Piletina na lovački način. Francuski klasik na vašoj trpezi.
Ovaj francuski klasik je jednostavan za pripremu i savršen uz kremasti pire ili hrskavi hleb. Piletina se dinsta u sosu na laganoj vatri, da omekša i da se ukusi spoje.
Sastojci
1 kašičica maslinovog ulja
25 g maslaca
2 pileća bataka sa karabatkom
1 glavica crnog luka, iseckana
2 čena belog luka
200 g šampinjona
230 ml crnog vina
2 kašike koncentrata paradajza
1 kašičica sušenog timijana
500 ml pilećeg bujona
seckani peršun (opciono, za posipanje)
Priprema
U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i polovinu (od 25 g) putera.
Začinite piletinu i pržite je oko pet minuta sa svake strane dok ne porumeni. Ostavite piletinu na stranu.
U tiganju otopite preostali puter, pa dodajte luk i pržite oko pet minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk i pržite oko minut, a zatim dodajte pečurke i pržite dva minuta. Ulijte crno vino.
Umešajte koncentrat paradajza, pustite da provri, pa smanjite vatru na pet minuta. Dodajte timijan i prelijte pilećim bujonom.
Dodajte piletinu, poklopite i dinstajte na laganoj vatri sat vremena dok piletina ne omekša.
Uklonite piletinu iz lonca. Ostavite sos da ključa desetak minuta dok ne postane kao sirup, a ukusi se prožmu. Vratite piletinu i poslužite uz prilog po želji, a po želji jelo možete posuti i seckanim peršunom.