malo celerovog lišća
so po ukusu

Priprema:

Luk iseckajte pa propržite na ulju, dodajte iseckano meso.

Čim meso pobeli ubacite papriku i krčkajte desetak minuta.

Dodajte i isečen paradajz, poklopite i ostavite opet deset minuta.

Kada je povrće pustilo svoj sok, ubacite opran pirinač, vode koliko je potrebno (ne mnogo) poklopite i nastavite kuvati uz povremeno mešanje.

Pririnač treba da omekša i pokupi tečnost ali jelo treba da ostane fino, sočno.

Pred kraj se posoli i doda iseckano lišće.

Prijatno.

{vembed Y=nyb6Daa1H8E}

Izvor: serpica recepti

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.