Piletina na lovački način
Foto: printscreen/24kitchen.rs

Piletina na lovački način

Pripremite piletinu na lovački način prema receptu kuvara Silvije Koloke iz serije Kuvaj kao italijan na TV kanalu 24Kitchen.

Sastojci:

 

4 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
4 pileća batka sa karabatkom, uvaljani u obično ili rižino brašno
2 zlatna luka šalot, tanko narezana
75 g pančete, na kockice
1 stabljika celera, tanko narezana
1 šargarepa, tanko naseckana
1 češanj belog luka, fino naseckan
150 ml suvog belog vina
600 g pasate (sos od paradajza)
40 g (1/4 šolje) crnih maslina, bez koštice
40 g (1/4 šolje) kapra, u sirćetu ili usoljen, dobro ispran
1–2 lista i stabljike peršuna
2 supene kašike sitno seckanog peršuna
krupna so i sveže mleven crni biber
hrskav hleb, skuvani mladi krompir ili mekana palenta (opciono)

Priprema:

Zagrejati polovinu ulja u velikoj šerpi na srednje-visokoj temperaturi. Dodati piletinu i zapeći sa obe strane 3 do 4 minuta. Izvaditi piletinu i staviti u činiju. Ostaviti sa strane.

Dodati preostalo ulje u tiganj, smanjiti temperaturu na srednji stepen i dodati pancetu, luk, celer i šargarepu i dinstati 1 do 2 minuta, dok sastojci ne omekšaju. Dodati beli luk i mešati 30 sekundi da zamiriše.

Vratiti piletinu u tiganj, sipati vino, i skinuti sve komadiće koji su se zalepili za dno tiganja. Kuvati 1 do 2 minuta da alkohol ispari.

Dodati pasatu, 200 ml vode, masline, kapar i grančice peršuna. Ne dodavati so jer su masline i kapar dosta slani. Smanjiti temperaturu na niski stepen, poklopiti i krčkati 35 do 40 minuta.

Skinuti poklopac, povećati temperaturu na srednji stepen i krčkati 5 minuta, da se sos zgusne. Probati i začiniti solju i biberom. Posuti seckanim peršunom i servirati, može se dodati i hrskavi hleb, obaren krompir i meka palenta.

Izvor: 24kitchen.rs

Možda će vas interesovati i ovo: