Fettuccine Pasta – Fetućini pasta

Svako bi trebao da proba napraviti ovaj sos. Zašto? Jer je toliko jednostavan, lako se pravi, brz je, plus nam treba jako malo sastojaka. Sos je osnova, ali možete sastojke da dodajete i obogaćujete. Ovo je jedan baš onako lagan recept, posebno je dobar za početnike u kuvanju, ili preko nedelje kada nemamo vremena da nešto spremamo, pa će tako ova Fetućini pasta koja je gotova za 30 minuta biti odličan izbor.

Sastojci za sos:

malo putera ili ulja – 50 gr
500 ml neutralne pavlake
1/3 kašičice belog luka u granulama ili jedan čen svežeg belog luka
40 gr rendanog parmezana
peršunov list, svež ili sušen
400 gr široke testenine ili po izboru
so i biber
Dodatak kod nas, može i ne mora, jelo može biti samo od sosa, a i bez mesa: 3 kriške, nekih 50 gr suvog vrata, može i slanine i 200 gr šampinjona

 Priprema:

Na masnoći propržiti suvi vrat pa ga izvaditi.

Na istoj masnoći propržiti šampinjone isečene na listiće. Kada stavite da se prži, pazite da vatra ne bude najjača, isto važi i za suvu slaninu. Šampinjone malo posolite. Pustiće vodu i taman dok voda ispari oni će fino da omekane.

Izvadite i šampinjone iz tiganja ili šerpe.

Sipajte neutralnu pavlaku, dodajte malo soli i bibera, beli luk u granulama i parmezan.

Ukoliko imate svež beli luk onda ga izgnječite pa malo propržite i tek onda sipajte pavlaku.

Ostavite da vri 2 – 3 minute pa sklonite sa vatre.

Sipajte u lonac vode i sačekajte da provri, dodajte testeninu pa kuvajte izmedju 5 i 10 minuta.

Vodite računa da se ne prekuvaju, to nikako ne sme da se desi.

Sklonite sa vatre, namaknite sos pa testeninu direktno iz vode prebacujte u sos.

Dospite malo vode, 100 ml od kuvanja testenine i sve mešajte.

Dodajte šampinjone i suvu slaninu, mešajte i pospite sve peršunovim listom.

Ukoliko kuvate duže vreme i niste početnik kuvajte testeninu uporedo sa pravljenjem sosa.

Odmah poslužite, dok je toplo. Testenina se stajanjem steže. Ali ako se to desi možete malo vode da sačuvate od kuvanja testenine kako biste kasnije dolili malo i zagrejali ručak ili večeru ponovo.

Prijatno!

izvor: domacirecepti.net

 
SOČAN I MESNAT PILEĆI BATAK: Ideja za ručak koji će se smazati u trenu - bez puno muke

SOČAN I MESNAT PILEĆI BATAK: Ideja za ručak koji će se smazati u trenu - bez puno muke

Pripremite sočne batake i poslužite za ručak.

Dugo ste tražili idealan recept sa kojim ćete spremiti sočne pileće batake. E pa više ne morate da tražite, mi vam predlažemo najbolji način za pripremu. Za njihov sočan ukus zaslužan je paradajz sok i povrće u kom se dinstaju. Morate da isprobate ovaj recept.

Možete da ga poslužite sa salatom jer se dinsta u povrću, pa vam ne treba prilog, ali i sa parčetom domaćeg hleba ili somuna.

Sastojci:

1 kašika masti
4-5 bataka
2 glavice crvenog luka, naseckan
5 šargarepe, isečenih na kolutove
3 manja korena celera, naseckan
3 srednja paradajza oljuštena i iseckana
so biber i suvi začin po ukusu
senf i origano ko želi

Priprema:

Na ugrejanoj masti ispecite piletinu. Zatim izvadite i ostavite sa strane.

U istom tiganju dinstajte luk, pa dodajte šargarepu i celer.

Sipajte paradajz i vodu, promešajte, pa vratite piletinu.

Posolite, pobiberite, začinite i ostavite da se lagano krčka dok piletina ne omekša.

Ako volite više softa dolijte još vode.

Izvor: stvar ukusa

Punjeni rolat od mesa

Izdašan rolat uz koji imate i deo priloga pošto je punjen pirinčem i šampinjonima. Kada ga stavite peći imate još puno slobodnog vremena da pripremite još neke dodatke koji će se naći na vašoj trpezi.

Sastojci:

600 – 700 gr mlevenog mesa
3 cela jaja
1 kašikas uvog začina
malo bibera i soli ( po ukusu, otprilike pola kašičice soli i isto toliko i bibera )
jedna deblja krišta odstajalog hleba ( hleb od juče )
50 ml mleka
pola šolje ( za belu kafu ) pirinča
150 – 200 gr svežih šampinjona
1 veća glavica crnog luka
50 ml ulja
1 kriška domaće sušene slanine
200 gr dimljenig vrata ( može i ne mora )
100 – 150 gr tvrdog sira



Priprema:

Izmrviti hleb pa preliti mlekom. Dodati jaja i suvi začin i sve izmešati. Zatim dodati i meso.

Iseckati crni luk pa mu dodati malo soli, pola čaše vode i ulje. Prodistati da voda ispari pa podeliti luk na dva dela.

Jedan deo dodati smesi sa mesom, dodati pola kašičice soli i bibera i sve umesiti.

U šerpu gde se dinstao luk staviti sitno iseckanu slaninu i malo je propržiti pa vratiti luk.

Dodati narendane šampinjone i malo vode, nekoliko kašika. Prodinstati opet sve zajedno dok ne ispari višak vode, može da ostane veoma malo.

Dok se sve to dinsta možete pored, na drugoj vatri da skuvate pirinač. U šerpu staviti pirinač, naliti tri puta više vode i ostaviti da provri. Kad provri smanjiti vatru, kuvati 15 minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 10 minuta.

Procediti, oprati pirinač pa ga dodati u mešavinu luka, šampinjona i slanine, posoliti i izmešati.

Uključiti rernu na 200 stepeni.

Otkinuti veći komad alu folije pa premazati je uljem ( lakše će se meso rasporediti na foliju a onda posle i kada budete odmotavali neće se zalepiti.

Rasporediti meso u pravougaonik pa na njega poslagati dimljeni vrat. Celom dužinom, na jednu stranu mesa naneti masu sa pirinčem, a odgore ili pored pirinča poslagati sir isečen na komadiće.

punjeni rolat od mesa

Uz pomoć folije uviti rolat.

Pleh u kojem će se rolat peći malo pouljiti pa zajedno sa folijom prebaciti rolat u pleh, pa onda u plehu skinuti foliju. Malo još rukama oblikovati i staviti u rernu da se peče sat vremena ili dok se ne uhvati korica braon boje.

Ostaviti rolat da se prohladi pa seći i služiti ili ga ostaviti da se porpuno ohladi, po želji.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Dalmatinska pašticada

Dalmatinska pašticada

Kada je meso u igri, pašticada je simbol dalmatinske kuhinje. Jelo izrazito snažnih ukusa i mirisa. Evo, pitam se zašto mi već sad voda ide na usta? I količine namirnica sam, ovoga puta, dimenzionirao drugačije. Za šest do osam osoba. Rešio sam da o ovoj kulinarskoj fešti svedoči više persona. Ko velim, kad je bal nek je maskenbal!

Kada je meso u igri, pašticada je simbol dalmatinske kuhinje. Jelo izrazito snažnih ukusa i mirisa. Došlo je u Dalmaciju sa Mlečanima, ali se vremenom odomaćilo i važi za nesporno dalmatinski specijalitet. Pravi se i od junetine, ali ne zaboravite, za pašticadu je meso od dvogodišnjeg govečeta zakon.

Uz pažljivo odmerene mediteranske začine dobra govedina ima bogat i neverovatan ukus i što je još važnije prefinjen, aromatičan i gust umak. Pitam se zašto mi, već sada voda ide na usta?

Imajući u vidu da je pašticada doista zahtevno jelo i ne sprema se svaki dan i na brzaka, količine namirnica sam dimenzionirao za 6 do 8 osoba, zavisno od njihove ješnosti. Rešio sam da o ovoj kulinarskoj fešti svedoči više persona. Ko velim, kad je bal nek je maskenbal!

Sastojci (za 6 -8 osoba)

2 kg goveđeg ili junećeg buta (ruža)

Za marinadu:

1 l kvalitetnog crnog vina
3 lista lovora
grančica ruzmarina
sok od 1 limuna

Za špikovanje:

150 gr masnije dimljene slanine izrezane na manje režnjeve
grančica ruzmarina
4 – 5 čena belog luka (napola presečenih)
2 – 3 šargarepe (isečene na štapiće)

Povrće:

700 gr crnog luka
1 praziluk
1 manji koren celera
1 koren peršuna
3 veće šargarepe
1 manja kaleraba
3 kašike paradajz pirea
prezle ili brašno

Začini:

½ kašike narendanog muškatnog oraščića
4 -5 karanfilića
2-3 lista lovora
malo mlevenog korijandera
2-3 lista žalfije
malo ljute tucane paprike
so i biber
3 kašike maslinovog ulja
2-3 kašike svinjske masti
100 gr narendanog kačkavalja

Priprema

KORAK 1 – Špikovanje: Tankim, oštrim nožem u mesu napraviti ukoso rezove, prstom utisnuti po malo soli, pa špikovati šargarepom, slaninom i belim lukom. Na kraju usoliti i pobiberiti spoljašnju stranu mesa.

KORAK 2: U marinadu od crnog vina, lovora, ruzmarina i limunovog soka spustiti meso, a potom i sve povrće. Neka sve zajedno odstoji u marinadi barem 1,5 dan.

KORAK 3: Meso izvaditi iz marinade i malo prosušiti. U dublji sud naliti maslinovo ulje i svinjsku mast, pa meso nakratko propeći sa svih strana u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Kada mu se zatvore pore i kada dobije lepu boju, meso izvaditi i osloboditi posudu u kojoj se peklo.

KORAK 4: Povrće iz marinade iseckati na nešto krupnije kockice, spustiti u sud sa masnoćom od mesa, pa zajedno sa paradajz pireom izdinstati, posloiti i pobiberiti. Dodati i sve ostale začine: muskatni oraščić, karanfilić, mleveni korijander, žalfiju, tucanu ljutu papriku. Posle toga meso vratiti nazad i preliti ga sa marinadom.

KORAK 5: Sve kuvati na laganoj vatri oko 2,5 – 3 sata, odnosno dok meso ne omekša. Povremeno promešati umak i meso okrenuti, a gotovo je kada omekša tako da nož ulazi bez otpora. Ne treba ni da se prekuva jer će se tada raspadati.

KORAK 6: Povrće propasirati tako da se odstrane sve žilice i nepotrebna vlakna. Umak će verovatno biti prilično gust, pa ga u tom slučaju treba razrediti sa vodom i prokuvati još 10-ak minuta. Ukoliko je redak može se zgusnuti sa malo na masti proprženih prezli ili brašna.

Foto: Shuterstock
Meso malo prohladiti pa iseći na šnicle debljine 1,5 – 2 cm. Šnicle složiti u sud, preliti umakom, pa zajedno još malo prokuvati.

Pripremiti testeninu, najbolje njoke, pa ih prelivene sa umakom i rendanim sirom servitati sa pašticadom.

Izvor: nova.rs

Taljatele Bolonjeze

SASTOJCI:

Sastojci za 5-6 porcija:
500 g taljatela
Za sos:
8 supenih kašika maslinovog ulja
1 srednji crni luk, sitno iseckan
500 g mlevene govedine
250 g passata-e (paradajz pirea)
1 manja čaša belog vina
1 šolja seckanog paradajza
3 supene kašike paradajz soka
so i biber
PRIPREMA:
Priprema:
Da biste napravili sos (ragu kako kažu Italijani), ugrejte ulje u većem tiganju, dodajte crni luk i dinstajte dok ne omekša. Dodajte mleveno meso i mešajte drvenom kašikom kako biste sve dobro usitnili u manje komade.

Kuvajte oko 10 minuta (zavisi od jačine Vaše ringle) sve dok meso ne postane braon boje, uz povremeno mešanje. Potom dodajte vino i neka jelo krčka dok alkohol ne ispari. Ubacite u tiganj passata paradajz, seckani paradajz i paradajz sok. Kuvajte oko deset minuta. Začinite solju i biberom.

Kuvajte taljatele u ključaloj posoljenoj vodi sve dok ne budu al dente, potom ih ocedite i ubacite ih u sos i promešajte.

Prijatno!

izvor: delimano.rs

Lazanje sa spanaćem
Photo: Shutterstock

Lazanje sa spanaćem

U ovom receptu su korišćene heljdine kore, ali možete koristiti i redovne kore za lazanje koje kupite u prodavnici.

Sastojci:

– 250 g heljdinih kora za lazanje
– 250 g spanaća
– 1 l mleka
– 100 g maslaca
– 4 kašike brašna
– 1 kašičica soli
– 1 čen belog luka
– muskatni oraščić

Priprema:

U veću šerpu, staviti maslac da se istopi. Istopljenom maslacu dodati brašno i mešatioko dva minuta, a zatim dodati mleko.

Nastaviti mešanje još pet minuta dok se smesa ne zgusne.

Dodati beli luk i muskatni oraščić po ukusu.

Smesi dodati spanać i promešati da se sedini. Smesu posolite po ukusu.

Rernu zagrejati na 200 stepeni.

Posudu u kojoj ćete peći lazanje premazati maslacem. Na dno sipati sloj smese i na nju staviti kore za lazanje. Zatim opet smesu i tako sve dok ne ponestane smese i kora.

Lazanje peći 20 minuta. Izvaditi posudu iz rerne, iseći na kocke i servirati.

Izvor: coolinarika.com

Ćufte u mlečnom sosu

Što se tiče ćufti i nije nešto novo, klasične ćuftice od mlevenog mesa, ali zato je sosić “prste da poližeš”. Kombinacija mleka i pavlake za kuvanje.

Ćufte:

500 gr mlevenog mesa po izboru
1 kašika suvog začina
1 kriška hleba
malo mleka
1 jaje
malo bibera, po ukusu
Sos:

100 ml ulja
2 pune kašike brašna
200 ml neutralne pavlake
2 čaše mleka
so i biber po ukusu


Priprema:

Hleb pooprskati sa malo mleka pa rukom izrviti.

Dodati meso, jaje i začine i sve zajedno dobro rukom “izgnjaviti”.

Oblikovati ćuftice i peći u zagrejanom tiganju.

Za sos zagrejati ulje pa dodati brašno i pržiti dok ne dobije svetlo žutu boju a zatim naliti mleko i odmah i neutralnu pavlaku.

Ako je sos po vama pregust dodati još mleka i spustiti ćuftice.

Ugasiti vatru i staviti na ringli ćufte u sosu još koliko je ringla vruća.

Servirati uz pire krompir ili prilog po želji.

izvor: domacirecepti.net

Piletina sa kikirikijem u sosu od pečuraka
Photo: Shutterstock

Piletina sa kikirikijem u sosu od pečuraka

Piletina u fantastičnom sosu od pečuraka.

Sastojci:

– 1 celo pile,isečeno na komade
– 4 kašika maslinovog ulja
– 1 glavica luka
– 50 slanine
– 3 čena belog luka
– 2 kašike seckanog svežeg peršuna
– 2 kašike seckanog svežeg bosiljka ili 1 kašika suvog
– 2 lista lovora
– 125 ml belog vina
– 150 ml pileće supe
– 50 g neslanog kikirikija
– so, biber
– malo crvene mlevene paprike
– 4 kašike brašna
– 8 šampinjona

Priprema:

Pile iseći na komade, oprati i osušiti.

Pobiberiti, posoliti, dodati mlevenu papriku i ostaviti da malo odstoji,po želji možete preliti sa kašikom limunovog soka.

Dok piletina stoji,iseckati crni luk,beli luk, peršun i bosuiljak i ostaviti na stranu.

Sitno iseckati slaninu, šampinjone iseći na manje komade.

U veći tiganj ili širu šerpu zagrejati ulje.

U plitak tanjir sipati brašno i svaki komad mesa uvaljati u njega, malo istresti i pržiti na vrelom ulju dok meso ne porumeni,sa obe strane.

Meso izvaditi na tanjir,u isto ulje staviti sitno seckan crni luk i slaninu i ispržiti, dodati beli luk, peršun, šampinjone, bosiljak, lovorov list i vino, vratiti piletinu u sos, dodati pileću supu i sitno seckani kikiriki.

Meso krčkati naumerenoj temperaturi,oko 30 do 40 minuta.

Poslužiti uz pire krompir ili kuvani pirinač.

Ako vam je kikiriki slan, budite obazrivi sa začinima.

Izvor: nova.rs

Kremasti krompir iz rerne

Kremasti krompir iz rerne je odličan prilog uz pohovano meso, bilo koju vrstu. Ovde je ukombinovan crni luk koji smo dobro izdinstali, napravili neku svoju kombinaciju začina i sve zalili neutralnom pavlakom za kuvanje i rendanim sirom.

Sastojci:

2 glavice crnog luka
100 ml ulja
1 kašika suvog začina
malo soli
pola kašičice bibera
kašika sušenog peršunovog lista
bosiljak ili drugi začin po želji
200 ml neutralne pavlake
100 gr bilo kojeg tvrdog sira
100 ml vode


Priprema:

Zagrejati ulje, pa mu dodati na kriške iseckan luk.

Dinstati na laganoj vatri, pazeći da ne zagori.

Kremasti krompir iz rerne

Malo ga posoliti kako bi ispustio vodu.

Kada je voda isparila dodati pola čaše vode i nastaviti dinstanje dok opet voda ne ispari.

Kada je voda isparila i luk dobio žućkastu boju uključiti rernu na 200 stepeni.

Oguliti krompir i iseći na tanke kriške.

Pola luka staviti u podmazanu vatrostalnu činiju, poredjati sloj krompira, ukoso, jedan na polovinu drugoga.

Preko staviti ostatak luka i drugi sloj krompira.

Pomešati neutralnu pavlaku, začine, rendani sir i vodu pa zaliti krompir.

Prekriti folijom, pa peći tako sat vremena.

Posle sat vremena skinuto foliju i peći još nekih 20 minuta.

Prijatno!

izvor: domacirecepti.net

 PRINTSCREEN/YOUTUBE/FRISCHE REZEPTE

Tikvice iz tiganja za 15 minuta

Veoma jednostavan recept koji će se svideti svima!

Za današnji ručak ili večeru predlažemo vrlo ukusno jelo od tikvica. Tikvice se mogu koristiti kao glavno jelo i služiti kao prilog. Ovo jelo je vrlo jednostavno za pripremu i uvek ispadne ukusno i aromatično. Uživajte.

Sastojci:

2 tikvice
so, mirođija
1 kašičica mlevene crvene paprike
1 kašika brašna
Maslinovo ulje
2 čena belog luka
1 kašika soja sosa

Priprema:

Tikvice isecite na manje kriške pa stavite u jednu vanglu.

Dodajte so, mlevenu papriku, brašno pa promešajte rukama.

Na tiganju zagrejte ulje pa dodajte tikvice.

Pržite 15ak minuta dok ne omekšaju a zatim ih vratite u vanglu pa izgnječite preko beli luk, promešajte i dodajte soja sos i mirođiju.

Servirajte i prijatno.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Paprika punjena krompirom i pirinčem, zalivena pavlakom

Odlično letnje jelo, ili prilog mesu, sami izaberite. Imala sam 6 velikih paprika i to je bilo sasvim dovoljno za nas 5 uz parče mesa, još nam je i preostalo. Za pripremu obavezno koristite manji pleh ili keramičku posudu jer paprika treba da je jedna do druge, može malo okolo da ostane prostora. Nadeva ima baš dosta, papriku nemojte puniti do kraja, jer će pirinač nabubriti. Ostatak nadeva stavite na dno i pecite sve zajedno. meni se ovako sve baš lepo pogodilo jer jedno moje dete ne jede papriku nikako, tako da je za nju bilo baš fino sve to dole sa dna, ispod paprike. Sočanno jelo ili prilog jelu, kako god da izaberete.

 

Sastojci:

6 velikih babura paprika ili više komada manjih, kako god da volite
1 glavica crnog luka
100 ml ulja
600 – 700 gr krompira
1 šolja za mleko pirinča / riže
1 kašičica suvog začina
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
peršunov list
200 gr kisele pavlake ( može i više )
voda za nalivanje


Priprema:

Iseckati luk sitno, dodati suvi začin, ulje i čašu vode i staviti na vatru.

Dok se luk kuva očistiti krompir i izrendati.

 

Kada je sva voda isparila još malo promešati luk, dodati pirinač i krompir, smanjiti vatru i malo sve prodinstati uz stalno mešanje.

Skloniti sa vatre, izdubiti papriku, pa puniti ovim nadevom, ne do vrha.

Pouljiti posudu za pečenje, na dno staviti ostatak nadeva, preko poslagati papriku i sve preliti čašom vode.

Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče 45 minuta.

Zatim okrenuti papriku i naliti još pola čaše vode.

Ostaviti da se peče još 30 minuta.

 

Umutiti pavlaku sa malo soli i malo vode, pa preliti preko paprike i isključiti rernu.

Ostaviti tako desetak minuta.

Pavlaku možete dodati i kada izvadite iz rerne, svejedno će se rastopiti po paprici.

Jelo nije mnogo slano, mi smo dosoljavali, al opet, nekome je ova količina soli sasvim dovoljna.

Prijatno

izvor: domacirecepti.net

ZAPEČENE ĆUFTE NA MEDITERANSKI NAČIN

ZAPEČENE ĆUFTE NA MEDITERANSKI NAČIN: pikantno jelo od mlevenog mesa

Prepustite se bogatom mediteranskom ukusu uz recept za zapečene ćufte sa mocarelom i paradajzom...

Sastojci:
600 g mlevenog mesa
jaje
kifla ili deblje parče hleba od juče
1,25 dl mleka
½ vezice bosiljka
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
so, biber, kašika origana
2 kašike maslinovog ulja
1,5 dl slatkog crnog vina
600 g paradajza u komadima iz konzerve
125 g mocarele

Priprema:

Hleb potopite u mleko. Iseckajte bosiljak. Naseckajte crni i beli luk.

Iscedite hleb, pa ga pomešajte s mesom, dodajte polovinu belog luka, so i biber i umešajte jaje.

Vlažnim rukama formirajte loptice i ispržite ih na dobro zagrejanom ulju.

Crni luk i preostalu količinu belog luka prodinstajte na masnoći, pa dodajte vino.

Ostavite sos da se ukuva toliko da mu se količina prepolovi.

Dodajte paradajz, origano, so i biber. Kuvajte još desetak minuta.

Poređajte ćufte u vatrostalnu posudu, oko njih stavite komadiće mocarele, prelijte sosom od paradajza i zapecite u rerni.

Poslužite s krompir pireom.

Vreme pripreme: 50 minuta

Izvor: Lepa & srećna

Musaka na kockice

Klasična musaka od krompira i mesa, ali ovaj put seckano sve na kockice, kako krompir, tako i meso. Još jedna mala promena, kockice krompira sam prvo skuvala i pošto je on ume da bude dosta suv, dodala sam i malo maslaca. Fini recept za ručak uz neku kupus salaticu.

Sastojci:

1 kg krompira
1 veća glavica crnog luka
500 gr mesa sečenog u sitnije kockice
1 kašičica suvog začina
pola kašičice soli i pola kašičice bibera
2 cela jaja
200 ml jogurta
100 gr maslaca


Priprema:

Iseckati crni luk na sitne kockice, sipati čašu vode i staviti da se kuva. Odlučila sam se da ništ ane pržim nego više da kuvam, bez masnoće, pa sam zato pred kraj dodala maslac.

musaka od krompira i mesa

Kada je luk dosta omekšao dodati meso i opet čašu vode i nastaviti dinstati.

Dok se meso dinsta očistiti krompir i iseckati ga na sitne kockice.

Staviti u šerpu, naliti vode i staviti na vatru.

Kad voda provri kuvati 10 minuta, ugasiti vatru.

Meso povremeno promešati i dodati vode ako je potrebno. Meso dinstamo nekih 30 – 45 minuta.

Dodati suvi začin i biber u meso. So ostaviti za krompir.

Otopiti maslac. Uključiti rernu na 200 stepeni.

Procediti krompir, pa pola krompira staviti u sud u kojem će se sve peći.

Ocediti zatim malo tečnosti od mesa, nagnuti onako šerpu pa malo, oko 100 ml ocediti u posebnu činiju.

Staviti meso preko krompira, pa preko mesa staviti ostali krompir.

U onu vodu od mesa dodati 2 jaja pa dobro umutiti.

Naliti jogurt, maslac, dodati so i sve dobro umutiti.

Preliti preko krompira. Staviti da se peče.

Peći izmedju 30 i 60 minuta, zavisno od rerne i kako vi volite.

Najbolje je izvaditi kad malo vrhovi krompira porumene.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Pljeskavice od tikvica sa šargarepom
PRINTSCREEN/YOUTUBE/THE PERFECT HOME

Pljeskavice od tikvica sa šargarepom sa receptom za kremast sos

Tikvice nude pregršt mogućnosti za kombinovanje sa ostalim namirnicama, ali i pripremu, koja je obično vrlo jednostavna. Predlažemo vam recept za pljeskavice od tikvica sa šargarepom i lukom.

Sastojci:

3 šargarepe
2 tikvice
2 jaja
1/2 luka (po želji)
80 g brašna
ulje i so
3 kašike grčkog jogurta
1 kašika senfa

Priprema:

Šargarepu i tikve izrendajte. Stavite povrće u cediljku, posolite i ostavite da odmara 10 minuta kako bi otpustilo višak vode.

Ukoliko volite luk iseckajte i njega i dodajte povrću. Umutite 2 jaja i dodajte ih povrću.

Dodajte brašno i sipajte mešavinu povrća u podmazan tiganj po jednu supenu kašiku.

Lagano zgnječite testo i pecite po 3 minuta sa svake strane.

Napravite sos tako što ćete pomešati 3 kašike jogurta sa 1 kašikom senfa.

Prijatno!

Izvor: Stvarukusa.rs

Pečena paprika u pavlaci

Pravo letnje jelo, prilog jelu, lagana večera, kako god da odlučite. Ja ih jednostavno obožavam, iako baš i ne vole da se fotografišu. Kažu, mnogo smo se umuljale, nismo lepe na fotkicama, al nema veze stavi nas, ukusom mi to popravimo.

Sastojci:

6 babura paprika
50 ml ulja
so i biber
3 – 4 čena belog luka
2 dl kisele pavlake


Priprema:

Paprike oprati, pa na 5 – 6 mesta izbušiti viljuškom. Ne bocnete onako malo vrhom, nego ih skroz probijete, tako neće prskati iz tiganja.

U tiganj sipate ulje, uključite na srednju vatru i poslažete paprike.

Poklopite i ostavite desetak minuta, dok se ulje zagreje i ispeče jedna strana.

Otklopite, okrenete papriku i pečete sa svih strana.

Kada je paprika pečena sklonite sa vatre, uhvatite svaku za peteljku i rasečete je od sredine ka dole kako bi izašao sok u tiganj ili u neku drugu posudu koju izaberete.

Posebno pomešate pavlaku, beli luk i so, pa kašikom stavljate po paprici.

Posle 5 minuta okećete paprike kako bi se pavlaka pomešala sa onim sokom što su paprike ispustile.

Umazaćete se, to vam ne gine, al ukus paprika, pavlake i belog je tako fin…

To je to.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Piletina sa tikvicama kačkavaljem
Izvor: Youtube / Bayoona

Piletina sa tikvicama kačkavaljem

Savršen spoj krompira, tikvica i piletine!

Sastojci:

600 gr piletine
3 veća krompira
2 tikvice
200 ml grčkog jogurta
20 gr putera
so, biber, suvi začin
seckani peršun
200 gr dimljenog kačkavalja

Priprema:

Isecite pileće grudi po dužini, na deblje trake. Krompir oljuštite i isecite na deblje kolutove. Tikvice možete da ljuštite ili ne - prema želji, a treba ih iseći na deblje kolutove. Kačkavalj isecite na tanke kriške.

Vatrostalnu činiju ili pleh podmažite puterom pa poređajte krompir, zatim piletinu i na kraju tikvice. Svaki red posolite i pobiberite.

Pospite suvim začinom i seckanim peršunom. Zalijte grčkim jogurtom i prekrijte folijom pa pecite u rerni dvadesetak minuta.

Pogledajte da li su tikvice otpustile dovoljno tečnosti da možete da skinete foliju i pečete narednih dvadesetak minuta otkriveno.

Nemojte dozvoliti da se jelo potpuno isuši, ako treba, pokrijte ga ponovo.

Poređajte dimljeni kačkavalj po jelu i vratite u rernu da se zapeče tako da korica bude zlatnožuta.

Pre serviranja ostavite da jelo malo "predahne".

 

Izvor: Lepa&Srećna

Natur šnicla

Natur šnicla je verovatno jedna od prvih šnicli koje se naprave, misleći ovde na šnicle u saftu. Sa ovakvom pripremom ne možete da pogrešite jer ćete sigurno dobiti mekano i sočno parče mesa ma kakvo ono bilo. Odlična stvar je što dobijate i sos, pa jelo odmah izlazi iz okvira jednostavnih i uz neki lagani prilog i salaticu imate predivan ručak koji se rado iznosi pred goste, jer kako već rekoh ne možete da pogrešite i da vam meso ostane tvdo i žilavo. Nas je 5 pa nekako uvek idem na meru od kilograma mesa, a vi uvek možete te mere da prilagodite svojima. Ukoliko pravite prvi put, odmah da vam kažem, svaki sledeći će biti bolji, jer ćete moći da procenite koliko dugo da pržite, koliko da krčkate, da li vam odgovara gušće ili redje, manje ili više umaka.

Sastojci:

1 kg šnicli – bilo da su svinjske ili juneće
brašno
so i biber
supa za nalivanje ( e sad, birate – najbolje je ako kuvate domaću supu pa sa njom da zalijete, ako nemate poslužiće kocka za supu, čak i voda, ne brinite )
3 čena belog luka
100 ml ulja
peršunov list, može malo lovora, po želji


Priprema:

Izlupati šnicle, da budu tanke, sa obe strane pa posoliti i malo pobiberiti.

Ako vidite neku žilicu da prolazi kroz meso, zasecite je.

Zagrejte ulje na jačoj vatri. Ne najjačoj, nego jačoj od srednje.

Uvaljajte svaku šnicu sa obe strane u brašno i pržite dok blago ne porumene sa obe strane. Blago mislim da požute, a da se na ivice šnicli hvata blago rumena boja.

Odlažite na neki tanjir.

Kada završite ulje ne sme da bude crno. Imaćete otpadaka od brašna koji su dobili braon boju, ali nikako crnu.

Ako vam se to desi morate ulje da bacite, al nije onda baš natur šnicla.

Na fotografiji možete da vidite kako treba da izgleda.

 

Ružna je malo, al sam morala da uhvatim i pokažem onima koji će prvi put praviti i tek počinju.

natur snicla priprema

Pošto vam ostane ulje od prželja iseckajte sitno ili ispasirajte beli luk, dodajte kašiku brašna i još malo soli i bibera i sve 5 minuta, sad na srednjoj vatri propržite.

Ako imate domaću supu onda odlijte 750 – 800 ml, ako nemate rastvorite kocku za supu u isto toliko vrele vode ili samo uzmite vodu.

Zalijte supom, promešajte.

Poslažite šnicle nazad u tiganj ili šerpu koju ste izmakli sa vatre. Probajte da ih uklopite što bolje, da ne vire napolje.

Smanjite vatru na slabu, ako je od 1 do 6, onda na 1,5, pa kad provri na 1.

Ostavite da lagano krčkaju koliko god da je potrebno. Nekad je to pola sata, pa su mekane, a nekad je to sat ipo. Bocnite višljuskom.

Drmajte povremeno kako se ne bi zalepile za dno. Možete da podvučete viljušku ispod i proverite, eventualno odlepite i nastavite.

Ako dugo kuvate ispariće tečnost, dolijte malo.

Probajte, dosolite, dodajte začina, sve po ukusu.

Poslužite tople.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Pileće faširane šnicle
Foto: SHUTTERSTOCK

Pileće faširane šnicle

Faširane šnicle su savršen izbor za ručak.

Za sve ljubitelje jela od pilećeg mesa ovo je odličan izbor za vikend ručak.

Sastojci:

200g pilećeg mlevenog mesa
2 kašike prezli
2 kašike majoneza (posni)
1 manji luk
1 kašika svežeg peršuna
so, biber i začini po ukusu

Priprema:

U posudi pomešajte mlevenu piletinu, prezle, majonez, sitno iseckan luk i peršun, i začinite po ukusu.

Rukama pomešajte sve sastojke dok se fino ne sjedine.

Meso formirajte u željeni oblik i pecite na srednjoj temperaturi sa obe strane, dok ne porumene.

Ukoliko želite da ih spremite u rerni, pecite ih na obloženom plehu na 200c oko 20 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Vrat ili šnicle u umaku od piva i luka

Vrat ili šnicle u umaku od piva i luka

Jedan klasik u pripremi šnicli ili svinjaskog vrata koji ja do sad nisam pravila, pa baš iz tog razloga sam ovaj put pripremala. Da proverim da li će pivo zaista da ispari, šta se dešava u samom tom procesu. Ukupna količina tečnosti koja vam je potrebna je 500 ml. E sad, odlučite da li će sve biti pivo ili će ići pola vode pola piva. To dozirate sami. Ukoliko stavite svo pivo dok se bude peklo u rerni cela kuhinja će vam mirisati po pivu, i neće svo ispariti, pa će i sam umak po malo mirisati i imaće taj neki propratni ukus, mada mislim da je tako na mene delovalo jer sam se već dosta namirisala dok se peklo pa nisam mogla da ga izbacim nikako iz nosa. Ako stavite pola mere, e onda će pivo ispariti, ostaće umak koji nije toliko jak i meni lično je prijatniji od umaka sa čistim pivom. Meso je izvanredno mekano, umak je baš fino kremast, sve je potaman, samo ta količina piva je ostavljena vama da izaberete.

Sastojci:

1 kg šnicli ili vrata bez kosti
so i biber
1 velika glavica crnog luka
1 puna kašika brašna
250 – 500 ml piva
0 – 250 ml vode
peršunov list, malo belog luka u granulama

Priprema:

Šnicle ili vrat izlupati pa posoliti i pobiberiti.

Zagrejati malo ulja u tiganju da bude vrelo pa propržiti svaku šniclu dok blago ne porumeni sa obe strane.

Poslagati u vatrostalnu činiju.

Iseckati sitno crni luk pa ga dodati u tiganj gde se meso pržilo. Pržiti par minuta, na srednjoj vatri pa naliti čašu vode i nastaviti dinstanje.

Kada voda ispari još malo propržiti luk, da bude žute boje.

Dodati zatim brašno, izmežati pa naliti pivo i vodu ili samo pivo.

Izmešati pa preliti preko mesa.

Staviti u rernu na 200 stepeni.

Posle sat vremena samo malo višljuskom ispomerati meso, prodrmati i ostaviti još malo da se odgore ispeče.

Poslužiti toplo.

Izvor: domacirecepti.net

Pileća džigerica koja se topi u ustima
Foto: Igy the cook

Pileća džigerica koja se topi u ustima

Obradujte porodicu ukusnim ručkom.

Sastojci:

600 g pileće džigerice
250 ml mleka
1 crni luk
1 zelena babura
so
voda
150 ml kisele pavlake
1 kašika senfa

Za palentu:

400 ml vode
1 kašika ulja
so
100 g palente

Priprema:

Potopite džigericu u mleko, na pola sata. Ocedite je i na masti propržite. Kada je na pola gotova izvadite meso, dodajte seckani luk i papriku.

Dinstajte uz malo vode. Kada je prodinstano vratite džigericu, dodajte malo vode i dinstajte poklopljeno 15-20 minuta.

Pred kraj dodajte umućenu kiselu pavlaku sa senfom.

Kao prilog napravite palentu tako što ćete sipati vodu, ulje i so i kada provri dodaćete palentu. Kuvajte par minuta.

{vembed Y=q_xz0_xDDUQ}

Izvor: igythecook

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.