Dalmatinska pašticada

Dalmatinska pašticada

Kada je meso u igri, pašticada je simbol dalmatinske kuhinje. Jelo izrazito snažnih ukusa i mirisa. Evo, pitam se zašto mi već sad voda ide na usta? I količine namirnica sam, ovoga puta, dimenzionirao drugačije. Za šest do osam osoba. Rešio sam da o ovoj kulinarskoj fešti svedoči više persona. Ko velim, kad je bal nek je maskenbal!

Kada je meso u igri, pašticada je simbol dalmatinske kuhinje. Jelo izrazito snažnih ukusa i mirisa. Došlo je u Dalmaciju sa Mlečanima, ali se vremenom odomaćilo i važi za nesporno dalmatinski specijalitet. Pravi se i od junetine, ali ne zaboravite, za pašticadu je meso od dvogodišnjeg govečeta zakon.

Uz pažljivo odmerene mediteranske začine dobra govedina ima bogat i neverovatan ukus i što je još važnije prefinjen, aromatičan i gust umak. Pitam se zašto mi, već sada voda ide na usta?

Imajući u vidu da je pašticada doista zahtevno jelo i ne sprema se svaki dan i na brzaka, količine namirnica sam dimenzionirao za 6 do 8 osoba, zavisno od njihove ješnosti. Rešio sam da o ovoj kulinarskoj fešti svedoči više persona. Ko velim, kad je bal nek je maskenbal!

Sastojci (za 6 -8 osoba)

2 kg goveđeg ili junećeg buta (ruža)

Za marinadu:

1 l kvalitetnog crnog vina
3 lista lovora
grančica ruzmarina
sok od 1 limuna

Za špikovanje:

150 gr masnije dimljene slanine izrezane na manje režnjeve
grančica ruzmarina
4 – 5 čena belog luka (napola presečenih)
2 – 3 šargarepe (isečene na štapiće)

Povrće:

700 gr crnog luka
1 praziluk
1 manji koren celera
1 koren peršuna
3 veće šargarepe
1 manja kaleraba
3 kašike paradajz pirea
prezle ili brašno

Začini:

½ kašike narendanog muškatnog oraščića
4 -5 karanfilića
2-3 lista lovora
malo mlevenog korijandera
2-3 lista žalfije
malo ljute tucane paprike
so i biber
3 kašike maslinovog ulja
2-3 kašike svinjske masti
100 gr narendanog kačkavalja

Priprema

KORAK 1 – Špikovanje: Tankim, oštrim nožem u mesu napraviti ukoso rezove, prstom utisnuti po malo soli, pa špikovati šargarepom, slaninom i belim lukom. Na kraju usoliti i pobiberiti spoljašnju stranu mesa.

KORAK 2: U marinadu od crnog vina, lovora, ruzmarina i limunovog soka spustiti meso, a potom i sve povrće. Neka sve zajedno odstoji u marinadi barem 1,5 dan.

KORAK 3: Meso izvaditi iz marinade i malo prosušiti. U dublji sud naliti maslinovo ulje i svinjsku mast, pa meso nakratko propeći sa svih strana u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Kada mu se zatvore pore i kada dobije lepu boju, meso izvaditi i osloboditi posudu u kojoj se peklo.

KORAK 4: Povrće iz marinade iseckati na nešto krupnije kockice, spustiti u sud sa masnoćom od mesa, pa zajedno sa paradajz pireom izdinstati, posloiti i pobiberiti. Dodati i sve ostale začine: muskatni oraščić, karanfilić, mleveni korijander, žalfiju, tucanu ljutu papriku. Posle toga meso vratiti nazad i preliti ga sa marinadom.

KORAK 5: Sve kuvati na laganoj vatri oko 2,5 – 3 sata, odnosno dok meso ne omekša. Povremeno promešati umak i meso okrenuti, a gotovo je kada omekša tako da nož ulazi bez otpora. Ne treba ni da se prekuva jer će se tada raspadati.

KORAK 6: Povrće propasirati tako da se odstrane sve žilice i nepotrebna vlakna. Umak će verovatno biti prilično gust, pa ga u tom slučaju treba razrediti sa vodom i prokuvati još 10-ak minuta. Ukoliko je redak može se zgusnuti sa malo na masti proprženih prezli ili brašna.

Foto: Shuterstock
Meso malo prohladiti pa iseći na šnicle debljine 1,5 – 2 cm. Šnicle složiti u sud, preliti umakom, pa zajedno još malo prokuvati.

Pripremiti testeninu, najbolje njoke, pa ih prelivene sa umakom i rendanim sirom servitati sa pašticadom.

Izvor: nova.rs

Lazanje sa spanaćem
Photo: Shutterstock

Lazanje sa spanaćem

U ovom receptu su korišćene heljdine kore, ali možete koristiti i redovne kore za lazanje koje kupite u prodavnici.

Sastojci:

– 250 g heljdinih kora za lazanje
– 250 g spanaća
– 1 l mleka
– 100 g maslaca
– 4 kašike brašna
– 1 kašičica soli
– 1 čen belog luka
– muskatni oraščić

Priprema:

U veću šerpu, staviti maslac da se istopi. Istopljenom maslacu dodati brašno i mešatioko dva minuta, a zatim dodati mleko.

Nastaviti mešanje još pet minuta dok se smesa ne zgusne.

Dodati beli luk i muskatni oraščić po ukusu.

Smesi dodati spanać i promešati da se sedini. Smesu posolite po ukusu.

Rernu zagrejati na 200 stepeni.

Posudu u kojoj ćete peći lazanje premazati maslacem. Na dno sipati sloj smese i na nju staviti kore za lazanje. Zatim opet smesu i tako sve dok ne ponestane smese i kora.

Lazanje peći 20 minuta. Izvaditi posudu iz rerne, iseći na kocke i servirati.

Izvor: coolinarika.com

Piletina sa kikirikijem u sosu od pečuraka
Photo: Shutterstock

Piletina sa kikirikijem u sosu od pečuraka

Piletina u fantastičnom sosu od pečuraka.

Sastojci:

– 1 celo pile,isečeno na komade
– 4 kašika maslinovog ulja
– 1 glavica luka
– 50 slanine
– 3 čena belog luka
– 2 kašike seckanog svežeg peršuna
– 2 kašike seckanog svežeg bosiljka ili 1 kašika suvog
– 2 lista lovora
– 125 ml belog vina
– 150 ml pileće supe
– 50 g neslanog kikirikija
– so, biber
– malo crvene mlevene paprike
– 4 kašike brašna
– 8 šampinjona

Priprema:

Pile iseći na komade, oprati i osušiti.

Pobiberiti, posoliti, dodati mlevenu papriku i ostaviti da malo odstoji,po želji možete preliti sa kašikom limunovog soka.

Dok piletina stoji,iseckati crni luk,beli luk, peršun i bosuiljak i ostaviti na stranu.

Sitno iseckati slaninu, šampinjone iseći na manje komade.

U veći tiganj ili širu šerpu zagrejati ulje.

U plitak tanjir sipati brašno i svaki komad mesa uvaljati u njega, malo istresti i pržiti na vrelom ulju dok meso ne porumeni,sa obe strane.

Meso izvaditi na tanjir,u isto ulje staviti sitno seckan crni luk i slaninu i ispržiti, dodati beli luk, peršun, šampinjone, bosiljak, lovorov list i vino, vratiti piletinu u sos, dodati pileću supu i sitno seckani kikiriki.

Meso krčkati naumerenoj temperaturi,oko 30 do 40 minuta.

Poslužiti uz pire krompir ili kuvani pirinač.

Ako vam je kikiriki slan, budite obazrivi sa začinima.

Izvor: nova.rs

 PRINTSCREEN/YOUTUBE/FRISCHE REZEPTE

Tikvice iz tiganja za 15 minuta

Veoma jednostavan recept koji će se svideti svima!

Za današnji ručak ili večeru predlažemo vrlo ukusno jelo od tikvica. Tikvice se mogu koristiti kao glavno jelo i služiti kao prilog. Ovo jelo je vrlo jednostavno za pripremu i uvek ispadne ukusno i aromatično. Uživajte.

Sastojci:

2 tikvice
so, mirođija
1 kašičica mlevene crvene paprike
1 kašika brašna
Maslinovo ulje
2 čena belog luka
1 kašika soja sosa

Priprema:

Tikvice isecite na manje kriške pa stavite u jednu vanglu.

Dodajte so, mlevenu papriku, brašno pa promešajte rukama.

Na tiganju zagrejte ulje pa dodajte tikvice.

Pržite 15ak minuta dok ne omekšaju a zatim ih vratite u vanglu pa izgnječite preko beli luk, promešajte i dodajte soja sos i mirođiju.

Servirajte i prijatno.

 

Izvor: stvarukusa.rs

ZAPEČENE ĆUFTE NA MEDITERANSKI NAČIN

ZAPEČENE ĆUFTE NA MEDITERANSKI NAČIN: pikantno jelo od mlevenog mesa

Prepustite se bogatom mediteranskom ukusu uz recept za zapečene ćufte sa mocarelom i paradajzom...

Sastojci:
600 g mlevenog mesa
jaje
kifla ili deblje parče hleba od juče
1,25 dl mleka
½ vezice bosiljka
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
so, biber, kašika origana
2 kašike maslinovog ulja
1,5 dl slatkog crnog vina
600 g paradajza u komadima iz konzerve
125 g mocarele

Priprema:

Hleb potopite u mleko. Iseckajte bosiljak. Naseckajte crni i beli luk.

Iscedite hleb, pa ga pomešajte s mesom, dodajte polovinu belog luka, so i biber i umešajte jaje.

Vlažnim rukama formirajte loptice i ispržite ih na dobro zagrejanom ulju.

Crni luk i preostalu količinu belog luka prodinstajte na masnoći, pa dodajte vino.

Ostavite sos da se ukuva toliko da mu se količina prepolovi.

Dodajte paradajz, origano, so i biber. Kuvajte još desetak minuta.

Poređajte ćufte u vatrostalnu posudu, oko njih stavite komadiće mocarele, prelijte sosom od paradajza i zapecite u rerni.

Poslužite s krompir pireom.

Vreme pripreme: 50 minuta

Izvor: Lepa & srećna

Pljeskavice od tikvica sa šargarepom
PRINTSCREEN/YOUTUBE/THE PERFECT HOME

Pljeskavice od tikvica sa šargarepom sa receptom za kremast sos

Tikvice nude pregršt mogućnosti za kombinovanje sa ostalim namirnicama, ali i pripremu, koja je obično vrlo jednostavna. Predlažemo vam recept za pljeskavice od tikvica sa šargarepom i lukom.

Sastojci:

3 šargarepe
2 tikvice
2 jaja
1/2 luka (po želji)
80 g brašna
ulje i so
3 kašike grčkog jogurta
1 kašika senfa

Priprema:

Šargarepu i tikve izrendajte. Stavite povrće u cediljku, posolite i ostavite da odmara 10 minuta kako bi otpustilo višak vode.

Ukoliko volite luk iseckajte i njega i dodajte povrću. Umutite 2 jaja i dodajte ih povrću.

Dodajte brašno i sipajte mešavinu povrća u podmazan tiganj po jednu supenu kašiku.

Lagano zgnječite testo i pecite po 3 minuta sa svake strane.

Napravite sos tako što ćete pomešati 3 kašike jogurta sa 1 kašikom senfa.

Prijatno!

Izvor: Stvarukusa.rs

Piletina sa tikvicama kačkavaljem
Izvor: Youtube / Bayoona

Piletina sa tikvicama kačkavaljem

Savršen spoj krompira, tikvica i piletine!

Sastojci:

600 gr piletine
3 veća krompira
2 tikvice
200 ml grčkog jogurta
20 gr putera
so, biber, suvi začin
seckani peršun
200 gr dimljenog kačkavalja

Priprema:

Isecite pileće grudi po dužini, na deblje trake. Krompir oljuštite i isecite na deblje kolutove. Tikvice možete da ljuštite ili ne - prema želji, a treba ih iseći na deblje kolutove. Kačkavalj isecite na tanke kriške.

Vatrostalnu činiju ili pleh podmažite puterom pa poređajte krompir, zatim piletinu i na kraju tikvice. Svaki red posolite i pobiberite.

Pospite suvim začinom i seckanim peršunom. Zalijte grčkim jogurtom i prekrijte folijom pa pecite u rerni dvadesetak minuta.

Pogledajte da li su tikvice otpustile dovoljno tečnosti da možete da skinete foliju i pečete narednih dvadesetak minuta otkriveno.

Nemojte dozvoliti da se jelo potpuno isuši, ako treba, pokrijte ga ponovo.

Poređajte dimljeni kačkavalj po jelu i vratite u rernu da se zapeče tako da korica bude zlatnožuta.

Pre serviranja ostavite da jelo malo "predahne".

 

Izvor: Lepa&Srećna

Pileće faširane šnicle
Foto: SHUTTERSTOCK

Pileće faširane šnicle

Faširane šnicle su savršen izbor za ručak.

Za sve ljubitelje jela od pilećeg mesa ovo je odličan izbor za vikend ručak.

Sastojci:

200g pilećeg mlevenog mesa
2 kašike prezli
2 kašike majoneza (posni)
1 manji luk
1 kašika svežeg peršuna
so, biber i začini po ukusu

Priprema:

U posudi pomešajte mlevenu piletinu, prezle, majonez, sitno iseckan luk i peršun, i začinite po ukusu.

Rukama pomešajte sve sastojke dok se fino ne sjedine.

Meso formirajte u željeni oblik i pecite na srednjoj temperaturi sa obe strane, dok ne porumene.

Ukoliko želite da ih spremite u rerni, pecite ih na obloženom plehu na 200c oko 20 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Pileća džigerica koja se topi u ustima
Foto: Igy the cook

Pileća džigerica koja se topi u ustima

Obradujte porodicu ukusnim ručkom.

Sastojci:

600 g pileće džigerice
250 ml mleka
1 crni luk
1 zelena babura
so
voda
150 ml kisele pavlake
1 kašika senfa

Za palentu:

400 ml vode
1 kašika ulja
so
100 g palente

Priprema:

Potopite džigericu u mleko, na pola sata. Ocedite je i na masti propržite. Kada je na pola gotova izvadite meso, dodajte seckani luk i papriku.

Dinstajte uz malo vode. Kada je prodinstano vratite džigericu, dodajte malo vode i dinstajte poklopljeno 15-20 minuta.

Pred kraj dodajte umućenu kiselu pavlaku sa senfom.

Kao prilog napravite palentu tako što ćete sipati vodu, ulje i so i kada provri dodaćete palentu. Kuvajte par minuta.

{vembed Y=q_xz0_xDDUQ}

Izvor: igythecook

Zapečena piletina sa krompirom u pavlaci
oto: PrintscreenYT/Uradi sama/ideje za kreativce

Zapečena piletina sa krompirom u pavlaci (VIDEO)

Ako volite musaku, ovo će vam se sigurno dopasti.

Sastojci:

1 pileći file
4-5 krompira
2 kašike soja sosa
1 kašičica senfa
2 kašike maslinovog ulja
so, biber
ruzmarin
začin za piletinu
Za preliv:

6-7 kašika pavlake
3 jajeta
malo mleka
2 čena belog luka
1 kašičica maslinovog ulja
so, biber

Još:

kačkavalj ili neki tvrdi sir po izboru

Priprema:

Piletinu iseckajte na kocke, pa dodajte soja sos, senf, maslinovo ulje i začinite po ukusu. Sve promešajte i ostavte sa strane da malo odstoji, dok seckate krompir. Idealno bi bilo da ostavite malo duže kako bi pletina bolje upila sokove, ali ako ostavte kraće meso će biti i tada aromatično.

Podmažite pleh ili vatrostalnu činiju sa malo ulja, pa poređajte red krompira. Preko dodajte piletinu i još jedan red krompira.

Umutite jaja, dodajte im mleko, pavlaku, izgnječeni beli luk, ulje kao i začine, pa prelijte preko krompira i piletine. Poklopte folijom i ubacite u već zagrejanu rernu i pecite na 200°C oko 40 minuta. Nakon toga skinite foliju, odozgo narendajte kačkavalj i vratite u rernu da lepo pormeni. Još nekih 20 minuta.

{vembed Y=FbHS5hJ4xOA}

 

Izvor: uradisama/idejezakreativce

Zapečene tikvice sa 2 vrste sira
Foto: Printscreen/YT/Kuvajmo lako

Zapečene tikvice sa 2 vrste sira (VIDEO)

Ako želite brz i neverovatno ukusan ručak bez mesa, onda je ovo pravi izbor.

Sastojci:

600 g tikvica
malo mladog crnog luka ili praziluka
3-4 čena belog luka
malo peršuna
4 jajeta
1 kašičica soli
biber po ukusu
50 ml mleka ili jogurta
100-150 g sira
1 kašika brašna
100 g kačkavalja

Priprema:

Tikvice, mladi luk (praziluk), beli luk i peršun iseckajte i pomešajte.

Jaja posolite i pobiberi, dodajte mleko (jogurt), sir i brašno. Umutite, pa dodajte rendani kačkavalj.

Dobijne smesu dodajte u tikvice i promešajte.

Tepsiju podmažite i sipajte smesu. Pecite na 180°C nekih 35-40 minuta.

{vembed Y=A9Ktnj__geM}

 

Izvor: kuvajmolako

LOVAČKE KNEDLE (KNEDLE OD HLEBA)
Foto: Recepttura

LOVAČKE KNEDLE (KNEDLE OD HLEBA)

Lovačke knedle odlično se slažu s jelima sa saftom i umacima.

Verojatno ste ih i sami imali prilike probati, a ako niste svakako preporučujemo da to što pre učinite. Lovačke knedle fantastično se slažu s raznim gulašima.

Sastojci

500 grama starog kruha
malo ulja
150 grama dimljene šunke ili slanine
1 crveni luk
250 ml mlijeka
2 jaja
100 grama brašna
peršin
sol

Priprema:

Izrezati hleb i dimljenu šunku na kockice.

Popržiti ih zajedno u posudi.

Crveni luk očistiti, narezati na male komade i prepeći na ulju.

U velikoj posudi zamesiti testo od brašna, mleka, jaja, zatim posoliti, te mu dodati prepečeni hleb, šunku i luk.

Rukama dobro umesiti testo. Veće komade hleba izgnječiti na manje.

Naseći peršun i dodati u smesu.

Ostaviti smesu da odmara pola sata.

Zatim mokrim rukama praviti knedle veličine jabuke.

Posudu s vodom posoliti i pustiti da voda zavrije.

Knedle kuvati u zavreloj vodi 10-ak minuta.

Izvaditi, ocediti i poslužiti uz parpikaš, gulaš ili neki umak.

Pirinač sa mesom u jogurtu
Shutterstock

Pirinač sa mesom u jogurtu

Kremasto jelo od pirinča i mesa koje se lako priprema.

Sastojci:

– 400 g pilećeg filea
– 1 glavica crnog luka
– 200 g pirinča dugog zrna
– 5 dl jogurta
– so, biber
– suvi biljni začin
– 1 kašičica kurkume (po želji)

Priprema:

Meso iseckati i propržiti sa lukom, pa sve začiniti.

Pirinač oprati.

U podmazanu vatrostalnu posudu staviti polovinu prženog mesa, pa preko staviti polovinu opranog i oceđenog pirinča. Sve ponoviti tako da završite sa slojem pirinča.

Zaliti jogurtom i prekriti folijom.

Staviti u hladnu rernu i peći na 180 stepeni oko 45 minuta.

Pred kraj pečenja skloniti foliju da se jelo lepo zapeče.

Autor:Coolinarika

Piletina u mlek

Piletina u mleku kakvu do sada niste prirpemali (VIDEO)

Sa par sastojaka i uz malo truda napravite najmekše i najsočnije belo meso do sada.

Sastojci:

500 g belog mesa
2 kašike brašna
začini: so, suvi začin, origano, kari, beli luk u prahu
25 g maslaca ili margarina
3 kašike ulja
300 ml mleka
150 g mariniranih šampinjona (po želji)

Priprema:

Svaki komad piletine isecite po dužini, pa prepolovite. Malo izlupajte i posolite.

Zatim meso dobro uvaljajte u brašno. Ulje i maslac stavite u šerpu i zagrejte, pa dodajte meso i propržite sa obe strane.

Kada se meso uprži dodajte mleko i krčkajte još nekih 10 minuta.

Potom dodajte seckane marinirane pečurke i začine.

Krčkajte još 2-3 minuta.

{vembed Y=70bkq5kRULQ}

 

Izvor: kuvajmolako

Pasta sa tikvicama i belim lukom

Recept za jelo koje vam neće oduzeti više od 15 minuta vremena, a iznenadiće vas svojim ukusom. Jednostavna priprema, sa sastojcima koje imate u kući.

Potrebno (za 2 osobe):

180g testa (pene regate)
1 tikvica
4 čena belog luka
so, biber, vegeta
maslinovo ulje

Priprema:

Tikvicu isecite tako da oblikom podseća na pene regate, jelo će lepše izgledati.

Stavite u cediljku, posolite i ostavite da izgubi malo tečnosti.

Testo skuvajte.

Na zegrejanom masllinovom lju propržite isečene tikvice.

2 minuta pred kraj dodajte i sitno iseckani beli luk.

Kada se beli luk proprži (dovoljno je da zamiriši, kako se ne bi prepekao i postao gorak) dodajte skuvanu testeninu, promešajte i poslužite.

Izvor: kuvar.in.rs

PEČENI KROMPIR SA 3 VRSTE SIRA
Foto: Shutterstock

PEČENI KROMPIR SA 3 VRSTE SIRA: Najbolji u rerni, a kad je sezona može i NA ROŠTILJU!

Prvoklasan recept za krompir, nema ko nije oduševljen!

Sastojci:

6 velikih krompira
2 glavice luka
40 gr parmezana
100 gr starijeg, slanog kačkavalja
100 gr mocarele ili nekog mlađeg kačkavalja
200 gr slanine
50 gr putera

Priprema:

Oljuštiti krompir i iseći ga na deblje kriške ili ploške. Očistiti luk i iseckati ga na kockice.

Iseckajte slaninu i kratko je propržite.

Pripremite dva komada aluminijumske folije i premažite ih uljem.

Na svaki stavite polovinu krompira i luka, pospite pomešanim kačkavaljima i slaninom i spustite tu i tamo pomalo putera.

Privucite krajeve folije i zamotajte ih kao neki zavežljajčić, pa stavite oba "paketića" na roštilj i pecite oko 40 minuta. U rerni, možete ih peći na plehu na temperaturi oko 220 tepeni do sat vremena.

Ništa nećete pogrešiti ni ako ove sastojke složite kao musaku, poklopite u pekaču ili dobro zatvorite folijom pleh pa ispečete.

Napomena: pazite kad servirate, folija je puna vrelog vazduha!

Izvor: lepa&srećna

Pileći đuveč sa mlincima
Foto: Shutterstock

Pileći đuveč sa mlincima

Ako nemate puno vremena ovaj ručak je odlično rešenje za vas.

Za 6 osoba potrebno je:

6 pilećih bataka sa karabatacima
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
250 g mlinaca
50 g maslaca
2 ljute papričice
400 g pelat paradajza
1 kašičica soli
biber po ukusu
pola kašičice suvog bosiljka
450 g povrća za đuveč
1 dl pavlake za kuvanje
1 kašičica tucane paprike
1 veza peršuna
1 paradajz

Priprema:

Očistiti i sitno iseckati crni luk. Zatim u zagrejanu đuvečaru staviti maslac, pa kad se istopi dodati crni luk da se dinsta, a potom i oprane i krupnije isečene papričice. Onda posoliti, pobiberiti, dodati bosiljak.

Batake nožem malo recnuti, a nakon toga ih staviti da se prže sa lukom.

Začiniti ih po ukusu, pa dodati paradajz pelat i beli luk. Ostaviti da prokuva. Nakon toga uključiti rernu na 200 stepeni.

Kad je prokuvalo staviti povrće za đuveč, tucanu papriku i pavlaku za kuvanje. Nakon toga dodati mlince i naliti vodom da ogrezne. Iseći paradajz na tanke kolutove i poređati ih odozgo.

Staviti u rernu da se peče oko pola sata.

Kad je jelo gotovo, ostaviti da se malo prohladi, zatim dekoristati seckanim peršunom i poslužiti.

Izvor: stvarukusa.rs

Futoška sarma
Foto: Shutterstock

Futoška sarma: Vojvođanski specijalitet sa poznatim kupusom koji ovo jelo čini drugačijim

Vojvođanski ukus sarme je sličan sarmi sa drugih meridijana, al’ je malčice drugačiji! Razlika je je u tome što se uglavnom zavija u listove autohtonog futoškog kupusa, koji su ukusniji i mekši, pa i pogodniji za zavijanje sarmi.

Obavezna je i zaprška koja sarmi dodaje puniji ukus i upotpunjuje zalogaje.

Sastojci ( za 10 osoba)

2 glavice futoškog kiselog kupusa
1,5 kg svinjskog mesa
70 gr pirinča
100 gr crnog luka
2 jaja
2 – 3 češnja belog luka
2 – 3 kafene kašike slatke aleve paprike
150 gr slanine
50 gr suve slanine
suvog mesa i kobasice

Priprema:

Crni luk se sitno isecka i proprži na ulju. Doda mu se začinjeno meso, a zatim i opran pirinač, pa se sve to dinsta na tihoj vatri.

Dodaje se i beli luk, a po potrebi sipa malo vode i dinsta dok pirinač ne bude dopola skuvan.

Od glavice kupusa odvoje se listovi u koji će se zavijati nadev, a ostatak kupusa se naseče na tanke rezance, koji će poslužiti kao podloga za sarme.

Sarme se uviju i ređaju u dublji lonac ili šerpu. Doda se suvo meso, slanina i kobasica, dolije voda i kuva oko 2,5 sata.

Na kraju se napravi zaprška, prelije preko sarme i kuva još 10 – 15 minuta.

Izvor: srbijuvolimo

Pita sa mesom prelivena pivom i kajmakom
Printscreen / Youtube / IGY THE COOK

GURMANSKI DORUČAK ILI VEČERA: Pita sa mesom prelivena pivom i kajmakom (VIDEO)

Jednostavan recept za pravi gastronomski užitak.

Sastojci:

1 luk
500 g mlevenog mesa
500 g kora za pitu
4 jajeta
200 ml kisele pavlake
250 ml piva
100 g sira
100 g kajmaka
50 ml ulja
so i biber
dimljena paprika

Kombinacija kajmaka i piva kao preliva preko obične pite daće vašem obroku neverovatan ukus koji ćete poželeti stalno da osetite!

Priprema:

Izdinstajte luk, zatim dodajte meso. Dinstajte 15 minuta. Posolite, pobiberite i dodajte dimljenu papriku. Dodajte i sir.

Ređajte kore u nauljen pleh. Tri kore, između svake ulje, zatim fil, pa opet tri kore i fil, pa još jednom tri kore plus fil. Na kraju završite sa tri kore.

Isecite pitu na kocke i prelijte mešavinom kisele pavlake, jaja, piva i soli.

Na svako parče dodajte malo kajmaka. Pecite na 200°C 35 minuta ili dok ne porumeni.

{vembed Y=KyoEnDl9Kos}

Izvor: Igy the Cook

KRILCA U MEDU
Foto: Shutterstock

KRILCA U MEDU za nedeljni ručak koji ćete pamtiti

Krilca pripremljena na ovaj način možete da služite sa kupus salatom u koju ste iseckali avokado i začinili je limunovim sokom. Prilog možete dodati po želji ili služiti samo sa salatom. Uživajte.

Sastojci:

1 kg krilaca
4 kašike soja sosa
½ kašike meda
2 kašike ulja
2 čena belog luka
so, biber

Priprema:

Pomešati u posudi soja sos, med, ulje, seckani beli luk, so i biber.

Dobro sjedinite, pa uvaljajte krilca u marinadu.

Meso držate najmanje sat vremena u marinadi.

Zatim ih poređajte na pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 250°C po 30 minuta sa obe strane.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.