Omlet je savršeno jelo za početak dana tj. za brz i zdrav doručak, ali i za lagani ručak. Stvar kod omleta nije u komplikovanim sastojcima, već u pravom tajmingu koliko jaja treba da budu u tiganju.
Džejmi Oliver priprema omlet na poseban način.
- Ovo je nešto što moja deca vole, nešto što volim da pravim za doručak, ručak, užinu i večeru - rekao je Džejmi Oliver.
Sastojci za omlet:
2 jaja
čedar sir
tost
ulje
Priprema:
Prvi korak je zagrevanje tiganja. Tiganj mora da bude vruć kada pripremate omlet.
Dok se tiganj greje, umutite dva jaja u činiji.
Zatim izrendajte malo čedar sira i uzmite parče tosta. Dodajte ulje u tiganj i jaja.
Džejmi kaže da bi trebalo da sačekate samo nekoliko sekundi da se jaja zgusnu, ne smeju se "preći" i postati suva. Znaćete da su spremna kada budu izgledala "svilenkasto".
Stavite sir na omlet i preklopite ga da se sir istopi.
Beef Wellington je tradicionalno britansko jelo koje se sastoji od junećeg bifteka pečenog u lisnatom testu.
Ovo je autorski recept Gordona Remzija za Beef Wellington koji se topi u ustima, a slavnog šefa kuhinje je pretvorio u mega zvezdu.
Sastojci za Beef Wellington (Govedinu Velington)
1 biftek od oko 400 grama
250 grama divljih pečuraka po izboru
1 grančica majčine dušice
2 kašičice senfa
250 grama lisnatog testa
4-6 kriški pršuta
1 žumance
malo maslinovog ulja
krupna morska so i sveže mleveni biber
Priprema:
Očistite biftek od masnoća, zamotajte ga u trostruki sloj prozirne folije i stavite veče pre pripreme u frižider kako bi meso zadržalo svoj oblik.
Biftek odmotajte, kratko zapecite na malo maslinovog ulja sa svih strana u vrućem tiganju dok se sve strane ne karameliziraju. Za to će vam biti potrebno oko jedan minut vremena. Posolite biftek i pobiberite ga.
Vrući biftek premažite senfom i pustite da se ohladi.
U blenderu smiksajte divlje pečurke, koje ste prethodno očistili. Ispržite mešavinu na tiganju s listićima majčine dušice, nešto soli i bibera dok sva tečnost ne ispari iz njih i dok ne dobijete gustu pastu (otprilike 10 minuta). Sklonite pastu s vatre i pustite da se ohladi.
Razvucite lisnato testo u oblik pravougaonika na prozirnoj foliji. Stavite ga da se hladi u frižider.
Na prozirnu foliju položite kriške pršute tako da prave pravougaonik. Preko pršute stavite pastu od pečuraka i biftek. Uz pomoć folije zarolajte biftek tako da je sa svih strana prekriven pečurkama i pršutom. Stavite ga da se hladi na pola sata u frižider.
Na ohlađeno lisnato testo položite biftek zamotan pršutom i pečurkama. Mešavinom žumanca i vode premažite rubove lisnatog testa, pa lisnato zamotajte oko bifteka. Ostatak žumanca premažite preko vrha testa, a nožem nežno zarežite vrh.
Stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni na 15 do 20 minuta dok lisnato testo ne postane zlatno-žuto.
Izvadite iz rerne pa pustite da se ‘odmori’ 10 minuta pre nego što ga nasečete na kriške debljine oko 2,5 centimetra.
Sočno meso i odličan balans ukusa, ideja za ručak koji ne treba preskočiti. Svinjska džigerica nije baš omiljeni komad mesa na našim trpezama, ali ako je spremite na ovaj način promenićete mišljenje o njoj. Sočno, ukusno, a jednostavno za napraviti.
Potrebni sastojci:
500 g svinjske džigerice 2 čaše kisele pavlake 1 kom praziluka 1 glavica crnog luka 20 ml pavlake za kuvanje 100 g brašna (tip 400) so, biber origano ulje
Svinjska džigerica u sosu od pavlake - Priprema:
Svinjsku džigericu očistite i isecite na kocke. Procedite je i osušite ubrusom, a zatim posolite i pobiberite. Uvaljajte u brašno i odložite na stranu.
Na srednjoj vatri prodinstajte iseckani crni luk, pa dodajte pripremljenu džigericu i iseckan praziluk. Dinstajte sve zajedno dok džigerica ne omekša.
Kiselu pavlaku umutite malo sa pavlakom za kuvanje, pa dodajte džigericu i promešajte.
Celu mešavinu ubacite u vatrostalnu posudu i stavite u rernu na 180 stepeni 10 minuta.
Ako primetite da treba, možete dodati još malo pavlake.
Ako ne volite kuvanu boraniju, probajte da je spremite zapečenu u rerni, sa pavlakom i kačkavaljem. Mada je najčešće spremamo u čorbastoj varijanti, zapečena boranija iz rerne veoma je ukusna i perfektan izbor za ručak za celu porodicu
Boranija je za mnoge domaćice čest izbor kad je priprema ručka u pitanju, jer ne samo što se jednostavno sprema, već je i zdrav obrok, uz dodatak povrća, puna značajnih vitamina i minerala.
Međutim, iako je najčešće spremamo u čorbastoj varijanti, zapečena varijanta takođe je veoma ukusna i hranljiva, a dopašće se i onima koji nisu ljubitelji kuvane boranije...
Zapečena boranija iz rerne
Sastojci:
450 g boranije 250 g pilećeg belog mesa 2 jajeta 300 g pavlake 150 g kačkavalja glavica crnog luka beli luk, šargarepa so, biber, začini po želji boranija
Priprema:
Luk naseckajte na sitno, pa ga dinstajte u šerpi na ulju. Sipajte naseckanu šargarepu i beli luk (2-3 čena), pa dinstajte i onda posle par minuta i dodajte boraniju. Začinite.
Piletinu propržite zasebno, pa dodajte u boraniju. Potom sve sipajte u vatrostalnu činiju ili pleh.
Jaja i pavlaku pomešajte, pa prelijte boraniju. Narendajte kačkavalj preko boranije.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Najpre na laganoj vatri zagrejte ulje i maslac. Nakon što se zagreje , luk karamelizirajte najmanje 20 minuta. Kada je luk počeo da dobija boju i karamelizirati se, smanjite temperaturu i često mešajte još nekih 10 minuta. Sada dodajte ulje čilija, so, biber, beli luk u prahu i dobro promiješajte. Zatim dodajte i neutralnu pavlaku.
Pustite da se zajedno kuva još oko 5 minuta pre nego što dodate testeninu. Skuvajte testeninu al dente. Dodajte testeninu karamelizovanom luku i pustite da se testenina i umak kuvaju još par minuta da se dobro sjedine.
Na kraju sklonite sa vatre testeninu, dodajte svež peršun, poslužite i uživajte. Po želji po vrhu možete dodati i malo rendanog parmezana.
Postoji milion recepata za batake, ali ako želite da budu izuzetno sočni napravite ih u sosu od piva i premažite medom.
Piletina je meso koje je najzastupljenije i koje nije preterano skupo. Može da se sprema na milion načina, sve zavisi od toga koji deo ste izabrali. Mi vam predlažemo da za današnji ručak napravite batake u sosu od piva, a kao prilog možete da poslužite krompir iz rerne sa krompirom. Ono što ove batake čini sočnim je aromatična glazura od meda i piva.
Sastojci:
6 bataka 1 crni luk 2 čena belog luka 1,5 čaša piva 2 kašičice meda ruzmarin, lovorov list
Recept za batake u sosu od piva:
Pripremite meso
Batake posolite, pobiberite i pospite slatkom paprikom, a onda prelijte maslinovim uljem. Lepo utrljajte začine i ulje u meso. Marinirajte batake 15 minuta, pa ih ispržite u tiganju. Izvadite meso iz tiganja.
Napravite sos
U istom tiganju propžite seckani crni luk, pa kada on omekša dodajte mleveni beli. Zatim dodaje lovorov list i ruzmarin, pa promešajte. Posle minut sipajte pola čaše piva, pa posolite i pobiberite. Opet promešajte i kuvajte dok pivo ne ispari.
Vratite meso u tiganj
Zatim vratite batake u tiganj, sipajte još jednu čau piva i poklopite. Krčkajte nekih 25 minuta, pa izvadite lovorov list i ruzmarin. Sipajte med preko bataka i premažite ih. Kada tečnost ispari, bataci su spremni za jelo.
Fokača je najvazdušastije, najmirisnije testo, ali uglavnom svi recepti su tavni da vam je potrebno dva dana za fermentaciju testa. Ovaj recept nije takav.
Sastojci
1 ½ šolje brašna za hleb 1 ½ šolje belog pšeničnog brašna 2 kašičice soli 1 kašika belog šećera 1 (.25 unce) pakovanje instant kvasca 1 ⅓ šolje mlake vode (110 stepeni F/45 stepeni C) 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja 2 kašike seckanog svežeg ruzmarina 2 kašike rendanog parmezana
Priprema
Pomešajte oba brašna i so u velikoj posudi. Napravite udubljenje u sredini brašnaste smese; pospite šećer i kvasac u udubljenje. Pažljivo ulijte vodu u udubljenje. Ostavite da stoji dok kvasac ne počne da deluje, otprilike 5 minuta.
U udubljenje ulijte 2 kašike ulja. Kašikom promešajte sredinu smese, postepeno šireći područje koje mešate kako biste uključili sav prah.
Izručite testo na brašnom posutu površinu, i mesite samo dok ne postane glatko. Testo treba da bude meko.
Izvor: Ana Milošević/CityMagazine
U čistu posudu sipajte 1/2 kašičice ulja. Stavite testo u posudu, okrenuvši ga jednom da uljite vrh. Pokrijte i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, 30 do 45 minuta.
Podmažite pleh sa 1 kašičicom ulja.
Pritisnite testo da se umiri i prebacite ga na pripremljeni pleh. Nežno pritisnite testo da bude debljine oko 1,25 cm.
Prelijte preostalih 1 1/2 kašičica ulja preko testa. Koristeći drvenu kašiku, pritisnite testo na razmak od 1,25 cm. Pospite ruzmarinom i parmezanom. Stavite u hladnu rernu na srednju policu. Stavite ravan pleh sa toplom vodom na policu ispod hleba. Ostavite da se diže dok se ne udvostruči u veličini, 20 do 25 minuta.
Uključite rernu na 190 stepeni. Pecite fokaču dok ne porumeni odozgo, 20 do 25 minuta. Izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi na žičanoj rešetki. Poslužite toplo.
Sa krompirom nema greške, još kada se iskombinuje na način kao u ovom receptu, postaje ručak bez mane.
Sastojci:
krompir 1 kg pečurke 300 g crni luk 1 glavica paradajz 2 komada majonez 2 kašike začinska paprika 1/2 kašičice suvi biljni začin 1 kašika ruzmarin 1/2 kašičice bosiljak 1/2 kašičice kačkavalj 200 g pavlaka za kuvanje 200 ml so i biber po ukusu
Priprema:
Krompir oljuštite, pa ga isecite na kolutove. Pečurke isecite na listiće, luk na rebarca, a paradajz na kolutove. U veliku činiju stavite krompir, luk, pečurke, majonez, papriku, so i biber, pa sve dobro izmešajte.
Posudu za pečenje lagano podmažite uljem i ubacite pripremljeni krompir. Sve prelijte pavlakom, pokrijte folijom i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite oko 30-35 minuta dok krompir ne omekša.
Izvadite pleh, preko složite paradajz, pospite ga ruzmarinom i bosiljkom, a odozgo složite rendani sir. Vratite pleh u rernu i pecite bez pokrivanja još 10-15 minuta dok ne porumeni.
Iako postoji mnogo načina za pravljenje bureka, jedan od najboljih recepata predstavio je popularna influenserka iz Turske Ajsenur Altan.
Ona je na svom Jutjub kanalu objasnila kako Turci pripremaju mnogima omiljeno jelo.
U nastavku vam donosimo recept za upravo ovakav burek.
Zanimljivo je da ga sprema u tiganju, kao i da nije mastan kao onaj iz pekare. Takođe, ukoliko odlučite da napravite burek po ovom receptu, može biti gotov za 15 minuta.
Sastojci:
kore za pitu,
1 jaje,
1/3 šolje mleka,
1/3 šolje biljnog ulja + više za pečenje,
200 g feta sira ili mladog sira.
1 kašičica seckanog peršuna.
Priprema:
Prvo dobro izmešajte sir i peršun, a po želji možete u sir dodati i malo mocarele.
Umutite jaje, pa dodajte mleko i biljno ulje, dodajte mešavinu sira i peršuna i sve promešajte. Nauljite tepsiju i poredajte kore po ivicama tako da pokriju polovinu dna pleha.
Deo pripremljenog fila prelijte kašikom preko kore, odnosno preko dna pleha. Zatim pocepajte i zgužvajte kore i umočite u fil, da se dobro navlaže, pa rasporedite po plehu.
Zatim burek preklopite preko delova kore koji vise preko ivice tepsije i prelijte filom.
Na kraju prelijte ostatkom fila. Poklopite tepsiju i pecite dok burek ne porumeni, a zatim okrenite i pecite još malo.
Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica koje ne koštaju mnogo. Pasta „aglio e olio“ jedan je od takvih recepata.
Kao što ime kaže, u pitanju je pasta koja se pravi s belim lukom i maslinovim uljem, a koja potiče iz Napulja.
Tajna ovoga recepta počiva na idealnoj metodi dinstanja belog luka. Da bi pasta imala savršen ukus, beli luk je potrebno iseckati na sitne kriške i polako ga dinstati u maslinovom ulju dok ne dobije zlatnožutu boju.
Ako je beli luk bled, pasta neće imati punoću ukusa. Ako je pak pretaman, dobiće gorčinu koja će uništiti ukus celog obroka. Ljubitelji ljutog ukus u ovo jelo dodaju i čili u zrnu, koji obroku daje novu dimenziju.
Sastojci
400 grama špageta 125 ml maslinova ulja 5-6 čenova belog luka ½ kašičice čilija u zrnu so i biber po ukusu peršun
Priprema
Skuvajte testeninu prema uputstvu na ambalaži. Oljuštite beli luk i iseckajte na tanke kriške.
Sipajte maslinovo ulje u tiganj i zagrejte ga na laganoj vatri. Dodajte beli luk i dinstajte dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Za to će vam trebati 10 do 15 minuta.
Kada ste zadovoljni bojom dinstanog belog luka, sve sipajte preko kuvane testenine i dobro promešajte. Posolite, pobiberite, a po želji dodajte i čili u zrnu.
Jedete često picu, a želite da izbacite prekomernu količinu ugljenih hidrata, imamo odlično rešenje za vas.
Iako nikada neće imati ukus prave pice od kiselog testa, sigurni smo da će vas zadovoljiti pica sa karfiolom – već godinama je hit i još uvek je u trendu među svima koji s razlogom pokušavaju da jedu zdravije.
Podloga za picu od karfiola
Operite, očistite i iseckajte karfiol što sitnije, možete ga staviti i u mašinu za blendanje. Na ulju kratko propržite seckani karfiol, oko 10 minuta.
Začinite po želji. Koristite so, biber i beli luk u prahu. Karfiol ostaviti da se ohladi, pa dodati jaja i rendani sir. Prebacite smesu na papir za pečenje, oblikujte picu oko 30 cm.
Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 15 minuta, dok testo ne promeni boju. Tek tada na pečeno testo možete stavljati prelive za picu, pazeći da ga ne prenatrpate. Vratite u rernu na 5-8 minuta dok se sir ne otopi. Picu kratko ohladite i poslužite.
Sogan dolma je jelo koje potiče iz Turske, ali se dugo smatralo neizostavnim delom i bosanske kuhinje. Donosimo vam osnovni recept, koji je po mnogima i najbolji.
Sastojci
Luk 600 g luka 100 ml sirćeta
Punjenje 100 g luka 400 mlevene junetine 80 g pirinča 2 kašike koncentrata paradajza 1 kašičica soli 1 jaje 1 kašika ulja
Glavice luka oljuštite i odrežite im vrhove, pa ih stavite da se kuvaju u vodi u koju ste dodali 100 ml sirćeta, pazite da se ne prekuvaju, biće dovoljno oko 15 minuta.
Kada je luk skuvan, vrelu vodu ocedite i prelijte ga hladnom. Lukovice moraju biti hladne kada odvojite slojeve.
Prstima istisnite slojeve, odnosno kolutove luka. Od jednog luka dobija se nekoliko glavica luka koje se puni nadevom.
Veći slojevi se pune prstima, a manji kašikom ili desertnim nožem.
Punjenje
Crni luk sitno iseckati i pomešati sa mlevenim mesom. Dodati pirinač, koncentrat paradajza, jaje, so, biber i ulje i sve dobro izmešati.
Fil punite prstima, ali ne do vrha, jer će fil nabubriti zbog pirinča, pa postoji opasnost da dolma pukne.
Punjene dolme stavite u šerpu i nalijte toplom vodom da budu pokrivene, pritisnite odozgo tanjirom ili drugim poklopcem koji je manji od lonca i kuvajte oko 40 minuta.
Napravite klasičnu zapršku tako što ćete na ulju propržiti brašno i mlevenu papriku i dodati u šerpu.
Za ovo jelo mnogi kažu da je vrhunac gastronomije. Jelo se prirpema malo duže, ali zaista vredi svake sekunde. Čak i kuvarske legende poput Džulije Čajlds ili Žaka Pepina kažu da je ovo jelo osnova njihove kuhinje.
Sastojci
200 g slanina 2 kg petla, isečenog na komade Konjak 750 ml vina Goveđi bujon Paradajz pire 3 glavice luka 250 g šampinjona 2 kašike brašna Majčina dušica lovorov list peršun Maslac 4 čena belog luka
Priprema
Prvo i najvažnije - ovo traje najmanje 2,5 do 3,5 sata, tako da je strpljenje najpotrebnije.
Prvi korak - stavite sitno iseckanu slaninu u tiganj i pržite je dok ne porumeni. Izvadite, a mast ostaje u tiganju jer na njoj baziramo ukuse. Petla zatim položimo u masnoću koja je ostala od slanine, kožom nadole. Neki kažu da možemo onda slobodno dodati malo vode i poklopiti tiganj. Nakon 10 minuta, okrenite petla i ponovo pokrijte.
Sledeći korak je dodavanje konjaka. Meso možete flambirati, ali ako niste vični - preskočite ovaj korak. Samo dolijte konjaka.
Sada je najbolje, nakon što smo uradili prvi deo, sve prebaciti u posudu za pečenje, vatrostalno ili glinenu. Dodamo bujon, beli luk, koji bi trebali pre toga prodinstati, biber, začine poput bosiljka, umešamo kašiku-dve paradajz pirea i zalijemo vinom da prekrije celog petla. Povećavamo temperaturu i nakon što proključa spuštamo je tako da se kuva oko pola sata.
Isecite luk na male trakice i dodajte pečurke, sitno isečene ili narezane na četvrtine. Dinstajte ovo oko 10 minuta na puteru dok ne dobije lepu tamnu zlatno-žutu boju.
I tu smo skoro gotovi, sad vadimo petla i treba da zgusnemo sos. Zgušnjavamo ga tako što u šoljicu pomešamo malo mlake vode sa dve kašičice brašna i dodamo u vino. Dodajte luk i pečurke i ostavite da ključa još 5 minuta.
Poslužite uz šta god vam srce poželi. Krompir, pirinač, testenina ili salata od zelenog pasulja su odličan izbor.
Pihtije su jelo koje obično izaziva oprečne reakcije. Dok ih jedni obožavaju, drugima je na sam pomen muka.
Ono što se kod ovih drugih najčešće izdvaja kao razlog je što u pihtije idu svinjske nogice. Njihova svrha je da stegnu ovo jelo, ali u završnici se mogu i izbaciti, kao i paškanat iz zeleni, koji takođe uglavnom nije na spisku omiljenih namirnica.
Pokušajte da pripremite pihtije na ovaj način – voleće ih svi.
Potrebno je:
– 2 svinjske nogice tj papka
– juneći ribić ili rozbratna (komad ili više, ako volite da bude više mesa)
– veza zeleni
– još malo šargarepe (po ukusu)
– beli luk
– začin za supu
Priprema:
U ekspres lonac staviti svinjske nogice, juneće meso, zelen i šargarepu. Dodati začin (po ukusu) i naliti vodom (malo ispod maksimuma).
Kuvati oko 2h.
Nakon toga procediti.
U tanjire ili činije u kojima ćete ostaviti pihtije da se stegnu ubaciti sitno iseckanu skuvanu šargarepu, sitno iseckan sirov beli luk i iseckano juneće meso (možete ga i iscepkati).
Naliti proceđenom „supom“ i ostaviti u frižider da se stegne.
Jelo koje možete poslužiti kao ručak ili večeru, a ukusno je i sutradan. Jelo vuče korene iz azijske tradicionalne kuhinje. Kombinacija začina, povrća i limete će vas prijatno iznenaditi osvežiti.
Sastojci
1 kašičica svežeg korijandera, sitno iseckanog 2 kašičice čili praha 1 kašika soja sosa 2 kašike maslinovog ulja 200 grama pilećeg filea, isečenog na kockice 150 g brokolija, iseckanog na veće komade 1 crvena paprika, očišćena i tanko isečena 1 zelena paprika, očišćena i tanko isečena 4 mlada luka, seckana 200 ml ključale vode 150 g kus kusa 1 kašika soka od limete 1 kašičica kore limete 2 kašičice korijandera, seckanog
Priprema
Pomešajte 1 kašičicu korijandera, čilija, soja sosa, soli i bibera u činiji. Dodajte piletinu i dobro je prekrijte začinima. Zagrejte kašičicu maslinovog ulja u tiganju i pržite piletinu oko 3 minuta sa svake strane. Izvadite piletinu na tanjir i ostavite na stranu.
U činiju sipajte ključalu vodu, dodajte kus-kus, rendanu koru limete i prstohvat soli i bibera. Pokrijte ploču i ostavite 5 minuta.
U tiganju zagrejte ostatak maslinovog ulja, dodajte brokoli i paprike i pržite oko 4 minuta. Vratite piletinu u tiganj, dodajte mladi luk i pržite oko 2 minuta.
U činiju sa kus-kusom dodajte sok od limete i korijandera, promešajte, poklopite i ostavite još 2 minuta.
Uklonite piletinu i povrće sa vatre i poslužite sa kus-kusom.
Piletina Alfredo je poznato pseudoitalijansko jelo koje zapravo potiče iz SAD. Prilično je lako napraviti i sve se radi u jednom tiganju.
Videćete da je priprema Alfredo paste sa piletinom vrlo jednostavna i brza i da će ovaj specijalitet savladati i amateri u kuhinji. Sastojci koji se koriste se takođe lako nabavljaju, te smo uvereni da ćete brzo isprobati ovaj tip paste, ako već niste.
Recept za piletinu Alfredo
Sastojci
2 kašike maslinovog ulja 400 g pilećih prsa, očišćenih 380 ml punomasnog mleka 380 ml pilećeg bujona 2 čena belog luka, zgnječena 230 g fetučini testenine 130 ml pavlake za kuvanje 100 rendanog parmezana svež peršun, iseckan so, biber
Priprema
Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte piletinu koju ste prethodno začinili solju i biberom. Kuvajte piletinu dok ne skuva i ne porumeni, oko 8 minuta sa svake strane. Ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim isecite na veće i deblje trake.
U šerpu u kojoj ste kuvali piletinu dodajte mleko, temeljac i beli luk. Posolite i pobiberite i ostavite da provri. Dodajte testeninu i mešajte neprekidno 3 minuta. Zatim pustite da se testenina kuva do al dente, prateći uputstva proizvođača.
Umutite pavlaku za kuvanej i parmezan dok se sve ne sjedini. Krčkajte na laganoj vatri dok se sos ne zgusne. Sklonite sa vatre i umešajte isečenu piletinu. Ukrasite seckanim peršunom i poslužite.
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.