Sogan dolma - Tradicionalno tursko jelo koje morate probati

Sogan dolma - Tradicionalno tursko jelo koje morate probati

Sogan dolma je jelo koje potiče iz Turske, ali se dugo smatralo neizostavnim delom i bosanske kuhinje. Donosimo vam osnovni recept, koji je po mnogima i najbolji.

Sastojci

Luk
600 g luka
100 ml sirćeta

Punjenje
100 g luka
400 mlevene junetine
80 g pirinča
2 kašike koncentrata paradajza
1 kašičica soli
1 jaje
1 kašika ulja

Zaprška
3 kašike ulja
1 kašika običnog brašna
1 kašičica slatke crvene paprike

Priprema

Glavice luka oljuštite i odrežite im vrhove, pa ih stavite da se kuvaju u vodi u koju ste dodali 100 ml sirćeta, pazite da se ne prekuvaju, biće dovoljno oko 15 minuta.

Kada je luk skuvan, vrelu vodu ocedite i prelijte ga hladnom. Lukovice moraju biti hladne kada odvojite slojeve.

Prstima istisnite slojeve, odnosno kolutove luka. Od jednog luka dobija se nekoliko glavica luka koje se puni nadevom.

Veći slojevi se pune prstima, a manji kašikom ili desertnim nožem.

Punjenje

Crni luk sitno iseckati i pomešati sa mlevenim mesom. Dodati pirinač, koncentrat paradajza, jaje, so, biber i ulje i sve dobro izmešati.

Fil punite prstima, ali ne do vrha, jer će fil nabubriti zbog pirinča, pa postoji opasnost da dolma pukne.

Punjene dolme stavite u šerpu i nalijte toplom vodom da budu pokrivene, pritisnite odozgo tanjirom ili drugim poklopcem koji je manji od lonca i kuvajte oko 40 minuta.

Napravite klasičnu zapršku tako što ćete na ulju propržiti brašno i mlevenu papriku i dodati u šerpu.

Poslužite sa pavlakom ili mileramom.

Možda će vas interesovati i ovo: