
Da li ste probali „ludo“ testo: Koristi se za peciva, a može stajati i do pet dana
Priprema obroka unapred u poslednje vreme postala je sve popularnija. Međutim, postoji mnogo starih recepata koje su kuvari koristili u prošlosti kako bi napravili što više izbora. Jedno od njih je i „ludo” testo, za koje ne morate čekati da naraste, a u frižideru može da stoji i do pet dana.
Ono što je jako dobro kod ovog testa je to što mu je namena široka, pa od njega možete praviti kolače, razne pogačice, pice, ali i slatka peciva poput kiflica i lepinji.
Sastojci koji su vam potrebni za ovo testo su:
- jedan kilogram brašna,
- jedan prašak za pecivo,
- dva jaja,
- jedna ravna kašika soli
- 200 mililitara jogurta,
- tri kašike ulja,
- 400 mililitara mleka,
- dve kašike šećera,
- jedan svež kvasac ili dve kesice suvog kvasca.
Priprema:
Zagrejte mleko i šećer i dodajte kvasac. Promešajte i ostavite sa strane da smesa naraste.
U drugu, veću činiju, stavite sve ostale sastojke i dodajte mešavinu mleka, šećera i kvasca. Zamesiti glatko testo na pobrašnjenoj površini.
Važno je da vaše testo ostane mekano. Kada ste ga promešali, prelijte ga uljem i stavite u posudu sa poklopcem. Čuvajte posudu u frižideru i koristite po potrebi. Pre svake upotrebe, testo se prvo mora izmešati i ostaviti kratko na sobnoj temperaturi, a zatim razvući u željeni oblik.