Zapečena testenina sa pilećim mesom

Zapečena testenina sa pilećim mesom

 

Ovo je jelo idealno za radni dan kada nemate puno vremena, a opet zadovoljiće sve vaše apetite za ukusnim i obilnim oborokom. 

Sastojci

puter, za podmazivanje
250g testenine "penne"
1 luk, krupno naseckan
3 komada filea belog mesa, bez kožice, isečen na tanke trake, približno širine malog prsta
1 supena kašika mlevene paprike
2 supene kašike maslinovog ulja
so i sveže mleven crni biber

Za sos
50g putera
50g brašna
750ml vrućeg mleka
1 čajna kašičica dižon senfa
100g parmezana, krupno narendan
2 velika paradajza, izvađene semenke i isečeni na male kockice

Priprema

Zagrejati rernu na 220ºC ili rernu s ventilatorom na 200ºC. Puterom namazati plitku, tepsiju zapremine 1.75l.

Skuvati testeninu sa lukom u vrijućoj, posoljenoj vodi, prema uputstvu sa pakovanja. Ocediti, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ocedi.

Staviti isečenu piletinu u kesicu za zamrzivač sa cibzarom, dodati mlevenu papriku, malo soli i bibera, zatvoriti kesicu i protresti da se sve izmeša.

Zagrejati jednu supenu kašiku ulja u velikom tiganju i kratko ispržiti piletinu na visokoj vatri oko 2 minuta, ili dok ne dobije zlatno smeđu boju, i da se tek malo ispeče (ova procedura će možda morati da se radi u turama). Šupljikavom kutlačom izvaditi prženu piletinu na tanjir, i ostaviti sa strane.

Za pripremu sosa, otopiti puter u velikoj posudi, dodati brašno i mešati da se dobije zaprška. Kuvati 1 minut, zatim postepeno dodavati vruće mleko, uz stalno mešanje na visokoj vatri, dok se ne dobije gladak i gust sos. Ostaviti da vri 4 minuta. U sos umešati senf i polovinu sira, posoliti i pobiberiti.

U sos dodati testeninu i luk i promešati. Sipati polovinu ove smese u činiju, složiti isečenu piletinu i sipati preostalu testeninu i sos, preko piletine. Posuti paradajzom i preostalim sirom. Zapeći u rerni 20 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Izvor: 24kitchen.rs

Možda će vas interesovati i ovo: