Kroketi od krompira sa mlevenim mesom
Ovi hrskavi kroketi su napravljeni od pirea napravljenog od prženog krompira i punjeni su mlevenim mesom. Možete ih poslužiti uz sos ili prilog po želji.
Sastojci
Krompir
500 grama krompira
45 grama sira
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
½ kašičice belog luka u prahu
Pljeskavice
400g mlevene junetine
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
½ kašičice belog luka u prahu
Kroketi
4 kriške mocarele
75g brašna
2 jaja
100 g hlebnih mrvica
Priprema
Krompir
Svaki krompir iseći na 8 delova. Krompir pržiti dok ne bude lep i zlaćan, ali ne previše suv. Prženi krompir stavite u činiju,pa izgnječite gnječicom dok smesa ne postane glatka. Dodajte začine i izrendani sir. Promešati i ostaviti na stranu.
Pljeskavice
Pomešati mlevenu junetinu sa začinima. Podeliti na 4 dela, pa napraviti pljeskavicu. Prziti pljeskavice dok ne porumene sa obe strane. Pošto su juneće pljeskavice ispečene, stavite ih na rešetku za hlađenje da uklonite višak ulja.
Kroketi
Podeliti pire krompir na 4 dela. Poravnajte na ½ cm debljine. Stavite pljeskavicu i parče mocarele na krompir. Zatim ga umotajte u krompir i formirajte kroket. Krokete uvaljajte u brašno, pa u jaja i prezle. Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Pržite krokete dok ne postanu lepi i zlatni. Nakon što su kroketi ispečeni, kuhinjskim papirom upijajte višak masnoće. Poslužite sa sosom po želji i uživajte!