Pašta fažoli
Pasta fažoli (pasta e fagioli) je italijanski klasik. Kao što sam naziv kaže, glavni sastojci su: testenina (pasta) i pasulj (fagioli).
Sastojci
0,5 kg pasulja
1 glavica crnog luka
2 šargarepe (manje)
150 g korena celera
2 lista lovora
maslinovo ulje
1 kašičica dvostrukog koncentrata paradajza
300 g testenine po izboru
so, biber
100 g slanine
4 čena belog luka
svež peršun
Priprema
Suvi pasulj možete potopiti preko noći da omekša i skratite vreme kuvanja.
Stavite da provri u hladnu vodu, a nakon što provri i kuva oko 10 minuta, procedite i bacite vodu.
U šerpi u kojoj ćete kuvati pasulj, na maslinovom ulju prvo propržite sitno seckani luk, celer i šargarepu iseckanu na sitno. Dodajte lovorov list i sve zajedno dinstajte oko 5 do 7 minuta.
Dodajte pasulj i sve zalijte vodom. Neka se kuva.
Pripremite pesto tako što ćete seckati pancetu, beli luk i peršun u blenderu ili seckalici dok ne dobijete teksturu paste.
Kada je pasulj napola skuvan, u njega stavite pesto i dodajte koncentrat paradajza. Posolite, pobiberite i ostavite da se krčka.
Varivo je gotova kada pasulj omekša. Pred kraj skuvajte testeninu, pazeći na uputstvo na pakovanju da se ne prekuva.
Napomena
Ako koristite suvo meso, kuvajte ga u isto vreme kada i pasulj. Ako želite da dodate kobasicu, stavite je pred kraj kuvanja.