Keto testenina

Keto testenina - Najbolja i najlakša za napraviti

Prva stvar koja se obično isklјučuje na dijeti sa malo uglјenih hidrata je testenina. I to je ono što mnogima najviše fali.

Pa, danas ću sa vama podeliti recept za keto testenine koji će vam otvoriti potpuno novi svet testenina sa malo uglјenih hidrata. Tako da više ne morate propuštati vaše omiljene špagete i možete uživati u obrocima sa malo uglјenih hidrata!

Ovi rezanci sa niskim sadržajem uglјenih hidrata su blago čvrsti, žvakavi, elastični, i zapravo imaju ukus kao „prave“ testenine – iskreno, ovi keto rezanci ne bi mogli imati bolјi ukus :)

Po mom mišlјenju zasita su ukusne, a ono do čega mije jako stalo je tekstura - a to je na mestu!

Ozbilјno, ovi rezanci od keto jaja imaju tako autentičnu teksturu i konzistenciju - savršeno su al dente - da nećete verovati da ima nešto više od 3 NETO UGLJENA HIDRATA!

Inače, ako imate netoleranciju/osetlјivost na gluten, ova brza i laka testenina sa malo uglјenih hidrata je takođe bez glutena! Za izradu nećemo koristiti brašno/pšenicu, tako da ako izbegavate gluten, ovaj recept za testeninu će biti savršen za vas.

Uz ovaj recept za keto rezance, nikada nećete ostati bez jela za večeru!

SASTOJCI ZA KETO TESTENINU

Sve što vam treba da napravite su 2 ili 3 sastojka.

Evo šta vam je potrebno da napravite ove rezance za keto testeninu:

1 šolјa punomasnog iseckanog sira (mocarela, trapist, ementaler)
1 veliko žumance
¼ kašičice ksantan gume (opcioni sastojak)

Sada ćete primetiti da je ksantan guma opciona za pravlјenje keto rezanaca.

Ali otkrio sam da daje keto rezancima pravu teksturu, onu kakvu želite od testenine. Dakle, toplo preporučujem.

Nemojte se plašiti ako nikada ranije niste pravili testeninu od nule – proces pravlјenja ove testenine sa malo uglјenih hidrata je brz i lak.

Ako pratite svaki korak, imaćete keto testenine koji izgledaju kao da se mogu poslužiti u autentičnom italijanskom restoranu.

Ok, dosta priče, hajde da napravimo keto testeninu!

KORAK 1: PRAVITE TESTO ZA KETO TESTENINU

 

Prvo izvadite veliku činiju bezbednu za mikrotalasnu pećnicu i dodajte u nju svoj punomasni iseckani sir.

Zatim, ako koristite, dodajte ksantansku gumu i unesite je u sir sa kašičicom.

Zatim stavite posudu u mikrotalasnu pećnicu na oko minut ipo, dok se sir ne otopi. Zatim brzo pomoću lopatice umešajte mešavinu toplјenog sira u kuglu.

Nakon toga, možete dodati svoj poslednji sastojak u činiju,a to je žumance. Uverite se da vam je sir samo topao, a ne vruć kada dodajete žumance u posudu - to je važno zato što ne želite da se žumance kuva kada kombinujete sir i jaje.

Na kraju, mesite smesu za testeninu dok ne bude jednolično žute boje.

KORAK 2: RAZVLAČANјE TESTA ZA TESTENINU

Prvo izvadite dva komada papira za pečenje, tek blago nauljite, i stavite testo za testeninu između komada papira za pečenje.

Zatim razvalјajte testo oklagijom dok ne bude debelo samo oko 3-4mm. DOk tazvlačite testo, trudite se da ostaje u kvadratnom obliku - to će rezultirati keto rezancima najbolјeg izgleda.

 

Nakon toga uzmite sekaš za picu, i isecite testo u trakice slične taljatelama. Da se sečak ne bi lepi za testo, možete sečivo malo nauljiti.

U svakom slučaju, sada kada je vaša keto testenina spremna, stavite u frižider preko noći ili, najmanje, 8 sati, na limu za pečenje ili nekoj tacni.

KORAK 3: KUVANJE KETO TESTENINE

Nakon što ohladite svoju keto testeninu, ono će se lako odvajati.

Napunite veliki lonac vode i stavite je na šporet da provri.

Kada voda proklјuča, dodajte keto rezance u nju i kuvajte je samo 1 minut za savršene al dente rezance. Ovo testo se brzo kuva, pa podesite tajmer na svom telefonu i pazite da ga ne ostavlјate predugo u vodi.

Nakon što prođe minut, procedite keto testeninu pod mlakom vodom i otresite višak vodesa rezanaca.

Stavite svoju keto testeninu na tanjir, prelijte je svojim omiljenim sosom i uživajte!

 

KAKO ČUVATI KETO TESTENINU

Ovaj recept za keto testeninu čini 1 veliku porciju, ali ako želite da udvostručite ili utrostručite recept, to možete učiniti. A ako imate ostataka, svoju keto testeninu možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3 dana.

Zatim da biste ponovo zagrejali svoju keto testeninu, samo je pecite u mikrotalasnoj 30 sekundi dok se ne zagreje!

Izvor: kuvar.in.rs

Suši sa pirinčem, avokadom i lososom

Suši sa pirinčem, avokadom i lososom

Ako želite da se okušate u spremanju tradicionalih jela istočnjačke kuhinje, u ovom lsučaju japanske, nudimo vam recept koji nij ebaš jednostavan, ali uz malo strpljenja možete postati masjtori u pravljenju sušija.

Sastojci (za 2 osobe):

1 kom. avokada
50 g bambusove podloge
150 g pirinča
100 g krem sira
150 g lososa
15 ml pirinčanog sirćeta
so
20 g šećera

Priprema:

Stavite pirinač u lonac sa dubljim dnom i dodajte 230 ml vode. Poklopite i kuvajte na jakoj vatri pet minuta.

Nakon toga smanjite vatru i kuvajte poklopljeno još desetak minuta, dok voda ne ispari.

Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji poklopljeno još oko 10 minuta. Pirinčano sirće, šećer i so mešajte dok se ne otopi šećer.

Dodajte mešavinu u pirinač i promešajte. Dok pripremate pirinač, u međuvremenu možete iseći losos i avokado na sitne komade. Kada se pirinač ohladi, možete početi sa pravljenjem sušija.

Položite pirinač na bambusovu podlogu, ubacite iseckani avokado i komade lososa i dodajte krem sir. Urolajte, i ostavite da se stegne, nakon toga svaki rolat isecite na šest ili osam delova. I vaš suši je gotov. Prijatno!

Zapečena testenina sa pilećim mesom

Zapečena testenina sa pilećim mesom

 

Ovo je jelo idealno za radni dan kada nemate puno vremena, a opet zadovoljiće sve vaše apetite za ukusnim i obilnim oborokom. 

Sastojci

puter, za podmazivanje
250g testenine "penne"
1 luk, krupno naseckan
3 komada filea belog mesa, bez kožice, isečen na tanke trake, približno širine malog prsta
1 supena kašika mlevene paprike
2 supene kašike maslinovog ulja
so i sveže mleven crni biber

Za sos
50g putera
50g brašna
750ml vrućeg mleka
1 čajna kašičica dižon senfa
100g parmezana, krupno narendan
2 velika paradajza, izvađene semenke i isečeni na male kockice

Priprema

Zagrejati rernu na 220ºC ili rernu s ventilatorom na 200ºC. Puterom namazati plitku, tepsiju zapremine 1.75l.

Skuvati testeninu sa lukom u vrijućoj, posoljenoj vodi, prema uputstvu sa pakovanja. Ocediti, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ocedi.

Staviti isečenu piletinu u kesicu za zamrzivač sa cibzarom, dodati mlevenu papriku, malo soli i bibera, zatvoriti kesicu i protresti da se sve izmeša.

Zagrejati jednu supenu kašiku ulja u velikom tiganju i kratko ispržiti piletinu na visokoj vatri oko 2 minuta, ili dok ne dobije zlatno smeđu boju, i da se tek malo ispeče (ova procedura će možda morati da se radi u turama). Šupljikavom kutlačom izvaditi prženu piletinu na tanjir, i ostaviti sa strane.

Za pripremu sosa, otopiti puter u velikoj posudi, dodati brašno i mešati da se dobije zaprška. Kuvati 1 minut, zatim postepeno dodavati vruće mleko, uz stalno mešanje na visokoj vatri, dok se ne dobije gladak i gust sos. Ostaviti da vri 4 minuta. U sos umešati senf i polovinu sira, posoliti i pobiberiti.

U sos dodati testeninu i luk i promešati. Sipati polovinu ove smese u činiju, složiti isečenu piletinu i sipati preostalu testeninu i sos, preko piletine. Posuti paradajzom i preostalim sirom. Zapeći u rerni 20 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Izvor: 24kitchen.rs

Piletina na lovački način
Foto: printscreen/24kitchen.rs

Piletina na lovački način

Pripremite piletinu na lovački način prema receptu kuvara Silvije Koloke iz serije Kuvaj kao italijan na TV kanalu 24Kitchen.

Sastojci:

 

4 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
4 pileća batka sa karabatkom, uvaljani u obično ili rižino brašno
2 zlatna luka šalot, tanko narezana
75 g pančete, na kockice
1 stabljika celera, tanko narezana
1 šargarepa, tanko naseckana
1 češanj belog luka, fino naseckan
150 ml suvog belog vina
600 g pasate (sos od paradajza)
40 g (1/4 šolje) crnih maslina, bez koštice
40 g (1/4 šolje) kapra, u sirćetu ili usoljen, dobro ispran
1–2 lista i stabljike peršuna
2 supene kašike sitno seckanog peršuna
krupna so i sveže mleven crni biber
hrskav hleb, skuvani mladi krompir ili mekana palenta (opciono)

Priprema:

Zagrejati polovinu ulja u velikoj šerpi na srednje-visokoj temperaturi. Dodati piletinu i zapeći sa obe strane 3 do 4 minuta. Izvaditi piletinu i staviti u činiju. Ostaviti sa strane.

Dodati preostalo ulje u tiganj, smanjiti temperaturu na srednji stepen i dodati pancetu, luk, celer i šargarepu i dinstati 1 do 2 minuta, dok sastojci ne omekšaju. Dodati beli luk i mešati 30 sekundi da zamiriše.

Vratiti piletinu u tiganj, sipati vino, i skinuti sve komadiće koji su se zalepili za dno tiganja. Kuvati 1 do 2 minuta da alkohol ispari.

Dodati pasatu, 200 ml vode, masline, kapar i grančice peršuna. Ne dodavati so jer su masline i kapar dosta slani. Smanjiti temperaturu na niski stepen, poklopiti i krčkati 35 do 40 minuta.

Skinuti poklopac, povećati temperaturu na srednji stepen i krčkati 5 minuta, da se sos zgusne. Probati i začiniti solju i biberom. Posuti seckanim peršunom i servirati, može se dodati i hrskavi hleb, obaren krompir i meka palenta.

Izvor: 24kitchen.rs

Pljeskavice od koprive i pirinča

Pljeskavice od koprive i pirinča - Zdravo, ukusno i jeftino

Dok ima lepe i mlade koprive možemo uživati u ukusnim, zdravim receptima koji se veoma lako pripremaju. Ove pljeskavice su lagane pa ih možete koristiti i kada ste na dijeti uz sezonsku svežu salatu.

Recept je idealan za vegane i vegeterijance i one koji poste.

Sastojci:

- 250 gr. integralnog pirinča (može i beli)
- 20 listova koprive
- 1 glavica crnog luka
- 6 čena belog luka
- 1 kašika suvog začina
- malo bibera
- 2 kašike maslinovog ulja
- malo peršunovog lišća
- 1 kašika sitne paprike
- voda

 Priprema:

Listove koprive prelijte vrelom vodom i ostavite da stoji dok pripremate ostalo.

Sitno iseckan scrni luk propržite sa kašikom maslinovog ulja, dodajte 100 ml. vode i iseckan beli luk. Krčkajte da voda ispari.

Pirinač operite, dodajte luku i nalijte sa 500 ml. vode, začinite. Kuvajte dok pirinač ne omekša i voda ispari.

Koprivu operite i ocedite od vode pa iseckajte zajedno sa peršunovim lišćem. Kuvanom i vrelom pirinču dodajte koprivu i ostavite da se hladi. Dodajte i sitnu mlevenu papriku (ako volite ljuto može i ljuta) i rukama dobro izgnječite. Formirajte pljeskavice ili čevape pa pecite u zegrejanoj rerni prelivene sa vrlo malo maslinovog ulja. Peku se oko 20 - 25 minuta, ne duže jer će izgubiti sočnost. 

{vembed Y=5Bth1ehx5kI}

Izvor: serpica.net

Zapečene tikvice prelivene pavlakom i sirom: Brzo i zdravo jelo iz rerne (VIDEO)

Tikvice su vrlo praktične za pripremu, jer mogu da se naprave najrazličitija jela, a ima ih tokom cele sezone. Najčešće se jedu punjene ili pohovane, ali mi vam danas donosimo jedan jednostavan recept za tikvice prelivene sirom i pavlakom, pa zapečene u rerni. Lagano i jeftino jelo će vam se dopasti na prvi zalogaj, a za pripremu vam neće trebati ni 10 minuta.

Sastojci:

3 tikvice
1 kašika ulja
so, biber
Za sos:
1 veza mirođije
350 g kisele pavlake
100 g svežeg sira
1/3 kašičice belog luka u prahu

Priprema:

Tikvice isecite na kolutove, pa posolite i pobiberite, a onda i nauljite. Poređajte po dnu vatrostalne posude.

U drugoj posudi pomešajte seckanu mirđiju, pavlaku, sir i beli luk u prahu.

Dobro sjedinite i onda prelijte preko tikvica.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta.

{vembed Y=FqozslEJgyI}


Izvor: ВКУСНО и ПОЛЕЗНО

Pastrmajlija sa svinjskim mesom

Pastrmajlija sa svinjskim mesom

Ovo je naš današnji predlog za ručak. A  šta je uopšte PASTRMAJLIJA?

Pastrmajlija je specijalitet iz makedonske narodne kuhinje specifičan za okolinu Štipa. Glavni sastojci ovog jela su testo i meso. Tradicionalno, pastmajlija ima izduženu formu testa na kojem je nadev od seckanih komadića mesa. Ime potiče od makedonske reči pastrma, što znači usoljeno i sušeno meso od ovce ili jagnjeta (pastrami i pastirma). Danas, međutim, u restoranima mogu se jesti raznovrsne varijacije ovog jela sa dodacima kačkavalja, pečuraka ili slanine. Jelo se uglavnom služi sa par ljutih papričica. U čast pastrmajliji, svake godine u Štipu održava se manifestacija „Pastrmalijada“, posvećena ovom jelu. 

Sastojci:

svinjsko meso - 600 g, od vrata ili plećke, isečeno na sitnije kocke
morska so
ljuta tucana paprika (po želji)
voda - malo

Za testo:
brašno - 500 g
sveži kvasac - 1/2 kocke
morska so
maslinovo ulje
topla voda - 300 ml
svinjske mast - 3 kašike

Priprema:

Meso isečeno na kockice posoliti, posuti tucanom paprikom, doliti par kašika vode i dobro izmešati.

Ostaviti preko noći da meso upije začine.

U brašno dodati kašičicu soli, nadošli kvasac, toplu vodu i zamesiti testo. Doliti malo ulja i nastaviti sa mešenjem, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom 30 minuta.

Rernu zagrejati na 200°C.

Naraslo testo izručiti na brašnom posutu radnu površinu i mesiti ga uz dodavanje brašna po potrebi, dok ne postane glatko.

Podeliti ga na tri jednaka dela i na pouljenoj radnoj površini, od dobijenih loptica, dlanovima formirati izdužene oblike, prebaciti ih na papirom za pečenje obložen pleh, oblikovati rubove i napuniti svaku formu začinjenim mesom.

Rasporediti grudvice masti i peći u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta da porumeni.

Izvor: bonapeti.rs

Testenina sa belim mesom i spanaćem

Testenina sa belim mesom i spanaćem: Recept za 4 osobe i od jeftinih sastojaka (VIDEO)

Za ručak vam predlažemo da napravite ovu testeninu sa belim mesom i spanaćem i ne možete pogrešiti.

Testenine su najpoznatije italijansko jelo, a za Karbonare i Bolonjeze nema ko nije čuo. Postoji bezbroj načina da pripremite pastu, a kada želite nešto brzinski, a ipak ukusno onda je testenina sa belim mesom i spanaćem koja se krčka u sosu od pavlake i paradajza pravo rešenje. Od ove količine može da se najede četiri osobe, a sastojci nisu skupi.

Sastojci:

450 g pilećeg filea
1 kašičica soli
1,5 kašičica belog luka u prahu
1/2 kašičice crnog luka u prahu
1/2 kašičice bibera
1/4 kašičice sušenog origana
1 manji crni luk
10 čeri paradajza
1 čen belog luka
460 g makarona
tvrdi sir ili mocarela
1,5 šolja paradajz sosa
3/4 šolje pavlake za kuvanje
svež bebi spanać
1/4 kašičice tucane paprike
1/2 kašičice sušenog bosiljka
rendani parmezan

Priprema:

Stavite testeninu da se kuva. Meso isecite na kockice, posolite, pobiberite, pospite belim i crnim lukom u prahu i origanom.

Promešajte i propržite. Izvadite iz tiganja, pa u isti dodajte sitno seckani crni luk, a kada omekša i mleveni beli. Nakon minuta dodajte i čeri paradajz isečen na pola i sipajte paradajz sos. Kada krene da krčka sipajte i pavlaku za kuvanje.

Promešajte, pa posolite i pobiberite, a onda pospite i bosiljkom i tucanom paprikom. Pre nego što sos bude gotov dodajte malo rendanog sira i promešajte, a onda vratite meso. Onda sipajte i proceđene makarone i dodajte spanać, pa sipajte i šolju vode u kojoj se kuvala testenina.

Promešajte i ostavite da se krčka još 10-ak minuta.

{vembed Y=KLB1QS4SGGY}

Izvor: ThatGirlCanCook!

Pečena zečetina - Zdravo i fino jelo

Pečena zečetina - Zdravo i fino jelo

Ovo je jedan jednostavan recept koji vam neće oduzeti puno vremena,a dobićete lep ručak za celu porodicu. S obzirom da je zečetina priznata kao jedno od najzdravijih mesa - ovo je i odličan ručak, posebno za ljude sa srčanim problemima. Topla preporuka za ovo jelo.

Sastojci (za 4 Osobe)

1 kom. belоg luka
2 kom. bibera
200 g crnog luka
2 g soli
100 ml ulja
1000 g krompira
1500 g zečetine
200 g šargarepe

Priprema:

Potopite meso u vodu na dva sata, zatim ga isecite po želji.

Isecite luk, krompir i šargarepu. Propržite meso oko 10 minuta sa obe strane.

Dodajte sitno naseckani luk, začinite i sipajte dve šolje vruće vode. Dodajte šargarepu i stavite poklopac.

Pre nego što bude gotov, dodajte krompir i čen belog luka. Posle deset minuta prebacite jelo u tepsiju i začinite ga.

Pecite u rerni na 200 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.

Prijatno!

OSOBUKO (Ossobuco)

OSOBUKO (Ossobuco) - Italijasnki način spremanja kolenice koji će vas oduševiti ukusom

Za čuveni italijanski specijalitet, osobuko (Ossobuco), nisu vam potrebne posebne kulinarske veštine.

Osobuko je italijanski specijalitet od poprečno rezanih junećih kolenica koje se dinstaju sa belim vinom i začinima. Ako želite da ispoštujete tradiciju, onda servirajte sa palentom, mada prilog možete da birate: pirinač, njoke...

Idealno pripremljenomeso je toliko mekano da se raspada, a mi vam ovde predlažemo moderniju verziju koja sadrži i paradajz sos, šargarepu, celer i luk.

Sastojci:

2 kg juneće kolenice isečene na 2cm
300 g šargarepe
3 štapića celera
400 g crnog luka
800 ml goveđeg bujona
200 ml belog vina
500 ml gustog paradajz sosa
3 kašike maslinovog ulja
30 g putera
2 kašike brašna
2 lovorova lista
5 čenova belog luka
2 grančice ruzmarina
1/4 kašičice muskatnog oraščića
5 bobica aleve paprike
10 zrna bibera
1,5 kašičice mlevenog bibera
3 kašičice soli

Priprema:

Svaki komad kolenice posolite, pobiberite i pospite brašnom i dobro utrljajte u meso. Zatim na malo ulja propržite meso sa obe strane po 3 minuta, pa izvadite iz tiganja.

Dodajte puter i kada se istopi propržite seckani crni luk. Kada omekša dodajte seckani beli luk, šargarepu i celer.

Ostavite nekih 3-4 minuta, pa sipajte belo vino, paradajz sos i bujon (ukoliko nemate bujon, pomešajte kocku supe sa 800 ml vrele vode).

Posolite, pospite muskatnim oraščićem, pa dodajte ruzmarin i lovorov list. Promešajte i ostavite da proključa. Poređajte meso u duboku šerpu, pa prelijte sosom. Dodajte zrna bibera i poklopite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 2 sata.

{vembed Y=T1vQXoLjUIM}

 

Makaroni sa sojom

Makaroni sa sojom; Zdravo, posno, brzo jelo fantastičnog ukusa

Ovaj ručak pravim sigurnih deset godina i nikad da nam dosadi. Lagano i jako ukusno, jelo koje mozete pripremati i u dane posta.

Sastojci:

- 400 - 500 gr. makarona (zavisi koliko vam treba za ručak)
- 100 gr. sojinih ljuspica (sitna soja)
- 100 ml. ulja (može i malko više ako vam se čini suvo)
- 200 ml. vode
- 2 kašičice suvog začina (vegeta)
- biber i so po ukusu

Uz ovo jelo najbolje ide jogurt ako postite ili ste vegan onda uz salatu.

Priprema:

Skuvajte testeninu u slanoj vodi i procedite.

Dok se testenina kuva pripremite fil.

Izdinstajte iseckan luk na ulju. Dodajte suvu soju (ne natapati) kratko propržiti pa dodati vodu i začine. Krčkati sve dok voda ne ispari i dok ne počne da se prži. Soja treba da bude fino upržena.

Izmešajte sa testeninom i uživajte u u obroku dok je topao i svež.

{vembed Y=hMxoerEIqVo}

Izvor: serpica.net

Langoš

KAKO SE PRAVI LONGOŠ - MAĐARSKE MEKIKE: Profesionalni kuvar otkrio originalni recept najpopularnijeg peciva (VIDEO)

Langoš nije teško napraviti, a dobro je i to što se testo muti.

Langoš je mađarski specijalitet od testa koji najviše podseća na mekike. Ono je mekano i vazdušasto zahvaljujući kiseloj pavlaci, a nju možete da zamenite i jogurtom. Kod ovog recepta je dobro to što ne morate da mesite testo, već ga umutite, samo vodite računa da so dodate skroz na kraju, jer ako dodate ranije, rizikujete da testo ne uspe. Profesionalni mađarski kuvar je otkrio kako da ovo ukusno pecivo napravite na najlakši način, a obavezno je da posle prženja premaže smesom od maslinovog ulja i belog luka. Najčešće se jede posuto rendanim sirom, ali vi možete da služite sa namirnicama po želji.

Sastojci:

400 ml mlakog mleka
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
250 g pavlake
2 jajeta
1 kg brašna

Još:
30 ml maslinovog ulja
6-7 čenova belog luka
1 kašičica soli
kečap
majonez
tvrdi sir

Priprema:

U posudi pomešajte izdrobljeni kvasac, mleko, šećer, pavlaku, jaja i brašno. Mutite dok se ne formira testo, pa dodajte so. Nastavite da mutite. Pokrijte i ostavite nekih 40 minuta na toplom da nadođe.

Izvadite testo na pobrašnjenu površinu i podelite na 9 delova, pa oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite još 10-20 minuta. Za to vreme pomešajte maslinovo ulje, so i mleveni beli luk.

Rukama razvucite lopticu od testa i pržite u zagrejanom ulju. Vadite na ubrus da se ocedi.

Tako uradite sa svim lopticama testa.

Vrući langoš premažite smesom od maslinovog ulja i belog luka, pa preko pospite rendani sir, pa sipajte malo kečapa i majoneza.

 

Izvor: Stvar ukusa

PLJESKAVICE OD POVRĆA ČUVENE NUTRICIONISTKINJE ANE PETROVIĆ: Recept za sočne burgere - ukus gurmanski, a sve dijetalno

PLJESKAVICE OD POVRĆA ČUVENE NUTRICIONISTKINJE ANE PETROVIĆ: Recept za sočne burgere - ukus gurmanski, a sve dijetalno

Isprobajte recept Ane Petrović za ukusne pljeskavice od povrća.

Ako vodite računa o ishrani ili želite da smršate onda morate da jedete dobro izbalansiranu hranu. Nutricionistkinja Ana Petrović je odavno postala poznata po tome što uz njene savete ljudi brzo i lako gube kilograme, a siti su. Ono što je bitnije od toga jeste da ovakvom ishranom poboljšavaju zdravlje i jačaju organizam, jer Ana Petrović kombinuje raznovrsne i dobro balansirane namirnice. U nastavku teksta pročitajte recept za pljeksavice od povrća čiji je recept objavila na svom Instagram profilu. Njih nije teško napraviti, a ono što je dobro je da pored fantasitčnog ukusa njih možete da jedete i kada je post na vodi, jer su sastojci prilagođeni tome.

Sastojci:

100 g ovsenih pahuljica
5 kašika vrele vode
1 belance
1 crni luk
1 šargarepa
1 štap celera
malo spanaća
1/2 tikvice
2 cvetića brokolija
2 cvetića karfiola
začini po želji

Priprema:

Potopite ovsene pahuljice u vrelu vodu i ostavite tako par minuta.

Zatim prodinstajte seckani crni luk na malo vode, pa dodajte rendanu šargarepu, seckani celer, spanać, tikvicu, brokoli i karfiol. Začinite po želji.

Promešajte i ostavite na blagoj vatri 5 minuta.

Dodajte proceđene ovsene pahuljice i belance i sve dobro sjedinite.

Oblikujte burgere i ređajte u tepsiju, pa pecite na 160°C oko 30-40 minuta.

Izvor: Stvar ukusa 

Ćufte u paradajz sosu - Klasično jelo koje se brzo i lako pravi (VIDEO)

Recept za ćufte od mlevenog mesa i pirinča u crvenom paradajz sosu, omiljeno jelo svima. 

Sastojci :

- 500 gr. mlevenog mesa (mešano, juneće, pileće)
- 1 srednja glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 jaje
- 100 gr. pirinča
- 1 kašikica sitne paprike
- 2 kašikice suvog začina
- so po ukusu
- i malo bibera

Za sos:

- 1 litra kuvanog paradajza
- 400 - 500 ml. vode
- 1 dcl. ulja
- 1 vrhom puna kašika brašna
- so i šećer po ukusu ( zavisi od ukusa kuvanog paradajza)

Priprema:

Luk crni i beli sitno iseckati i dodati mlevenom mesu. Staviti i prinač, jaje, začine, ako imate fino je dodati iseckano peršunovo lišće, sve rukama izmešati i oblikovati male loptice.

U širu šerpu staviti ulje i brašno da se kratko proprži, naliti kuvani paradjz i vodu, kuvati i mešati sve dok ne proključa i zatim ubaciti naše mesne loptice - ćufte. Na početku drmuskati šerpu, a već posle par sekundi možete i promešati čufte da se ne zalepe za dno.

Kuvati na blagoj temperaturi, da sos polako krčka oko 45 minuta, zatim posoliti i dodati šećer. Kuvati još 3-4 minute i skloniti sa šporeta. Poslužiti uz pire krompir, bareni krompir, pečeni u ljusci, rižu ili neku testeninu.

{vembed Y=fZFBgawI_vo}

Izvor: serpica.net

Pileći medaljoni

Pileći medaljoni ili uštipci. Mnogo lepši od pohovanog mesa (VIDEO)

Meso na ovaj način pravićete zauvek. Pileći medaljoni ili uštipci. Lepše od pohovanog.
Mi smo totalno ,,odlepili" za ovim receptom. Odlično samo uz salatu, ali naravno, može uz razne priloge i soseve - prelive.

Sastojci:

- oko 800 - 900 gr. belog, pilećeg mesa (može i od karabatka ili ćureće)
- 4 jaja
- 1 kašika senfa
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica origana
- ranva kašičica karija
- na vrh kašičice bibera
- 1,5 kašičica soli
- pola kašičice belog luka u prahu
- 4 kašike brašna (ja sam stavila 2 kukuruznog i 2 belog)
- malo tucane paprike (ne mora ako nemate)
- pola kesice praška za pecivo 5 gr.
- 200 - 250 ml. ulja (zavisi od zapremine tiganja.

Priprema: 

Začine možete dodati po ukusu, ne mora ovako kao iz recepta. Čak samo da stavite so, biber, malo vegete i peršunovog lišća biće supeer ukusno.

Iseckajte meso na sitne kockice. Umutite jaja, dodajte sve začine, ulje, brašno i prašak za pecivo. Izmešajte da nema grudvica, dodajte meso i prekrijte pa ostavite najmanje sat vremena u frižideru a može i preko noći.
Kašikom vadite smesu i spuštajte u zagrejano ulje. Smanjite temperaturu ringle. Prže se oko 4 minute s jedne i 4 minute s druge strane.

{vembed Y=fisW1tXnYB4}

Izvor: serpica.net

Printscreen/ YouTube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

RUČAK IZ RERNE KOJI ĆETE OBOŽAVATI: Krompir, slaninica i meso uz sočan preliv!

Sastojke za ovo jelo već imate kod kuće, a ovaj recept pravi je izbor za subotu popodne i uživanje sa porodicom. Slanica, krompir i meso uz sočan preliv biće vaša najbolja odluka danas, a dobićete ručak iz snova!

Potrebno:

  • Mleveno meso
  • Jaja
  • Kačkavalj
  • Slanina
  • Krompir
  • Luk
  • Povrće po izboru

Priprema:

Slaninu iseckajte na komadiće i propržite. Nije potrebno dodatno ulje. Krompir iseckajte na sitne kockice. U jednu šerpicu sipajte vodu i dodajte krompir da se kuva. Kada voda provri, krompir se kuva 10 minuta. Slaninu izvadite, dodajte jednu glavicu crnog luka sitno iseckanu i malo ulja u istu posudu gde ste pržili i slaninu. Dodajte 250 grama mešanog mlevenog mesa, može i piletina, samo je sitno iseckajte i pržite u istoj šerpi gde i slaninu.

Rernu uključite na 200 stepeni da se greje.

Kada se meso propržilo dodajte malo soli, bibera (po ukusu) i malo belog luka u prahu. Krompir procedite i spremite vatrostalnu činiju. Nauljite vatrostalnu činiju i dodajte skuvan krompir. Preko njega narendajte kačkavalja i dodajte meso.

U tiganj u kom ste dinstali meso dodajte ulje. Prodinstajte povrće, može sveže ili zaleđeno. To povrće dodajete nakon mesa u činiju, odnosno ređate krompir, kačkavalj, meso pa tek onda povrće.

Preliv

Dva jajeta bi trebalo da umutite. U umućena jaja dodajte 3 - 4 kašike kisele pravlake, možete i da posolite dodatno. Preko cele smese u činiju stavlja se ovaj preliv koji ste pripremili. Zagladite malo kašikom. Možete iseckati paradajz na kolutove i dodati preko preliva za još lepši ukus. Odozgo narendajte još kačkavalja i ubaciti na već zagrejanu rernu na 200 stepeni na 25 minuta.

Tek kada se jelo ispeklo na vrh dodajete slaninicu.

ZAPEČENI SPANAĆ DŽEJMIJA OLIVERA
PRINTSCREEN/YT/ JAMIE OLIVER

ZAPEČENI SPANAĆ DŽEJMIJA OLIVERA: Otkrio kako da kremasti prilog dobije hrskavu koricu, kao i koji začini su najbolji

Džejmi Oliver je poznati engleski kuvar koji na svom YouTube kanalu deli jednostavne recepte koji uspevaju i početnicima, ali isto tako i otkriva neke kulinarske trikove. Ovo je recept za spanać, jednostavan prilog koji mnogi obožavaju. Srbi ga spremaju tako što ga skuvaju i proprže sa brašnom,a Džejmi je otkrio kako da ga napravite još ukusnijim. On ga zapeče sa ovsenim pahuljicama, brašnom, sirom i puterom i tako na kremastom spanaću napravi predivnu, krckavu i zlatnu koricu.A ako dodate muskatni oraščić, origano i beli luk dok spremate bilo koje zeleno povrće, biće još lepše nego inače.

Sastojci:

500 g smrznutih briketa spanaća
1 crni luk
2 čena belog luka
malo muskatnog oraščića
1 kašičica origana
3 kašike krem sira
Još:
50 g ovsenih pahuljica
50 g brašna
50 g tvrdog sira po izboru
50 g putera

Priprema:

U zagrejanom tiganju na malo maslinovog ulja propržite tanko sečeni beli luk sa origanom i muskatnim oraščićem.

Onda dodajte seckani crni luk, pa promešajte. Kada omekša posolite i pobiberite, pa dodajte spanać. U blender dodajte ovsene pahuljice, brašno, sir i puter. Dobro izblendirajte da se sastojci sjedine.

Zatim izvadite dobijenu smesu, pa u prazan blender dodajte spanać iz tiganja. Dodajte krem sir i dobro izblendirajte.

Sipajte spanać u tepsiju, pa preko pospite smesu sa ovsenim pahuljicama koju ste izblendirali i lagano pritisnite.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.

{vembed Y=FRCOSdfzE-0}

Klasična musaka od krompira za svaku priliku

Klasična musaka - jelo od mesa i krompira za svaku priliku

Klasična musaka od krompira i mesa uvek dobro prolazi i svi je vole. Uz neku finu salatu, malo kajmaka ili kisele pavlake.

Sastojci

- 1,500 kg. krompira
- 1 glavica luka (300 gr.)
- 2 čena belog luka
- 600 gr. mlevenog mesa
- 150 ml. ulja
- so, biber
- 1 kašika sitne crvene paprike
- 1 kašika brašna
- peršunovo lišće
- 250 ml. mleka
- 4 jaja
- 200 gr. kisele pavlake

Priprema:

Iseckajte luk pa ga prodinstajte na ulju, pred kraj dodajte i beli luk. Potom mleveno meso, so, biber.

Sve ukupno krčkajte deset minuta, sklonite sa ringle i dodajte sitnu crvenu papriku i iseckano peršunovo lišće.

Isecite krompir na tanke kolutove, malo posolite i dodajte kašiku brašna. Posudu u kojoj ćete peći namažite uljem i ređajte krompir u krug.

Stavite jedan deo mesa, potom krompir, meso, krompir. Umutite mleko, jaja, pavlaku, malo posolite i prelijte preko musake.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko 40 minuta.

{vembed Y=mNUQugsQVBc}

Prijatno!

Izvor: serpica.net

Pečena svinjetina sa ruzmarinom

Pečena svinjetina sa ruzmarinom

Sastojci

5 kom. belоg luka
5 kom. bibera
10 g ruzmarina
10 g soli
30 ml ulja
2000 g svinjskog filea

Priprema

Meso nauljite, začinite solju, biberom, iseckanim belim lukom, ruzmarinom.

Ostavite da odstoji par sati, najbolje je da prenoći. Nakon toga stavite meso u alu-foliju sa još malo ulja i stavite u pleh za pečenje.

Pecite meso u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Kada bude pečeno, izvadite ga iz rerne, sklonite foliju, isecite i servirajte.

Prijatno!

Svinjetina sa povrćem i pirinčem

Svinjetina sa povrćem i pirinčem - brzo, lako, ukusno

Svinjetina sa povrćem i pirinčem je jednostavno jelo i jedno je od onih koje ćete spremati kada nemate puno vremena da posvetite pripremi obroka, a svojim ukusom sigurno će vas oduševiti. Jelo koje ćete praviti više puta!

Svinjetina sa povrćem i pirinčem - Sastojci (za 2 osobe)

300 g paprike
200 g paradajza
200 g pirinča
500 g svinjskog filea
5 g vegete
so, biber

Priprema:

Svinjetinu posolite, pobiberite, začinite uljem, vegetom i ruzmarinom.

Pržite je u nauljenom tiganju dok ne dobije rumenu boju.

Kada svinjetina bude skoro gotova, ubacite iseckanu papriku, paradajz i pirinač.

Servirjate i uživajte u ovom obroku!

Prijatno!