Pašta fažoli

Pašta fažoli

Pasta fažoli (pasta e fagioli) je italijanski klasik. Kao što sam naziv kaže, glavni sastojci su: testenina (pasta) i pasulj (fagioli).

Sastojci

0,5 kg pasulja
1 glavica crnog luka
2 šargarepe (manje)
150 g korena celera
2 lista lovora
maslinovo ulje
1 kašičica dvostrukog koncentrata paradajza
300 g testenine po izboru
so, biber
100 g slanine
4 čena belog luka
svež peršun

Priprema

Suvi pasulj možete potopiti preko noći da omekša i skratite vreme kuvanja.

Stavite da provri u hladnu vodu, a nakon što provri i kuva oko 10 minuta, procedite i bacite vodu.

U šerpi u kojoj ćete kuvati pasulj, na maslinovom ulju prvo propržite sitno seckani luk, celer i šargarepu iseckanu na sitno. Dodajte lovorov list i sve zajedno dinstajte oko 5 do 7 minuta.

Dodajte pasulj i sve zalijte vodom. Neka se kuva.

Pripremite pesto tako što ćete seckati pancetu, beli luk i peršun u blenderu ili seckalici dok ne dobijete teksturu paste.

Kada je pasulj napola skuvan, u njega stavite pesto i dodajte koncentrat paradajza. Posolite, pobiberite i ostavite da se krčka.

Varivo je gotova kada pasulj omekša. Pred kraj skuvajte testeninu, pazeći na uputstvo na pakovanju da se ne prekuva.

Napomena
Ako koristite suvo meso, kuvajte ga u isto vreme kada i pasulj. Ako želite da dodate kobasicu, stavite je pred kraj kuvanja.

Testenina sa spanaćem i pečurkama

Testenina sa spanaćem i pečurkama

Još jedan brz i jednostavan recept, idealan za kuvare početnike iako će u ovom jelu svi uživati.

Sastojci

250 g testenine
300 g šampinjona
1 kocka smrznutog spanaća (ili 250g svežeg)
4 čena belog luka
1 pavlaka za kuvanje
So, biber
korijander

Priprema

Skuvajte testeninu.

Odmrznite spanać.

Narežite pečurke.

Pirjajte beli luk na laganoj vatri. Dodajte pečurke. Kada pečurke počnu da dodaju spanać. Pokrijte da se spanać potpuno odmrzne. Dodajte kremu za kuvanje. Začinite solju i sveže mlevenim biberom i korijanderom.

Pomešajte sa kuvanom testeninom.

Kroketi od krompira sa mlevenim mesom

Kroketi od krompira sa mlevenim mesom

Ovi hrskavi kroketi su napravljeni od pirea napravljenog od prženog krompira i punjeni su mlevenim mesom. Možete ih poslužiti uz sos ili prilog po želji.

Sastojci

Krompir
500 grama krompira
45 grama sira
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
½ kašičice belog luka u prahu

Pljeskavice
400g mlevene junetine
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
½ kašičice belog luka u prahu

Kroketi
4 kriške mocarele
75g brašna
2 jaja
100 g hlebnih mrvica

Priprema

Krompir

Svaki krompir iseći na 8 delova. Krompir pržiti dok ne bude lep i zlaćan, ali ne previše suv. Prženi krompir stavite u činiju,pa izgnječite gnječicom dok smesa ne postane glatka. Dodajte začine i izrendani sir. Promešati i ostaviti na stranu.

Pljeskavice

Pomešati mlevenu junetinu sa začinima. Podeliti na 4 dela, pa napraviti pljeskavicu. Prziti pljeskavice dok ne porumene sa obe strane. Pošto su juneće pljeskavice ispečene, stavite ih na rešetku za hlađenje da uklonite višak ulja.

Kroketi

Podeliti pire krompir na 4 dela. Poravnajte na ½ cm debljine. Stavite pljeskavicu i parče mocarele na krompir. Zatim ga umotajte u krompir i formirajte kroket. Krokete uvaljajte u brašno, pa u jaja i prezle. Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Pržite krokete dok ne postanu lepi i zlatni. Nakon što su kroketi ispečeni, kuhinjskim papirom upijajte višak masnoće. Poslužite sa sosom po želji i uživajte!

Piletina na lovački način. Francuski klasik na vašoj trpezi.

Ovaj francuski klasik je jednostavan za pripremu i savršen uz kremasti pire ili hrskavi hleb. Piletina se dinsta u sosu na laganoj vatri, da omekša i da se ukusi spoje.

Sastojci

1 kašičica maslinovog ulja
25 g maslaca
2 pileća bataka sa karabatkom
1 glavica crnog luka, iseckana
2 čena belog luka
200 g šampinjona
230 ml crnog vina
2 kašike koncentrata paradajza
1 kašičica sušenog timijana
500 ml pilećeg bujona
seckani peršun (opciono, za posipanje)

Priprema

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i polovinu (od 25 g) putera.

Začinite piletinu i pržite je oko pet minuta sa svake strane dok ne porumeni. Ostavite piletinu na stranu.

U tiganju otopite preostali puter, pa dodajte luk i pržite oko pet minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk i pržite oko minut, a zatim dodajte pečurke i pržite dva minuta. Ulijte crno vino.

Umešajte koncentrat paradajza, pustite da provri, pa smanjite vatru na pet minuta. Dodajte timijan i prelijte pilećim bujonom.

Dodajte piletinu, poklopite i dinstajte na laganoj vatri sat vremena dok piletina ne omekša.

Uklonite piletinu iz lonca. Ostavite sos da ključa desetak minuta dok ne postane kao sirup, a ukusi se prožmu. Vratite piletinu i poslužite uz prilog po želji, a po želji jelo možete posuti i seckanim peršunom.

Sarma po receptu s Hilandara

Sarma po receptu s Hilandara – kombinacija koju nikad ne biste probali, a može da se jede i tokom posta

Umesto mesa ide riba.

Recepti sa Hilandara oduševljavaju ljude, te ih rado uvek probaju, a svi se slažu u jednom – da imaju poseban ukus. Ovoga puta otkrivamo vam način na koji monasi sa Atosa prave sarmu. Priprema je jednostavna, ali zato miris ostaje zauvek upamćen.

Sastojci:

  • 2 praziluka
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 gr pirinča
  • 350-400 gr mlevenih oraha
  • 100 gr dimljene ribe (šaran, deverika...)
  • 12-15 listova kiselog kupusa

Priprema:

U smesu dodati so, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beli luk u granulama, peršun, čili začin pa promešati.

Priprema je jednostavna. Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte oprani pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotajte sarmu, slažite u šerpu pa stavite u rernu.

Kuvati u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.

Izvor: kurir.rs

Recept za čuvenu Zdravkinu gibanicu o kojoj je brujala cela Šumadija

Recept star 40 godina od kojeg i danas mnogima pođe voda na usta

Poznata kragujevačka domaćica i sjajna kuvarica Zdravka Purić još davne 1983. godine u svom izdanju „200 odabranih recepata” želeći da na buduće naraštaje prenese način pripremanja ovog domaćeg specijaliteta, podelila je tajnu svoje kuhinje sa generacijama koje dolaze.

Sastojci:

  • 500 grama kravljeg sira
  • 200 grama kajmaka
  • 8 jaja
  • 1 kilogram tankih kora
  • malo mleka
  • malo ulja

Priprema:

Umutiti pola kilograma sira, ¼ kg kajmaka, 8 žumanaca i čvrst sneg od 8 belanaca, dodati malo mleka i ulja da masa bude ređa.

Podmazan pleh obložiti odozdo i sa strane celom korom a ostale kore jednu po jednu gužvati, zamakati u masu i ređati u pleh. Gornja kora ostaje bez fila, poprska se uljem i izbuši viljuškom.

Peći dok lepo ne porumeni. Na kraju dobro umastiti brk.

Izvor: nova.rs

Jaja na turski način ili çılbır

Jaja na turski način (originalno çılbır) su prava eksplozija ukusa, a spremaju se za 10 minuta

Birajte što svežija jaja, i to hladna - direktno iz frižidera, kako bi lakše zadržala oblik tokom poširanja...

Poširana jaja poslužena u mešavini jogurta i belog luka turski su specijalitet, dostojan sultana. Prema nekim podacima, u 15. veku „çılbır“ je zaista svako jutro stizao na sto otomanskim vladarima.

U jelo se tradicionano dodaje umereno ljut čili Aleppo, začin koji je dobio naziv po sirijskom gradu, gde se i najviše uzgajao. Poznat je i pod nazivima halaby papričica, pul biber i haleb biber.

Ako nemate Aleppo, poslužiće i ljuta ili slatka mlevena paprika. Kuvari širom sveta zaljubili su se u turski mirisni doručak pa se od recepta do recepta mogu primetiti varijacije na temu. Neki kuvari će zagrejati jogurt pre posluživanja kako bi bio kremastiji, dok će ga drugi poslužiti hladnog.

Najzahtevniji deo pripreme je poširanje jaja, ali uz malo prakse lako je doći do rezultata. Kako biste uspešno poširali jaja birajte što svežija jer stajanjem postaju vodena pa se tokom kuvanja u vodi neće lepo oblikovati. Jaja neka budu hladna jer duže ostaju stisnuta i neće „zaplesati“ po posudi, a i lakše ćete tempirati vreme kuvanja jer će žumance biti tečno, a belance čvrsto.

Çılbır ne treba brkati s čimburom, jelom od mlevenog mesa s jajima koje se priprema širom Balkana, navodi punkufer.hr.

Sastojci

  • 200 g grčkog jogurta
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašikice maslaca
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašikica mlevene paprike
  • 2 jaja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • Kapar

Priprema

Uzmite posudu srednje veličine, napunite je vodom u visini od oko četiri cm i zagrejte je. Poklopite je posudom otpornom na temperaturu tako da nema kontakta s vodom i u nju stavite jogurt, so i usitnjeni beli luk. Promešajte. Kada se jogurt zagreje na telesnu temperaturu (proverite na koži) ugasite vatru, ali ostavite posudu.

Zagrejte maslac i kad lagano počne da tamni ugasite vatru i umešate ulje i mlevenu papriku.

Ulijte sirće u vodu i pre nego što provri smanjite vatru. Jaja razbijte u zasebnim posudicama. Kašičicom napravite kružni pokret pa unutra spustite jaje i kuvajte na umerenoj vatri 3-4 minuta pa izvadite šupljikavom kašikom.

Topli jogurt podelite u dva tanjira i na svaki stavite po jedno jaje pa prelijte uljem s paprikom i po želji ukrasite koprom.

Musaka od patlidžana
Shutterstock

Musaka od patlidžana

Odlično jelo od patlidžana koje će voleti i okoreli ljubitelji mesnih jela.

Sastojci:

– 800 g patlidžana

– 150 g rendane mocarele

– 2 jaja

– 1 dl soka od paradajza

– so, biber, origano, mrvljeni bosiljak

po potrebi: čeri paradajz, kapar, ulje i prezle

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pleh prečnika oko 27 centimetara premažite uljem i pospite prezlama.

Patlidžan isecite na kriške ili kolutove i posolite. Poređajte ga u pleh i poprskajte uljem.

Pecite oko 15 minuta. Umutite jaja i sok od paradajza. Dodajte rendanu mocarelu i začinite po ukusu. Prelijte preko musake, dodajte čeri paradajz i kapar (opciono).

Pecite još 15 minuta.

Prilikom služenja, musaku možete dekorisati listovima bosiljka ili nane.

Zapečena testenina sa lukom i sirom

Svi vole dobru zapečenu testeninu, a mi vam donosimo recept inspirisan francuskom supom od luka. Ova tepsija sa testeninom, krem sosom od luka i topljenim sirom biće vaš izbor svakog dana u nedelji.

Sastojci

55 g putera
3 srednja crvena luka, tanko narezana
2 kašičice meda
230 ml suvog vina
2 čena belog luka, iseckana
250 g smeđih šampinjona, isečenih na kriške (ukolik nemate smeđe, mogu i beli šampinjoni)
2 kašičice sveže majčine dušice(ili sušene ako nemate sveže)
Krupna so
Crni biber
700 ml povrtnog bujona
1 kašika Vorcestershire ili soja sosa
2 lista lovora
500 g vaše omiljene testenine
¼ kašičice kajenskog bibera ili po ukusu
300 ml slatke pavlake
30 izmrvljenog gorgonzola sira (opciono)
200 rendanog sira (Parmezan ili Grana Padana)

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni C.

Otopite puter, luk i med zajedno u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Kuvajte, povremeno mešajući, dok ne omekša, oko 5 minuta. U ovom trenutku postepeno dodajte 120 ml vina dok se vino ne ukuva u luk. Nastavite da kuvate još 8-10 minuta da se luk dobro karamelizuje.

Dodajte beli luk, pečurke i timijan, začinite solju i biberom i kuvajte još 3-4 minuta. Dodajte preostalo vino, temeljac, vorčester sos, lovorov list i testeninu. Kuvajte smešu, često mešajući, dok testenina ne postane al dente i bujon se upije, oko 8-10 minuta. Umešajte biber, pavlaku i 100 g parmezana. Sklonite sa vatre.

Ako je potrebno, prenesite testeninu u posudu za pečenje. Stavite preostali sir na vrh. Stavite posudu za pečenje u rernu i pecite 20 minuta ili dok se sir ne otopi i lagano porumeni na vrhu.

Ohladite 5 minuta pre serviranja. Poslužite sa svežom majčinom dušicom i uživajte!

Piletina s ruzmarinom i rebrasti krompir sa slaninicom – recept kojim Tamara Dragičević obara muža s nogu

Moderno, a tradicionalno jelo. Reč je piletini s ruzmarinom i rebrastom krompiru sa slaninicom. Kada pogledate video, biće vam jasno zašto je ovo jelo i moderno i tradicionalno..

Sastojci:

celo pile
4 grančice ruzmarina
10 čena belog luka
2 limuna

Priprema:

Pile očistiti i vezati koncem noge, u njega staviti grančicu ruzmarina, 4 čena belog luka i jedan limun isečen na četvrtine. Posoliti i pobiberiti sa svih strana. U pekač sipati ulje i staviti 4 kriške limuna, 4 čena belog luka, grančicu ruzmarina i preko svega toga pile. Na pile staviti još i 2 koluta limuna, 2 čena belog luka isečenog na pola i 2 grančice ruzmarina. Peći u rerni 4 sata na 200 stepeni poklopljeno, a potom otklopiti i tako peći još 10 minuta da se pile zapeče.

Sastojci za krompir:

3 krompira iste veličine
200 g slanine

Priprema krompira:

Krompir se peče u ljusci u rerni tako da ga nije potrebno ljuštiti već samo dobro oprati pod vodom. Jedan kraj krompira se tanko iseče kako bi krompir mogao da stoji. Staviti dve varjače sa strane koje služe kao graničnik dokle treba zaseći krompir. Krompir zaseći na vise mesta na tanke šnite, u svaku šnitu ubaciti po 1 listić slanine. Posoliti i preliti uljem tako da u svaki prorez uđe deo. Peći na 180 stepeni 45 minuta.

{vembed Y=LB_QGMNU3KY}

Izvor: praktična žena

Pečena teriyaki piletina

Pečena teriyaki piletina

Teriaki piletina je japansko jelo koje kombinuje slatke i slane ukuse soja sosa i obično meda ili šećera. Pileće meso se premazuje sosom i prži na tiganju ili priprema u rerni.

Sastojci

1 kašika kukuruznog skroba
1 kašika hladne vode
100 g šećera
120 ml soja sosa
60 ml jabukovog sirćeta
1 čen belog luka, seckani
½ kašičice đumbira u prahu
¼ kašičice mlevenog bibera
12 pilećih bataka ili bataka, bez kože

Priprema

U maloj šerpi na laganoj vatri pomešajte kukuruzni skrob, hladnu vodu, šećer, soja sos, sirće, beli luk, đumbir i biber. Pustite da proključa, često mešajući, dok se sos ne zgusne.

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Podmažite pleh dimenzija 23 x 33 cm i stavite piletinu koju ćete sa svake strane premazati prethodno pripremljenim sosom.

Pecite 30 minuta, a zatim okrenite komade piletine i pecite još 30 minuta. Tokom pečenja, svakih 10 minuta premažite meso sosom.

Poslužite uz pirinač i povrće po izboru.

Piletina na lovački način

Piletina na lovački način

Ovaj francuski klasik je jednostavan za pripremu i savršen uz kremasti pire ili hrskavi hleb. Piletina se dinsta u sosu na laganoj vatri, da omekša i da se ukusi spoje.

Sastojci za Piletinu na lovački način:

1 kašičica maslinovog ulja
25g maslaca
2 pileća bataka
2 pileća karabataka
1 glavica crnog luka, iseckana
2 čena belog luka
200g šampinjona
230 ml crnog vina
2 kašike koncentrata paradajza
1 kašičica sušenog timijana
500 ml pilećeg bujona
seckani peršun (opciono, za posipanje)

Priprema Piletine na lovački način

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i polovinu (od 25 g) putera.

Začinite piletinu i pržite je oko pet minuta sa svake strane dok ne porumeni. Ostavite piletinu na stranu.

U tiganju otopite preostali puter, pa dodajte luk i pržite oko pet minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk i pržite oko minut, a zatim dodajte pečurke i pržite dva minuta. Ulijte crno vino.

Umešajte koncentrat paradajza, pustite da provri, pa smanjite vatru na pet minuta. Dodajte timijan i prelijte pilećim temeljcem.

Dodajte piletinu, poklopite i dinstajte na laganoj vatri sat vremena dok piletina ne omekša.

Uklonite piletinu iz lonca. Ostavite sos da ključa desetak minuta dok ne postane kao sirup, a ukusi se prožmu.

Vratite piletinu i poslužite uz prilog po želji, a po želji jelo možete posuti i seckanim peršunom.

Piletina u gorgonzoli

Piletina u gorgonzoli - Fantastičan recept za sočna pileća prsa

Jednostavan i univerzalan obrok koji će svi voleti. Odličan za dane kada nemate vremena za prirpemu "velikih" jela.

Sastojci

400 g pilećih prsa
40 g maslaca
200 g izmrvljene gorgonzole
200 ml pavlake za kuvanje 8Ili kisele pavlake)
soli, po želji
beli biber, po želji
Malo rendanog muškatnog oraščića

Priprema

Pileća prsa iseckajte na manje komade ili trake. Rastopite puter na veoma laganoj vatri, često mešajući.

Dodajte komade piletine u tiganj i pržite do zlatno smeđe boje sa obe strane.

Dodajte izmrvljenu gorgonzolu i uz lagano mešanje otopite sir.

Dodajte pavlaku za kuvanje. Ukoliko nemate pavlaku z akuvanje, možete koristiti i kiselu pavlaku.

Dodajte beli biber i so po svom ukusu i narendajte malo muskatnog oraščića.

Pustite da sve to krčka nekoliko minuta dok se svi sastojci ne sjedine i sos ne postane kremast.

Poslužite uz prilog po želji - testenina, krompir pire ili pirinač.

Taljatele sa spanaćem, lukom i paradajzom

Taljatele sa spanaćem, lukom i paradajzom

Jedno lagano, vegetarijansko jelo koje će se svideti svima.

Sastojci (za 2 osobe)

100 g crnog luka
200 g paprike
200 g spanaća
300 g taljatela

Priprema:

Obarite spanać u slanoj vodi. Pripremite taljatele po uputstvu sa pakovanja.

Ocedite ih, dodajte spanać, naseckajte papriku i luk i servirajte.

Uživajte u ovom obroku!

Prijatno!

izvor: index,hr

Lepinje punjene kobasicom i sirom

Jelo gotovo za tili čas, a idealno za doručak, večeru, da se ponese na izlet ili slično. Ako koristite pikantnu kobasicu biće još i bolje :)

Sastojci

350 grama običnog brašna
200 ml mlake vode
15 grama svežeg kvasca
so
kobasica i sir

Priprema

Rastvorite kvasac u mlakoj vodi i ostavite nekoliko minuta da se aktivira. Stavite brašno i so u činiju i polako sipajte mešavinu vode i kvasca.

Zamesiti testo i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.

Testo podelite na manje ili veće loptice, u zavisnosti od toga koliko velike želite da napravite lepinje. Napunite sitno isečenom kobasicom i sirom.

Svaku lopticu testa razvaljajte rukama i pržite na malo ulja u zagrejanom tiganju na srednjoj vatri dok obe strane ne porumene.

Pita sa mesom

Ova fina pita vam može poslužiti i kao glavno jelo, ali i kao predjelo. Jednostavno i brzo se pravi, a ukusom vas neće ostaviti ravnodušnim. Po želji, u fil sa mesom se može dodati i malo čili paprike.

Sastojci

4 kom. belоg luka
5 kom. bibera
5 kom. čili papričice
100 g crnog luka
500 g kora za pitu
500 g mlevenog mesa
5 g soli

Pita sa mesom - Priprema

Pripremite fil: upržite sitno iseckan crni luk i dva čena belog luka, pa ubacite meso. Kad se meso malo uprži, dodajte malo vode, posolite, pobiberite i dodajte malo čili papričice. Ostavite sa strane da se ohladi.

Nauljite pleh i stavite koru, potom dodajte fil, stavite preko koru sa malo ulja i ponavljajte postupak dok imate materijala.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kada dobije zlatnu boju, izvadite, stavite da se ohladi i potom servirajte.

Prijatno!

Džambalaja

Šta je džambalaja i kako se pravi?

Džambalaja je jedno od najpoznatijih jela kreolske kuhinje i jedno od onih jela što se kuvaju u jednoj šerpi i mogu da nahrane familiju. Postoji više varijanti ovog jela, a mi vam donosimo klasičnu varijantu.

Potrebno je:

pola kilograma belog pilećeg mesa
dve veće i deblje domaće ljute kobasice (dimljene, poluosušene ali može i sveže)
nekoliko štapića zelenog celera
jedna veća šargarepa
dva crna luka
dve paprike babure ili šilje (bilo koje boje)
nekoliko čena belog luka
1 konzerva paradajz pelata
1 veća šolja pirinča
nekoliko kašika maslinovog ulja (može i obično)
oko 1 l pilećeg temeljca (može i od kocke za supu)

Opcionalno je potrebno i oko 250 gr. škampa ali postoji verzija Džambolaje i bez škampa.

Ovo su osnovne namirnice, sve ostalo je u začinima: so, kajenski biber, crni biber, majčina dušica, bosiljak sušeni, peršun sušeni, dimljena crvena paprika, origano.

Džambalaja – kako pripremiti?

Iseckati luk na ulju i dinstati dok ne bude staklast, dodati beli luk, iseckan celer, papriku,šargarepu iseckanu na kockice, sve dinstati na luku dok povrće malo ne odmekne.

Dodati kobasice narezane na deblje komade i pržiti dok ne počne da se hvata za dno šerpe, dodati piletinu isečenu na komade (veličina kao kobasice) i nju lagano zajedno sa kobasicom ispržiti da dobije smeđu koricu.

Dodati začine po ukusu i pirinač pa sve zajedno sa mesom i povćem kratko pržiti. Na kraju naliti sa pelatom i supom da ogrezne i ako bude potrebe kasnije dodati još temeljca da se skuva priniač.

Poklopiti i staviti da se na laganoj vatri da se kuva oko 45 minuta. Pred kraj dodati škampe, oni se brzo skuvaju. Služiti uz proju ili kukuruzni hleb i neku sezonsku salatu.

Izvor: Bečejski dani

Sataraš sa piletinom iz rerne

Sataraš sa piletinom iz rerne

Predlog za ručak je leskovački đuveč ili sataraš sa piletinom iz rerne.

Sastojci:

1kg pilećih bataka i karabataka
3 glavice crnog luka
3 veća paradajza
3 čena belog luka
100 gr pirinča
15 do 20 paprika
1 veća šargarepa
Ulje, so, suvi začin, biber

Priprema:

Piletinu dobro začinite i ostavite da odstoji kako bi pokupila mirise. Zatim ugrejte ulje u tiganju pa pržite piletinu u tiganju. Dok se piletina prži, povrće očistite i iseckajte sitno, dok šargarepu treba da izrendajte.

Piletinu izvadite iz masnoće u poseban tanjir, a u masnoći u kojoj se pržila piletina dinstajte luk i šargarepu. Zatim dodajte beli luk, a onda paradajz i paprike.

Nakon što se sve skrčkalo dodajte pirinač i sve preručite u vatrostalnu činiju, dodajte piletinu pa staviteu zagrejanu rernu na 200 stepeni Celzijusa oko 25 minuta.

{vembed Y=7H5NY2P_wis}

Izvor: Kuhinja Valentina Mašković

Domaće njoke od bundeve

Domaće njoke od bundeve

Kako god da pripremite bundevu, njen slatki ukus će vas osvojiti. Ovog puta donosimo vam recept za pravljenje domaćih njoka od bundeve. Zapecite kuvane njoke po želji, a možete ih poslužiti sa sosom od pečuraka ili paradajza.

Sastojci

Pire od bundeve
1 komad (oko 500 g) bundeve
malo soli
malo maslinovog ulja
Njoki od bundeve
350 g pire bundeve
200 grama oštrog brašna
1 jaje

Priprema

Pire od bundeve

Prerežite bundevu na pola, kašikom uklonite semenke i mekani centar. Zajedno sa korom iseći na kriške, prebaciti u pleh, preliti sa malo maslinovog ulja i posoliti.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Stavite isečenu bundevu u rernu na 20 minuta ili dok ne omekša.

Sačekajte kratko da se ohladi, a zatim ogulite kožu i viljuškom ili štapnim mikserom sameljite do kremaste teksture.

Njoki od bundeve

Dobijeni pire prebacite u veću posudu, dodajte jaje i postepeno dodajte brašno. Zamesiti rukama meko testo. Ako primetite da se testo lepi, dodajte još malo brašna.

Testo isecite na kriške, pa svaku krišku uvijte u rolnu debljine 2 cm. Nožem isecite testo na željenu veličinu njoka.

Posolite i prokuvajte veliku količinu vode i u nju stavite njoke. Kuvajte dok ne isplivaju na površinu.

Skuvane njoke kratko isperite pod hladnom vodom i dobro ocedite. Poslužite sa sosom po želji.

Svinjski kotleti na grčki način

Svinjski kotleti na grčki način

Svinjetina je konstantno na našim trpezama, a mi vam preporučujemo da je probate na način kako je pripremaju Grci: aromatično, mekano.

Sastojci

2 kom. belоg luka
1 g majčine dušice
80 ml maslinovog ulja
600 g svinjskog filea
5 g origana
so, biber
15 ml vinskog sirćeta

Priprema

U dublju posudu stavite 80 ml maslinovog ulja, sitno naseckani crni i dva čena belog luka, jednu kašičicu origana, posolite, pobiberite i dodajte kašiku vinskog sirćeta.

Sve dobro promešajte. Meso operite, osušite i istucite tučkom za meso.

Premažite meso marinadom i ostavite da odstoji preko noći ili par sati.

Pržite kotlete sa svake strane da uhvate finu boju. Pazite da vatra ne bude prejaka kako bi se kotleti do pola ispekli i dobili finu boju. Poređajte kotlete u nauljeni pleh, stavite u rernu i pecite 20 minuta.

Nakon toga ih izvadite i stavite ih u alu-foliju sa grančicama majčine dušice i dobro zamotajte da odstoje neko vreme.

Prijatno!

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.