Tikvice su vrlo praktične za pripremu, jer mogu da se naprave najrazličitija jela, a ima ih tokom cele sezone. Najčešće se jedu punjene ili pohovane, ali mi vam danas donosimo jedan jednostavan recept za tikvice prelivene sirom i pavlakom, pa zapečene u rerni. Lagano i jeftino jelo će vam se dopasti na prvi zalogaj, a za pripremu vam neće trebati ni 10 minuta.
Sastojci:
3 tikvice 1 kašika ulja so, biber Za sos: 1 veza mirođije 350 g kisele pavlake 100 g svežeg sira 1/3 kašičice belog luka u prahu
Priprema:
Tikvice isecite na kolutove, pa posolite i pobiberite, a onda i nauljite. Poređajte po dnu vatrostalne posude.
U drugoj posudi pomešajte seckanu mirđiju, pavlaku, sir i beli luk u prahu.
Dobro sjedinite i onda prelijte preko tikvica.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta.
Ovo je naš današnji predlog za ručak. A šta je uopšte PASTRMAJLIJA?
Pastrmajlija je specijalitet iz makedonske narodne kuhinje specifičan za okolinu Štipa. Glavni sastojci ovog jela su testo i meso. Tradicionalno, pastmajlija ima izduženu formu testa na kojem je nadev od seckanih komadića mesa. Ime potiče od makedonske reči pastrma, što znači usoljeno i sušeno meso od ovce ili jagnjeta (pastrami i pastirma). Danas, međutim, u restoranima mogu se jesti raznovrsne varijacije ovog jela sa dodacima kačkavalja, pečuraka ili slanine. Jelo se uglavnom služi sa par ljutih papričica. U čast pastrmajliji, svake godine u Štipu održava se manifestacija „Pastrmalijada“, posvećena ovom jelu.
Sastojci:
svinjsko meso - 600 g, od vrata ili plećke, isečeno na sitnije kocke morska so ljuta tucana paprika (po želji) voda - malo
Za testo: brašno - 500 g sveži kvasac - 1/2 kocke morska so maslinovo ulje topla voda - 300 ml svinjske mast - 3 kašike
Priprema:
Meso isečeno na kockice posoliti, posuti tucanom paprikom, doliti par kašika vode i dobro izmešati.
Ostaviti preko noći da meso upije začine.
U brašno dodati kašičicu soli, nadošli kvasac, toplu vodu i zamesiti testo. Doliti malo ulja i nastaviti sa mešenjem, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom 30 minuta.
Rernu zagrejati na 200°C.
Naraslo testo izručiti na brašnom posutu radnu površinu i mesiti ga uz dodavanje brašna po potrebi, dok ne postane glatko.
Podeliti ga na tri jednaka dela i na pouljenoj radnoj površini, od dobijenih loptica, dlanovima formirati izdužene oblike, prebaciti ih na papirom za pečenje obložen pleh, oblikovati rubove i napuniti svaku formu začinjenim mesom.
Rasporediti grudvice masti i peći u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta da porumeni.
Za ručak vam predlažemo da napravite ovu testeninu sa belim mesom i spanaćem i ne možete pogrešiti.
Testenine su najpoznatije italijansko jelo, a za Karbonare i Bolonjeze nema ko nije čuo. Postoji bezbroj načina da pripremite pastu, a kada želite nešto brzinski, a ipak ukusno onda je testenina sa belim mesom i spanaćem koja se krčka u sosu od pavlake i paradajza pravo rešenje. Od ove količine može da se najede četiri osobe, a sastojci nisu skupi.
Sastojci:
450 g pilećeg filea 1 kašičica soli 1,5 kašičica belog luka u prahu 1/2 kašičice crnog luka u prahu 1/2 kašičice bibera 1/4 kašičice sušenog origana 1 manji crni luk 10 čeri paradajza 1 čen belog luka 460 g makarona tvrdi sir ili mocarela 1,5 šolja paradajz sosa 3/4 šolje pavlake za kuvanje svež bebi spanać 1/4 kašičice tucane paprike 1/2 kašičice sušenog bosiljka rendani parmezan
Priprema:
Stavite testeninu da se kuva. Meso isecite na kockice, posolite, pobiberite, pospite belim i crnim lukom u prahu i origanom.
Promešajte i propržite. Izvadite iz tiganja, pa u isti dodajte sitno seckani crni luk, a kada omekša i mleveni beli. Nakon minuta dodajte i čeri paradajz isečen na pola i sipajte paradajz sos. Kada krene da krčka sipajte i pavlaku za kuvanje.
Promešajte, pa posolite i pobiberite, a onda pospite i bosiljkom i tucanom paprikom. Pre nego što sos bude gotov dodajte malo rendanog sira i promešajte, a onda vratite meso. Onda sipajte i proceđene makarone i dodajte spanać, pa sipajte i šolju vode u kojoj se kuvala testenina.
Promešajte i ostavite da se krčka još 10-ak minuta.
Ovo je jedan jednostavan recept koji vam neće oduzeti puno vremena,a dobićete lep ručak za celu porodicu. S obzirom da je zečetina priznata kao jedno od najzdravijih mesa - ovo je i odličan ručak, posebno za ljude sa srčanim problemima. Topla preporuka za ovo jelo.
Sastojci (za 4 Osobe)
1 kom. belоg luka 2 kom. bibera 200 g crnog luka 2 g soli 100 ml ulja 1000 g krompira 1500 g zečetine 200 g šargarepe
Priprema:
Potopite meso u vodu na dva sata, zatim ga isecite po želji.
Isecite luk, krompir i šargarepu. Propržite meso oko 10 minuta sa obe strane.
Dodajte sitno naseckani luk, začinite i sipajte dve šolje vruće vode. Dodajte šargarepu i stavite poklopac.
Pre nego što bude gotov, dodajte krompir i čen belog luka. Posle deset minuta prebacite jelo u tepsiju i začinite ga.
Pecite u rerni na 200 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.
Za čuveni italijanski specijalitet, osobuko (Ossobuco), nisu vam potrebne posebne kulinarske veštine.
Osobuko je italijanski specijalitet od poprečno rezanih junećih kolenica koje se dinstaju sa belim vinom i začinima. Ako želite da ispoštujete tradiciju, onda servirajte sa palentom, mada prilog možete da birate: pirinač, njoke...
Idealno pripremljenomeso je toliko mekano da se raspada, a mi vam ovde predlažemo moderniju verziju koja sadrži i paradajz sos, šargarepu, celer i luk.
Sastojci:
2 kg juneće kolenice isečene na 2cm 300 g šargarepe 3 štapića celera 400 g crnog luka 800 ml goveđeg bujona 200 ml belog vina 500 ml gustog paradajz sosa 3 kašike maslinovog ulja 30 g putera 2 kašike brašna 2 lovorova lista 5 čenova belog luka 2 grančice ruzmarina 1/4 kašičice muskatnog oraščića 5 bobica aleve paprike 10 zrna bibera 1,5 kašičice mlevenog bibera 3 kašičice soli
Priprema:
Svaki komad kolenice posolite, pobiberite i pospite brašnom i dobro utrljajte u meso. Zatim na malo ulja propržite meso sa obe strane po 3 minuta, pa izvadite iz tiganja.
Dodajte puter i kada se istopi propržite seckani crni luk. Kada omekša dodajte seckani beli luk, šargarepu i celer.
Ostavite nekih 3-4 minuta, pa sipajte belo vino, paradajz sos i bujon (ukoliko nemate bujon, pomešajte kocku supe sa 800 ml vrele vode).
Posolite, pospite muskatnim oraščićem, pa dodajte ruzmarin i lovorov list. Promešajte i ostavite da proključa. Poređajte meso u duboku šerpu, pa prelijte sosom. Dodajte zrna bibera i poklopite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 2 sata.
Ovaj ručak pravim sigurnih deset godina i nikad da nam dosadi. Lagano i jako ukusno, jelo koje mozete pripremati i u dane posta.
Sastojci:
- 400 - 500 gr. makarona (zavisi koliko vam treba za ručak) - 100 gr. sojinih ljuspica (sitna soja) - 100 ml. ulja (može i malko više ako vam se čini suvo) - 200 ml. vode - 2 kašičice suvog začina (vegeta) - biber i so po ukusu
Uz ovo jelo najbolje ide jogurt ako postite ili ste vegan onda uz salatu.
Priprema:
Skuvajte testeninu u slanoj vodi i procedite.
Dok se testenina kuva pripremite fil.
Izdinstajte iseckan luk na ulju. Dodajte suvu soju (ne natapati) kratko propržiti pa dodati vodu i začine. Krčkati sve dok voda ne ispari i dok ne počne da se prži. Soja treba da bude fino upržena.
Izmešajte sa testeninom i uživajte u u obroku dok je topao i svež.
Langoš nije teško napraviti, a dobro je i to što se testo muti.
Langoš je mađarski specijalitet od testa koji najviše podseća na mekike. Ono je mekano i vazdušasto zahvaljujući kiseloj pavlaci, a nju možete da zamenite i jogurtom. Kod ovog recepta je dobro to što ne morate da mesite testo, već ga umutite, samo vodite računa da so dodate skroz na kraju, jer ako dodate ranije, rizikujete da testo ne uspe. Profesionalni mađarski kuvar je otkrio kako da ovo ukusno pecivo napravite na najlakši način, a obavezno je da posle prženja premaže smesom od maslinovog ulja i belog luka. Najčešće se jede posuto rendanim sirom, ali vi možete da služite sa namirnicama po želji.
Sastojci:
400 ml mlakog mleka 20 g svežeg kvasca 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 250 g pavlake 2 jajeta 1 kg brašna
Još: 30 ml maslinovog ulja 6-7 čenova belog luka 1 kašičica soli kečap majonez tvrdi sir
Priprema:
U posudi pomešajte izdrobljeni kvasac, mleko, šećer, pavlaku, jaja i brašno. Mutite dok se ne formira testo, pa dodajte so. Nastavite da mutite. Pokrijte i ostavite nekih 40 minuta na toplom da nadođe.
Izvadite testo na pobrašnjenu površinu i podelite na 9 delova, pa oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite još 10-20 minuta. Za to vreme pomešajte maslinovo ulje, so i mleveni beli luk.
Rukama razvucite lopticu od testa i pržite u zagrejanom ulju. Vadite na ubrus da se ocedi.
Tako uradite sa svim lopticama testa.
Vrući langoš premažite smesom od maslinovog ulja i belog luka, pa preko pospite rendani sir, pa sipajte malo kečapa i majoneza.
Isprobajte recept Ane Petrović za ukusne pljeskavice od povrća.
Ako vodite računa o ishrani ili želite da smršate onda morate da jedete dobro izbalansiranu hranu. Nutricionistkinja Ana Petrović je odavno postala poznata po tome što uz njene savete ljudi brzo i lako gube kilograme, a siti su. Ono što je bitnije od toga jeste da ovakvom ishranom poboljšavaju zdravlje i jačaju organizam, jer Ana Petrović kombinuje raznovrsne i dobro balansirane namirnice. U nastavku teksta pročitajte recept za pljeksavice od povrća čiji je recept objavila na svom Instagram profilu. Njih nije teško napraviti, a ono što je dobro je da pored fantasitčnog ukusa njih možete da jedete i kada je post na vodi, jer su sastojci prilagođeni tome.
Sastojci:
100 g ovsenih pahuljica 5 kašika vrele vode 1 belance 1 crni luk 1 šargarepa 1 štap celera malo spanaća 1/2 tikvice 2 cvetića brokolija 2 cvetića karfiola začini po želji
Priprema:
Potopite ovsene pahuljice u vrelu vodu i ostavite tako par minuta.
Zatim prodinstajte seckani crni luk na malo vode, pa dodajte rendanu šargarepu, seckani celer, spanać, tikvicu, brokoli i karfiol. Začinite po želji.
Promešajte i ostavite na blagoj vatri 5 minuta.
Dodajte proceđene ovsene pahuljice i belance i sve dobro sjedinite.
Oblikujte burgere i ređajte u tepsiju, pa pecite na 160°C oko 30-40 minuta.
Recept za ćufte od mlevenog mesa i pirinča u crvenom paradajz sosu, omiljeno jelo svima.
Sastojci :
- 500 gr. mlevenog mesa (mešano, juneće, pileće) - 1 srednja glavica crnog luka - 3 čena belog luka - 1 jaje - 100 gr. pirinča - 1 kašikica sitne paprike - 2 kašikice suvog začina - so po ukusu - i malo bibera
Za sos:
- 1 litra kuvanog paradajza - 400 - 500 ml. vode - 1 dcl. ulja - 1 vrhom puna kašika brašna - so i šećer po ukusu ( zavisi od ukusa kuvanog paradajza)
Priprema:
Luk crni i beli sitno iseckati i dodati mlevenom mesu. Staviti i prinač, jaje, začine, ako imate fino je dodati iseckano peršunovo lišće, sve rukama izmešati i oblikovati male loptice.
U širu šerpu staviti ulje i brašno da se kratko proprži, naliti kuvani paradjz i vodu, kuvati i mešati sve dok ne proključa i zatim ubaciti naše mesne loptice - ćufte. Na početku drmuskati šerpu, a već posle par sekundi možete i promešati čufte da se ne zalepe za dno.
Kuvati na blagoj temperaturi, da sos polako krčka oko 45 minuta, zatim posoliti i dodati šećer. Kuvati još 3-4 minute i skloniti sa šporeta. Poslužiti uz pire krompir, bareni krompir, pečeni u ljusci, rižu ili neku testeninu.
Meso na ovaj način pravićete zauvek. Pileći medaljoni ili uštipci. Lepše od pohovanog. Mi smo totalno ,,odlepili" za ovim receptom. Odlično samo uz salatu, ali naravno, može uz razne priloge i soseve - prelive.
Sastojci:
- oko 800 - 900 gr. belog, pilećeg mesa (može i od karabatka ili ćureće) - 4 jaja - 1 kašika senfa - 3 kašike ulja - 1 kašičica origana - ranva kašičica karija - na vrh kašičice bibera - 1,5 kašičica soli - pola kašičice belog luka u prahu - 4 kašike brašna (ja sam stavila 2 kukuruznog i 2 belog) - malo tucane paprike (ne mora ako nemate) - pola kesice praška za pecivo 5 gr. - 200 - 250 ml. ulja (zavisi od zapremine tiganja.
Priprema:
Začine možete dodati po ukusu, ne mora ovako kao iz recepta. Čak samo da stavite so, biber, malo vegete i peršunovog lišća biće supeer ukusno.
Iseckajte meso na sitne kockice. Umutite jaja, dodajte sve začine, ulje, brašno i prašak za pecivo. Izmešajte da nema grudvica, dodajte meso i prekrijte pa ostavite najmanje sat vremena u frižideru a može i preko noći. Kašikom vadite smesu i spuštajte u zagrejano ulje. Smanjite temperaturu ringle. Prže se oko 4 minute s jedne i 4 minute s druge strane.
Sastojke za ovo jelo već imate kod kuće, a ovaj recept pravi je izbor za subotu popodne i uživanje sa porodicom. Slanica, krompir i meso uz sočan preliv biće vaša najbolja odluka danas, a dobićete ručak iz snova!
Potrebno:
Mleveno meso
Jaja
Kačkavalj
Slanina
Krompir
Luk
Povrće po izboru
Priprema:
Slaninu iseckajte na komadiće i propržite. Nije potrebno dodatno ulje. Krompir iseckajte na sitne kockice. U jednu šerpicu sipajte vodu i dodajte krompir da se kuva. Kada voda provri, krompir se kuva 10 minuta. Slaninu izvadite, dodajte jednu glavicu crnog luka sitno iseckanu i malo ulja u istu posudu gde ste pržili i slaninu. Dodajte 250 grama mešanog mlevenog mesa, može i piletina, samo je sitno iseckajte i pržite u istoj šerpi gde i slaninu.
Rernu uključite na 200 stepeni da se greje.
Kada se meso propržilo dodajte malo soli, bibera (po ukusu) i malo belog luka u prahu. Krompir procedite i spremite vatrostalnu činiju. Nauljite vatrostalnu činiju i dodajte skuvan krompir. Preko njega narendajte kačkavalja i dodajte meso.
U tiganj u kom ste dinstali meso dodajte ulje. Prodinstajte povrće, može sveže ili zaleđeno. To povrće dodajete nakon mesa u činiju, odnosno ređate krompir, kačkavalj, meso pa tek onda povrće.
Preliv
Dva jajeta bi trebalo da umutite. U umućena jaja dodajte 3 - 4 kašike kisele pravlake, možete i da posolite dodatno. Preko cele smese u činiju stavlja se ovaj preliv koji ste pripremili. Zagladite malo kašikom. Možete iseckati paradajz na kolutove i dodati preko preliva za još lepši ukus. Odozgo narendajte još kačkavalja i ubaciti na već zagrejanu rernu na 200 stepeni na 25 minuta.
Tek kada se jelo ispeklo na vrh dodajete slaninicu.
Džejmi Oliver je poznati engleski kuvar koji na svom YouTube kanalu deli jednostavne recepte koji uspevaju i početnicima, ali isto tako i otkriva neke kulinarske trikove. Ovo je recept za spanać, jednostavan prilog koji mnogi obožavaju. Srbi ga spremaju tako što ga skuvaju i proprže sa brašnom,a Džejmi je otkrio kako da ga napravite još ukusnijim. On ga zapeče sa ovsenim pahuljicama, brašnom, sirom i puterom i tako na kremastom spanaću napravi predivnu, krckavu i zlatnu koricu.A ako dodate muskatni oraščić, origano i beli luk dok spremate bilo koje zeleno povrće, biće još lepše nego inače.
Sastojci:
500 g smrznutih briketa spanaća 1 crni luk 2 čena belog luka malo muskatnog oraščića 1 kašičica origana 3 kašike krem sira Još: 50 g ovsenih pahuljica 50 g brašna 50 g tvrdog sira po izboru 50 g putera
Priprema:
U zagrejanom tiganju na malo maslinovog ulja propržite tanko sečeni beli luk sa origanom i muskatnim oraščićem.
Onda dodajte seckani crni luk, pa promešajte. Kada omekša posolite i pobiberite, pa dodajte spanać. U blender dodajte ovsene pahuljice, brašno, sir i puter. Dobro izblendirajte da se sastojci sjedine.
Zatim izvadite dobijenu smesu, pa u prazan blender dodajte spanać iz tiganja. Dodajte krem sir i dobro izblendirajte.
Sipajte spanać u tepsiju, pa preko pospite smesu sa ovsenim pahuljicama koju ste izblendirali i lagano pritisnite.
Svinjetina sa povrćem i pirinčem je jednostavno jelo i jedno je od onih koje ćete spremati kada nemate puno vremena da posvetite pripremi obroka, a svojim ukusom sigurno će vas oduševiti. Jelo koje ćete praviti više puta!
Svinjetina sa povrćem i pirinčem - Sastojci (za 2 osobe)
300 g paprike 200 g paradajza 200 g pirinča 500 g svinjskog filea 5 g vegete so, biber
Priprema:
Svinjetinu posolite, pobiberite, začinite uljem, vegetom i ruzmarinom.
Pržite je u nauljenom tiganju dok ne dobije rumenu boju.
Kada svinjetina bude skoro gotova, ubacite iseckanu papriku, paradajz i pirinač.
Brza torta bez pečenja i kuvanja. Kada pravite ovu tortu imate vremena da se posvetite i sebi, deci prijateljima i da opet budete super domaćica jer ćete poslužiti ukusnu poslasticu :) Zato pravite je često, i sa malim izmenama imaćete uvek drugačiju ukus i doživljaj.
Sastojci:
- 500 gr. posnog mlevenog keksa (najbolje posna plazma) - 3 dcl. soka od pomorandže - kupovni ili ceđeni - 200 gr. šećera u prahu - 250 gr. posnog margarina - 150 gr. posne čokolade - 250 gr. mlevenih oraha - 1,5kg. banana - 2 kesice šlaga - 1 limun
Kalup 26 cm. Može i za nijansu manji ili veći.
Priprema:
Čokoladu stavite u blago zagrejanu rernu da se rastopi pa krenite da pravite tortu.
U vanglu ubacite omekšali margarin i šećer, rukom zamesite pa dodajte orahe, keks, sok. Mesite da masa postane kompaktna, pa je podelite na dva dela. U jedan stavite čokoladu i izmešajte.
Na dno tacne, kalupa, tepsije poravnajte čokoladni deo, potom banane koje ste predhodno ogulili i poprskali limunovim sokom. Odgore stavite svetli deo, lepo zagladite pa ukrasite šlagom.
Neka ovako stoji par sati u frižideru, ili do sutra pa je poslužite.
Sigurno se milion puta pomislili kako je nemoguće da kinesku hranu napravite kod kuće, ali slobodno zaboravite na dostavu. Pomoću dva jednostavna trika napravićete nikad hrskavije i lepše jelo. Ovaj video je jako popularan na YouTube-u i videlo ga je preko 6 miliona ljudi. Uživajte!
Sastojci:
450 g bataka 2 čena belog luka 1,5 kašičica soja sosa 1/2 kašičice soli 1 kašičica sode bikarbone 1 belance 1/2 kašike kukuruznog skroba 1 šolja krompirovog skroba
Za sos: 2 kašike meda 3 kašike braon šećera 2,5 kašike soja sosa 3 kašike vode 2,5 kašike kečapa 1 kašika sirćeta 1 kašika susamovog ulja 1,5 kašika susama malo praziluka ili mladog luka 2 kašičice skroba 2 kašičice vode
Priprema:
Isecite meso na kockice, pa stavite u posudu. Dodajte mleveni beli luk, soja sos, so, biber, belnace, sodu bikarbonu i skrob. Sve dobro promešajte da se sastojci sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira oko 40 minuta. U posudu sipajte skrob od krompira, pa promešajte.
Poprskajte vodom (idealno bi bilo ako imate bocu sa raspršivačem). Sačekajte nekih 10 sekundi, pa promešajte. Ponovite postupak, poprskajte malo vode, pa sačekajte 10 sekundi i promešajte. U veću plastičnu posudu sipajte pola količine skroba, pa raspredite meso sa malim razmakom.
Preko sipajte preostalu količinu skroba, zatvorite posudu i par puta protresite, da meso lepo upije skrob. Izvadite meso i malo protresite, kako bi skinuli višak skroba. U tiganj sipajte dosta ulja, pa kada se lepo zagreje, spustite meso i ispržite. Izvadite ga iz tiganja, pa ostavite u tanjiru 15 minuta. Iz tiganja izvadite i sve ostatke, ulje treba da bude čisto.
Posle 15 minuta ponovo propržite meso. Izvadite meso i ostavite da se ocedi na ubrusu. U posudi pomešajte med, braon šećer, soja sos, vodu, kečap, sirće, susamovo ulje i dobro promešajte. Sipajte sos u tiganj ili šerpu, pa kad krene da ključa dodajte skrob koji ste pomešali sa vodom.
Mešajte sos sve dok ne dobijete teksturu sirupa. Ubacite meso unutra, poprskajte susamovim uljem i pospite proprženim susamom. Dobro mešajte da meso lepo upije sos. Isključite šporet i izvadite meso. Ukrsite ga seckanim prazilukom ili mladim lukom.
Obavezno isprobajte recept za belo meso u kiselo - slatkom sosu.
Ako volite da jedete belo meso, a dosadili su vam klasični načini spremanja, kao što je pohovanje ili prženje onda vam predlažemo da ga napravite u fantastičnom kiselo - slatkom sosu. U nastvaku pogledajte recept:
Sastojci:
3 pileća filea 60 g brašna 4 kocke putera ( može i maslinovo ulje ako više volite) 4 čena belog luka 1,5 kašika sirćeta 1 kašika soja sosa 90 g meda
Priprema:
Belo meso sa jedne strane isecite u uzduž i popreko, ali ne do kraja. Treba da napravite oblik kocke.
Posolite i pobiberite, pa uvaljajte u brašno. Ispržite na istopljenom puteru (3 kocke), pa dodajte sitno seckan beli luk. Dodajte još jednu kocku putera i sipajte sirće, med i soja sosa. Promešajte.
Pržite još minut, dva, pa izvadite iz tiganja i prelijte sosom. Ukrasite seckanim peršunom ili vlašcem, ako želite.
Ako ste ljubitelj začina i kombinovanja više vrsta, kao i predivnog, gustog sosa, onda je ova kombinacija vaš pravi izbor. Prženo belo meso, tikka masala umak i pirinač. Za pola sata imaćete na vašem stolu brzo, lako, jednostavno i ukusno jelo.
Sastojci za 4 osobe
Prvi deo:
800 gr pilećeg belog mesa bez kože i kostiju 1 ravna kašičica soli 1 ravna kašičica bibera 1 ravna kašičica karija 1 ravna kašičica kurkume 1 ravna kašičica crvene, mlevene paprike 1/2 kašičice belog luka u granulama 1/2 kašičice djumbira u prahu 100 gr kisele pavlake
Drugi deo – sos:
20 gr putera ( ili neke druge masnoće ) 100 ml vode 1/2 glavice crnog luka ( veća glavica ) 400 gr seckanog paradajza iz konzerve ( jedna mala konzerva ) 1 ravna kašičica soli 1 ravna kašičica bibera 1 ravna kašičica karija 1 ravna kašičica kurkume 1 ravna kašičica crvene, mlevene paprike 1/2 kašičice belog luka u granulama 1/2 kašičice djumbira u prahu 1 kašika putera od kikirikija ( opciono, ako nemate ne mora, a ko stavi neka se ne plaši, neće se osetiti, samo daje jelu ukus) 1 kašika kisele pavlake
Još: 400 gr pirinča ( ili po želji ) ovo je jelao dosta jako i pojede se dosta pirinča uz njega
Jela sa špagetama ili drugim dugačkim testeninama ( na pr. taljatele) pripremaju se brzo i lako. Broj recepata je beskonačan i lako se mogu prilagoditi svačijem ukusu, a ovaj sos od spanaća će sigurno da vas oduševi.
Sastojci
špagete 1 pakovanje spanać 500 g sušeni paradajz 50 g beli luk 3 čena ulje 50 ml brašno 1 kašika mleko 400 ml so, biber
Priprema
Stavite špagete u posoljenu ključalu vodu, a na zagrejanom ulju propržite na listiće iseckan beli luk.
Kad luk potamni, izvadite ga rešetkastom kašikom i na istom ulju propržite brašno da blago porumeni i počnite da nalivate mlekom stalno mešajući.
Dodajte iseckan sušeni paradajz i spanać i ostavite par minuta da spanać svene. Začinite solju i biberom.
Ocedite špagete i u sos sa spanaćem po potrebi dodajte malo vode u kojoj su se kuvale špagete.
recepti.zena.blic.rs
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.