Recept za čuvenu Zdravkinu gibanicu o kojoj je brujala cela Šumadija

Recept za čuvenu Zdravkinu gibanicu o kojoj je brujala cela Šumadija

Recept star 40 godina od kojeg i danas mnogima pođe voda na usta

Poznata kragujevačka domaćica i sjajna kuvarica Zdravka Purić još davne 1983. godine u svom izdanju „200 odabranih recepata” želeći da na buduće naraštaje prenese način pripremanja ovog domaćeg specijaliteta, podelila je tajnu svoje kuhinje sa generacijama koje dolaze.

Sastojci:

  • 500 grama kravljeg sira
  • 200 grama kajmaka
  • 8 jaja
  • 1 kilogram tankih kora
  • malo mleka
  • malo ulja

Priprema:

Umutiti pola kilograma sira, ¼ kg kajmaka, 8 žumanaca i čvrst sneg od 8 belanaca, dodati malo mleka i ulja da masa bude ređa.

Podmazan pleh obložiti odozdo i sa strane celom korom a ostale kore jednu po jednu gužvati, zamakati u masu i ređati u pleh. Gornja kora ostaje bez fila, poprska se uljem i izbuši viljuškom.

Peći dok lepo ne porumeni. Na kraju dobro umastiti brk.

Izvor: nova.rs

Možda će vas interesovati i ovo: