Pastrmajlija sa svinjskim mesom
Ovo je naš današnji predlog za ručak. A šta je uopšte PASTRMAJLIJA?
Pastrmajlija je specijalitet iz makedonske narodne kuhinje specifičan za okolinu Štipa. Glavni sastojci ovog jela su testo i meso. Tradicionalno, pastmajlija ima izduženu formu testa na kojem je nadev od seckanih komadića mesa. Ime potiče od makedonske reči pastrma, što znači usoljeno i sušeno meso od ovce ili jagnjeta (pastrami i pastirma). Danas, međutim, u restoranima mogu se jesti raznovrsne varijacije ovog jela sa dodacima kačkavalja, pečuraka ili slanine. Jelo se uglavnom služi sa par ljutih papričica. U čast pastrmajliji, svake godine u Štipu održava se manifestacija „Pastrmalijada“, posvećena ovom jelu.
Sastojci:
svinjsko meso - 600 g, od vrata ili plećke, isečeno na sitnije kocke
morska so
ljuta tucana paprika (po želji)
voda - malo
Za testo:
brašno - 500 g
sveži kvasac - 1/2 kocke
morska so
maslinovo ulje
topla voda - 300 ml
svinjske mast - 3 kašike
Priprema:
Meso isečeno na kockice posoliti, posuti tucanom paprikom, doliti par kašika vode i dobro izmešati.
Ostaviti preko noći da meso upije začine.
U brašno dodati kašičicu soli, nadošli kvasac, toplu vodu i zamesiti testo. Doliti malo ulja i nastaviti sa mešenjem, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom 30 minuta.
Rernu zagrejati na 200°C.
Naraslo testo izručiti na brašnom posutu radnu površinu i mesiti ga uz dodavanje brašna po potrebi, dok ne postane glatko.
Podeliti ga na tri jednaka dela i na pouljenoj radnoj površini, od dobijenih loptica, dlanovima formirati izdužene oblike, prebaciti ih na papirom za pečenje obložen pleh, oblikovati rubove i napuniti svaku formu začinjenim mesom.
Rasporediti grudvice masti i peći u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta da porumeni.
Izvor: bonapeti.rs