ŠTA KUVA DŽEJMI OLIVER ZA PRAZNIKE: Pečeni karfiol ucelo, za sve koji neće meso
Savršen predlog za post, vegetarijance i vegane!
Nema kuvarice koja neće poželeti da zaviri u kuhinju slavnog Džejmija Olivera pred praznike. Harizmatični britanski kuvar već je gost mnogih emisija a u jednoj su ga, između ostalog, pitali šta priprema za goste koji ne žele tradicionalno pečenje za praznik.
"Pečeni karfiol", odgovorio je Džejmi kao "iz topa". Da li to zaista može da zameni ukusnu plećku ili but na krompirima?
"Biće to odlično jelo za sve koji ne vole meso, pod uslovom da ga dobro pripremite i lepo začinite", tvrdi Džejmi.
Sastojci:
1 karfiol
beli luk
maslinovo ulje
ljuta papričica
peršun
Priprema:
Potrebno je u blenderu napraviti pastu od belog luka, ljute papričice, peršuna i maslinovog ulja. Sa karfiola skinite lišće i pažljivo odsecite stabljiku ali neka glavica ostane ucelo.
Sada utrljajte pripremljenu pastu svuda po karfiolu, poprskajte je limunovim sokom i nekim alkoholnim pićem (najbolje malo šerija ili vina) i stavite u pleh.
Pecite na oko 180 stepeni oko sat vremena. Na kraju prelijte sa malo limunovog soka i soka od paradajza i pecite još desetak minuta.