Coq au vin - PETAO U VINU. Klasik francuske kuhinje na koji ćete se prosto "navući".
Za ovo jelo mnogi kažu da je vrhunac gastronomije. Jelo se prirpema malo duže, ali zaista vredi svake sekunde. Čak i kuvarske legende poput Džulije Čajlds ili Žaka Pepina kažu da je ovo jelo osnova njihove kuhinje.
Sastojci
200 g slanina
2 kg petla, isečenog na komade
Konjak
750 ml vina
Goveđi bujon
Paradajz pire
3 glavice luka
250 g šampinjona
2 kašike brašna
Majčina dušica
lovorov list
peršun
Maslac
4 čena belog luka
Priprema
Prvo i najvažnije - ovo traje najmanje 2,5 do 3,5 sata, tako da je strpljenje najpotrebnije.
Prvi korak - stavite sitno iseckanu slaninu u tiganj i pržite je dok ne porumeni. Izvadite, a mast ostaje u tiganju jer na njoj baziramo ukuse.
Petla zatim položimo u masnoću koja je ostala od slanine, kožom nadole. Neki kažu da možemo onda slobodno dodati malo vode i poklopiti tiganj. Nakon 10 minuta, okrenite petla i ponovo pokrijte.
Sledeći korak je dodavanje konjaka. Meso možete flambirati, ali ako niste vični - preskočite ovaj korak. Samo dolijte konjaka.
Sada je najbolje, nakon što smo uradili prvi deo, sve prebaciti u posudu za pečenje, vatrostalno ili glinenu. Dodamo bujon, beli luk, koji bi trebali pre toga prodinstati, biber, začine poput bosiljka, umešamo kašiku-dve paradajz pirea i zalijemo vinom da prekrije celog petla. Povećavamo temperaturu i nakon što proključa spuštamo je tako da se kuva oko pola sata.
Isecite luk na male trakice i dodajte pečurke, sitno isečene ili narezane na četvrtine. Dinstajte ovo oko 10 minuta na puteru dok ne dobije lepu tamnu zlatno-žutu boju.
I tu smo skoro gotovi, sad vadimo petla i treba da zgusnemo sos. Zgušnjavamo ga tako što u šoljicu pomešamo malo mlake vode sa dve kašičice brašna i dodamo u vino. Dodajte luk i pečurke i ostavite da ključa još 5 minuta.
Poslužite uz šta god vam srce poželi. Krompir, pirinač, testenina ili salata od zelenog pasulja su odličan izbor.