PEČENI KROMPIR SA 3 VRSTE SIRA
Foto: Shutterstock

PEČENI KROMPIR SA 3 VRSTE SIRA: Najbolji u rerni, a kad je sezona može i NA ROŠTILJU!

Prvoklasan recept za krompir, nema ko nije oduševljen!

Sastojci:

6 velikih krompira
2 glavice luka
40 gr parmezana
100 gr starijeg, slanog kačkavalja
100 gr mocarele ili nekog mlađeg kačkavalja
200 gr slanine
50 gr putera

Priprema:

Oljuštiti krompir i iseći ga na deblje kriške ili ploške. Očistiti luk i iseckati ga na kockice.

Iseckajte slaninu i kratko je propržite.

Pripremite dva komada aluminijumske folije i premažite ih uljem.

Na svaki stavite polovinu krompira i luka, pospite pomešanim kačkavaljima i slaninom i spustite tu i tamo pomalo putera.

Privucite krajeve folije i zamotajte ih kao neki zavežljajčić, pa stavite oba "paketića" na roštilj i pecite oko 40 minuta. U rerni, možete ih peći na plehu na temperaturi oko 220 tepeni do sat vremena.

Ništa nećete pogrešiti ni ako ove sastojke složite kao musaku, poklopite u pekaču ili dobro zatvorite folijom pleh pa ispečete.

Napomena: pazite kad servirate, folija je puna vrelog vazduha!

Izvor: lepa&srećna

Pileći đuveč sa mlincima
Foto: Shutterstock

Pileći đuveč sa mlincima

Ako nemate puno vremena ovaj ručak je odlično rešenje za vas.

Za 6 osoba potrebno je:

6 pilećih bataka sa karabatacima
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
250 g mlinaca
50 g maslaca
2 ljute papričice
400 g pelat paradajza
1 kašičica soli
biber po ukusu
pola kašičice suvog bosiljka
450 g povrća za đuveč
1 dl pavlake za kuvanje
1 kašičica tucane paprike
1 veza peršuna
1 paradajz

Priprema:

Očistiti i sitno iseckati crni luk. Zatim u zagrejanu đuvečaru staviti maslac, pa kad se istopi dodati crni luk da se dinsta, a potom i oprane i krupnije isečene papričice. Onda posoliti, pobiberiti, dodati bosiljak.

Batake nožem malo recnuti, a nakon toga ih staviti da se prže sa lukom.

Začiniti ih po ukusu, pa dodati paradajz pelat i beli luk. Ostaviti da prokuva. Nakon toga uključiti rernu na 200 stepeni.

Kad je prokuvalo staviti povrće za đuveč, tucanu papriku i pavlaku za kuvanje. Nakon toga dodati mlince i naliti vodom da ogrezne. Iseći paradajz na tanke kolutove i poređati ih odozgo.

Staviti u rernu da se peče oko pola sata.

Kad je jelo gotovo, ostaviti da se malo prohladi, zatim dekoristati seckanim peršunom i poslužiti.

Izvor: stvarukusa.rs

Futoška sarma
Foto: Shutterstock

Futoška sarma: Vojvođanski specijalitet sa poznatim kupusom koji ovo jelo čini drugačijim

Vojvođanski ukus sarme je sličan sarmi sa drugih meridijana, al’ je malčice drugačiji! Razlika je je u tome što se uglavnom zavija u listove autohtonog futoškog kupusa, koji su ukusniji i mekši, pa i pogodniji za zavijanje sarmi.

Obavezna je i zaprška koja sarmi dodaje puniji ukus i upotpunjuje zalogaje.

Sastojci ( za 10 osoba)

2 glavice futoškog kiselog kupusa
1,5 kg svinjskog mesa
70 gr pirinča
100 gr crnog luka
2 jaja
2 – 3 češnja belog luka
2 – 3 kafene kašike slatke aleve paprike
150 gr slanine
50 gr suve slanine
suvog mesa i kobasice

Priprema:

Crni luk se sitno isecka i proprži na ulju. Doda mu se začinjeno meso, a zatim i opran pirinač, pa se sve to dinsta na tihoj vatri.

Dodaje se i beli luk, a po potrebi sipa malo vode i dinsta dok pirinač ne bude dopola skuvan.

Od glavice kupusa odvoje se listovi u koji će se zavijati nadev, a ostatak kupusa se naseče na tanke rezance, koji će poslužiti kao podloga za sarme.

Sarme se uviju i ređaju u dublji lonac ili šerpu. Doda se suvo meso, slanina i kobasica, dolije voda i kuva oko 2,5 sata.

Na kraju se napravi zaprška, prelije preko sarme i kuva još 10 – 15 minuta.

Izvor: srbijuvolimo

Pita sa mesom prelivena pivom i kajmakom
Printscreen / Youtube / IGY THE COOK

GURMANSKI DORUČAK ILI VEČERA: Pita sa mesom prelivena pivom i kajmakom (VIDEO)

Jednostavan recept za pravi gastronomski užitak.

Sastojci:

1 luk
500 g mlevenog mesa
500 g kora za pitu
4 jajeta
200 ml kisele pavlake
250 ml piva
100 g sira
100 g kajmaka
50 ml ulja
so i biber
dimljena paprika

Kombinacija kajmaka i piva kao preliva preko obične pite daće vašem obroku neverovatan ukus koji ćete poželeti stalno da osetite!

Priprema:

Izdinstajte luk, zatim dodajte meso. Dinstajte 15 minuta. Posolite, pobiberite i dodajte dimljenu papriku. Dodajte i sir.

Ređajte kore u nauljen pleh. Tri kore, između svake ulje, zatim fil, pa opet tri kore i fil, pa još jednom tri kore plus fil. Na kraju završite sa tri kore.

Isecite pitu na kocke i prelijte mešavinom kisele pavlake, jaja, piva i soli.

Na svako parče dodajte malo kajmaka. Pecite na 200°C 35 minuta ili dok ne porumeni.

{vembed Y=KyoEnDl9Kos}

Izvor: Igy the Cook

KRILCA U MEDU
Foto: Shutterstock

KRILCA U MEDU za nedeljni ručak koji ćete pamtiti

Krilca pripremljena na ovaj način možete da služite sa kupus salatom u koju ste iseckali avokado i začinili je limunovim sokom. Prilog možete dodati po želji ili služiti samo sa salatom. Uživajte.

Sastojci:

1 kg krilaca
4 kašike soja sosa
½ kašike meda
2 kašike ulja
2 čena belog luka
so, biber

Priprema:

Pomešati u posudi soja sos, med, ulje, seckani beli luk, so i biber.

Dobro sjedinite, pa uvaljajte krilca u marinadu.

Meso držate najmanje sat vremena u marinadi.

Zatim ih poređajte na pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 250°C po 30 minuta sa obe strane.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Punjeni koneloni sa karfiolom i brokolijem

Ako vam na večeru dolazi vegetarijanac - ovo je jelo koje toplo preporučujemo. Svideće se i ostrašćenim mesojedima.

Potrebno

1 pakovanje konelona (500g)
1. karfiol
1 brokoli
10 čenova belog luka
6 fileta inćuna
750ml paradajza
350g sira (trapist, edamer ili gauda, šta više volite)
50g parmezana
feferone
sirće
so, biber
timijan ili majčina dušica
700ml bešamel sosa (Recept za bešamel sos nećemo ovde pisati - možete ga pronaći na LINKU)

Priprema

Očistiti i iseći na "cvetove" karfiol i brokoli. Skuvati ih u vodi.

Iseckati 10 čenova belog luka i propržiti na maslinovom ulju u malo većoj/dubljoj tavi. 

Dodati malo majčine dušice ili timijana, jednu ili dve ljute paprike (zavisi od afiniteta) i 6 fileta inćuna.

Iz vode izvaditi karfiol i brokoli i dodati u tavu.

Pecite na srednjoj vatri dok se sve ne sjedini. Da biste malo ubrzali, smesu propasirajte pasirkom za pire krompir.

Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.

U 750ml paradajza dodati soli i malo sirćeta. Sipati polovinu količine u tepsiju u kojoj ćete spremati jelo (manja tepsija).

Smesu staviti u kesu za zamrzivač kojoj ste odsekli vrh, i time puniti konelone koje ređate u tepsiju.

Kada ste potrošili smesu, prelijte konelone preostalim paradajzom

Pospite ili originaom ili listovima svežeg bosilja (šta vam je pri ruci i šta više volite).

Na to izliti pripremljeni bešamel sos (obavezno ga pripremiti sa sirom).

Odgore još dodati mešavinu trapist sira i parmezana, staviti u rernu i peći na 180C oko 45 minuta.

Izvor: kuvar.in.rs

PAPRIKE PUNJENE KROMPIROM

POSNE PAPRIKE PUNJENE KROMPIROM: Na starinski način su i danas najukusnije

Savršeno jelo za dane bez mesa - paprike punjene krompirom su jeftino i vrlo zdravo jelo!

Sastojci:

8 paprika
6 krupnih krompira
1 šargarepa
2 paradajza
1 glavica crnog luka
1-2 čena belog luka
ulje, so i biber
peršun
suvi začin

Priprema:

Očistite paprike od semenki. Krompir, šargarepu i luk oljuštiti i izrendati, pa začiniti po ukusu.

Jedan paradajz usitniti u blenderu pa dodati u ovu smesu, sipati i par kašika ulja pa dobro izmešati.

Puniti svaku papriku i ređati u đuveč - nema potrebe da ih zatvarate, jer krompir neće da nabubri kao pirinač u klasičnim paprikama s mesom.

Ostali paradajz izblendajte pa posolite, dodajte malo šećera, sipajte i malo ulja pa ovu smesu kašikom sipajte oko paprika.

Pecite na temperaturi od 200C stepeni oko sat vremena.

Da paprike ne izgore, povremeno prekrijte pek-papirom.

Izvor:Lepa & srećna

Šnicle u sosu od luka i kuvano prženi krompir
Foto: Domaći recepti

Prava gozba: Šnicle u sosu od luka i kuvano prženi krompir

Vikend ručak je uvek asocijacija na meso i krompiriće. I zato u nastavku pročitajte recept za jedan takav ručak.

Sastojci:

1 kg šnicli bilo koje vrste, samo od vrste zavisi dužina pripreme – belo meso najkraće, juneće najduže
so i biber, suvi začin
brašno, nekoliko kašika, za uvaljati meso i posle za sos
3 -4 velike glavice crnog luka – luka treba da bude baš dosta jer će se njega pola “nestati”
1 kaščica crvene, mlevene paprike
1 kašičica senfa
malo belog luka u granulama i sušenog pešuna ( začini mogu po želji )
voda za podlivanje ( količina je nekih 500 ml, al i to cemo u receptu objasniti)

Priprema:

Šnicle dobro izlupati, pa posoliti i pobiberiti. Soliti sa obe strane, a biber sa jedne i slagati jedne na druge.

U dubljem tiganju ili šerpi zagrejati ulje ( onako da ima malo manje nego “s prsta” )

Pržiti šnicle na jačoj vatri sa obe stane po nekoliko minuta, taman da krenu da rumene i odlagati na tanjir.

Skloniti ulje sa vatre, pa očistiti i iseći luk na kriškice.

Vratiti tiganj na vatru, pa dodati luk i čašu vode. Smanjiti vatru na srednju, pa luk prvo dinstati dok višak vode ne ispari, pa ga onda malo propržiti u ulju od šnicli.

Kada je luk omekšao i količina se duplo smanjila od one koju ste prvo stavili dodati kašiku brašna i crvenu papriku pa sve dobro izmešati. Mešati još nekoliko minuta, pa naliti vode.

Vode kad nalijete treba da je gustine jogurta, tako ćete proceniti koliko vode treba sipati. Može da bude i nijansu redje jer će se sve to još malo krčkati, pa će se zgusnuti.

Zatim dodati senf i začine i sve promešati.

Uroniti šnicle u ovaj sos, vatru smanjiti na baš slabu i ostaviti da sve zajedno polako krčka.

Za to vreme očistiti krompir i iseći na kockice, za zalogaj ili nijansu krupnije. Nemojte ni presitniti. Staviti da se kuva 5 do 10 minuta, nikako više od 10 od momenta kad voda provri. Optimalno je nekih 7 – 8. Procediti od viška vode, pa zagrejati ulje u nekoj manjoj šerpi.

Ulja treba da je onako sa dva prsta. Spustiti krompir i pržiti dok ne porumeni, a ispržen odlagati na ubrus, pa prebaciti u šerpu i posoliti. Ukoliko je više krompira podeliti ga u više tura, ako ga bude previeš u ulju raspadaće se. I bitna stvar kod ovakve pripreme je da kada uronite krompir u vrelo ulje jedno vreme ga uopšta ne dirate, nema čestog mešanja u početku dok se na njemu na obrazuje opna, tj zahrskavis e okolo, e ond amožete slobodno mešati, jer je on kuvan pa mešanjam dolazi do raspadanja.

Čim je krompir gotov, gotove su i šnicle.

Uživajte i prijatno!

 

Izvor: domaćirecepti

Kiseli kupus na nemački način
Foto: Profimedia

Kiseli kupus na nemački način

Tradicionalno jelo u Nemačkoj, kiseli kupus se obavezno služi za Novu godinu, ali nećete pogrešiti i ako isprobate ovaj recept već sutra!

Sastojci:

1,3 kg kiselog kupusa (ribanca)
glavica crnog luka
1-2 kašike masti
2-3 režnja slanine
2/3 šolje vode, belog vina, soka od jabuke ili bujona
so, biber i šećer
nekoliko zrna kleke
biber u zrnu
lovorov list
kisela jabuka
kašika skroba ili brašna

Priprema:

Ocedite dobro kiseli kupus. Zagrejte mast u šerpi, pa dinstajte iseckan luk i kupus (posolite, pobiberite, dodajte malo šecera i slaninicu isecenu što sitnije) dok ne dobiju zlatnosme u boju.

Dodajte još masnoce ako je potrebno. Umešajte i jabuku isecenu na kockice, zrnca kleke i bibera i lovorov list, pa sipajte bujon ili drugu tecnost.

Poklopite i kuvajte najmanje 15 minuta a najviše sat. Povremeno promešajte i dodajte još tecnosti ako je potrebno.

U malo hladne vode razmutite brašno i polako sipajte u kupus. Začinite po ukusu.

Izvor: lepa & srećna

PILEĆE BELO MESO SA KURKUMOM
Foto: Shutterstock

PILEĆE BELO MESO SA KURKUMOM: pikantno jelo s piletinom spremno za 15 minuta

Pikantno jelo sa piletinom začinjeno kurkumom može se spremiti uz dodatak raznog povrća: mladog luka, bebi spanaća ili smrznutog graška, piše Lepa&Srećna.

Sastojci:

500 gr piletine
1 kašičica mlevene kurkume
3 kašike meda
1/2 kašičice bibera
2 kašike brašna
1 kašika soja sosa
1 limun
200 gr povrća po želji

Priprema:

Izmešajte med, so, biber i malo vode. U drugoj činiji izmešajte brašno, kurkumu i so.

Skinite kožicu sa belog mesa, odvojite od kostiju pa iseckajte na komadiće od oko 2 cm.

Uvaljajte ih u mešavinu s brašnom, pa spustite u vruće ulje i ispržite na brzinu, 2-3 minuta da bude hrskavo.

Sad dodajte mešavinu s medom pa mešajte na srednjoj vatri nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.

Dodajte i povrće pa nastavite da dinstate još 4-5 minuta, dodajući pomalo vode ako je potrebno.

Na kraju dodajte soja sos. Servirajte sa kriškama limuna.

Izvor: Lepa&Srećna

KAKO SE SPREMA JAGNJETINA U RERNI: Najmekše pečenje na zlatiborski način

KAKO SE SPREMA JAGNJETINA U RERNI: Najmekše pečenje na zlatiborski način

Za slavu, praznike, porodični ručak ili goste - nikada nećete pogrešiti ako spremite i poslužite jagnjetinu na zlatiborski način!

Sastojci:

1 kg jagnjetine
1 l mleka
lorber
ruzmarin
1, 5 kg krompira
ulje
100 g kajmaka
so

Priprema:

Jagnjetina treba da odstoji 2 sata u mleku.

Pecite je u većem sudu.

Dobro utrljati so, dodati malo lorbera, grančicu ruzmarina.

Krompir iseći na veće komade i staviti pored jagnjetine, preliti uljem i dodati dve kašike kajmaka.

Peći na 180 stepeni oko 1,5 h.

Servirati toplo, uz zelenu salatu i mladi luk.

Izvor: Magic-blue.net

Gravče na tavče sa kobasicom
Foto:kuvar.in.rs

Gravče na tavče sa kobasicom (lagani recept za dve osobe) (FOTO)

Sastojci:

120g pasulja
1 domaća dimljena kobasica
3 glavice crnog luka
2 čena belog luka
mlevena paprika (ljuta i slatka)
so, biber

Priprema:

Pasulj prvo otkuvati u jednoj vodi, pa ga zatim staviti da se kuva.

Luk iseckati na tračice. U vodu sa pasuljem staviti jednu glavicu iseckanog luka.
Kuvati oko sat vremena (ovo zavisi i od pasulja).

Preostale dve glavice luka izdinstati na tavi na malo masti. Kada se luk izdinsta dodati začine. So i biber po ukusu, ja sam dodao 2 male kašikice slatke dimljene paprike (ako nemate dimljene paprike, može i obična) i pola kašikice ljute paprike.

Kada se sve lepo sjedini, procediti pasulj i luk iz vode i dodati u tavu. Izmešati i presuti u sud u kom ćete zapeći jelo.

Prekriti folijom i peći na 180C trideset minuta. Nakon toga skinuti foliju, dodati kobasicu i peći još 30 minuta.

Ukoliko ste jelo pravili u posudama u kojima ćete i servirati - ostaviti bar 10 minuta da se ohladi pre no što stavite jelo na sato.

Izvor: kuvar.in.rs

 

 

 

Pita sa svinjskim mesom

Pita sa svinjskim i jagnjećim mesom

Pita je naziv jela koje se sastoji od nadeva i testa, može biti topla ili hladna, slana ili slatka.

Pita kakvu poznajemo je usavršena u srednjem veku u Francuskoj. Služila se uglavnom višoj klasi i dugo vremena su mogli da je pripremaju samo obučeni pekari. Ovo pravilo je trajalo do Francuske revolucije. Otprilike u ovo vreme pite su postale poznate i izvan granica Francuske.

Slana pita se može napraviti sa nadevom od mešavine vrlo fino seckanog ili mlevenog mesa, ribe, povrća, voća. Punjenje mogu biti i krupniji komadi mesa, a pita može biti otvorena ili prekrivena testom.

Za pripremu pite je potrebno testo i nadev. U posudu se stavlja testo, a zatim se sipa nadev. Ukoliko se pravi zatvorena pita, preko nadeva se stavlja još jedan komad testa, koje ima ulogu poklopca. Na gornjem testu se izbuše otvori koji propuštaju paru tokom kuvanja. Pita se peče u rerni na srednjoj temperaturi, dok ne dobije smeđu i hrskavu koricu. Pite mogu biti poslužene tople ili hladne. Ukoliko se služi hladna, kroz otvor na sredini testa se može dodati žele koji će popuniti praznine između nadeva i testa i tako cela pita dobija dodatnu čvrstinu i lolakšava se sečenje.

Terin je varijacija pite, pravi se bez testa i uvek se služi hladan. Nadev se peče u vatrostalnoj činiji. Još jedna varijanta je Timbales, koji se priprema bez testa u visokoj posudi u obliku čaše.

Tople pite se najčešće služe kao predjelo, hladne pite se služe između dva jela, kao međuzalogaj, a slatke pite sa voćem, kremom i orašastim plodovima se služe na kraju obroka kao desert.

Recept za pitu sa svinjskim i jagnjećim mesom

Testo

250 g brašna
100 g svinjske masti
60 g celog jajeta
6 g soli
80 ml vode
Utrljati svinjsku mast i brašno, zatim dodati ostale sastojke i umesiti testo. Pokriti i ostaviti da odstoji najmanje 2 sata.

Za punjenje:

200 g svinjskog mesa
100 g slanine
100 g svinjske jetre
20 g pistaća
180 mml pavlake za kuvanje
2 cl konjaka
so, biber
Otopiti slaninu u šerpi, iseći svinjsku jetru, pržiti i ostaviti da se ohladi. Sitno narezati svinjski but. Meso usitniti u blenderu zajedno sa pavlakom, dodati začine i konjak po ukusu. Sitno iseckati pistaće i dodati ih u nadev.

Za dodatno meso:

150 g jagnjećeg filea
100 g šnite slanine
1 jaje
Lagano začiniti i ispeći jagnjeće filete.

Za žele:

200 ml supe
2 cl šeri
4 lista želatine
Omekšati želatin u hladnoj vodi i rastvoriti u supi na 65 ° C. Dodati šeri i malo soli po ukusu.

Priprema:

Tanko razvući testo (3 mm), i staviti ga u podmazanu pravougaonu posudu za hleb i iseći ivice koje prelaze.

Na dno poslagato pola šnita slanine, a zatim do pola napuniti filom.

Položiti jagnjeće filete i pokriti ih ostatkom fila, pa prekriti ostatkom šnita slanine

Ivice testa premazati jajetom i prekriti testom i pritisnuti na dole.

Probušiti rupu na sredini gornjeg testa (koristiti modlu), ukrasiti ostatkom testa (listovi, cvetovi), premazati jajetom.

Peći pitu oko 30 minuta na 220 ° C (temperatura jezgra 65 ° C), zatim ostaviti 10 minuta da se ohladi.

Sipati žele kroz otvor na površini i ostaviti da se ohladi. Zatim dodati još želea.

Poslužiti narezane komade.

Izvor: hrana-pice-price.com

Podvarak
Foto: kuvar.in.rs

Podvarak (FOTO)

Podvarak je jelo poznato na Balkanu i Orijentu. Osnovni sastojak podvarka je kiseli kupus iseckan na rezance, uz dodatak raznih začina.

Ovaj recept za podvarak se nekako odomaćio u našoj kuhinji, sa tom razlikom da nekad umesto sveže dimljene kobasice (koja je sezonska, u vreme svinjokolja) stavimo neku drugu vrstu mesa (svinjski vrat na pr.). Ovo je recept za 2 osobe.

Sastojci za Podvarak:

500g kiselog kupusa
1 domaća kobasice sa dima
3 glavice crnog luka
4 čena belog luka
mast
so, biber
mlevena paprika
lovor

Priprema Podvarka:

Crni luk iseći na tanke trake i isdinstati ga na masti.

Kada je luk gotov dodati kiseli kupus i nastaviti sa dinstanjem.

Kada kupus malo omekani, dodati lovorov list i biber u zrnu. Ne treba soliti jer je kupus već sam po sebi slan.

Nakon što je kupus izdinstan (20ak minuta) dodati mlevenu papriku. Na ovu količinu možete dodati 2 kašikice slatke paprike i 1 kašikicu ljute paprike ako volite.

Promešati, poklopiti folijom i staviti u rernu koja je zagrejana na 170C.

Nakon jednog sata, staviti kobasicu na kupus i izbušiti je nožem ili viljuškom kako bi izašla masnoća. MOžete dodati i koje parče suve šunke ili suvog vrata.

Sa kobasicom podvarak peći još 30 minuta na laganoj temperaturi.

Izvor: kuvar.in.rs

BORANIJA S PAVLAKOM

BORANIJA S PAVLAKOM: Ukusno jelo bez mesa za laki ručak

Odličan recept i za svežu i za zamrznutu boraniju! Jelo koje i deca vole!

Sastojci:

1 kilogram boranije
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
1 šargarepa
1 paškanat
1 komad celera
2 paradajza
4 jajeta
400 mililitara neutralne pavlake
sveža mirodjija
so, biber
peršun ili začini po ukusu

Priprema:

Boraniju dobro operite i očistite. Crni i beli luk iseckajte što sitnije.

Šargarepu, paškanat i celer oljuštite pa isecite na kockice. Paradajz takodje isecite na manje kocke.

Sada najpre na malo ulja propržite luk, zatim dodajte ostalo povrće zajedno sa boranijom, dodajte i šoljicu vode pa dinstajte sve zajedno uz mešanje.

Dodajte postepeno vodu i dinstajte, pa kada boranija i ostalo povrće omeknu, sklonite sa ringle.

Preručite sve u odgovarajuću nauljenu tepsiju pa ravnomerno rasporedite.

Zatim umutite jaja, dodajte im pavlaku i začine pa dobro promešajte da se sjedine. Dobili ste preliv, pa njime prelijte boraniju u tepsiji. Protresite malo tepsiju da se preliv ravnomerno rasporedite preko povrća i boranije.

To je to, sledi pečenje na 200 stepeni, oko pola sata, sad sve zavisi od jačine vaše rerne.

Znaćete da je gotovo kada se fino zarumeni. Izvadite iz rerne i poslužite dok je toplo, kao samostalno jelo ili kao prilog.

Izvor: Lepa & srećna

KAKO SE SPREMA PRASETINA U RERNI

KAKO SE SPREMA PRASETINA U RERNI: Specijalni saveti za pečenje sa hrskavom kožicom (RECEPT)

But, rebra, plećka? Izaberite komad mlade prasetine po svojoj želji, a mi vam donosimo recept koji će učiniti pečenje izuzetnim! Sočno, lepo pečeno meso i hrskava kožica!

Sastojci:

3 kg prasetine
3 kašičice soli
2 kašike sirćeta
5 kašika ulja

Priprema:

Praseće pečenje pripremite na sledeći način: uzmite lep komad mlade prasetine oko tri kilograma, možete uzeti but, rebra, plećku, šta volite. Operite praseće meso i dobro ga osušite papirnim ubrusom.

Oštrim nožem zasecite kožu u dva smera samo do masnoće da dobijete lepu šaru, kockice, na taj način pečenje će se lakše seći i korica će biti hrskava.

Pripremljenu prasetinu dobro posolite, utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno mesu u tepsuju u koju ste nasuli malo ulja, tako da koža bude okrenuta ka gore. Četkicom premažite samo kožu prasetine sirćetom, kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osetiti.

Naspite u tepsiju oko prasetine 1-2 šolje hladne vode zavisi koliko vam je velika tepsija, tečnost treba da prekrije dno tepsije i stavite pečenje u rernu zagrejanu na 250 stepeni da se peče. Čim ste ubacili pečenje u rernu smanjite temperaturu na 160 stepeni, tako da će se prvih 20 minuta prasetina peći na jakoj vatri, a zatim će se postepeno temperatura spustiti i pečenje lagano pecite 5 sati.

Povremeno proveravajte praseće pečenje i ako je potrebe podlite sa još malo vode. Pred kraj pečenja ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lepa korica. Gotovo praseće pečenje ostavite 30-60 minuta da se odmori, a zatim ga isecite na parčad i poslužite sa salatom i prilogom po želji.

Izvor: Lepa & srećna

Svinjska rebarca

Svinjska rebarca

Sastojci

3 kom. belоg luka
3 g aleve parike
3 kom. bibera
20 g kečapa
5 g origana
10 g senfa
1000 kg svinjskih rebara
5 g soli
5 g vegete

Priprema

Začinite rebarca vegetom, solju, biberom, alevom paprikom, iseckanim belim lukom i premažite ih senfom.

Umotajte u alu-foliju poprskanu maslinovim uljem i ostavite da odstoji nekoliko sati u firžideru.

Nakon toga pecite rebarca sa folijom u zagrejanoj rerni na 120 stepeni oko dva i po sata.

Premažite rebarca mešavinom kečapa, origana i maslinovog ulja.

lIv80bLE2CM

Ručak za celu porodicu: Kuvana glavica kupusa punjena mlevenim mesom (VIDEO)

Ovo je dobitna kombinacija za porodični ručak, jer svi vole i kupus i mleveno meso, a za pripremu i kuvanje vam ne treba puno vremena.

Sastojci:

1 glavica kupusa
1 crni luk
2 čena belog luka
200 g mlevenog mesa
½ kašičice soli
⅓ kašičice bibera
1 belance
2 kašike kukuruznog skroba

Za sos:

2 kašike ulja
200 ml paradajz sosa
½ kašičice soli
⅓ kašičice bibera

Priprema:

Mleveno meso posolite i pobiberite, pa dodajte sitno secakn beli luk. Zatim dodajte sitno seckani crni luk, 70 g kupusa isečenog na trakice, belance i skrob. Lepo sjedinite.

Pročitajte i: Svi će vam tražiti recept: Uz par sastojaka rižoto dobija novi ukus
Izdubite kupus, pa ga napunite mlevenim mesom. Stavite u dublju šerpu i prelijte sa 300 ml vode. Poklopite i kuvajte 15 minuta.

U šerpi zagrejte ulje, pa dodajte paradajz sos, so i biber. Kuvajte dok ne proključa, pa prelijte kupus.

{vembed Y=lIv80bLE2CM}

Izvor: gurmantv

Krompir na seljački način sa ruzmarinom i belim lukom

Krompir na seljački način sa ruzmarinom i belim lukom

Sastojci

5 g aleve parike
2 kom. bibera
100 g krompira
2 kom. belоg luka
3 g origana
5 g ruzmarina
so
15 g vegete

Priprema

Potrebno je: 1 kg krompira, so, vegeta, biber, ruzmarin, origano, aleva paprika, 2 bela luka.

Krompir očistite, operite i ostavite u vodi pola sata.

Porešajte krompire na pleh i pecite u rerni na 200 stepeni oko 35 minuta.

Potom dodajte beli luk, ruzmarin i ostale začine po želji.

Posolite i pobiberite, pa vratite na još dva minuta u rernu kako bi začini pustili svoju aromu.

Svinjetina punjena suvim voćem

Piletina punjena suvim voćem

Sastojci (za 3 Osobe)

biberа
100 g crnog luka
150 ml belog vina
500 g pilećeg filea
so
15 ml soja sosa
20 ml ulja
50 g badema

Priprema

Meso utrljajte solju i biberom.

Zagrejte ulje na tiganju, pa na njemu pecite meso dva minuta sa svake strane.

Sklonite sa vatre i prekrijte ih alu-folijom.

U tiganj dodajte sitno iseckani crni luk i izdinstajte ga.

Prelijte belim vinom, dodajte malo soja-sosa i suvo voće.

Neka se sos krčka deset minuta. Napunite meso sosom i stavite u rernu dok meso ne omekša a sos ne postane gust.

Izvor: maxi.rs