Kineska piletina sa susamom u slatko - kiselom sosu

Kineska piletina sa susamom u slatko - kiselom sosu (VIDEO)

Sigurno se milion puta pomislili kako je nemoguće da kinesku hranu napravite kod kuće, ali slobodno zaboravite na dostavu. Pomoću dva jednostavna trika napravićete nikad hrskavije i lepše jelo. Ovaj video je jako popularan na YouTube-u i videlo ga je preko 6 miliona ljudi. Uživajte!

Sastojci:

450 g bataka
2 čena belog luka
1,5 kašičica soja sosa
1/2 kašičice soli
1 kašičica sode bikarbone
1 belance
1/2 kašike kukuruznog skroba
1 šolja krompirovog skroba

Za sos:
2 kašike meda
3 kašike braon šećera
2,5 kašike soja sosa
3 kašike vode
2,5 kašike kečapa
1 kašika sirćeta
1 kašika susamovog ulja
1,5 kašika susama
malo praziluka ili mladog luka
2 kašičice skroba
2 kašičice vode

Priprema:

Isecite meso na kockice, pa stavite u posudu. Dodajte mleveni beli luk, soja sos, so, biber, belnace, sodu bikarbonu i skrob. Sve dobro promešajte da se sastojci sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira oko 40 minuta. U posudu sipajte skrob od krompira, pa promešajte.

Poprskajte vodom (idealno bi bilo ako imate bocu sa raspršivačem). Sačekajte nekih 10 sekundi, pa promešajte. Ponovite postupak, poprskajte malo vode, pa sačekajte 10 sekundi i promešajte. U veću plastičnu posudu sipajte pola količine skroba, pa raspredite meso sa malim razmakom.

Preko sipajte preostalu količinu skroba, zatvorite posudu i par puta protresite, da meso lepo upije skrob. Izvadite meso i malo protresite, kako bi skinuli višak skroba. U tiganj sipajte dosta ulja, pa kada se lepo zagreje, spustite meso i ispržite. Izvadite ga iz tiganja, pa ostavite u tanjiru 15 minuta. Iz tiganja izvadite i sve ostatke, ulje treba da bude čisto.

Posle 15 minuta ponovo propržite meso. Izvadite meso i ostavite da se ocedi na ubrusu. U posudi pomešajte med, braon šećer, soja sos, vodu, kečap, sirće, susamovo ulje i dobro promešajte. Sipajte sos u tiganj ili šerpu, pa kad krene da ključa dodajte skrob koji ste pomešali sa vodom.

Mešajte sos sve dok ne dobijete teksturu sirupa. Ubacite meso unutra, poprskajte susamovim uljem i pospite proprženim susamom. Dobro mešajte da meso lepo upije sos. Isključite šporet i izvadite meso. Ukrsite ga seckanim prazilukom ili mladim lukom.

Izvor: Stvar ukusa

PILEĆE BELO MESO U KISELO - SLATKOM SOSU

PILEĆE BELO MESO U KISELO - SLATKOM SOSU: Kombinacija sastojaka je prosto neodoljiva (VIDEO)

Obavezno isprobajte recept za belo meso u kiselo - slatkom sosu.

Ako volite da jedete belo meso, a dosadili su vam klasični načini spremanja, kao što je pohovanje ili prženje onda vam predlažemo da ga napravite u fantastičnom kiselo - slatkom sosu. U nastvaku pogledajte recept:

Sastojci:

3 pileća filea
60 g brašna
4 kocke putera ( može i maslinovo ulje ako više volite)
4 čena belog luka
1,5 kašika sirćeta
1 kašika soja sosa
90 g meda

Priprema:

Belo meso sa jedne strane isecite u uzduž i popreko, ali ne do kraja. Treba da napravite oblik kocke.

Posolite i pobiberite, pa uvaljajte u brašno. Ispržite na istopljenom puteru (3 kocke), pa dodajte sitno seckan beli luk. Dodajte još jednu kocku putera i sipajte sirće, med i soja sosa. Promešajte.

Pržite još minut, dva, pa izvadite iz tiganja i prelijte sosom. Ukrasite seckanim peršunom ili vlašcem, ako želite.

{vembed Y=gtV7LH6MRr4}

Piletina tikka masala

Piletina tikka masala

Piletina na indijski način

Ako ste ljubitelj začina i kombinovanja više vrsta, kao i predivnog, gustog sosa, onda je ova kombinacija vaš pravi izbor. Prženo belo meso, tikka masala umak i pirinač. Za pola sata imaćete na vašem stolu brzo, lako, jednostavno i ukusno jelo.

Sastojci za 4 osobe

Prvi deo:

800 gr pilećeg belog mesa bez kože i kostiju
1 ravna kašičica soli
1 ravna kašičica bibera
1 ravna kašičica karija
1 ravna kašičica kurkume
1 ravna kašičica crvene, mlevene paprike
1/2 kašičice belog luka u granulama
1/2 kašičice djumbira u prahu
100 gr kisele pavlake

Drugi deo – sos:

20 gr putera ( ili neke druge masnoće )
100 ml vode
1/2 glavice crnog luka ( veća glavica )
400 gr seckanog paradajza iz konzerve ( jedna mala konzerva )
1 ravna kašičica soli
1 ravna kašičica bibera
1 ravna kašičica karija
1 ravna kašičica kurkume
1 ravna kašičica crvene, mlevene paprike
1/2 kašičice belog luka u granulama
1/2 kašičice djumbira u prahu
1 kašika putera od kikirikija ( opciono, ako nemate ne mora, a ko stavi neka se ne plaši, neće se osetiti, samo daje jelu ukus)
1 kašika kisele pavlake

Još: 400 gr pirinča ( ili po želji ) ovo je jelao dosta jako i pojede se dosta pirinča uz njega

domacirecepti.net

Pasta u kremu od spanaća

Testenina u kremu od spanaća: Lagana i brza!

Jela sa špagetama ili drugim dugačkim testeninama ( na pr. taljatele) pripremaju se brzo i lako. Broj recepata je beskonačan i lako se mogu prilagoditi svačijem ukusu, a ovaj sos od spanaća će sigurno da vas oduševi.

Sastojci 

špagete 1 pakovanje
spanać 500 g
sušeni paradajz 50 g
beli luk 3 čena
ulje 50 ml
brašno 1 kašika
mleko 400 ml
so, biber

Priprema

Stavite špagete u posoljenu ključalu vodu, a na zagrejanom ulju propržite na listiće iseckan beli luk.

Kad luk potamni, izvadite ga rešetkastom kašikom i na istom ulju propržite brašno da blago porumeni i počnite da nalivate mlekom stalno mešajući.

Dodajte iseckan sušeni paradajz i spanać i ostavite par minuta da spanać svene. Začinite solju i biberom.

Ocedite špagete i u sos sa spanaćem po potrebi dodajte malo vode u kojoj su se kuvale špagete.

recepti.zena.blic.rs

Svadbarski kupus

Svadbarski kupus

Svadbarski kupus se služi posle predjela i supe ili čorbe, a pre pečenja ili roštilja. Ma koliko predjelo bilo izdašno, a supa domaća žuta i koliko god iščekivali mlado jagnjeće, jareće ili praseće pečenje, ne biste smeli da propustite ili preskočite svadbarski kupus.

Sastojci

1,5kg kiselog kupusa
250g suvog mesa
250g svežeg svinjskog mesa
400g junetine
500g jagnjetine
200g dimljene slanine
2 glavice crnog luka
3-4 čena belog luka
3 kašike masti
3-4 lovorova lista
biber u zrnu po potrebi
2 kašičice aleve paprike
so i mešavina začina po ukusu

Priprema

Kiseli kupus iseći na veće kocke. Sve vrste mesa i slaninu iseckati na komade, ne previše sitne.

Glinenu posudu u kojoj ćete sprematu kupus podmazati mašću.

U posudu prvo poređati komade slanine, pa onda malo kupusa, mesa, kupusa (između stavljati po malo lovora i bibera u zrnu) i tako naizmenično ređati kupus i meso dok se ne utroši sav materijal.

U tiganju propržiti sitno seckani crni i beli luk. Dodati alevu papriku i mešavinu začina po ukusu.

Proprženi luk sipati preko kupusa i mesa u posudi i naliti sa dve čaše vode. Lagano prodrmusati posudu da prođe svuda, pa poklopljeno (ne otvarati nikako) kuvati.

Kupus krčkati u rerni na maloj temperaturi (do 100C) 10 sati, najbolje preko noći.

Zdrave njoke sa povrćem

Zdrave njoke sa povrćem

Vaša čula će uživati u zdravim njokama sa povrćem. Ovo veoma jednostavno jelo blagog ukusa će učiniti da i osobe koje nisu ljubitelji povrća ne mogu da zamisle njoke pripremljene na drugačiji način. Njoke se uglavnom jedu kao predjelo, kao zamena za paste ili supe, ali svakako ga možete poslužiti i kao glavno jelo.

Ovaj obrok je zahvaljujući povrću visoko nutritivan i ima vrhunski ukus.

 Za pripremu zdravih njoka sa povrćem će vam biti potrebni sledeći sasjtojci:

2 stabljike celera
300 g karfiola
200 g brokolija
500 g paradajza
Veza svežeg začinskog bilja (bosiljak, peršun, majčina dušica)
1 paprika
½ kašike mlevenog bibera

Za pripremu njoka:

500 g brašna za sve namene
2 cela jaja
1 kg kuvanih krompira
2 kašike maslinovog ulja
100 g parmezana
Mleveni biber
1 g muskatnog oraščića

PRIPREMA:

Možete napraviti domaće njoke ili kupiti sveže napravljene u lokalnim radnjama.

Iseckajte svo povrće i stavite ga na dno u hladan tiganj. Stavite njoke preko povrća.

Poklopite i kuvajte 5 minuta na srednjoj temperaturi (160°C na indukcionoj ploči), potom smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta na niskoj temperaturi (90°C na indukcionoj ploči).

Otklopite, dodajte pesto koji ste prethodno pripremili, prelijte maslinovim uljem i dodajte parmezan.

Pažljivo promešajte i servirajte sa komadićima parmezana na vrhu.

Svinjska rebarca i sos od suvih šljiva

Svinjska rebarca i sos od suvih šljiva: Savršena kombinacija!

Mirko Končar je kuvar iz Beograda, koji već osam godina radi u restoranima i hotelima. Još sa 13 godina je zavoleo kuvanje i znao da je to posao kojim želi da se bavi. U kuhinji voli da eksperimentiše i spaja razne ukuse, tako je i došao na ideju da ljubav prema kuvanju podeli sa drugima na instagram profilu miretova_kuhinja_ koji je napravio pre tri godine.

Sastojci

svinjska rebarca 2 kg
so 100 g
voda po potrebi

Sos od suvih šljiva:

crno vino 500 ml
šećer 150 g
suve šljive 15-20
puter 15 g
so prstohvat

Priprema

Rebarca dobro usolite sa svih strana, stavite u odgovarajući pleh tako da koske budu sa donje strane a koža sa gornje, sipajte oko 400 ml vode, prekrijte pleh aluminijumskom folijom ili drugim odgovarajućim plehom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 2 sata.

Nakon toga meso pažljivo okrenite na drugu stranu, prekrijte pleh i pecite još 30 minuta. Na kraju kako biste dobili najhrskaviju koricu meso izvadite iz rerne, skinite foliju, kašikom prelivajte kožuru sokom od mesa koje je u plehu i vratite da se peče još 30 minuta, uz povremeno prelivanje korice sokom od pečenja.

Za sos sipajte vino u odgovarajuću šerpicu, dodajte šećer, suve šljive i kuvajte dok ne provri, a nakon toga kuvajte još 30-45 minuta dok šljive ne nabubre i ne upiju vino.

Zatim sos skinite sa vatre, dodajte puter, so i izblendirajte štapnim blenderom ili u secku, ali tek toliko da u sosu ostanu komadića šljive. Rebarca ostavite da se malo prohlade kako biste ih lakše sekli, najbolje da ih spremite dan ranije.

Rebarca isecite na parčad željene veličine, servirajte na tanjir, prelijte sosom i uživajte.

Kuglice od krompira

Kuglice od krompira - brzo gotove, fine, a moguće ih je pripremiti unapred

Ove kuglice se prektične jer se mogu zamrznuti sirove i posle samo kratko ispržiti u ulju kad nam zatrebaju kao prilog za ručak.

Sastojci:

500 g krompira,
2,5 dl vode,
80 g maslaca,
120 g brašna,
2 jaja,
naribanog muskatnog oraščica
ulje za przenje
so, biber

Priprema:

Krompir oljuštiti, iseći ni skuvati u slanoj vodi, zatim ocediti i ispasirati. Zagrejati vodu i staviti maslac da se otopi. Kad provri, dodati brašno i mešati sve dok se testo ne odvoji od ivica posude i napravi kao kugla (slicno kao za princes krofne).

Pomeriti sa ringle i dodati ispasirani krompir, jaja, so i naribati malo muskatnog oraščica.

Sve fino izmešati da se smesa izjednači. Kad se malo prohladi, oblikovati kuglice veličine zrna grozđa. Zagrejati ulje i spuštati pripremljene kuglice.

Pržiti u dubokom ulju 2-3 minuta dok fino ne porumene sa svih strana. Izvaditi kuglice na kuhinjski papir da upije višak ulja. Poslužiti ih tople kao prilog uz pečeno meso ili povrće.

Napomena: Kuglice se mogu zamrznuti sirove i posle samo kratko ispržiti u ulju kad nam zatrebaju kao prilog za ručak. Najbolje ih je poređati na ravan tanjir, koji smo prethodno malo posuli brašnom, pa tako zamrznuti. Kad se kuglice sasvim stegnu, mogu se prebaciti u kesice. Ne treba ih odmrzavati pre prženja, samo spustiti u zagrejano ulje.

Pasta Alfredo

Pasta Alfredo: Ukusan ručak od samo 4 namirnice!

Tako jednostavno, a tako kremasto! 

Sastojci

Testenina 200 g
Maslac 50 g
Pavlaka za kuvanje 250 ml
so, biber

Priprema paste Alfredo

Skuvajte testeninu. Pavlaku za kuvanje sipajte u šerpu, dodajte puter i stavite na ringlu na srednju temperaturu.

Kada proključa, smanjite i krčkajte dok se sos blago zgusne. Dodajte so i biber po ukusu.

Dodajte testeninu, sipajte malo sačuvane vode u kojoj su se kuvale. Vratite na toplu ringlu, pa sjednitite sastojke.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

Pljeskavice od krompira

SPECIJALITET NEMAČKE KUHINJE (PLJESKAVICE OD KROMPIRA) – JAKO JEDNOSTAVNO ZA NAPRAVITI A PREUKUSNO

Ovo jelo može da se služi kao prilog, dodadatk glavnom jelu, ali i kao brzo posluženje kada vam naiđu nenajavljeni gosti. Brzo se pravi, a sastojske sasvim sigurno imate u kući.

SASTOJCI:

4 kom većih krompira
1/2 dl vrućeg mleka
4 kašike brašna
2 kom jaja
3 čena češnjaka
so, biber
vegeta

PRIPREMA:

Sveži krompir narendati. Preliti ga sa vrućim mlekom.

Dodati brašno i sve ostale navedene sastojke. Dobro izmešati. Vaditi kašikom na vruće ulje i stanjiti u ”šniclu”.

Ostaviti da se peče dok ne porumeni s obe strane.

Izvadi na papirni ubrus da upije suvišnu masnoću.

I to je to! Jednostavno, a super ukusno.

Grilovano meso sa sosom od kikirikija

Grilovano meso sa sosom od kikirikija

Čim je u igri meso sa roštilja, jelo ima ocenu Deset :)

Sastojci

2 kom. bibera
200 g krastavca
250 g pavlake
50 g kikirikija
800 g pilećeg filea
5 g soli

Priprema

Meso nauljite, posolite, pobiberite, začinite vegetom i stavite da odstoji pola sata.

Nakon toga raspalite vatru na roštilju ili zagrejte gril tiganj i pecite meso sa obe strane.

Za to vreme napravite sos od kikirikija: samleveni kikiriki propržite na malo ulja, potom dodajte pavlaku, so i malo bibera i dobro promešajte.

Propržite još malo i servirajte sa mesom i iseckanim krastavcem. Prijatno!

Ćuretina sa mlincima

Ćuretina sa mlincima: Ukus tradicije

Sastojci:

Ćureći fille 500 g
Mlinci 500 g
Bujon (ćureći ili pileći) 550 ml
kocka za supu 1/2 (5 g)
Kisela pavlaka 20 % mm 180 g
Sir 200 g (polutvrdi)
Pavlaka za kuvanje 500 ml
500 ml
so, biber

Priprema:

Ćureće šnicle blago izmasirati prstima. Ako su tanko isečene, nema potrebe da ih lupate kuhinjskim čekićem. Posoliti ih i posuti mlevenim biberom.

Zagrejati ulje i ispržiti šnicle sa obe strane po par minuta, da porumene, pa ih iseći po širini na trake. Staviti bujon da proključa, pa razmutiti 1/2 kocke za supu. Umesto bujona se može koristiti i proključala voda, u kom slučaju razmutiti celu kocku za supu.

Mlince izlomiti na manje komade, ali ne mnogo sitno. U veću šerpu sipati bujon, pa polovinu izlomljenih mlinaca staviti u bujon i dobro ih natopiti. Kada su mlinci omekšali (ne držati ih previše u bujonu da ne bi bili gnjecavi), izvaditi ih i ponoviti postupak sa preostalom količinom mlinaca. Pomešati kiselu pavlaku i pavlaku za kuvanje i po potrebi i ukusu posoliti.

Uzeti veću vatrostalnu ili keramičku posudu, ili više manjih posuda i ređati slojeve na sledeći način: na dno posuda sipati po malo ulja u kome je meso prženo. Zatim staviti malo mlinaca, preko malo pavlake za kuvanje, pa malo isečenog mesa, pa opet pavlake za kuvanje, pa mlinaca, pa pavlake za kuvanje.

Ukoliko vam je možda ostalo malo bujona, prelite ga preko mlinaca. Obično ne ostane ništa kada se mlinci lepo natope. Naravno, sastojke možete ređati i po vašoj želji. Preko umućene pavlake za kuvanje izrendati 150 g sira na krupno.

Rernu zagrejati na 200C i peći mlince 20 do 30 minuta (dok ne porumene). Pečene mlince izvaditi iz rerne i posuti preostalim sirom. Ne vraćati u rernu, već ostaviti da se sir otopi. Poslužiti toplo.

Izvor: blic.rs

Lovačke krmenadle sa šampinjonima

Lovačke krmenadle sa šampinjonima

Jelo za sve ljubitelje ljutih đakonija

Ove krmenadle su kao stvorene za sve koji uživaju u ljutini jela. Ljutinu tokom kuvanja možete "popravljati" po vašem ukusu.

Sastojci:

1 kg krmenadle bez kosti
200 gr svežih šampinjona
100 – 150ml ulja
brašno, so
kašičica suvog začina
pola kašičice bibera
puna kašika sušene čili paprike, a može da se koristi i tucana paprika

Priprema:

Komad krmenadle preseći na pola pa onda uzduž seći šnicle, kao za vešalicu.

Izlupati čekiće za meso i posoliti sa obe strane.

Zagrejati 100 ml ulja, pa uvaljati krmenadle u brašno i pržiti na jačoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane, da malo porumene, ali pazite da vam brašno u tiganju ne izgori.

Uraditi tako sa svim krmenadlama.

U tiganj dodati 50 ml ulja, na listiće isečene šampinjone i pola čaše vode.

Kuvati dok voda ne ispari, a zatim dodati kašiku brašna i sve promešati minut, dva.

Dodati pola litre vode, zatim i začine, kao i ljutu papriku. Smesa treba da je redja, vodenasta.

Spustiti krmenadle i sve lagano krčkati na slaboj vatri dok višak vode na ispari, a krmenadle potpuno omekšaju.

Poslužiti tople na primer uz krompir i kupus salatu.

Izvor: domacirecepti.com

Poljska sarma (golabki)
Foto: myViewPoint / Alamy / Alamy / Profimedia

Poljska sarma: Pravi se od svežeg kupusa i može da parira domaćoj sarmi

Golabki su slični našoj sarmi

Poljski golupčići (golabki) nacionalno su jelo kojem se pristupa s mnogo ljubavi i pažnje. Recepti ostaju u porodicama godinama, prenose se iz generaciju u generaciju.

Golabki su slični našoj sarmi, ali umesto kiselog kupusa koristi se sveži, zbog čega nisu toliko vezani za zimu. Nakon što se oblikuju smotuljci, peku se preliveni temeljcem ili umakom od paradajza.

Rolice od mešanog mlevenog mesa i pirinča u kupusu Poljaci često jedu s pireom ili raženim hlebom, ali i kompotom od jabuka koji ističe mesne note. Rolice se ponekad jedu i hladne, poslužene s kiselom pavlakom, piše Pun kufer.

Sastojci za poljsku sarmu:

2 kašike maslaca

1 luk

1 kg mlevene junetine

500 g mlevene svinjetine

1 1/2 šolje kuvanog pirinča

1 kašika sitno naseckanog belog luka

1 kašika soli

1/4 kašike bibera

1 šolja temeljca

1 šolja kisele pavlake

Priprema sarme:

Zagrejte veliki lonac vode i posolite. Nožem odvojite tvrdi deo glavice kupusa pa celu glavicu stavite u lonac. Kuvajte oko 3 minute dok kupus ne omekša, a listovi se mogu lakše razdvojiti.
Razdvojite kupus na listove i nožem pažljivo stanjite stabljiku na svakom.

Popržite maslac pa dodajte naseckani luk. Kad luk omekša, stavite ga na stranu da se hladi. Kad se luk ohladi, pomešajte ga s mlevenim mesom, kuvanim pirinčem i belim lukom pa dodajte so i biber.

Napunite listove kupusa mesnom smesom pa ih savijte u rolice, poput sarme. Složite ih u posudu za pečenje, prelijte temeljcem pa poklopite ili prekrijte folijom i pecite u pećnici na 180 stepeni oko 60 minuta. Poslužite s kiselom pavlakom i prema želji pospite mlevenom paprikom ili čilijem.

ROLOVANA SVINJETINA
PRINTSCREEN/YOUTUBE/RECIPETIN EATS

ROLOVANA SVINJETINA: Nikad sočnije meso, a za recept vam treba nekoliko sastojaka

Ovo je jedan od onih recepata koji izgledaju kao da ste se previše potrudili, a ustvari su tako laki da vam recept gotovo i nije potreban. Pored malog broja sastojaka, druga velika stvar je da slanina drži svinjetinu zaista sočnom. Dakle, umotavanjem slaninom, svinjetina je zaštićena što pomaže da ostane dodatno vlažna prilikom pečenja. Osim toga, mast od slanine preliva svinjetinu dok se peče, što takođe doprinosi sočnosti.

Sastojci:

8 do 10 kriški slanine dovoljno dugačkih da se omota oko svinjetine
500 g svinjskog mesa
so, biber
maslinovo ulje
2 kašike meda

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C. Položite trake slanine vertikalno na dasku, malo da se preklapaju. Začinite svinjetinu solju i biberom.

Zagrejte ulje u tiganju i pržite svinjetinu sa svih strana dok lepo ne porumeni. Isključite ringlu i ostavite da se ohladi. Na poređanu slaninu stavite svinjetinu i urolajte. Završite sa šavom slanine na dole. Prelijte medom i premažite sve.

Pecite 25 minuta. Nakon 20 minuta prelijte sokovima iz pleha pa vartite da se još zapeče. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta.

Potresite još jednom neposredno pre serviranja.

Za posluživanje isecite na debele kriške.

Izvor: Stvar ukusa

Rolovana svinjetina sa smokvama

Rolovana svinjetina sa smokvama: Da oduševite vaše goste

Ovo je jelo koje se veoma lako sprema, a svojim izgledom i ukusom će ostaviti impresivan utisak na vaše goste.

Sastojci

svinjske šnicle 1 kg
slanina 200 g
suve smokve 200 g
kačkavalj 200 g
senf po ukusu
so po ukusu

Priprema jela

Svinjske šnicle istanjite tučkom za meso, posolite, premažite senfom, pa ih pospite seckanim smokvama i rendanim kačkavaljem.

Svaku šniclu obmotajte slaninicom, stavite u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.

Pecite meso na 220 stepeni oko pola sata, ali ih povremeno okrenite da se lepo zapeku sa obe strane.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

RECEPT ZA PRAVI KAFANSKI GULAŠ:
Photo: Shutterstock

RECEPT ZA PRAVI KAFANSKI GULAŠ: MESO SE TOPI U USTIMA, ODLIČAN IZBOR ZA DANAŠNJI RUČAK

Postoji mnogo načina kako je moguće napraviti gulaš. Ovaj recept ne sadrži brašno i zapršku, a odličnog je ukusa. Meso se topi u ustima, pravi je kafanski gulaš. Može se služiti uz pirinač, krompr ili testeninu.

Sastojci za gulaš:

– 500 gr junećeg mesa

– 2 kašike maslaca

– 3 glavice crnog luka

– 1 šargarepa

– 600 ml junećeg bujona

– so, biber, slatka paprika, ljuta paprika – po ukusu

– 1 kašičica senfa

– 2 kašike paradajz pirea

– 3 cena belog luka

– malo suvog peršuna

Priprema gulaša:

Crni luk i kašiku soli propržiti na prethodno ugrejanoj masti, zatim dodati šargarepu i mešati.

Kada se sve lepo izdinsta, dodati meso, senf i promešati da se sjedini.

Onda sipati bujon polako, ne sve odjednom.

Dodajte lovorov list, poklopite i ostavite malo da se krčka.
Nakon toga, dodajte paradajz pire, meštajte i neka se krčka, pa onda dodati i beli luk.

Sipati slatku i ljutu papriku, biber sve po kašiku, osim slatke paprike – to dve i promešati.

Na kraju dodati peršuna i ostaviti da se krčka. Kuvati sve ukupno oko 2 sata.

Piletina sa feta sirom i brokolijem

Piletina sa feta sirom i brokolijem

Sastojci (za 2 osobe)

3 kom. bibera
300 g brokolija
300 g feta sira
500 g pilećeg filea
5 g soli

Priprema: 

Meso izdinstajte na malo ulja i vode. Posolite, pobiberite. Skuvajte brokoli u slanoj vodi.

Kada meso bude gotovo, iscedite vodu i servirajte.

Premažite piletinu feta sirom i servirajte.

Prijatno!

RESTOVANI KROMPIR
Photo: Shutterstock

KAKO SE PRAVI RESTOVANI KROMPIR

Restovani krompir je najjeftiniji, a najukusniji način pripreme priloga koji svi vole.

Jugoslovesnki recept za restovani krompir

Krompir spada u jeftino povrće od kojeg mogu da se naprave najrazličitija jela. Najzastupljeniji je kao prilog, a pomfrit, pire ili pečeni su najpopularniji. Nekada se u Jugoslaviji pravio i restovani krompir koji su obožavale mnoge generacije. Priprema je jednostavna, a sastojci jeftini i ima ih skoro svaka domaćica kod kuće. Može da se jede kao glavno jelo ili kao prilog uz meso, ali i uz podvarak ili uz bilo koji recept sa kiselim kupusom.

Sastojci:

800 g krompira
2 crna luka
6 kašika ulja
1 kašika slatke paprike

Priprema:

Krompir kratko kuvajte, nemojte ostaviti da skroz omekša, a zatim ga ocedite i krupnije isecite.

U tiganju zagrejte ulje, pa propržite crni luk isečen na rebarca.

Kada on omekša dodajte krompir i posolite i pobiberite. Zatim promešajte, pa pospite slatku papriku. Sipajte malo vode i dobro promešajte, pa kuvajte dok ne ispari i dok krompir ne bude gotov.

Povremeno promešajte.

Izvor: Stvar ukusa

Musaka od mesa i patlidžana
Photo: Shutterstock

Musaka od mesa i patlidžana

Ručak za celu porodicu.

Sastojci:

  • – 4-5 patlidžana
  • – 500 g mešanog mlevenog mesa
  • – 150 g crnog luka
  • – 4 čena belog luka
  • – 3-4 sveža paradajza ili pelat
  • – 1 veza peršuna
  • – par listova lovora
  • – so, biber
  • – 100 ml maslinova ulja

Bešamel sos:

  • – 40 g maslaca
  • – 30 g brašna
  • – 500 ml mleka
  • – 1 kašika rendanog parmezana
  • – 2 jaja
  • – so, biber

Priprema:

Patlidžane isecite po dužini, posolite ih i ostavite neka malo odstoje. Isperite ih toplom vodom i osušite kuhinjskim papirom.

Poređajte ih na pleh koji ste namazali maslinovim uljem. Patlidžane pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.

Na maslinovu ulju kratko prodinastajte naseckani luk, a zatim i mleveno meso. Dodajte seckani paradajz ili pelat, lovorov list, biber i izgnječeni beli luk. Dinstajte uz dodavanje vode.

Kada meso omekša, dodajte naseckani peršun.

Priprema bešamela: na rastopljenu maslacu kratko propržite brašno, zalijte hladnim mlekom i kuvajte mešajući oko pet minuta. Dodajte so, biber i parmezan.

Bešamel malo ohladite i umešajte prethodno umućena jaja.

U vatrostalnu posudu poređajte red patlidžana, po njima rasporedite deo dinstanog mesa, na to ponovo stavite red patlidžana, dinstano meso i završite slojem patlidžana. Sve zalijte pripremljenim bešamelom.

Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni od 20 do 30 minuta.

Izvor: N1