Punjena ćurka

Punjena ćurka

Sastojci

3 kom. peršuna
1 g vegete
200 g praške šunke
1 kom. šargarepe
1 kom. pileće supe
200 g šampinjona
200 g suvih šljiva
200 g slanine
100 g paškanata
2 kom. belоg luka
100 g pirinča
1 kom. kocke za supu
100 g krompira
1 g karija
50 g parmezana
100 g crnog luka
100 g celera
1 kom. biberа

Priprema

U dublju šerpu izdinstajte na malo ulja sitno iseckani crni luk.

Dodajte izrendanu šargarepu, iseckan paškanat i iseckan celer.

Dinstajte na umerenoj vatri. Očistite šampinjone i isecite ih na listiće, a šunku i slaninu na kockice. Dodajte ih povrću.

Posebno skuvajte pirinač, pa dodajte smesi, začinite ih peršunovim listom, karijem, biberom, belim lukom i vegetom.

Dodajte jednu pileću kocku, pa sve prodinstajte. Na kraju dodajte 50 g parmezana i 200 g suvih šljiva bez koštica.

Sve promešajte i ostavite da se ohladi.

Za to vreme skuvajte supu iz kesice od povrća i oljuštite jedan krompir.

Ovom smesom napunite ćurku.

Kad ste je napunili i stavili na krompir, sledi ušivanje ćurke, od grudi prema donjem delu.

Ćurku možete obložiti slaninom isečenom na listove. Stavite je da se peče pet sati na 160 stepeni.

U toku pečenja ćurku zalivajte skuvanom supom od povrća. 

Pečeni karfiol ucelo, za sve koji neće meso

ŠTA KUVA DŽEJMI OLIVER ZA PRAZNIKE: Pečeni karfiol ucelo, za sve koji neće meso

Savršen predlog za post, vegetarijance i vegane!

Nema kuvarice koja neće poželeti da zaviri u kuhinju slavnog Džejmija Olivera pred praznike. Harizmatični britanski kuvar već je gost mnogih emisija a u jednoj su ga, između ostalog, pitali šta priprema za goste koji ne žele tradicionalno pečenje za praznik.

"Pečeni karfiol", odgovorio je Džejmi kao "iz topa". Da li to zaista može da zameni ukusnu plećku ili but na krompirima?

"Biće to odlično jelo za sve koji ne vole meso, pod uslovom da ga dobro pripremite i lepo začinite", tvrdi Džejmi.

Sastojci:

1 karfiol
beli luk
maslinovo ulje
ljuta papričica
peršun

Priprema:

Potrebno je u blenderu napraviti pastu od belog luka, ljute papričice, peršuna i maslinovog ulja. Sa karfiola skinite lišće i pažljivo odsecite stabljiku ali neka glavica ostane ucelo.

Sada utrljajte pripremljenu pastu svuda po karfiolu, poprskajte je limunovim sokom i nekim alkoholnim pićem (najbolje malo šerija ili vina) i stavite u pleh.

Pecite na oko 180 stepeni oko sat vremena. Na kraju prelijte sa malo limunovog soka i soka od paradajza i pecite još desetak minuta.

BORANIJA S PAVLAKOM

BORANIJA S PAVLAKOM: Ukusno jelo bez mesa za laki ručak

Odličan recept i za svežu i za zamrznutu boraniju! Jelo koje i deca vole!

Sastojci za boraniju sa pavlakom:

1 kilogram boranije
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
1 šargarepa
1 paškanat
1 komad celera
2 paradajza
4 jajeta
400 mililitara neutralne pavlake
sveža mirodjija
so, biber
peršun ili začini po ukusu

Priprema Boranije sa pavlakom:

Boraniju dobro operite i očistite. Crni i beli luk iseckajte što sitnije. Šargarepu, paškanat i celer oljuštite pa isecite na kockice. Paradajz takodje isecite na manje kocke.

Sada najpre na malo ulja propržite luk, zatim dodajte ostalo povrće zajedno sa boranijom, dodajte i šoljicu vode pa dinstajte sve zajedno uz mešanje. Dodajte postepeno vodu i dinstajte, pa kada boranija i ostalo povrće omeknu, sklonite sa ringle.

Preručite sve u odgovarajuću nauljenu tepsiju pa ravnomerno rasporedite.

Zatim umutite jaja, dodajte im pavlaku i začine pa dobro promešajte da se sjedine. Dobili ste preliv, pa njime prelijte boraniju u tepsiji. Protresite malo tepsiju da se preliv ravnomerno rasporedite preko povrća i boranije.

To je to, sledi pečenje na 200 stepeni, oko pola sata, sad sve zavisi od jačine vaše rerne. Znaćete da je gotovo kada se fino zarumeni. Izvadite iz rerne i poslužite dok je toplo, kao samostalno jelo ili kao prilog.

Izvor: lepaisrecna.mondo.rs

Rolnice od mesa sa dodatkom kiselog kupusa
Foto: Shutterstock

Iskoristite sezonu kiselog kupusa: Rolnice od mesa sa dodatkom ove omiljene zimnice

 

Odličan spoj mesa i kupusa učiniće ovaj ručak raskošnim.

Sastojci za Rolnice od mesa sa kiselim kupusom:

nakisela jabuka
2 glavice crnog luka
6 bobica kleke
50 g bekon slanine
200 g kiselog kupusa
skrob
2 kašike seckanog peršuna
4 režnja svinjske potrbušine
so, biber
4 kašičice ajvara
2 kašike ulja
2 lista lovora
125 ml jabukovog vina
375 ml instant supe
100 g milerama

Priprema Rolnica od mesa sa kiselim kupusom

Jabuku oprati, iseći na četvrtine, očistiti od semena i krupno istrugati. Luk oljuštiti i iseckati. Bobice kleke u avanu istucati, slaninu iseći na kockice i u zagrejanom tiganju je istopiti.

Dodati luk i istucane bobice. Pomešati sa kupusom i peršunom.

 Meso pritiskom spljoštiti, začiniti solju i biberom, premazati ajvarom.

Na svaku šniclu staviti mešavinu sa kiselim kupusom, saviti u rolnice i pričvrstiti drvenim čačkalicama.

Zagrejati ulje i na njemu rolnice ispržiti da sa svake strane porumene. Dodati lovor, naliti vinom, a zatim i supom. Poklopljeno 50-60 minuta kuvati.

Umešati mileram i pustiti da sos provri. Zgusnuti skrobom i po ukusu još začiniti solju i biberom. Uz jelo lepo idu knedle od krompira.

 

Izvor: Stvarukusa.rs

Špagete bolonjeze

Špagete bolonjeze

Sastojci (za 3 osobe)

10 kom. bosiljka
10 g origana
400 g mlevenog mesa
100 g crnog luka
500 g kečapa
300 g špageta

Priprema špageta Bolonjeze

Prodinstajte glavicu crnog luka, zatim ubacite 400 g mešanog mlevenog mesa.

Dobro promešajte, posolite i pobiberite.

Dodajte malo vode. Kada meso bude skoro spremno, ubaite 500 ml kečapa ili soka od paradajza.

Kuvajte špagete u kipućoj vodi po uputstvu sa pakovanja.

Kada špagete budu spremne, ocedite ih i ubacite u sos, pa dodajte origano i bosiljak. 

Pita sa kupusom
Foto: Il Rifugio Perfetto/printscreen

Napravite pitu sa kupusom za PET minuta (VIDEO)

Skoro sve sastojke za ovu pitu imate kod kuće, a njena priprema je toliko jednostavna, da ćete je često praviti kad nemate ideju šta za doručak ili večeru.

Sastojci za Pitu sa kupusom:

Pola glavice kupusa
300 g brašna
2 jajeta
150 ml mleka
80 ml maslinovog ulja
150 g kačkavalja
16 g suvog kvasca
So

 

Priprema Pite sa kupusom:

Kupus sitno iseckajtem, pa dodajte brašno i kvasac.

Promešajte, a zatim dodajte jaja, maslinovo ulje, so, kačkavalj i opet promešajte. Sipajte mleko i nastvite da mešate.

Premažite vatrostalnu posudu ulje i lepo rasporedite dobijenu smesu.

Umesto nožem da prerežete vi prstima to uradite po dužini i širini. Svaki put umočite prste u ulje.

Pecite na 180°C nekih 50 minuta.

{vembed Y=xRmGl12oYdE}

Hilandarske ćufte od pasulja i nekoliko vrsta luka
Foto: Printscreen/YT/Kuhinja Valentina Mašković

ZA SVE KOJI POSTE: Hilandarske ćufte od pasulja i nekoliko vrsta luka (VIDEO)

Za dane posta vam predlažemo da napravite ove divne ćufte od pasulja. Ali i ako ne postite, a ljubitelj ste pasulja, onda isprobajte ovakav način pripreme.

Sastojci:

700 g belog pasulja
1 crni luk
1 glavicu belog luka
1 vezu peršun
150 ml ulja
praziluk
začini: crvena mlevena paprika, biber, so, suvi začin
4 kašike prezli

Za zapršku:

100 ml ulja
1 kašika crvene mlevene paprike

Priprema:

Veče pre potopite pasulj, pa ga ujutru ocedite. Zatim dodajte novu vodu i sitno seckan crni luk, i kuvajte. Kada se pasulj skuva opet procedite i ostavite sa stane.

Praziluk iseckajte, stavite u tiganj i sipajte ulje. Pasulj ispasirajte i dodajte sitno seckani peršun. Zatim začinite i dodajte izgnječen ili sitno seckan beli luk. Na kraju sipajte prezle. Promešajte da se sve sjedini, ako treba dodajte još malo prezli. Prodinstani praziluk sipajte u tepsiju i lepo ga rasporedite.

Pročitajte i: OVE namirnice vam pomažu ako imate mučnine na putovanjima
Malo pokvasite ruke i pravite ćufte od pasulja. Uvaljajte u prezle i ređajte po praziluku.

Ulje zagrejte, pa ugasite šporet. Dodajte mlevenu papriku i dobro promešajte. Sipajte preko ćufti. Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 200°C nekih 20 minuta.

{vembed Y=WgbIjhh7Cus}

 

Izvor: kuhinjavalentinamaskovic

Testenina sa tikvicama i slaninom iz rerne
Foto: Shutterstock

Testenina sa tikvicama i slaninom iz rerne

Uvek dobar izbor za ručak.

Sastojci:

- 150 g testenine po izvoru
- 1 kašika maslinovog ulja
- 200 g slanine narezane na komadiće
- 2 tikvice, rendane ili sečene na sitne kockice
- 45 g graška
- 2 čena belog luka
- 5 jaja
- 65 g rendanog parmezana
- 250 g rikote
- 30 g svežeg peršuna
- 30 g bosiljka

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Nauljite vatrostalnu posudu u koj ćete peći ručak.

Skuvajte testeninu, pa procedite.

Zagrejte ulje i ispržite slaninu uz stalno mešanje tri do četiri minuta, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju i ne postane hrskava.

Dodajte tikvice, grašak i sitno sečeni beli luk. Pržite jedan minutu, pa dodajte testenini.

Umutite jaja, sir, peršun i bosiljak, dodajte testenini i dobro promešajte.

Sve preručite u vatrostalnu posudu, pa pecite 25 do 30 minuta, odnosno dok ne dobije zlaćastu boju.

Izvadite iz rerne i pustite da odstoji deset minuta. Pospite peršunom.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pasta Đenoveze
Lesyy / iStock / Thinkstock

Pasta Đenoveze

Pesto, u stvari đenoveze-sos, možete da kupite i gotov, ali – ukus se razlikuje. Pinjole možete da zamenite indijskim orahom, ali – opet se ukus razlikuje.

Sastojci za pastu Đenoveze:

400 g kuvane testenine po izboru
15 g maslaca
60 g bosiljka
40 g pinjola
80 g rendanog parmezana
3 čena drobljenog belog luka
1 dl maslinovog ulja
80 g sveže rendanog parmezana

Priprema paste Đenoveze:

Oko 1 dl vode u kojoj ste kuvali testeninu ostavite sa strane.

Iseckajte bosiljak i pinjole, dodajte parmezan, beli luk i polovinu maslinovog ulja, pa sve dobro promešajte (može i mikserom ili u multipraktiku).

Dodajte preostalo ulje, sjedinite, posolite i izmešajte.

Zagrejte maslac, dodajte pesto koji ste napravili i kratko mešajte, pa dodajte testeninu i malo vode od kuvanja koju ste odvojili sa strane.

Služite posuto parmezanom.

Izvor: citymagazine.rs

Mleveno meso s povrćem na domaćem hlebu

Mleveno meso s povrćem na domaćem hlebu

Sastojci (2 osobe)

20 kom. svežeg kvasca
500 g brašna
100 g crvenog luka
400 g mlevenog mesa
200 g zelene salate
10 g soli

Priprema

Pripremite hleb: razmutite kvasac u mlakoj vodi, dodajte kašičicu soli i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Zamesite testo sa vodom, kvascem i brašnom, pokrijte ga i ostavite pola sata da naraste.

Možda vam se svidi i: Pica sa mlevenim mesom i čili papričicama

Premesite, razvucite testo i pecite u rerni.

Meso posolite, pobiberite, začinite uljem, vegetom i pecite ga na malo ulja.

Kada meso bude skoro gotovo, isecite ljubičasti luk, operite i isecite zelenu salatu i servirajte kao na fotografiji.

Carsko meso sa krompirom

Fenomenalan obrok za celu porodicu po pristupačnoj ceni: Carsko meso sa krompirom (VIDEO)

Ako nemate inspiraciju šta da pripremate za nedeljni ručak ili jednostavno na vreme želite da skupite ideje za prazničnu gozbu, onda je naš predlog carsko meso sa krompirom.

Svinjski pauflek spada među jeftinije vrste mesa, ali ako se pripremi na pravilan način biće preukusno. Tajna je u kvalitetnoj pripremi mesa, kao i njegovom sporom pečenju.

Sastojci za Carsko meso sa krompirom:

1,3 kg carskog mesa (svinjski pauflek)
so po ukusu
1 kašika senfa
½ kašičice mlevene crvene paprike
oko 100 ml suncokretovog ulja
1 kg krompira

Priprema Carskog mesa sa krompirom:

Meso operite i osušite ubrusom. Kožu izrežite oštrim nožem na kockice dimenzija oko 2×2 cm (režite plitko, tako da isečete samo kožu i masnoću ispod nje, ali ne i meso).

Meso posolite sa svih strana i pospite mlevenom paprikom. U posudi pomešajte senf i manju količinu ulja, pa s tom smesom premažite meso. Prebacite u pleh, dodajte ostatak ulja i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C 3 sata.

Nakon 2,5 sata pečenja očistite krompir i operite ga. Isecite ga na kriške i kuvajte u posoljenoj vodi 10 minuta nakon ključanja. Procedite krompir.

Posle 3 sata izvadite meso iz rerne i pojačajte temperaturu da se rerna zagreje na 220°C. Izvaditi meso, prebacite krumpir u pleh i svaku krišku uvaljajte u masnoću, pa vratite meso. Vratite pleh u rernu i pecite još 20 minuta na 220°C.

Kad je gotovo, meso pre sečenja ostavite da se ohladi 10 minuta.

{vembed Y=1AAOzQIt1G0}

Izvor: recepttura

Rolat od krompira

Rolat od krompira

Rolat od krompira,... jedan kompletan obrok,... krompir, meso i povrće... izvrsna za oko i za nepce... preporučam da se malo potrudite... a zauzvrat ćete da uživate u izvrsnom ukusu.

Sastojci za Rolat od krompira

Za podlogu
80 -100 dkg. krompira
20 dkg. tvrdog sira
soli po ukusu

Premaz
100g špenata
malo maslinova ulja
biljni začin, so
malo mlevenog belog luka (može i mleveni)
150g. krem sira

Fil od mesa
Malo ulja
1. veća glavica crvenoga luka
500g faširanoga mesa
1. srednja limenka paradajza
1 kašikica paste od paprike
1 kašikica crvene začinske paprike
malo mlevenog belog luka (može i mleveni)
2 kašike lista peršuna
začin od povrća, crni biber, so

Još treba
100g. topivog sira (na pr. gauda)

Kako pripremiti Rolat od krompira

1.
Lim od rerne obložiti papirom za pečenje. Narendajte sir i jedan i drugi, odvojeno.

Ogulite krompir, nasecite na tanke šnite, malo posolite i promešajte. Nasecite luk na sitne kockice. Nasecite paradajz na sitne kockice.

2.
Sada na dno lima obloženog papirom rasporedite polovinu sira, dno mora biti pokriveno. Na njega posložite krompir tako da se preklapa po dužini i širini, slažite ga dok ceo lim ne bude popunjen, tada po njemu posipajte ostatak sira, stavite preko papir i stavite peći. Pecite na 200- 220 stepeni oko 30-40 minuta

3.
Dok se krompir peče izdinstajte meso. Na masnoću stavite pržiti luk nakon par minuta dodajte meso, kada meso promeni boju dodajte paradajz i sve ostale sastojke, promešajte i dinstajte uz mešanje oko 30 minuta

4.
Sada pripremite i premaz. Na vatru stavite ulje, kada se malo zagreje stavite špenat, malo posolite, dinstajte par minuta. Kada špenat izgubi volumen, gotov je.

Kada se malo ohladi umešajte ga u sir.

5.
E sada bi već krompir trebao biti pečen. Pustite ga par minuta da se malo ohladi, tada ga premažite sa premazom od špenata, a na premaz ravnomerno rasporedite smesu od mesa, na kraju sve posipajte sa topivim sirom, te lagano zarolajte u rolat.

6.
Rolat stavite u rernu na oko 15 minuta da se još malo zapeče.

Izvor coolinarika.com

Svinjski ražnjići u kari sosu

Svinjski ražnjići u kari sosu

Sastojci

800 g svinjskog buta
100 ml kari sosa

Priprema

Svinjsko meso bez kostiju isecite na dugačke komade.

Začinite ga uljem i biberom, ali možete koristiti i ostale začine po vašoj želji.

Urolajte meso u kari sos.

Nakon toga svinjetinu nižite na roštiljske štapiće, te pecite na dobro zagrejanom tiganju ili roštilju.

Recept za najkremastiju testeninu sa sirom
foto: Shutterstock

Recept za najkremastiju testeninu sa sirom

U moru recepata za testeninu sa sirom izdvaja se jedan vrlo jednostavan. Za pripremu će vam trebati samo jedna posuda jer se sve zajedno kuva, pa će pasta biti neverovatno sočna i kremasta.

Za razliku od drugih recepata, kod ovog se i testenina kuva u tiganju s drugim sastojcima – sa sosom od parmezana, mleka i belog luka, pa tako upija sve arome, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja

4 čena samlevenog belog luka

500 ml pilećeg bujona

300 ml mleka

2 kašike neslanog maslaca

300 g testenine po želji, najbolje špageta

so i sveže mleveni biber

oko 40 g parmezana

2 kašike seckanog peršuna

Priprema:

Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte beli luk i uz često mešanje ostavite na vatri minut, dva dok ne zamiriše.

Ulijte pileći bujon i mleko, dodajte i maslac i testeninu, pa začinite solju i biberom.

Kad počne da vri, smanjite vatru tako da lagano krčka desetak minuta, uz povremeno mešanje, dok se testenina ne skuva. Umešajte parmezan. Ako je sos previše gust, dodajte mleka da dobijete željenu gustinu. Testeninu po želji ukrasite peršunom i dodajte dve kašike pesto sosa. Služite dok je toplo.

SARMA VELIKOG KUVARA ČIJE SU RECEPTE ZAPISIVALE SVE MAME I BAKE
foto: Shutterstock

SARMA VELIKOG KUVARA ČIJE SU RECEPTE ZAPISIVALE SVE MAME I BAKE: blaga zaprška i tajni sastojak (RECEPT)

Sastojci:

100 g pirinča
1 glavica luka
2 čena belog luka
1-2 kašike sitno seckane slanine
1 glavica kiselog kupusa
oko 1,5 kg mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
1 jaje
malo soli i bibera
1 kašika suvog začina
malo ljute mlevene paprike
1 lovorov list
suva rebarca ili kobasice
1 kašika slatke mlevene paprike
2 kašika koncentrata paradajza

Za zapršku:

malo ulja
1 veća glavica luka
1 čen belog luka
1 kašičica crvene slatke paprike

Priča se da je ovo originalni recept za sarmu slavnog Steve Karapandže!

Bilo da je istina ili ne, recept je odličan!

Priprema:

Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu iseckan beli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite.

Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa kašikom i po nadeva i uvijajte.

Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuvati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati.

Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma.

Time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

Izvor: Dnevnik.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

Trik za hrskavu piletinu koji je pogledalo 18 miliona ljudi

Trik za hrskavu piletinu koji je pogledalo 18 miliona ljudi

Dakgangjeong je korejska sočna hrskava piletina, fino začinjena i neverovatno slasna, pa ne čudi što je voli ceo svet. Uz jedan trik sa Jutjuba svako je može spremiti da bude - prste da poližeš.

Ovu korejsku piletinu obožava je i Mangči, simpatična kuvarica koja neumorno skuplja nove obožavaoce, a oni je zovu najdraža korejska mama.

Mangčin recept za prženu piletinu na Jutjubu je pogledalo više od 18 miliona ljudi, a neki od njih kažu kako je to najhrskavija piletina, jelo koje je toliko fino da izaziva suze radosnice, kao i da je tajna u sosu koji je među najboljima za pileća krilca.

 Sastojci:

1.600 g pilećih krilaca
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica usitnjenog đumbira
2/3 šolje skrobnog brašna
1/3 šolje kikirikija (po želji)
4 čena belog luka
3 do 4 ljute papričice (po želji)
1/4 šolje soja-sosa
1/2 šolje meda
1 kašika belog sirćeta
1 kašika senfa
1 kašika smeđeg šećera
1 kašika tostiranih semenki susama
ulje za prženje

Priprema:

Odsecite vrh svakom krilcu, pa ga prepolovite. Dobićete oko 25 komada. Pomešajte piletinu sa solju, đumbirom i biberom. Krilce po krilce uvaljajte u skrobno brašno.

Za sos prvo zagrejte tiganj, pa dodajte dve kašike ulja, usitnjeni beli luk i seckane ljute papričice. Pržite oko 30 sekundi. Zatim dodajte soja-sos, med, sirće i senf. Nakon nekoliko minuta ubacite i smeđi šećer, pa sklonite s vatre.

Stavite četiri šolje ulja za prženje u tiganj, pa kad se dobro zagreje, otprilike za sedam minuta, pržite krilca 12 do 13 minuta. Povremeno ih okrenite. Izvadite krilca i za nekoliko minuta ponovo zagrejte ulje i pržite ih 12 do 15 minuta. Prelijte vruć sos preko piletine i pospite semenkama susama.

Izvor: nova.rs

SLATKI KUPUS SA PILETINOM

SLATKI KUPUS SA PILETINOM: Ukusno povrće s mesom za brz ručak

Slatki kupus je neizostavan deo zimske trpeze svake kuće, a po ovom jednostavnom receptu spremićete ga brzo i biće vrlo ukusan!

Sastojci:

1 veća glavica slatkog kupusa 6 komada piletine
2 glavice crvenog luka
2 šargarepe
3 krompira
250 g pelata
suvi začin
crvena paprika
mediteranska mešavina
origano, persun
ulje, so i biber

Priprema:

U lonac staviti malo ulja, pa poređati kupus koji ste prethodno očistili i isekli na komadiće. Zatim između kupusa staviti šargarepu iseckanu na kolutove i sitno iseckan crveni luk, posuti mediteranskom mešavinom, te dodati malo vode ispod kupusa, jer će tako kupus slegnuti, i kuvati ga pola sata uz povremeno dolivanje vode.

Nakon pola sata, dodati krompir isečen na četvrtine, piletinu, te dodati suvi začin i crvenu papriku, biber, so i kuvati još pola sata. Pred kraj, dodati pelat, origano, peršun i kuvati dok ne bude gotovo (neki kupus se fino skuva, neki teže, zato proverite viljuškom, ako osetite da mekano probada - skuvan je.)

Ko želi, može ga zgusnuti sa malo brašna i vode, ali i ovako jako ukusan. Po želji možete dodati još začina.

Izvor: lepa&srećna

Punjeni pileći bataci

Punjeni pileći bataci

Sastojci

3/5 kg pilećih bataka
150 g kačkavalja
200 g dimljene slanine

Priprema

Četiri pileća bataka sa unutrašnje strane zasecite po dužini i odstranite kosti.

Unutrašnjost piletine posolite i pobiberite, zatim filujte slaninom ili šunkom i kačkavaljem.

Komade mesa umotajte u aluminijumsku foliju i pecite na roštilju ili u zagrejanom tiganju bez ulja ili u rerni.

Meso možete servirati uz sezonsku salatu i pomfrit.

Izvor: maxi.rs

Pileći ražnjići sa sosom od kikirikija

Pileći ražnjići sa sosom od kikirikija

Sastojci

5 g soli
100 ml maslinovog ulja
250 g pavlake
600 g pilećeg filea
50 g kikirikija

Priprema

Pripremite sos od kikirikija: mleveni kikiriki propržite na malo ulja, dodajte pavlaku i so i brzo umešajte.

Još malo propržite, zatim isecite piletinu na kockice.

Začinite je solju i biberom i dobro nauljite.

Pecite je na gril tiganju ili roštilju sa svih strana.

Kada bude pečena, servirajte je i uživajte u ovom obroku!

Izvor: maxi.rs

Juneći šiš ćevap

Juneći šiš ćevap

Sastojci (2 osobe)

400 g junećeg mesa
1 kom. ljute paprike
so, biber

Priprema

Juneće meso posolite i pobiberite i dodajte ljutu papričicu.

Promešajte i ostavite poklopljeno da stoji par sati u frižideru, idealno bi bilo preko noći.

Napravite valjak od mesa dužine 20 cm i širine 2 cm, pa kroz njega provucite ražnjić.

Nakon toga ih stavite na roštilj.

Prvo ih pecite na jakoj vatri, nakon toga ih prebacite na mesto sa slabijom vatrom i pecite uz povremeno okretanje.

Ne zaboravite da šiš ćevap mora ostati sočan, stoga pazite da ga ne presušite.