Pasta „aglio e olio“ - špagete sa belim lukom

Pasta „aglio e olio“: Jednostavan italijanski specijalitet za koji ćete uvek imati sastojke

Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica koje ne koštaju mnogo. Pasta „aglio e olio“ jedan je od takvih recepata.

Kao što ime kaže, u pitanju je pasta koja se pravi s belim lukom i maslinovim uljem, a koja potiče iz Napulja.

Tajna ovoga recepta počiva na idealnoj metodi dinstanja belog luka. Da bi pasta imala savršen ukus, beli luk je potrebno iseckati na sitne kriške i polako ga dinstati u maslinovom ulju dok ne dobije zlatnožutu boju.

Ako je beli luk bled, pasta neće imati punoću ukusa. Ako je pak pretaman, dobiće gorčinu koja će uništiti ukus celog obroka. Ljubitelji ljutog ukus u ovo jelo dodaju i čili u zrnu, koji obroku daje novu dimenziju.

Sastojci

400 grama špageta
125 ml maslinova ulja
5-6 čenova belog luka
½ kašičice čilija u zrnu
so i biber po ukusu
peršun

Priprema

Skuvajte testeninu prema uputstvu na ambalaži. Oljuštite beli luk i iseckajte na tanke kriške.

Sipajte maslinovo ulje u tiganj i zagrejte ga na laganoj vatri. Dodajte beli luk i dinstajte dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Za to će vam trebati 10 do 15 minuta.

Kada ste zadovoljni bojom dinstanog belog luka, sve sipajte preko kuvane testenine i dobro promešajte. Posolite, pobiberite, a po želji dodajte i čili u zrnu.

Ukrasite svežim peršunom pre posluživanja.

Izvor: danas.rs

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.