Pečena teriyaki piletina
Teriaki piletina je japansko jelo koje kombinuje slatke i slane ukuse soja sosa i obično meda ili šećera. Pileće meso se premazuje sosom i prži na tiganju ili priprema u rerni.
Sastojci
1 kašika kukuruznog skroba
1 kašika hladne vode
100 g šećera
120 ml soja sosa
60 ml jabukovog sirćeta
1 čen belog luka, seckani
½ kašičice đumbira u prahu
¼ kašičice mlevenog bibera
12 pilećih bataka ili bataka, bez kože
Priprema
U maloj šerpi na laganoj vatri pomešajte kukuruzni skrob, hladnu vodu, šećer, soja sos, sirće, beli luk, đumbir i biber. Pustite da proključa, često mešajući, dok se sos ne zgusne.
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Podmažite pleh dimenzija 23 x 33 cm i stavite piletinu koju ćete sa svake strane premazati prethodno pripremljenim sosom.
Pecite 30 minuta, a zatim okrenite komade piletine i pecite još 30 minuta. Tokom pečenja, svakih 10 minuta premažite meso sosom.
Poslužite uz pirinač i povrće po izboru.