Pita od pire krompira s mlevenim mesom

Šta sa ostacima pire krompira? Pita od pire krompira s mlevenim mesom

Ako ste i vi među onima koje srce zaboli što bacaju hranu (u ovom slučaju pire krompir) , tada treba da znate da postoji način da iskoristite ostatke omiljenog priloga.

Mnogi među nama ne vide razlog zašto bismo bacali hranu kada se gotovo svaki deo namirnice može iskoristiti. Naročito ako imate volje i dovoljno mašte.

Jedna od namirnica koja je u tom pogledau zaista svestrana i korisna za upotrebu je i krompir. Njegovu koru tako, primera radi, možete iskoristiti za čips, a ostatke kuvanog krompira za salatu. Međutim, šta da napravite ako vam ostane pirea od krompira!?

Za ovo jelo će vam biti potreban pire krompir i preliv po izboru. Nekima će to biti šunka, losos ili spanać u kombinaciji sa sirom, drugima meso pripremljeno na gulaš, a u nastavku donosimo recept za punjenje s mlevenim mesom.

Pita od pire krompira s mlevenim mesom

Potrebno je:

- 1 kg pirea od krompira
- 1 dcl pavlake za kuvanje
- 1 kašika maslaca
- ½ kašičice narendanog muškatnog oraščića
- 100 g topljenog ili sira sa plemenitom plesni

Za preliv:

- 800 g mlevenog mesa (čista junetina ili mešano)
- 100 g slanine
- 2 glavice luka
- 100 g graška (po želji)
- 100 g kukuruza (po želji)
- 100 g šargarepe (po želji)
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna
- 1 kašika mlevene crvene paprike (može i dimljene)
- so, biber
- maslinovo ulje

Priprema:

U dubljem tiganju na maslinovo ulje stavite obaren sitno naseckan luk. Kad se zastakli, dodajte slaninu dok ne pusti masnoću, pa zatim i meso - dok meso ne pusti vodu. Sada po želji dodajte so, biber, timijan, sitno naseckani beli luk, peršin i mlevenu crvenu papriku. Po potrebi dodajte vodu, dodajte povrće i pustite da krčka oko 15 minuta.

Za to vreme u činiji dobro pomešajte pire krompir s pavlakom za kuvanje, maslacem i muškatnim oraščićem. Po potrebi dodatno posolite.

U kalup za pitu istresite preliv, na njega dorađeni pire od krompira pa posipajte sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.

Servirajte uz omiljenu salatu.

Izvor: b92.net

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.