Kako da napravite najbolji bešamel sos?

Kako da napravite najbolji bešamel sos?

Bešamel sos se koristi u pripremi brojnih jela, ali i kao osnova za druge sosove. Evo najboljeg recepta.

Kombinacijom putera, mleka, brašna i začina dobija se kremasti bešamel sos. Koristi se u pripremi lazanja, raznih pasta ili povrća. Bešamel služi i kao osnoa za pripremu drugih sosova. Ovaj osnovni recept možete obogatiti začinima po želji, a veoma je ukusan ako se doda i sir.

Za pripremu bešamela vam je potrebno:

70 g maslaca

30 g brašna

800 ml mleka

2 kašičice soli

1/2 kašičice muskatnog oraščića

Zagrejte maslac na srednjoj temperaturi dok se ne otopi. Dodajte brašno i mutite dok ne dobijete glatku masu. Kuvajte sos na srednjoj temperaturi oko 6-7 minuta, dok ne poprimi svetlu boju zlata.

U međuvremenu, u posebnoj posudi zagrejte mleko do tačke ključanja (ali ne dozvolite da počne da vri). Smesi sa maslacem dodajte postepeno, šolju po šolju, vrućeg mleka uz neprekidno mešanje. Neka sos počne da ključa, kuvajte 10 minuta konstantno mešajući. Dodajte so i oraščić i ostale začine po želji.

Izvor: Stvarukusa

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.