Đuveč

Đuveč nam je pored pilava, omiljeno jelo iz rerne. I prosto mi je nejasno kako do sada nisam napisala ovaj recept. Bila sam ubeđena da ga imam na blogu već godinama. Proverila sam juče, i ne, nemam ga ☺ A kako sam ovih dana pod punom snimajućom opremom, pretpostavila sam da bi bilo fino da snimim i kratak video njegove pripreme. Red je mu se oda počast kako dolikuje.

Ova verzija đuveča je skoro pa verzija onog koji je baba pravila, na kojem smo moje sestre i ja odrasle. Ona je umesto tikvice dodavala patlidžan, ali je pravila i zapršku od praziluka koja celom jelu da izuzetan šmek kakav je samo baba znala da doda. Nisam protiv zaprške, ali je gotovo nikad ne spremam jer ni nemam neku potrebu za tim. Desi se ponekad da mi se pasulj baš prijede sa zaprškom ili da mi se i ovaj đuveč prijede onako kako je baba pravila, pa je napravim, ali generalno je naš ukus takav da nam i bez zaprške jelo bude savršeno ukusno.

Sastojci:

50 ml maslinovog ulja

1 kg belog krompira

1 praziluk

2 šargarepe

1 tikvica

1 crvena paprika

2 šake pirinča

300 ml soka od paradajza

200 ml vode

1,5 kašičica soli

2 lista lovora

biber po ukusu

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pripremite povrće: krompir oljuštite i isecite na kocke, praziluk isecite na sitno, šargarepu na kolutove, tikvicu operite pa isecite na pola pa izdubite sredinu i bacite a ostatak isecite na jednake komadiće, papriku isecite na kockice. U posudu za pečenje sa poklopcem sipajte malo ulja pa redom stavljajte povrće koje ste pripremili. Nalijte sok od paradajza i vodu pa dodajte i pirinač i začine. Sve promešajte, pa stavite u rernu na 2 sata. Pred kraj možete malo i da sklonite poklopac da se još bolje zapeče, kako vam drago. I to je to! Jelo koje se verovatno najčešće priprema u mojoj kuhinji 

izvor:milinkuvar.com

Špageti sa pirinčem, spanaćem i šampinjonima

Sastojci za 2 Osoba/e

3 kom. bibera
200 g pirinča
400 g šampinjona
400 g špageta

Započni pripremu

Izdinstajte šampinjone na ulju i vodi. Ubacite pirinač i, kada budu skoro gotovi, ubacite spanać i kuvajte još 15 minuta. Za to vreme skuvajte špagete po uputstvu s pakovanja. Kuvajte u slanoj vodi. Kada budu gotove, ocedite ih i pomešajte sastojke. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Ćuretina sa narandžama i zelenom salatom

Sastojci za 4 Osoba/e

Ćureće meso (bataci ili belo meso, po izboru)
10 g ruzmarina
10 g soli
300 g zelene salate

Priprema:

Očišćenu ćuretinu začinite solju, biberom, uljem i ruzmarinom i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan nauljite pleh, stavite ćurku i stavite je da se peče u zagrejanoj rerni. Povremeno je okrećite kako bi se ispekla sa svih strana. Kada ćuretina bude pečena, operite zelenu salatu, isecite narandže i servirajte. Uživajte u ovom jelu! Prijatno!

izvor:maxi.rs

GULAŠ OD LEBLEBIJA

 

Sastojci:

400 g kuvanih leblebija
1 glavica crnog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
1 crvena paprika, opciono
1 list lovora
1/2 kašičice dimljene ili obične ljute papirke
1/2 kašičice tucane paprike
so i biber, po ukusu
600 ml vode
1 puna kašika koncentrata od paradajza
100 g Lazarević kobasičica
peršun, za serviranje

Priprema:

Odmah da vam kažem da mene mrzi da leblebije potapam preko noći i kuvam dva sata, tako da olakšam sebi kada god mi trebaju i kupim ljudski teglu skuvanih leblebija. Mislim da se zovu nešto tipa “Oh la la”, ali nemojte me držati za reč i kupite koje god vam odgovaraju. Dakle, 400 g skuvanih i oceđenih leblebija.

Zagrejte maslinovo ulje pa propržite sitno seckani beli i crni luk, nekoliko minuta uz mešanje. Dodajte papriku isečenu na kockice pa opet pržite nekoliko minuta uz mešanje. Dodajte kobasičice koje ste isekli na manje komade i pržite minut-dva uz mešanje.

Dodajte lovorov list i ostale začine, dodajte koncentrat paradajza i leblebije pa sve zalijte vodom i pustite da provri. Smanjite jačinu vatre na srednju pa kuvajte dok ne ispari skoro sva tečnost. Sklonite sa vatre, dočinite ukoliko je potrebno i poslužite!

izvor:milinkuvar.com

 

Crni burger

Sastojci za 1 Osoba/e

100 g crnog hleba
10 g kečapa
10 ml majoneza
50 g paradajza
10 g senfa
200 g pljeskavica
50 g kravljeg sira
 
Započni pripremu
 
Stavite pljeskavicu da se ispeče u gril tiganju. Dok se priprema, operite paradajz i isecite ga, potom isecite sir. Kada pljeskavica bude spremna, stavite je u crni hleb, stavite paradajz, sir, malo senfa, malo kečapa, malo majoneza. Uživajte u ovom obroku! Prijatno!

 

izvor:maxi.rs
 

Rolovana ćuretina

Sastojci za 6 Osoba/e

10 g mirođije
2 kg ćurke
10 kom. peršuna
10 g ruzmarina
300 g slanine

Započni pripremu

Istucite ćuretinu ispod papira za pečenje ili, još bolje, najlona. Stavite preko ruzmarin, majčinu dušicu, peršun, iseckanu slaninu i umotajte, a potom konopcem pričvrstite sve sa ćuretinom. Pecite rolat na 220 stepeni oko 70 minuta. Potom ga izvadite iz rerne, pokrijte folijom i vratite na još 70 minuta u rernu. Ponovo ga izvadite i okrenite. Rasporedite tečnost iz šerpe po rolatu i vratite ga u rernu bez folije oko 20 minuta. Najbolje je servirati ga hladnog, sutradan. Uživajte u ovom obroku!

Prijatno

izvor:maxi.rs

 

Flekice sa kupusom

 

Sastojci:

1/2 glavice kupusa
250 g testenine
1 glavica crnog luka
50 ml ulja
soli po ukusu
1 kašičica bibera
1/2 kašičice tucane paprike

Priprema:

Luk ispržite na ulju. Kada omekša dodajte kupus, začine i so. Sve dobro izmešajte i dinstajte 20 minuta uz povremeno mešanje. U međuvremenu skuvajte testeninu u dosta kipuće vode prema uputstvu sa pakovanja. Kada je testenina skuvana, procedite je i sjedinite sa dinstanim kupusom i servirajte!

izvor:milinkuvar.com

Pica sa svinjetinom, zeljem, paprikom i paradajzom

Sastojci za 1 Osoba/e

1000 g brašna
100 g crnog luka
2 kom. jaja
200 ml jogurta
1/2 kom. svežeg kvasca
30 ml maslinovog ulja
100 ml mleka
100 ml paradajz sosa
150 g paprike
100 g paradajza
1 kom. praška za pecivo
2 g šećera
2 g soli
200 g svinjskog filea
50 g zelja

Započni pripremu

Za testo je potrebno: 2 čaše jogurta, 1 čaša mleka, pola kockice kvasca, 2 jaja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 3 kašike maslinovog ulja, 1 prašak za pecivo i 1 kg brašna (preporučujemo pola integralnog, pola običnog mekog). Zamesite testo i stavite da odstoji barem tri sata u frižideru. Nakon toga razvucite testo i stavite preko paradajz sos, tanke listove svinjetine, iseckani crni luk, papriku, iseckani paradajz i oprane listove zelja. Pecite u zagrejanoj rerni dok ne dobije rumenu boju, a meso bude pečeno. Servirajte i uživajte u ovom obroku!

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Ćufte s pavlakom i majonezom

Sastojci za 3 Osoba/e

5 g aleve parike
2 kom. belоg luka
3 kom. bibera
100 g crnog luka
1 kom. jaja
500 g mlevenog mesa
50 g prezli
5 g soli

Započni pripremu

Pomešajte meso, umućeno jaje, prezle, alevu papriku, so, biber i vegetu. Ostavite da odstoji oko pola sata, pa napravite ćufte. Poređajte ih u šerpu sa uljem i pržite ih sa svih strana. Kada ćufte budu gotove, servirajte i prelijte mešavinom kisele pavlake i majoneza.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Svinjetina na ražnjiću sa krompirom

Sastojci za 2 Osoba/e

5 kom. bibera
300 g hleba
500 g krompira
10 g ruzmarina
10 g soli
1000 g svinjskog filea
5 g vegete

Započni pripremu

Meso nauljite, posolite, pobiberite, začinite vegetom i ruzmarinom, te ostavite da odstoji minimum sat vremena. Oljušteni krompir kuvajte u slanoj vodi. Stavite svinjetinju na ražnjić i pecite meso na roštilju sa svih strana. Kada krompir bude gotov, začinite ga solju, biberom i vegetom i servriajte sa mesom i hlebom.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

BRZA PIZZA SA GRILA

 

Sastojci:

Testo:

350 g mekog brašna T400

1 ravna kašičica soli

1 ravna kašičica praška za pecivo

180-200 ml tople vode (možda i više, zavisno od brašna)

Začinjeno maslinovo ulje:

50-60 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja

1 čen belog luka

1 puna kašičica sušenog origana

prstohvat soli

malo bibera

Ostalo:

1/2 ili cela konzerva paradajz sosa za picu (koristila sam Mutti i odličan je)

100 g pršute

100 g buđavog sira

nekoliko čeri paradajza za dekoraciju

Priprema:

Pomešajte sve suve sastojke za testo u jednoj činiji. Postepeno dodajte toplu vodu i mešajte varjačom dok je moguće. Zatim, sve preručite na radnu površinu i mesite rukama uz postepeno dodavanje brašna, sve dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi za ruke. kada je testo gotovo, ostavite ga na radnoj površini da odmori 5-10 minuta.

Za to vreme zagrejte gril tiganj. Ja koristim tučani gril tiganj i njemu treba dosta više vremena da se zagreje ali vi koristite šta god da imate. Možete korititi električni roštilj ili one gril tostere ili čak običan teflonski tiganj.

Dok testo odmara možete pripremiti začinjeno ulje tako što ćete u jednoj činijici pomešati maslinovo ulje, sitno seckan beli luk, so, biber i origano.

Testo koje je odmorilo podelite na 6 jednakih delova i od svakog formirajte lopticu. Trebalo bi da vam je tiganj sada već zagrejan, pa odmah jednu lopticu razvucite oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini tako da dobijete krug. Pecite sa jedne strane toliko da se na površini pojave mehurići pa okrenite i odmah premažite ispečenu sranu uljem sa začinima. brza-pica

Odmah stavite sos od paradajza, stavite neku šnitu pršute i izmrvite malo buđavog sira. Sklonite sa vatre i služite odmah! Od trenutka kada ste zamesili testo, za pripremu jedne ovakve ini pice potrebno je oko 4 minuta, pa vi vidite 

Ono što ćete staviti na picu stvarno je samo vaš izbor, ovo je bila naša kombinacija za taj dan. A ako želite da isprobate pravi recept za pravo testo sa kvascem, onda kliknite na ovaj LINK.

Možete čak i poklopiti na minut da se sir rastopi. Ali, ukus je po meni bolji ovako – taman je sve zagrejano da bude toplo a nema opasnosti od opekotina od vrelog sosa ☺ Koristila sam Mutti sos za picu koji je već usitnjen i začinjen i stvarno je dobro legao na ovu kombinaciju. Ostatak iz konzerve sam kasnije pomešala sa kuvanom testeninom i bilo je odlično.

izvor:milinkuvar.com

 

GRATINIRANI KROMPIR

 

Sastojci:

100 g tanko sečene slanine
30 g smeđeg šećera
500 ml Meggle pavlake za kuvanje 10% m.m.
1/2 kocke za supu, ukus po želji
1 kašika sitno seckanog peršuna
1 čen sitno seckanog belog luka
1/2 kašiice bibera
700 g belog krompira
1 kašičica Meggle Premium putera
125 g Meggle mozarella sira

Sveži peršun, za serviranje

Priprema:

Slaninu stavite na suv teflonski tiganj zagrejan na srednjoj jačini. Kada blago porumeni, pospite ga sa malo smeđeg šećera pa okrenite i pospite ponovo. Pržite minut-dva dok ne uhvati koricu a zatim sklonite sa vatre.

Pavlaku za kuvanje stavite u tiganj i zagrejte do ključanja. Dodajte polovinu kocke za supu, sveže seckani peršun i sitno seckani čen belo luka pa dobro izmešajte. Pobiberite, pustite da ponovo provri i sklonite sa vatre. Preručite u posudu iz koje ćete lakše sipati sos.

Krompir dobro operite pa isecite na tanke kolutove i stavite u posudu sa hladnom vodom. Ukoliko želite, slobodno oljuštite krompir.

Dno posude za pečenje premažite puterom pa preko sipajte nekoliko kašika sosa. Poređajte krompir u jednom sloju, zatim prelijte sa još sosa. Pokrijte još jednim slojem krompira i sosa a zatim rasporedite mocarelu i karamelizovanu slaninu. Popunite sa još malo sosa a zatim pokrijte još jednim redom krompira a zatim prelijte ostatkom sosa.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 30 minuta pokriveno folijom, a zatim otkrijte i pecite još 10-15 minuta na istoj ili jačoj temeparturi. Nakon pečenja ostavite posudu van rerne 10-ak minuta pa tek onda služite.

izvor:milinkuvar.com

Rolat sa šunkom

Sastojci za 3 Osoba/e

1000 g brašna
300 g kečapa
400 ml jogurta
2 kom. jaja
200 ml mleka
2 g origana
2 g soli
1 kom. praška za pecivo
1/2 kom. svežeg kvasca
2 g šećera
300 g praške šunke
10 ml ulja

Započni pripremu

Za testo je potrebno: 1 kg brašna, 2 čaše jogurta, 1 čaša mleka s malo kvasca, 2 jaja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 1 prašak za pecivo, 3 kašike ulja. Umesite testo od navedenih sastojaka i ostavite da odstoji tri sata u frižideru. Potom razvucite testo, namažite ga kečapom i dodajte šunku. Urolajte kao na fotografiji i stavite da se peče na 220 stepeni oko pola sata.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

DOMAĆA TESTENINA SA FEREMENTISANIM BELIM LUKOM

 

Sastojci:

250 g domaće testenine Moje gnezdo

1 paradajz

nekoliko čenova Black look belog luka

60 ml maslinovog ulja, mada sam ga realno stavila duplo više ☺

neki listić bosiljka

so i biber

parmezan za serviranje, po želji

Priprema:

Testeninu skuvajte prema uputstvu sa pakovanja a u odvojenoj šerpi na maslinovom ulju propržite paradajz isečen na kocke sa lukom isečenim na listiće. Posolite i pobiberite pa dodajte proceđenu testeninu. Sve izmešajte pa ako je potrebno, a jeste, dodajte još maslinovog ulja. Pospite listićima bosiljka i sa malo sira.

izvor:milinkuvar.com

RIŽOTO SA ŠPARGLAMA

Sastojci:

150 g arborio pirinča

50 ga putera

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

50 ml belog vina

40 g rendanog parmezana

200 g špargli

1 litar bistre pileće supe

so i biber po ukusu

sveža mirođija po ukusu

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte i zajedno sa malo soli pržite na zagrejanom puteru dok ne omekša. Nalijte vino i kuvajte uz povremeno mešanje dok sva tečnost ne ispari. Dodajte pirinač, promešajte nekoliko puta pa nalijte sa malo supe. Smanjite vatru na srednju jačinu pa nastavite sa kuvanjem uz stalno dodavanje supe i nežno mešanje. Tako radite dok ne utrošite svu supu.

Supu skuvajte kako je inače kuvate a ako to inače ne radite, možete se poslužiti mojim receptom za domaću supu. Samo, nravano, iskoristite samu supu a povrće i meso ostavite za nešto drugo. U međuvremenu stavite vodu u drugoj šerpi da provri pa je posolite sa nešto soli. Špargle operite i izlomite koren na svakoj kao što sam objasnila u receptu za grilovanu šparglu. Stavite ih u kipuću vodu i kuvajte da omekšaju, 4-5 minuta. Ako su špargle deblje, trebaće neki minut više. Izvadite ih iz vode kada su skuvane i isecite na kolutove.

Kada je rižoto skoro gotov, dodajte špargle i parmezan pa kuvajte dok pirinač ne bude potpuno skuvan ako već nije. Pobiberite i začinite svežom mirođijom. Samo budite pažljivi jer je sveža mirođija stvarno jaka i ako mmože lako uporopastiti jelo ako je bude previše. Servirajte rižoto i poslužite 

izvor:milinkuvar.com

 

ŠPAGETI SA LIMUNOM

Špageti sa limunom su jedna sasvim jednostavna i sasvim neobična pasta. Nećete je pripremati svaki put kada vam se prijede testenina, ali ćete u njoj definitivno uživati i pojesti je bez daha.

Sastojci:

350g špageta

90ml maslinovog ulja

sok od 1 limuna

2 čena belog luka

so, biber

nekoliko zrna crvenog bibera

sveži peršun

parmezan za posipanje

Priprema:

Špagete skuvajte u dosta posoljene kipuće vode. Kada su špagete skuvane dobro ih ocedite pa vratite u šerpu. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, pospite listićima belog luka, posolite i pobiberite. Kratko propržite pastu na srednjoj vatri uz stalno mešanje. Servirajte u tanjir pa pospite parmezanom, svežim peršunom i zrnima crvenog bibera.

izvor:milinkuvar.com

Paelja sa graškom i morskim plodovima

Sastojci za 3 Osoba/e

5 g aleve parike
2 kom. belоg luka
100 ml belog vina
3 kom. bibera
100 g crnog luka
300 g graška
1 kom. kocke za supu
1 kom. limuna
5 g peršunovog lista
200 g paprike
500 g škampi
5 g soli

Započni pripremu

Izdinstajte iseckani crni luk na maslinovom ulju, potom dodajte beli luk i iseckanu papriku. Dodajte grašak, promešajte i nakon nekoliko minuta nalijte belo vino. Kada vino ispari, dodajte supu, toliko da prekrije grašak. Posolite, pobiberite i promešajte. Kada je grašak polukuvan, dodajte škampe i poklopite. Začinite iseckanim peršunom i servirajte sa limunom.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Fokača barese

Sastojci
Potrebno je:

300 g mekog brašna
malo soda bikarbone
100 g kuvanog krompira
200 ml mlake vode
1 kesica suvog kvasca
1/2 kašičice kristal šećera
1/2 kašičice soli
2 kašike maslinovog ulja
Za premaz testa:
2 čena belog luka
1 kašika sosa od seckanog paradajza
2 kašike maslinovog ulja
Za nadev:

100 g čeri paradajza
100 g maslina bez koštica
malo krupne morske soli
malo grčkog feta sira
1 kašika maslinovog ulja
malo mešavine mediteranskog začinskog bilja
Za premaz preko papira za pečenje:
4 kašike maslinovog ulja
Priprema

Izrada testa: Krompir u ljusci oprati i staviti kuvati u hladnu slanu vodu. Kuvani krompir oljuštiti i izgnječiti. U plitku i veću posudu za mućenje staviti prosejano brašno, u sredini napraviti manje udubljenje u koje stavite šećer i suvi kvasac te malo mlake vode, samo toliko da kvasac nadođe.Fokača barese
Kada je kvasac nabubrio dodati so, izgnječen krompir, maslinovo ulje i ostalu vodu i rukama razraditi testo. Pobrašnjati radnu površinu i na nju prebaciti testo. Prilikom umesivanja veoma malo dodavati brašna da se lakše umesi ali testo treba da ostane mekše.Fokača barese
Testo mesiti oko 10-15 minuta dok se ne dobije glatko testo. Ja sam testo stavila u pobrašnjalu posudu PUF-PUF koja se zatvori poklopcem i na toploj vodi pliva dok se poklopac ne otvori, odnosno ne napravi PUF. Ako će te koristiti stari način testo treba da pokrijete prozirnom folijom ili krpom i stavite na toplo mesto da se diže dok ne podvostruči volumen cca 60 minuta maksimalno.Fokača barese
Dok se testo diže pripremite premaz: beli luk oljuštite i izgnječite ili sitno iseckajte i stavite ga u malu posudu posudu. U istu posudu dodajte sos od seckanog paradajza i 2 kašike maslinovog ulja. Priprema sastojaka za nadev: Čeri paradajz operite i isečite na polovine.Fokača barese
Masline izvadite iz slanice i stavite na kuhinjski papirni ubrus da upije tekućinu. Okruglu tepsiju promera 27 cm premažite margarinom i obložite papirom za pečenje. Na papir za pečenje ulijte 4 kašike maslinovog ulja. Testo na radnoj površini rukama razvucite na veličinu tepsije i prebacite u tepsiju na papir za pečenje sa maslinovim uljem.Fokača barese
Ako treba razvucite ga do rubova tepsije. Jagodicama prstiju formirajte udubljenja. Testo premažite sa pripremljenom mešavinom sastojaka za premazivanje testa – maslinovo ulje sa belim lukom i sosom od seckanog paradajza.Fokača barese
U udubljenja poslažite polovine čeri paradajza da kora bude okrenuta prema gore i masline i sve malo utisnite u testo te pospite sa izdrobljenim feta sirom. Tako pripremljenu fokaču prekrijte krpom (ali da ne dodiruje površinu testa) i stavite na toplo mesto da se diže 30 minuta, odnosno dok se rerna ne zagreje na 230 stepeni.Fokača barese
Pre pečenja fokaču pospite sa mešavinom mediteranskog začinskog bilja, dva prstohvata krupne morske soli i prelijte sa 1 kašikom maslinovog ulja. U zagrejanu rernu stavite tepsiju sa fokačom i pecite 20 minuta. Ostavite u tepsiji da se kratko prohladi te je servirajte još toplu (iako i hladna ima izuzetan okus).Fokača barese

SAVET
Kada sam nedavno prvi puta radila fokaču i odnela prijateljici da proba, prvo joj je pitanje bilo da li je testo sa krompirom. Pitanje me baš iznenadilo jer nisam čula da se fokača radi sa krompirom. Moja komšinica je ispričala kako je imala prijateljicu talijanku od koje je dobila recept za fokaču sa krompirom. Kada sam se vratila kući pretražila sam malo po internetu i stvarno ima vrsta fokače koja se radi sa krompirom, potiče iz regije Apulije sa nazivom fokača barese. Pročitala sam dosta raznovrshnih recepata i napravila kombinaciju koja se veoma dopala mojim prijateljima i meni.

izvor:recepti.com

HRSKAVA ĆURETINA IZ RERNE

 

Sastojci:

400 g ćurećeg filea isečenog na trakice

Marinada ↓

180-200 ml jogurta

1/2 kašičice soli

3 kašike rendanog parmezana

1/2 kašičice suvog vlašca

1/2 kašičice suvog peršuna

1/4 kašičice bibera

1/4 kašičice tucane paprike, po želji

Za hrskavost ↓

krupne prezle (panko ili domaće)

hrskavi luk, opciono

Sos ↓

2 kašike kisee pavlake

3-4 kašike mleka

so, biber po ukusu

1 čen belog luka

sitno seckani sveži peršun

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Meso izlupajte čekićem za meso, isecite na trakice i stavite sa strane. U posudi pomešajte sastojke za marinadu pa dodajte meso. Dobro sjedinite i ostavite da odmori 15-ak minuta na sobnoj temperaturi. Nakon toga meso uvaljajte u mešavinu prezli i hrskavog luka pa ređajte na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u zagrejanoj rerni 25-30 minuta ili dok meso fino ne porumeni. U međuvremenu sjedinite sastojke za sos. Ukoliko je potrebno dodajte još mleka za gustinu kakvu volite. Poslužite vruće štapiće uz osvežavajući sos.

izvor:milinkuvar.com

 

POSNI RIŽOTO OD BUNDEVE

 

Sastojci:

400 g sveže bundeve, Maxi pijaca
1 čen belog luka
1 kašičica soli
2 lista lovora
2-3 kašike Premia maslinovog ekstra devičanskog ulja
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
50 ml belog vina
200 g arborio pirinča
600 ml kipuće vode
1 povrtna kocka za supu
1 kašičica Premia majčine dušice
½ kašičice Premia muskatnog oraha

Tosirani listići badema, za serviranje

Priprema:

Bundevu očistite od kore pa isecite na kocke. Stavite u šerpu, dodajte lovorov list, beli luk i so pa nalijte vodom da pokrije. Kuvajte dok bundeva ne omekša a zatim ocedite višak tečnosti i ostavite sa strane.

Povrtnu kocku prelijte sa 600 ml kipuće vode i promešajte da se kocka rastvori. Na tiganju propržite sitno seckan crni i beli luk sa maslinovim uljem. Kada luk omekša, dodajte belo vino i pustite da ispari. Zatim, dodajte pirinač i pržite minut-dva bez dodavanja tečnosti da pirinač postane staklast. Zatim, dodajte malo po malo povrtne supe. Smanjite jačinu i sve vreme nežno mešajte.

Negde na pola kuvanja, u tiganj dodajte izgnječenu bundevu i začine pa kuvajte uz mešanje i dodavanje supe, sve dok se zrno ne skuva. Obavezno mešajte sve vreme da bi rižoto bio kremast i fin. Na kraju začinite po vašem ukusu i poslužite uz tostirane listiće badema.

izvor:milinkuvar.com

 

 

 

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.