Piletina u azijskom stilu
Ako nemate inspiraciju za pripremu pilećeg filea, donosimo vam ideju kako da ga učinite zanimljivim. Hrskavu piletinu prelijte slatkim sosom od citrusa i poslužite uz pirinač, rezance ili prilog po želji.
Sastojci
Sos
350 ml vode
½ narandže
½ limuna
80 ml sirćeta
3 kašike soja sosa
1 kašika rendane kore pomorandže
100 grama smeđeg šećera
2 cm svežeg đumbira
1 čen belog luka
20 g mladog luka
¾ kašičice čili paprike
3 kašike kukuruznog skroba
2 kašike vode
Meso
450 g pilećeg filea, isečenog na kockice
150 grama običnog brašna
¾ kašičice soli
¾ kašičice bibera
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika semena susama (opciono)
Priprema
Sos
Koru pomorandže narendajte, pa polovinu narandže i limuna iscedite da dobijete sok. Narendati đumbir, iseckati ili iseckati beli luk, a mladi luk iseći na kolutiće.
Zagrejte tiganj na srednjoj vatri i dodajte vodu, sok od pomorandže, limunov sok, pirinčano sirće i soja sos. Umešajte 1 kašiku kore pomorandže, smeđi šećer, đumbir, beli luk, mladi luk i ljuspice čilija. Promešajte, pa kada sos provri sklonite sa vatre i ohladite 15 minuta.
Meso
Stavite isečene komade piletine u plastičnu kesu koja se može ponovo zatvoriti i u nju dodajte 230 ml ohlađenog sosa, a ostatak sačuvajte. Stavite u frižider na 2 sata.
U drugoj plastičnoj kesi pomešajte brašno, so i biber. Dodajte mariniranu piletinu, zatvorite kesu i dobro protresite.
Zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i pržite piletinu, često mešajući, otprilike 8-10 minuta ili dok ne porumeni.
Pečenu piletinu prebacite na tanjir i prekrijte folijom.
U isti tiganj dodajte ostatak sosa i mešajte dok ne provri. Pomešajte kukuruzni skrob i vodu u maloj posudi, pa dodajte u sos. Smanjite vatru, dodajte pečenu piletinu i dinstajte 5 minuta, povremeno mešajući.
Poslužite sa pirinčem ili rezancima, a po želji pospite meso susamom.