Ćufte u mlečnom sosu
Što se tiče ćufti i nije nešto novo, klasične ćuftice od mlevenog mesa, ali zato je sosić “prste da poližeš”. Kombinacija mleka i pavlake za kuvanje.
Ćufte:
500 gr mlevenog mesa po izboru
1 kašika suvog začina
1 kriška hleba
malo mleka
1 jaje
malo bibera, po ukusu
Sos:
100 ml ulja
2 pune kašike brašna
200 ml neutralne pavlake
2 čaše mleka
so i biber po ukusu
Priprema:
Hleb pooprskati sa malo mleka pa rukom izrviti.
Dodati meso, jaje i začine i sve zajedno dobro rukom “izgnjaviti”.
Oblikovati ćuftice i peći u zagrejanom tiganju.
Za sos zagrejati ulje pa dodati brašno i pržiti dok ne dobije svetlo žutu boju a zatim naliti mleko i odmah i neutralnu pavlaku.
Ako je sos po vama pregust dodati još mleka i spustiti ćuftice.
Ugasiti vatru i staviti na ringli ćufte u sosu još koliko je ringla vruća.
Servirati uz pire krompir ili prilog po želji.
izvor: domacirecepti.net