Ovo je jedan jednostavan recept koji vam neće oduzeti puno vremena,a dobićete lep ručak za celu porodicu. S obzirom da je zečetina priznata kao jedno od najzdravijih mesa - ovo je i odličan ručak, posebno za ljude sa srčanim problemima. Topla preporuka za ovo jelo.
Sastojci (za 4 Osobe)
1 kom. belоg luka 2 kom. bibera 200 g crnog luka 2 g soli 100 ml ulja 1000 g krompira 1500 g zečetine 200 g šargarepe
Priprema:
Potopite meso u vodu na dva sata, zatim ga isecite po želji.
Isecite luk, krompir i šargarepu. Propržite meso oko 10 minuta sa obe strane.
Dodajte sitno naseckani luk, začinite i sipajte dve šolje vruće vode. Dodajte šargarepu i stavite poklopac.
Pre nego što bude gotov, dodajte krompir i čen belog luka. Posle deset minuta prebacite jelo u tepsiju i začinite ga.
Pecite u rerni na 200 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.
Za čuveni italijanski specijalitet, osobuko (Ossobuco), nisu vam potrebne posebne kulinarske veštine.
Osobuko je italijanski specijalitet od poprečno rezanih junećih kolenica koje se dinstaju sa belim vinom i začinima. Ako želite da ispoštujete tradiciju, onda servirajte sa palentom, mada prilog možete da birate: pirinač, njoke...
Idealno pripremljenomeso je toliko mekano da se raspada, a mi vam ovde predlažemo moderniju verziju koja sadrži i paradajz sos, šargarepu, celer i luk.
Sastojci:
2 kg juneće kolenice isečene na 2cm 300 g šargarepe 3 štapića celera 400 g crnog luka 800 ml goveđeg bujona 200 ml belog vina 500 ml gustog paradajz sosa 3 kašike maslinovog ulja 30 g putera 2 kašike brašna 2 lovorova lista 5 čenova belog luka 2 grančice ruzmarina 1/4 kašičice muskatnog oraščića 5 bobica aleve paprike 10 zrna bibera 1,5 kašičice mlevenog bibera 3 kašičice soli
Priprema:
Svaki komad kolenice posolite, pobiberite i pospite brašnom i dobro utrljajte u meso. Zatim na malo ulja propržite meso sa obe strane po 3 minuta, pa izvadite iz tiganja.
Dodajte puter i kada se istopi propržite seckani crni luk. Kada omekša dodajte seckani beli luk, šargarepu i celer.
Ostavite nekih 3-4 minuta, pa sipajte belo vino, paradajz sos i bujon (ukoliko nemate bujon, pomešajte kocku supe sa 800 ml vrele vode).
Posolite, pospite muskatnim oraščićem, pa dodajte ruzmarin i lovorov list. Promešajte i ostavite da proključa. Poređajte meso u duboku šerpu, pa prelijte sosom. Dodajte zrna bibera i poklopite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 2 sata.
Ovaj ručak pravim sigurnih deset godina i nikad da nam dosadi. Lagano i jako ukusno, jelo koje mozete pripremati i u dane posta.
Sastojci:
- 400 - 500 gr. makarona (zavisi koliko vam treba za ručak) - 100 gr. sojinih ljuspica (sitna soja) - 100 ml. ulja (može i malko više ako vam se čini suvo) - 200 ml. vode - 2 kašičice suvog začina (vegeta) - biber i so po ukusu
Uz ovo jelo najbolje ide jogurt ako postite ili ste vegan onda uz salatu.
Priprema:
Skuvajte testeninu u slanoj vodi i procedite.
Dok se testenina kuva pripremite fil.
Izdinstajte iseckan luk na ulju. Dodajte suvu soju (ne natapati) kratko propržiti pa dodati vodu i začine. Krčkati sve dok voda ne ispari i dok ne počne da se prži. Soja treba da bude fino upržena.
Izmešajte sa testeninom i uživajte u u obroku dok je topao i svež.
Langoš nije teško napraviti, a dobro je i to što se testo muti.
Langoš je mađarski specijalitet od testa koji najviše podseća na mekike. Ono je mekano i vazdušasto zahvaljujući kiseloj pavlaci, a nju možete da zamenite i jogurtom. Kod ovog recepta je dobro to što ne morate da mesite testo, već ga umutite, samo vodite računa da so dodate skroz na kraju, jer ako dodate ranije, rizikujete da testo ne uspe. Profesionalni mađarski kuvar je otkrio kako da ovo ukusno pecivo napravite na najlakši način, a obavezno je da posle prženja premaže smesom od maslinovog ulja i belog luka. Najčešće se jede posuto rendanim sirom, ali vi možete da služite sa namirnicama po želji.
Sastojci:
400 ml mlakog mleka 20 g svežeg kvasca 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 250 g pavlake 2 jajeta 1 kg brašna
Još: 30 ml maslinovog ulja 6-7 čenova belog luka 1 kašičica soli kečap majonez tvrdi sir
Priprema:
U posudi pomešajte izdrobljeni kvasac, mleko, šećer, pavlaku, jaja i brašno. Mutite dok se ne formira testo, pa dodajte so. Nastavite da mutite. Pokrijte i ostavite nekih 40 minuta na toplom da nadođe.
Izvadite testo na pobrašnjenu površinu i podelite na 9 delova, pa oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite još 10-20 minuta. Za to vreme pomešajte maslinovo ulje, so i mleveni beli luk.
Rukama razvucite lopticu od testa i pržite u zagrejanom ulju. Vadite na ubrus da se ocedi.
Tako uradite sa svim lopticama testa.
Vrući langoš premažite smesom od maslinovog ulja i belog luka, pa preko pospite rendani sir, pa sipajte malo kečapa i majoneza.
Isprobajte recept Ane Petrović za ukusne pljeskavice od povrća.
Ako vodite računa o ishrani ili želite da smršate onda morate da jedete dobro izbalansiranu hranu. Nutricionistkinja Ana Petrović je odavno postala poznata po tome što uz njene savete ljudi brzo i lako gube kilograme, a siti su. Ono što je bitnije od toga jeste da ovakvom ishranom poboljšavaju zdravlje i jačaju organizam, jer Ana Petrović kombinuje raznovrsne i dobro balansirane namirnice. U nastavku teksta pročitajte recept za pljeksavice od povrća čiji je recept objavila na svom Instagram profilu. Njih nije teško napraviti, a ono što je dobro je da pored fantasitčnog ukusa njih možete da jedete i kada je post na vodi, jer su sastojci prilagođeni tome.
Sastojci:
100 g ovsenih pahuljica 5 kašika vrele vode 1 belance 1 crni luk 1 šargarepa 1 štap celera malo spanaća 1/2 tikvice 2 cvetića brokolija 2 cvetića karfiola začini po želji
Priprema:
Potopite ovsene pahuljice u vrelu vodu i ostavite tako par minuta.
Zatim prodinstajte seckani crni luk na malo vode, pa dodajte rendanu šargarepu, seckani celer, spanać, tikvicu, brokoli i karfiol. Začinite po želji.
Promešajte i ostavite na blagoj vatri 5 minuta.
Dodajte proceđene ovsene pahuljice i belance i sve dobro sjedinite.
Oblikujte burgere i ređajte u tepsiju, pa pecite na 160°C oko 30-40 minuta.
Recept za ćufte od mlevenog mesa i pirinča u crvenom paradajz sosu, omiljeno jelo svima.
Sastojci :
- 500 gr. mlevenog mesa (mešano, juneće, pileće) - 1 srednja glavica crnog luka - 3 čena belog luka - 1 jaje - 100 gr. pirinča - 1 kašikica sitne paprike - 2 kašikice suvog začina - so po ukusu - i malo bibera
Za sos:
- 1 litra kuvanog paradajza - 400 - 500 ml. vode - 1 dcl. ulja - 1 vrhom puna kašika brašna - so i šećer po ukusu ( zavisi od ukusa kuvanog paradajza)
Priprema:
Luk crni i beli sitno iseckati i dodati mlevenom mesu. Staviti i prinač, jaje, začine, ako imate fino je dodati iseckano peršunovo lišće, sve rukama izmešati i oblikovati male loptice.
U širu šerpu staviti ulje i brašno da se kratko proprži, naliti kuvani paradjz i vodu, kuvati i mešati sve dok ne proključa i zatim ubaciti naše mesne loptice - ćufte. Na početku drmuskati šerpu, a već posle par sekundi možete i promešati čufte da se ne zalepe za dno.
Kuvati na blagoj temperaturi, da sos polako krčka oko 45 minuta, zatim posoliti i dodati šećer. Kuvati još 3-4 minute i skloniti sa šporeta. Poslužiti uz pire krompir, bareni krompir, pečeni u ljusci, rižu ili neku testeninu.
Meso na ovaj način pravićete zauvek. Pileći medaljoni ili uštipci. Lepše od pohovanog. Mi smo totalno ,,odlepili" za ovim receptom. Odlično samo uz salatu, ali naravno, može uz razne priloge i soseve - prelive.
Sastojci:
- oko 800 - 900 gr. belog, pilećeg mesa (može i od karabatka ili ćureće) - 4 jaja - 1 kašika senfa - 3 kašike ulja - 1 kašičica origana - ranva kašičica karija - na vrh kašičice bibera - 1,5 kašičica soli - pola kašičice belog luka u prahu - 4 kašike brašna (ja sam stavila 2 kukuruznog i 2 belog) - malo tucane paprike (ne mora ako nemate) - pola kesice praška za pecivo 5 gr. - 200 - 250 ml. ulja (zavisi od zapremine tiganja.
Priprema:
Začine možete dodati po ukusu, ne mora ovako kao iz recepta. Čak samo da stavite so, biber, malo vegete i peršunovog lišća biće supeer ukusno.
Iseckajte meso na sitne kockice. Umutite jaja, dodajte sve začine, ulje, brašno i prašak za pecivo. Izmešajte da nema grudvica, dodajte meso i prekrijte pa ostavite najmanje sat vremena u frižideru a može i preko noći. Kašikom vadite smesu i spuštajte u zagrejano ulje. Smanjite temperaturu ringle. Prže se oko 4 minute s jedne i 4 minute s druge strane.
Sastojke za ovo jelo već imate kod kuće, a ovaj recept pravi je izbor za subotu popodne i uživanje sa porodicom. Slanica, krompir i meso uz sočan preliv biće vaša najbolja odluka danas, a dobićete ručak iz snova!
Potrebno:
Mleveno meso
Jaja
Kačkavalj
Slanina
Krompir
Luk
Povrće po izboru
Priprema:
Slaninu iseckajte na komadiće i propržite. Nije potrebno dodatno ulje. Krompir iseckajte na sitne kockice. U jednu šerpicu sipajte vodu i dodajte krompir da se kuva. Kada voda provri, krompir se kuva 10 minuta. Slaninu izvadite, dodajte jednu glavicu crnog luka sitno iseckanu i malo ulja u istu posudu gde ste pržili i slaninu. Dodajte 250 grama mešanog mlevenog mesa, može i piletina, samo je sitno iseckajte i pržite u istoj šerpi gde i slaninu.
Rernu uključite na 200 stepeni da se greje.
Kada se meso propržilo dodajte malo soli, bibera (po ukusu) i malo belog luka u prahu. Krompir procedite i spremite vatrostalnu činiju. Nauljite vatrostalnu činiju i dodajte skuvan krompir. Preko njega narendajte kačkavalja i dodajte meso.
U tiganj u kom ste dinstali meso dodajte ulje. Prodinstajte povrće, može sveže ili zaleđeno. To povrće dodajete nakon mesa u činiju, odnosno ređate krompir, kačkavalj, meso pa tek onda povrće.
Preliv
Dva jajeta bi trebalo da umutite. U umućena jaja dodajte 3 - 4 kašike kisele pravlake, možete i da posolite dodatno. Preko cele smese u činiju stavlja se ovaj preliv koji ste pripremili. Zagladite malo kašikom. Možete iseckati paradajz na kolutove i dodati preko preliva za još lepši ukus. Odozgo narendajte još kačkavalja i ubaciti na već zagrejanu rernu na 200 stepeni na 25 minuta.
Tek kada se jelo ispeklo na vrh dodajete slaninicu.
Džejmi Oliver je poznati engleski kuvar koji na svom YouTube kanalu deli jednostavne recepte koji uspevaju i početnicima, ali isto tako i otkriva neke kulinarske trikove. Ovo je recept za spanać, jednostavan prilog koji mnogi obožavaju. Srbi ga spremaju tako što ga skuvaju i proprže sa brašnom,a Džejmi je otkrio kako da ga napravite još ukusnijim. On ga zapeče sa ovsenim pahuljicama, brašnom, sirom i puterom i tako na kremastom spanaću napravi predivnu, krckavu i zlatnu koricu.A ako dodate muskatni oraščić, origano i beli luk dok spremate bilo koje zeleno povrće, biće još lepše nego inače.
Sastojci:
500 g smrznutih briketa spanaća 1 crni luk 2 čena belog luka malo muskatnog oraščića 1 kašičica origana 3 kašike krem sira Još: 50 g ovsenih pahuljica 50 g brašna 50 g tvrdog sira po izboru 50 g putera
Priprema:
U zagrejanom tiganju na malo maslinovog ulja propržite tanko sečeni beli luk sa origanom i muskatnim oraščićem.
Onda dodajte seckani crni luk, pa promešajte. Kada omekša posolite i pobiberite, pa dodajte spanać. U blender dodajte ovsene pahuljice, brašno, sir i puter. Dobro izblendirajte da se sastojci sjedine.
Zatim izvadite dobijenu smesu, pa u prazan blender dodajte spanać iz tiganja. Dodajte krem sir i dobro izblendirajte.
Sipajte spanać u tepsiju, pa preko pospite smesu sa ovsenim pahuljicama koju ste izblendirali i lagano pritisnite.
Svinjetina sa povrćem i pirinčem je jednostavno jelo i jedno je od onih koje ćete spremati kada nemate puno vremena da posvetite pripremi obroka, a svojim ukusom sigurno će vas oduševiti. Jelo koje ćete praviti više puta!
Svinjetina sa povrćem i pirinčem - Sastojci (za 2 osobe)
300 g paprike 200 g paradajza 200 g pirinča 500 g svinjskog filea 5 g vegete so, biber
Priprema:
Svinjetinu posolite, pobiberite, začinite uljem, vegetom i ruzmarinom.
Pržite je u nauljenom tiganju dok ne dobije rumenu boju.
Kada svinjetina bude skoro gotova, ubacite iseckanu papriku, paradajz i pirinač.
Brza torta bez pečenja i kuvanja. Kada pravite ovu tortu imate vremena da se posvetite i sebi, deci prijateljima i da opet budete super domaćica jer ćete poslužiti ukusnu poslasticu :) Zato pravite je često, i sa malim izmenama imaćete uvek drugačiju ukus i doživljaj.
Sastojci:
- 500 gr. posnog mlevenog keksa (najbolje posna plazma) - 3 dcl. soka od pomorandže - kupovni ili ceđeni - 200 gr. šećera u prahu - 250 gr. posnog margarina - 150 gr. posne čokolade - 250 gr. mlevenih oraha - 1,5kg. banana - 2 kesice šlaga - 1 limun
Kalup 26 cm. Može i za nijansu manji ili veći.
Priprema:
Čokoladu stavite u blago zagrejanu rernu da se rastopi pa krenite da pravite tortu.
U vanglu ubacite omekšali margarin i šećer, rukom zamesite pa dodajte orahe, keks, sok. Mesite da masa postane kompaktna, pa je podelite na dva dela. U jedan stavite čokoladu i izmešajte.
Na dno tacne, kalupa, tepsije poravnajte čokoladni deo, potom banane koje ste predhodno ogulili i poprskali limunovim sokom. Odgore stavite svetli deo, lepo zagladite pa ukrasite šlagom.
Neka ovako stoji par sati u frižideru, ili do sutra pa je poslužite.
Sigurno se milion puta pomislili kako je nemoguće da kinesku hranu napravite kod kuće, ali slobodno zaboravite na dostavu. Pomoću dva jednostavna trika napravićete nikad hrskavije i lepše jelo. Ovaj video je jako popularan na YouTube-u i videlo ga je preko 6 miliona ljudi. Uživajte!
Sastojci:
450 g bataka 2 čena belog luka 1,5 kašičica soja sosa 1/2 kašičice soli 1 kašičica sode bikarbone 1 belance 1/2 kašike kukuruznog skroba 1 šolja krompirovog skroba
Za sos: 2 kašike meda 3 kašike braon šećera 2,5 kašike soja sosa 3 kašike vode 2,5 kašike kečapa 1 kašika sirćeta 1 kašika susamovog ulja 1,5 kašika susama malo praziluka ili mladog luka 2 kašičice skroba 2 kašičice vode
Priprema:
Isecite meso na kockice, pa stavite u posudu. Dodajte mleveni beli luk, soja sos, so, biber, belnace, sodu bikarbonu i skrob. Sve dobro promešajte da se sastojci sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira oko 40 minuta. U posudu sipajte skrob od krompira, pa promešajte.
Poprskajte vodom (idealno bi bilo ako imate bocu sa raspršivačem). Sačekajte nekih 10 sekundi, pa promešajte. Ponovite postupak, poprskajte malo vode, pa sačekajte 10 sekundi i promešajte. U veću plastičnu posudu sipajte pola količine skroba, pa raspredite meso sa malim razmakom.
Preko sipajte preostalu količinu skroba, zatvorite posudu i par puta protresite, da meso lepo upije skrob. Izvadite meso i malo protresite, kako bi skinuli višak skroba. U tiganj sipajte dosta ulja, pa kada se lepo zagreje, spustite meso i ispržite. Izvadite ga iz tiganja, pa ostavite u tanjiru 15 minuta. Iz tiganja izvadite i sve ostatke, ulje treba da bude čisto.
Posle 15 minuta ponovo propržite meso. Izvadite meso i ostavite da se ocedi na ubrusu. U posudi pomešajte med, braon šećer, soja sos, vodu, kečap, sirće, susamovo ulje i dobro promešajte. Sipajte sos u tiganj ili šerpu, pa kad krene da ključa dodajte skrob koji ste pomešali sa vodom.
Mešajte sos sve dok ne dobijete teksturu sirupa. Ubacite meso unutra, poprskajte susamovim uljem i pospite proprženim susamom. Dobro mešajte da meso lepo upije sos. Isključite šporet i izvadite meso. Ukrsite ga seckanim prazilukom ili mladim lukom.
Obavezno isprobajte recept za belo meso u kiselo - slatkom sosu.
Ako volite da jedete belo meso, a dosadili su vam klasični načini spremanja, kao što je pohovanje ili prženje onda vam predlažemo da ga napravite u fantastičnom kiselo - slatkom sosu. U nastvaku pogledajte recept:
Sastojci:
3 pileća filea 60 g brašna 4 kocke putera ( može i maslinovo ulje ako više volite) 4 čena belog luka 1,5 kašika sirćeta 1 kašika soja sosa 90 g meda
Priprema:
Belo meso sa jedne strane isecite u uzduž i popreko, ali ne do kraja. Treba da napravite oblik kocke.
Posolite i pobiberite, pa uvaljajte u brašno. Ispržite na istopljenom puteru (3 kocke), pa dodajte sitno seckan beli luk. Dodajte još jednu kocku putera i sipajte sirće, med i soja sosa. Promešajte.
Pržite još minut, dva, pa izvadite iz tiganja i prelijte sosom. Ukrasite seckanim peršunom ili vlašcem, ako želite.
Ako ste ljubitelj začina i kombinovanja više vrsta, kao i predivnog, gustog sosa, onda je ova kombinacija vaš pravi izbor. Prženo belo meso, tikka masala umak i pirinač. Za pola sata imaćete na vašem stolu brzo, lako, jednostavno i ukusno jelo.
Sastojci za 4 osobe
Prvi deo:
800 gr pilećeg belog mesa bez kože i kostiju 1 ravna kašičica soli 1 ravna kašičica bibera 1 ravna kašičica karija 1 ravna kašičica kurkume 1 ravna kašičica crvene, mlevene paprike 1/2 kašičice belog luka u granulama 1/2 kašičice djumbira u prahu 100 gr kisele pavlake
Drugi deo – sos:
20 gr putera ( ili neke druge masnoće ) 100 ml vode 1/2 glavice crnog luka ( veća glavica ) 400 gr seckanog paradajza iz konzerve ( jedna mala konzerva ) 1 ravna kašičica soli 1 ravna kašičica bibera 1 ravna kašičica karija 1 ravna kašičica kurkume 1 ravna kašičica crvene, mlevene paprike 1/2 kašičice belog luka u granulama 1/2 kašičice djumbira u prahu 1 kašika putera od kikirikija ( opciono, ako nemate ne mora, a ko stavi neka se ne plaši, neće se osetiti, samo daje jelu ukus) 1 kašika kisele pavlake
Još: 400 gr pirinča ( ili po želji ) ovo je jelao dosta jako i pojede se dosta pirinča uz njega
Jela sa špagetama ili drugim dugačkim testeninama ( na pr. taljatele) pripremaju se brzo i lako. Broj recepata je beskonačan i lako se mogu prilagoditi svačijem ukusu, a ovaj sos od spanaća će sigurno da vas oduševi.
Sastojci
špagete 1 pakovanje spanać 500 g sušeni paradajz 50 g beli luk 3 čena ulje 50 ml brašno 1 kašika mleko 400 ml so, biber
Priprema
Stavite špagete u posoljenu ključalu vodu, a na zagrejanom ulju propržite na listiće iseckan beli luk.
Kad luk potamni, izvadite ga rešetkastom kašikom i na istom ulju propržite brašno da blago porumeni i počnite da nalivate mlekom stalno mešajući.
Dodajte iseckan sušeni paradajz i spanać i ostavite par minuta da spanać svene. Začinite solju i biberom.
Ocedite špagete i u sos sa spanaćem po potrebi dodajte malo vode u kojoj su se kuvale špagete.
Svadbarski kupus se služi posle predjela i supe ili čorbe, a pre pečenja ili roštilja. Ma koliko predjelo bilo izdašno, a supa domaća žuta i koliko god iščekivali mlado jagnjeće, jareće ili praseće pečenje, ne biste smeli da propustite ili preskočite svadbarski kupus.
Sastojci
1,5kg kiselog kupusa 250g suvog mesa 250g svežeg svinjskog mesa 400g junetine 500g jagnjetine 200g dimljene slanine 2 glavice crnog luka 3-4 čena belog luka 3 kašike masti 3-4 lovorova lista biber u zrnu po potrebi 2 kašičice aleve paprike so i mešavina začina po ukusu
Priprema
Kiseli kupus iseći na veće kocke. Sve vrste mesa i slaninu iseckati na komade, ne previše sitne.
Glinenu posudu u kojoj ćete sprematu kupus podmazati mašću.
U posudu prvo poređati komade slanine, pa onda malo kupusa, mesa, kupusa (između stavljati po malo lovora i bibera u zrnu) i tako naizmenično ređati kupus i meso dok se ne utroši sav materijal.
U tiganju propržiti sitno seckani crni i beli luk. Dodati alevu papriku i mešavinu začina po ukusu.
Proprženi luk sipati preko kupusa i mesa u posudi i naliti sa dve čaše vode. Lagano prodrmusati posudu da prođe svuda, pa poklopljeno (ne otvarati nikako) kuvati.
Kupus krčkati u rerni na maloj temperaturi (do 100C) 10 sati, najbolje preko noći.
Vaša čula će uživati u zdravim njokama sa povrćem. Ovo veoma jednostavno jelo blagog ukusa će učiniti da i osobe koje nisu ljubitelji povrća ne mogu da zamisle njoke pripremljene na drugačiji način. Njoke se uglavnom jedu kao predjelo, kao zamena za paste ili supe, ali svakako ga možete poslužiti i kao glavno jelo.
Ovaj obrok je zahvaljujući povrću visoko nutritivan i ima vrhunski ukus.
Za pripremu zdravih njoka sa povrćem će vam biti potrebni sledeći sasjtojci:
2 stabljike celera 300 g karfiola 200 g brokolija 500 g paradajza Veza svežeg začinskog bilja (bosiljak, peršun, majčina dušica) 1 paprika ½ kašike mlevenog bibera
Za pripremu njoka:
500 g brašna za sve namene 2 cela jaja 1 kg kuvanih krompira 2 kašike maslinovog ulja 100 g parmezana Mleveni biber 1 g muskatnog oraščića
PRIPREMA:
Možete napraviti domaće njoke ili kupiti sveže napravljene u lokalnim radnjama.
Iseckajte svo povrće i stavite ga na dno u hladan tiganj. Stavite njoke preko povrća.
Poklopite i kuvajte 5 minuta na srednjoj temperaturi (160°C na indukcionoj ploči), potom smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta na niskoj temperaturi (90°C na indukcionoj ploči).
Mirko Končar je kuvar iz Beograda, koji već osam godina radi u restoranima i hotelima. Još sa 13 godina je zavoleo kuvanje i znao da je to posao kojim želi da se bavi. U kuhinji voli da eksperimentiše i spaja razne ukuse, tako je i došao na ideju da ljubav prema kuvanju podeli sa drugima na instagram profilu miretova_kuhinja_ koji je napravio pre tri godine.
Sastojci
svinjska rebarca 2 kg so 100 g voda po potrebi
Sos od suvih šljiva:
crno vino 500 ml šećer 150 g suve šljive 15-20 puter 15 g so prstohvat
Priprema
Rebarca dobro usolite sa svih strana, stavite u odgovarajući pleh tako da koske budu sa donje strane a koža sa gornje, sipajte oko 400 ml vode, prekrijte pleh aluminijumskom folijom ili drugim odgovarajućim plehom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 2 sata.
Nakon toga meso pažljivo okrenite na drugu stranu, prekrijte pleh i pecite još 30 minuta. Na kraju kako biste dobili najhrskaviju koricu meso izvadite iz rerne, skinite foliju, kašikom prelivajte kožuru sokom od mesa koje je u plehu i vratite da se peče još 30 minuta, uz povremeno prelivanje korice sokom od pečenja.
Za sos sipajte vino u odgovarajuću šerpicu, dodajte šećer, suve šljive i kuvajte dok ne provri, a nakon toga kuvajte još 30-45 minuta dok šljive ne nabubre i ne upiju vino.
Zatim sos skinite sa vatre, dodajte puter, so i izblendirajte štapnim blenderom ili u secku, ali tek toliko da u sosu ostanu komadića šljive. Rebarca ostavite da se malo prohlade kako biste ih lakše sekli, najbolje da ih spremite dan ranije.
Rebarca isecite na parčad željene veličine, servirajte na tanjir, prelijte sosom i uživajte.