
KAKO SE SPREMA PRASETINA U RERNI: Specijalni saveti za pečenje sa hrskavom kožicom (RECEPT)
But, rebra, plećka? Izaberite komad mlade prasetine po svojoj želji, a mi vam donosimo recept koji će učiniti pečenje izuzetnim! Sočno, lepo pečeno meso i hrskava kožica!
Sastojci:
3 kg prasetine
3 kašičice soli
2 kašike sirćeta
5 kašika ulja
Priprema:
Praseće pečenje pripremite na sledeći način: uzmite lep komad mlade prasetine oko tri kilograma, možete uzeti but, rebra, plećku, šta volite. Operite praseće meso i dobro ga osušite papirnim ubrusom.
Oštrim nožem zasecite kožu u dva smera samo do masnoće da dobijete lepu šaru, kockice, na taj način pečenje će se lakše seći i korica će biti hrskava.
Pripremljenu prasetinu dobro posolite, utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno mesu u tepsuju u koju ste nasuli malo ulja, tako da koža bude okrenuta ka gore. Četkicom premažite samo kožu prasetine sirćetom, kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osetiti.
Naspite u tepsiju oko prasetine 1-2 šolje hladne vode zavisi koliko vam je velika tepsija, tečnost treba da prekrije dno tepsije i stavite pečenje u rernu zagrejanu na 250 stepeni da se peče. Čim ste ubacili pečenje u rernu smanjite temperaturu na 160 stepeni, tako da će se prvih 20 minuta prasetina peći na jakoj vatri, a zatim će se postepeno temperatura spustiti i pečenje lagano pecite 5 sati.
Povremeno proveravajte praseće pečenje i ako je potrebe podlite sa još malo vode. Pred kraj pečenja ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lepa korica. Gotovo praseće pečenje ostavite 30-60 minuta da se odmori, a zatim ga isecite na parčad i poslužite sa salatom i prilogom po želji.
Izvor: Lepa & srećna
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.