Kako omekšati žilavo meso?

Kako omekšati žilavo meso? Trikovi s kojima će jeftiniji komadi postati mekani i fini

Jeftiniji komadi crvenog mesa su obično veoma žilavi i potrebno ih je pripremiti sa puno ljubavi da biste ih pretvorili u nežan zalogaj...

Ove kuhinjske trikove koriste veliki kuvari kako bi omekšali meso i učinili ga ukusnim.

Marinirajte meso

Ako želite da mesu date dodatnu dubinu ukusa, marinirajte ga nekoliko sati ili preko noći. Ne samo da ćete poboljšati ukus mesa, već ćete ga i omekšati. Da bi meso omekšali marinadom, važno je da sadrži izvor kiseline kao što je sirće, sok od citrusa ili jogurt, ali i dosta soli, prenosi Punkufer.

Meso omekšajte čekićem

Imate li čekić za meso u svojoj kuhinji? Ne samo da će vam pomoći da spljoštite komad mesa i na taj način olakšate ravnomerno kuvanje, već ćete i omekšati žilav komad u procesu mlevenja.

Pravilno isecite meso

Mesari dobro znaju da mekoća, izgled i ukus pečenog mesa zavisi i od načina na koji ga isečemo pre nego što ga stavimo na tiganj. Pažljivo pregledajte sirovi komad mesa i otkrijte u kom pravcu se kreću mišićna vlakna u njemu. Isecite nožem vertikalno po vlaknima. Tako ćete ih skratiti i meso će postati lakše za žvakanje.

Meso kuvajte dugo na niskoj temperaturi

Ako želite da napravite ukusan gulaš od žilavih komada goveđeg buta, važno je da meso kuvate na niskoj temperaturi – satima. Gulaš se tradicionalno kuva dva do tri sata na niskoj temperaturi, a pri tome se kolagen u mišićnom tkivu mesa rastvara, čineći čvrste komade mekim kao puter.

Možda će vas interesovati i ovo: