Domaće njoke od bundeve
Kako god da pripremite bundevu, njen slatki ukus će vas osvojiti. Ovog puta donosimo vam recept za pravljenje domaćih njoka od bundeve. Zapecite kuvane njoke po želji, a možete ih poslužiti sa sosom od pečuraka ili paradajza.
Sastojci
Pire od bundeve
1 komad (oko 500 g) bundeve
malo soli
malo maslinovog ulja
Njoki od bundeve
350 g pire bundeve
200 grama oštrog brašna
1 jaje
Priprema
Pire od bundeve
Prerežite bundevu na pola, kašikom uklonite semenke i mekani centar. Zajedno sa korom iseći na kriške, prebaciti u pleh, preliti sa malo maslinovog ulja i posoliti.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Stavite isečenu bundevu u rernu na 20 minuta ili dok ne omekša.
Sačekajte kratko da se ohladi, a zatim ogulite kožu i viljuškom ili štapnim mikserom sameljite do kremaste teksture.
Njoki od bundeve
Dobijeni pire prebacite u veću posudu, dodajte jaje i postepeno dodajte brašno. Zamesiti rukama meko testo. Ako primetite da se testo lepi, dodajte još malo brašna.
Testo isecite na kriške, pa svaku krišku uvijte u rolnu debljine 2 cm. Nožem isecite testo na željenu veličinu njoka.
Posolite i prokuvajte veliku količinu vode i u nju stavite njoke. Kuvajte dok ne isplivaju na površinu.
Skuvane njoke kratko isperite pod hladnom vodom i dobro ocedite. Poslužite sa sosom po želji.