KAKO DA PRIPREMITE PAČJE GRUDI NA JEDNOSTAVAN NAČIN

Već vam je jasno da volim kada imam priliku da probam nešto što do sada nisam. Već sam vam pre nekoliko dana napisala recept za jagnječe kotlete koji su me toliko oduševili. Ove pačje grudi su sa druge strane cenovno približnije našim novčanicima – cena pačetine u Metrou je skoro jednaka, ako ne i niža, od cene piletine. Pekla sam i pačje batake sa karabatakom, ali to meso mi nije ostavilo neki specijalan utisak. Zapravo nije ostavilo nikakav utisak. Mada je moča od pečenja bila carska ☺

Zato su pačje grudi nadmašile i one jagnjeće kotlete i bifteke i sve druge vrste mesa koje sam do sada imala prilike da spremam u svojoj kuhinji. Tolika sočnost i mekoća do sada nije viđena na mom tanjiru ☺ Ako ste u prilici da nabavite pačje grudi, ne libite se da ih probate – ukus je potpuno neodoljiv!

Ovo je osnovni način pripreme pačjih grudi koji će vam dati savršeno sočno i meko meso i savršeno hrskavu kožicu.

Sastojci:

1 pačje grudi

malo soli bibera

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. A na ringli na jakoj temperaturi bez podmazivanja zagrejte tiganj koji možete koristiti i za rernu. Za to vreme pripremite meso tako što ćete kožu blago zaseći oštrim nožem i posoliti i pobiberiti meso sa obe strane. Pazite da ne zasečete i meso zajedno sa kožom. Kada se tiganj zagrejao, meso položite kožom na dole i snažno pritisnite špatulom nekoliko sekundi da se komadi mesa ne bi skupili.. Pržite meso bez okretanja 2 minuta, sve vreme skupljajući masnoću koju ispušta i prelivajući preko gornje strane mesa. Nakon dva minuta stavite tiganj sa mesom u rernu i pecite šest minuta. Okrenite meso na pola pečenja. Gotovu pačetinu iseći na komade i poslužiti uz salatu i priloge po želji.

izvor:milinkuvar.com

Paprika punjena sirom zapečena sa krompirom

Već iz naslova možete da vidite da ovde odmah imamo dva priloga ili čak celo jelo, zavisno ko kako voli. Papriku smo punili mešavinom sira, jaja i kisele pavlake, a na dno posude za pečenje smo stavili krompir koji je bio veoma sočan i ukusan jer smo sve zalili supom i sirom koji je curio iz paprike dok se peklo jer sma malo prepunila paprike. Ukoliko stavite malo manje od pune neće curiti. Izaberite. Meni je ovako čini mi se lepše.

Sastojci za 5 paprika šilja:

250 gr feta sira
1 celo jaje
2 pune kašike kisele pavlake
so nisam dodavala jer je sir dosta slan
dodala sam bibera i peršunovog lista
malo ulja, da se premaže posuda
500 – 600 gr krompira na ovu meru paprike

Priprema:

Paprikama iseći ravno vrhove i izvaditi seme.

Izgnječiti sir, dodati jaje i pavlaku i umutiti.

Dosta je retko, ali će pečenjem jaje da poveže sir i pavlaku i stegnuće se.

Napuniti papriku pa odsečene vrhove vratiti – ugurati svaki vrh u svoju papriku.

Oguliti krompir pa ga iseći na krupnije komade.

Podmazati posudu za pečenje, koristila sam keramičku.

Staviti krompir, pa na njega staviti papriku, onako da vam vrh paprike dodiruje dno posude a paprika bude oslonjena o krompir i stoji nakoso.

Preliti sve sa 500 ml supe, ako nemate koristite kocku za supu ili vodu sa suvim začinom.

Peći na 200 stepeni dok jedna stran paparike ne porumeni, pa je pažljivo okrenuti da porumeni i druga strana.

Za to vreme krompir u supici će se prvo skuvati, omekšati a zatim i malo zapeći.

Poslužite toplo.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Krompir sa lukom i slaninom

Krompir, luk i slanina, zapečeno sve u rerni, a uz to neka salata i ručak je gotov. Krompir u ovoj kombinaciji je veoma ukusan i sočan jer je poprimio sve ukuse i mirise luka i slanine.

Sastojci:

2 glavice crnog luka – veće
100 ml ulja
mesnata slanina – količina po izboru, ali bi bilo bolje da je ima više
1 kašičica suvog začina
pola kašičice bibera
4 – 5 većih krompira
2 cela jaja
200 – 250ml jogurta
Krompir sa lukom i slaninom

Priprema:

Staviti krompir u ljusci da se kuva. Kuvati oko 20 minuta, da krompir bude na pola skuvan.

Iseckati crni luk pa mu dodati ulje i čašu vode.

Kada voda ispari dodati iseckanu slaninu i sve zajedno na srednjoj vatri propržiti.

Tako da slanina pusti svoju masnoću i malo se zapeče.

Obaren krompir prohladiti u hladnoj vodi pa iseći na kolutove.

Vatrostalnu činiju podmazati pa staviti trećinu luka i slanine na dno. Rasporediti po malo svuda.

Poslagati preko pola krompir ai malo posoliti.

Opet trećina luka i slanine, krompir i odgore završiti lukom i slaninom.

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.

Umutiti jaja i jogurt, dodati prstohvat soli i preliti preko krompira, luka i slanine.

Staviti da se peče sat vremena.

Pečeno i prohladjeno poslužiti uz salatu.

Prijatno.

izvor:domacirecepti.net

PIKANTNI TROUGLIĆI SA MESOM

Vikend sam provela snimajući video recepte koje možete fino iskoristiti za slavske trpeze. Danas vam predstavljam ove pikantne pite koje se jednostavno prave a potpuno su očaravajuće ukusom i izgledom. Kombinaciju začina uvek možete promeniti i nadograditi prema svom ukusu. Mislim da bi ovako spakovana pita bila super i sa sirom, pešurkama, prazilukom sve dok u njoj ima jajeta da poveže sve u celinu. To olakšava i samo pakovanje pite ali i dprinosi opštem utisku kada se pita zagrize.Kod mojih se oduvek predjelu i sitnim kolačima pridavalo najviše značaja. Za ostalo se uvek znalo da će biti mamine domaće supe, tatinog svadbarskog kupusa i dobrog pečenja. Tako vam sada donosim ove pite a za neki dan i dva super jednostavna recepta za sitne kolače. Ideja nikad dosta ☺

Sastojci:

300 g junećeg mlevenog mesa
1/2 glavice crnog luka
1 kašičica ljute tucane paprike
1 kašika seckanog svežeg peršuna
1/2 kašičice bibera
1 kašičica dimljene ljute paprike
1/2 kašičice soli
1 jaje
1 žumance
1 kašika mleka
prstohvat soli
1 kašika crnog ili običnog susama
4 kore za pitu isečene na 3 jednaka dela
malo ulja

Priprema:

Meso propržite na malo ulja sa crnim lukom. Dodajte začine i jaje pa sve dobro promešajte. Rernu zagrejte na 180 stepeni a pleh obložite papirom za pečenje. Svaku koru premažite sa malo ulja pa na jedan kraj stavite kašiku fila. Pkujte naizmenično sa strane na stranu tako da formirate trougao. Ređajte na pleh preklopljenom stranom na dole. Ponovite sa preostalim korama i filom. Žumance razmutite sa malo soli i mleka pa premažite formirane trouglove. Pospite susamom i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni.

izvor: milinkuvar.com

BIFTEK SA AROMATIZOVANIM PUTEROM I KARAMELIZOVANIM CRVENIM LUKOM

Verovatno sam već ranije pomenula da mi je biftek sve omiljeniji i omiljeniji. Kako ga više spremam tako mi se otvara bezbroj mogućih kombinacija za kombinovanje. Ovako pripremljen biftek je jednostavnog ukusa, bez velikih kontrasta (osim blago slatke note u luku) ali ipak jedinstven zbog mešavine začinskog bilja koja je po meni dobitna kombinacija kada su crvena mesa u pitanju. Ruzmarin i maslinovo ulje su dovoljni da meso pre pečenja fino izmarinirate, a uz dodatak još nekoliko travki dobićete potpuni užitak! A ako do sada niste, imate još vremena da učestvujete u nagradnom darivanju koje smo Melani’s cupcakes, Made With Love i ja pripremile za vas ? Uslov za učestvovanje jeste da spremite bilo koji recept sa ovog bloga ali tako da mu date lični pečat ? Fotografiju jela, ime, prezime i opis promene koju ste primenili na recept šaljite na e-mail adresu: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.. Za više informacija skoknite do ovog linka.

Sastojci:

Meso:
300-400g junećeg bifteka u komadu

2 kašika mešavine začina (ruzmarin, nana, majčina dušica, origano, bosiljak, beli luk, so, biber, lovor, peršun)

5-6 kašika maslinovog ulja

sok od 1 limete

Aromatizovani puter:

70g putera

2 kašika mešavine začina (ruzmarin, nana, majčina dušica, origano, bosiljak, beli luk, so, biber, lovor, peršun)

so, biber

Karamelizovani luk:

2 manje glavice crvenog luka

6 kašike maslinovog ulja

so, biber

2 kašika meda

2 kašočice putera

Krompir:4 manja mlada krompira

1 mala veza peršuna

6 kašika vrelog maslinovog ulja

morska so, biber

Priprema:

Biftek uvaljati u začine pa politi maslinovim uljem i sokom limete. Ostaviti na sobnoj temperaturi do trenutka termičke obrade. Puter sobne temperature izgnječiti viljuškom pa sjediniti sa začinima. Pokriven puter ostaviti u frižideru do serviranja. Krompir kuvati u posoljenoj vodi zajedno sa ljuskom. Dok se krompir kuva, oljušten luk isečen na kriške ispržiti na vrelom ulju do zlatno smeđe boje. Začiniti medom, puterom, solju i biberom. Propržiti još nekoliko minuta pa skloniti sa vatre i odložiti u činijcu. Zatim, skuvan krompir oljuštiti pa u posebnoj činijci preliti vrelim uljem. Posuti krupnom morskom solju, biberom i sitno seckanim peršunom. Za srednje pečeni biftek: na blago nauljenom gril tiganju peći na jačoj temperaturi po 4-5 minuta sa svake strane. Na tanjir servirati krompir i meso, preko mesa staviti kašiku putera a zatim i kašiku karamelizovanog luka. Posuti peršunom i listićima parmezana.

izvor:milinkuvar.com

Testenina sa belim mesom i spanaćem

Kao što i sam naslov kaže testenina sa belim mesom i spanaćem, samo što bih ja dodala i mirisom belog luka. U sam sos se dodaje beli luk u granulama, u ne nekoj preteranoj količini, samo da zaokruži kombinaciju ukusa. Jelo je veoma sočno i što bi moja deca rekla ćoćavo. Oni uvek sipaju sebi u činijice i “motaju” kašikom. Meni je ovo jelo super jer stavim belo meso, čak i kad zaboravim uveče da izvadim iz friza tako zaledjeno i na miru pijem kafu. Kuvaj se ti. Skuva se ono nekad i dosta ranije, al baš me briga, posle sve natenane.

Sastojci:

1 pileće belo meso
1 kašika suvog začina
100 ml ulja
2 pune kašike brašna
400 gr testenine po izboru
100-200 gr svežeg spanaća
1/2 kašičice belog luka u prahu ( može i više, poželji, a može i da se izuzme )
malo soli i bibera ( po ukusu, probate, mada ja nekad dodam i slatki kari, kurkumu, malo djumbira u prahu, peršuna…)


Priprema:

Belo meso staviti u manji lonac pa naliti vodom, da prelije preko mesa, dodati suvi začin i ostaviti da se kuva sve dok kada ubodete nožem kroz najdeblji deo on lako prolazi kroz meso. Izmedju 40 i 60 minuta.

Za to vreme pripremiti ulje, brašno, još jednu šerpu za sos, lonac za testeninu, oprati spanać i naseckati na rezance.

Kada je belo meso gotovo na dve ringle staviti obe šerpe, tj šerpu i lonac.

U lonac sipati vodu za testeninu, a u šerpu sipati ulje.

Kada se ulje zagrejalo, pazite da ne počne da gori, nemojte na najjačoj vatri raditi, dodati brašno i polako mešati dok ne dobije svetlo žutu boju, oko 5 minuta, možda i kraće.

Nakon tog vremena naliti supu u kojoj se belo meso kuvalo i mešati.

Dodati beli luk, so i biber i mešati. Sos treba da je redak. Redji od jogurta. Ukoliko nemate dovoljno supe dodajte vode.

Sada dodati spanać i izmešati. Smanjiti vatru na laganu, od 0 do 3, na 1.

Kada u loncu voda provri dodati testeninu i kuvati 10 minuta.

Za to vreme odkostiti belo meso i iseckati na kockice.

Posle 10 minuta testeninu direktno iz lonca prebaciti u šerpu sa sosom.

Odmah zatim dodati i belo meso i sve opet promešati.

Probati, pa ako je potrebno dodati soli ili bibera, začina po ukusu.

Testenina će da upije deo sosa i dodatno omekša. Poslužiti posle 10 – 15 minuta od dodavanja testenine.

Ukoliko dugo odstoji doliti malo vode ili supe i promešati lagano. Ovakva jela se stežu kako stoji.

Prijatno!

 izvor: domacirecepti.net

Punjeni šampinjoni

Ne znam gde da ih svrstam…u priloge ili jela sa mesom jer imaju malo pančete u punjenju….ja sam ih ovaj put poslužila kao prilog, a lako mogu kao i pohovana pečena paprika sa sirom da budu i večera. Kada budete kupovali šampinjone najbolje ih sami birajte na pijaci ili u prodavnicama gde možete kupiti na rinfuz, treba da su krupni, beli i čvrsti.

Sastojci:

12 krupnih šampinjona
1/3 štapa praziluka ( ko nema neka menja glavicom luka )
150 gr mesnate sušene slanine
100 gr svežeg spanaća
50 ml ulja
1 kašika brašna
1 ravna kašika suvog začina

Priprema:

Šampinjone oprati pa im skinuti “nogice” i još malo izdubiti šampinjon iznutra.

Iseckati praziluk ili crni luk pa ga na ulju i sa malo vode prodinstati.

Dok se luk dinsta iseckati slaninu pa kad je luk staklast dodati je.

Propržiti slaninu zajedno sa lukom pa dodati opran i iseckan spanać, narendane “nogice” i ono što ste izdubili od šampinjona, suvi začin i 2 – 3 kašike vode i sve zajedno dinstati još nekoliko minuta.

Gotovo je kada spanać više nije onako svež nego skuvan a šampinjoni mekani.

Ne bi trebalo da ima vode.

Poslagati šampinjone u tepsiju pa svaki napuniti masom koju ste dinstali i još malo preko toga.

Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče.

Posle 30 minuta umutiti kašiku brašna sa 150 – 200 ml vode i preliti preko svakog šampinjona po malo pa vratiti da se peče još nekih 30 minuta.

Ukoliko se preliv koji ste pravili previše stegne u rerni, dospite malo vode pa prodrmajte tepsiju. Sa tim možete preliti šampinjone pred posluženje uz umućenu pavlaku.

Najlepši su topli, možete preko tepsije staviti alu foliju pošto se ispeku da zadrže toplotu što duže.

Prijatno.

izvor:domacirecepti.net

Bugarski krompir – zaliveni, zapečeni krompir

Nešto novo u pogledu priloga, mada ja mislim kada bi se ovde možda dodao neki feta sir, šunka ili nešto slično njoj mogao bi da bude i fina večera uz šolju jogurta na primer. Ovaj put u verziji jela bez mesa ili priloga mesu. Ja sam ga poslužila uz dinstano pileće meso na luku i pečenu papriku u pavlaci. Pošto su oba jela dosta sočna ovakav prilog se uz njih baš slaže.

Sastojci:

700 – 800 gr krompira ( može i više samo što ćete morati dodati jedno više jaje i malo mleka )
3 cela jaja
100 ml mleka
1 kašika mekog brašna
100 gr bilo kojeg tvrdog sira ili po želji kačkavalj, gauda, čedar, mocarela
so i biber po ukusu ( objasniću kako sam ja stavljala )
malo ulja za podmazivanje posude


Priprema:

Krompir očistiti i staviti da se skuva. Kuvati taman toliko da bude kuvan, nikako raskuvan, bolje i da je malo tvrdji nego da vam se prekuva.

Ocediti vodu, pa sipati hladnu.

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.

Bugarski krompir - zaliveni, zapečeni krompir

Pouljiti posudu, najbolje keramičku ili vatrostalnu pa izrendati krompir. Pola mere krompira neka bude jedan red. Posoliti prstohvatom soli. Preko narendati ostatak krompira i ravnomerno rasporediti. Opet posoliti.

Ulupati jaja žicom sa pola kašičice soli na vrh kašičice bibera. Dodati brašno pa opet dobro umutiti.

Na kraju dodati mleko, izmešati, preliti svuda po krompiru. Nisam vam rekla da vam treba manja posuda za ovu količinu, nekih 25 x 18 ( 20 ) cm.

Kada prelijete malo kašikom utapkajte, nemojte stiskati kako se ne bi krompir gnječio, samo blago prevucite kašikom da sav bude u prelivu.

Preko narendajte sir i stavite u rernu.

Pečete sve dok ne porumeni koliko vama odgovara.

Ne brinite, ne može da izadje nepečen, samo može manje zapečen ili više, zavisi kako volite.

To je to.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

BRZI PIRINAČ SA GAMBORIMA

Brzi pirinač sa gamborima može da bude savršen izbor kada vam je potrebno da na tanjiru imate izbalansiran obrok i to za manje od 30 minuta. Uvek možete dodati još povrća ili neku drugu vrstu mesa, morskih plodova ili čak tofu sira. Uz malo začina i soja sosa, dobićete i onaj asian miris i ukus koji svi volimo.

Sastojci:
150 g Premia pirinča dugog zrna
½ glavice crnog luka
1 crvena paprika
1 manja tikvica
1 čen belog luka
1 komadić svežeg đumbira
1 pakovanje Premia smrznutih gambora
4-5 kašika soja sosa
1 kašičica gustina
1 kašičica tucane ljute paprike
1 kašika susama
1 kašičica susamovog ulja (opciono)
¼ kašičice Premia mlevenog muskatnog oraha
½ kašičice Premia mlevenog kumina
½ kašičice Premia mlevenog korijandera

Priprema:

Pirinač izmerite šoljom, pa u šerpu stavite zajedno sa duplo više vode. Pustite da provri na jakoj vatri, zatim smanjite na srednju jačinu i kuvajte dok zrno ne omekša, oko 10-15 minuta. Sklonite sa vatre i procedite.

pirinač
Za to vreme pripremite ostale sastojke. Luk, papriku, tikvicu, beli luk i đumbir isecite na tanke trakice. Zatim u voku ili tiganju sa nelepljivim dnom, zagrejte malo ulja pa kratko propržite luk, beli luk i đumbir, sve vreme mešajući. Dodajte papriku i tikvicu pa pržite na jakoj vatri nekoliko minuta, tek toliko da blago, blago omekša.

Sklonite povrće iz tiganja, dodajte još malo ulja pa gambore koje ste prethodno odledili i prosušili ubrusom propržite nekoliko minuta da porumene. Dodajte povrće i pirinač zajedno sa malo vode i sve dobro promešajte. U posudici pomešajte začine, soja sos, susamovo ulje, susam i gustin sa malo vode. Zatim, tu mešavinu dodajte pirinču. Mešajte i po potrebi dodajte malo vode da se sve sjedini. Sklonite sa vatre i poslužite.

Po potrebi dodajte soja sos. Možete koristiti i druge vrste povrća, samo je važno da ih isečete na tanko da bi se kratko pržile.

izvor:milinkuvar.com

FAŠIRANE ŠNICLE

Juče sam pitala mamu da li je nekada pravila faširane šnicle jer se stvarno ne sećam tog jela iz njene kuhinje. Rekla mi je da je nemoguće da sam zaboravila koliko ih je puta pravila. Na kraju se ispostavilo da su u našem okruženju faširane šnicle značile otprilike isto ovo što je na slici samo što nije bilo pohovano. A toga se sećam, naravno ☺ Slaba sam na sve što je panirano, prženo i pohovano, pa sam juče baš uživala u ovom ručku. Retko spremam takva jela a kada imam priliku onda je do kraja, ljudski iskoristim. Vegeta i slični bio začini se u mojoj kući kupuju eventualno jednom godišnje u nekom minijaturnom pakovanju i koriste se za ona jela koja su mi nezamisliva bez tog ukusa. Baš kao što su ove faširane šnicle ili krompir na ulju iz rerne… To jednostavno paše jedno sa drugim!

Crni luk možete da isečete sitno ili da ga iseckate u super secku da bude skroz sitan, to je možda bolja varijanta. Ja sam ga samo naseckala nožem i nije mi se dopalo što sam ga osećala u naletima kako gde zagrizem. Pržite na umerenoj temperaturi po 4-5 minuta sa svake strane i to je to! Javite mi utiske ☺

Sastojci:

500 g mešanog mlevenog mesa

1 manji crni luk

1 čen belog luka

1 kašičica vegete

1/2 kašičice soli

1/4 kašičice bibera

1 kašičica suvog peršuna

3 jaja

200 g prezli

200 g brašna

600 ml ili više ulja za prženje

Priprema:

Meso pomešajte sa crnim i belim lukom, začinima, jednim jajetom i jednom kašikom prezli. Sve dobro sjedinite da napravite ujednačenu smesu. Ostavite sa strane. Sada u tri tanjira rasporedite jaja, brašno i prezle. Jaja razmutite viljuškom. Uzimajte smesu od mesa kašikom i nauljenim dlanovima formirajte prvo lopticu a zatim prstima rastanjite na pljeskavicu. Uvaljajte u brašno, zatim u jaja a na kraju u prezle i odložite na čist poslužavnik ili tanjir. Tako ponovite sa preostalim sastojcima. Ulje zagrejte na srednjoj jačini, nemojte ga grejati na najjače jer će prezle brzo izgoreti i šnicle neće izgledati lepo. Ubacite šnicle i pržite 4-5 minuta pa okrenite i pecite još toliko. Služite uz limun i salatu.

izvor: milinkuvar.com

CEPKANO PILE

Možete da ne volite piletinu, to mi je sasvim okej. Ali ne možete da ne volite cepkano pile jer je to pile na jedan sasvim drugačiji način. Nije ni blizu svih onih pečenih bataka i suvog belog mesa koji su vam možda već dosadili jer više ne znate šta da im radite da postanu ukusniji.

Cepkano pile vam je jedno fino sočno pile. Za na lepu zemičku. Za uz lepu ljubičastu coleslaw salatu. Za na sto krcat najdražim ljudima. Za umackane prste i zvokot čaša. Za one dane kada želite samo i jedino taj momenat u kojem ste. To vam je ovo pilence. Savršeni gather trenutak.

Godinama unazad pripremam plećku na sličan način, ali vremenom mi je postala teška i tražila sam joj zamenu. Želela sam isti comfort food sa malo laganijim sastojcima i mesom koje je pitomijeg ukusa. Cepkano pile je upravo to i jako se radujem što najzad mogu da vam pokažem ovaj recept!

Sastojci
1,5 – 1,8 kg domaće Omega pile
150 ml Premia pasiranog paradajza
40 ml ulja
40 ml viskija
1 kašika soja sosa
1 i po kašičica soli
1 kašika Premia sudžuk ljute tucane paprike
1 kašičica Premia mlevenog bibera sa belim lukom
1 kašičica Premia kumina
1 kašičica Premia korijandera
2 kašike šećera
1 glavica ljubičastog luka
2 čena belog luka, opciono
½ ili 1 cela crvena paprika
3-4 listića lovora

100 ml neutralne pavlake za kuvanje

Dodatno:

Zemičke iz Maxi pekare
Coleslaw salata (recept)
Zelena salata

 

Priprema:

Rernu uključite na 200 stepeni. Ja uvek volim da kupim celo pile i da ga sama isečem. To uopšte nije teško i sve one delove koje možda ne iskoristim za jelo koje tog trenutka spremam, lepo popakujem u zamrzivač. Tako je bilo i ovog puta. Odvojila sam batake, karabatake, belo meso i krilca i njih iskoristila za cepkano pile a ostatak sam stavila u kesicu i sačuvala za supu ili čorbu. Na ovom LINKU možete da pogledate kako da isečete celo pile. Snimila sam ga odavno, biće vam sigurno od koristi.

U posudu za pečenje stavite sve sastojke za meso osim neutralne pavlake. Izmešajte i u posudu stavite meseo (skinula sam kožu sa svih komada mesa osim sa krilaca). Meso dobro uvaljajte u marinadu, poklopite i stavite u rernu. Pecite 30 minuta na 200 stepeni a zatim smanjite jačinu a150 stepeni i pecite još 2 sata.

Ispečeno meso izvadite iz posude u kojoj se peklo pa odvojite od kostiju i iscepkajte rukama ili sa dve viljuške tako da dobijete froncle. Ostavite sa strane. Preostalu marinadu iz posude preručite u činiju, dodajte malo vode i neutralnu pavlaku pa sve dobro izmiksajte štapnim mikserom. Prelijte sos preko mesa i dobro izmešajte. Po potrebi, možete dodati malo vode ako vam se učini da je previše suvo. Ovako pripremljeno meso možete čuvati u zatvorenoj kutiji u frižideru dan-dva, ako ga ne pojedete odmah.

 


Na zemičku stavite dobar sloj cepkanog mesa, pa malo zelene ili iceberg salate a zatim i coleslaw salatu koja se ovde odlično uklapa! Uživajte!

 izvor:milinkuvar.com

Piletina sa šampinjonima u paradajz sosu

Preukusno i brzo jelo od piletine, šampinjona i paradajz soka. Bez zaprške, jednostavno i zdravo jelo, koje se preporučuje i dijabetičarima.

Sastojci:

700 gr pilećeg belog mesa bez kože i kostiju ( ja sam iskostila 1, 5 pileće grudi )
2 glavice crnog luka
50 ml maslinovog ulja ( ukoliko nemate poslužiće i obično )
400 gr svežih šampinjona
500 ml paradajz soka
so i biber

Priprema:

Meso iseckati na krupnije kocke.

Zagrejati ulje pa dodati meso, posoliti i pobiberiti.

Ostaviti da se dinsta dok voda ne ispari i još nekoliko minuta, da se tek malo počne peći.

Ovolika količina mesa će ispustiti vodu pa to neće biti prženje nego prvo dinstanje pa onda lagalo pečenje.

Izvaditi meso i na preostalo ulje dodati iseckan na sitne kockice crni luk koji ste pripremili dok se meso dinstalo.

Dodati pola čaše vode, poklopiti, smanjiti vatru na srednje i tako poklopljeno dinstati desetak minuta.

Kada voda ispari još malo promešati na ulju luk da počne da žuti.

Zatim dodati meso i naliti paradajz.

Malo posoliti.

Dok sve to prokrčka iseći na krupnije šampinjone i dodati.

Poklopiti.

Ostaviti tako 5 minuta, promešati pa otklopiti.

Dok višak vode iz paradajza izvri i meso i šampinjoni su gotovi.

Poslužiti toplo.

Prijatno.
 

BRZE KRMENADLE U SOSU OD SENFA

Često pripremim krmenadle u sosu od senfa kada mi treba ručak na brzinu. Obožavam ukus senfa na zapečenoj korici mesa! A da mi je neko pre nekoliko godina pričao da ću to zavoleti i da ću relativno često pripremati, ne bih mu verovala. Tada mi nije bilo jasno zašto bi neko stavljao senf u bilo koje jelo, uopšte ga nisam volela u takvom obliku. Možda zato što smo tada mogli da kupimo samo jedan jedini domaći senf koji mi se ni danas ne dopada u jelima. Zato je dobro da koristite dižon senf koji ima izbalansiran ukus i koji će jelu dati poseban šmek.

Sastojci:
4 krmenadle bez kostiju

so i biber, po ukusu

3 kašike maslinovog ulja

2 kašike senfa

2 kašike brašna

sveži peršun

voda

Priprema:

Meso posolite i pobiberite pa na vrućem ulju ispržite sa obe strane da fino pormeni. Zatim, dodajte 100 ml vode i senf. Promešajte da se senf i voda sjedine a zatim nalijte još 200 ml vode i sačekajte da se delimično ukrčka, uz povremeno mešanje. Zatim, dodajte brašno i odmah dodajte nešto vode, pa kuvaajte da se sos ukrčka uz dodavanje vode po potrebi. U ovoj tački će se sos jako zgusnuti, zato dodajte vode dok ne dobijete gustinu koja vam odgovara i mešajte sve vreme da ne bi zagorelo. Gotovo meso začinte svežim peršunom i poslužite!

izvor:milinkuvar.com

Zapečene makarone sa mlevenim mesom

Odlično rešenje kada imate testeninu i mleveno meso. Jelo se može pripremati sa bilo kojom vrstom mesa, a u tom slučaju piletinu treba kraće dinstati sa manje vode. Takodje i testenina može biti po želji, količina sira..Držite se osnovnih mera testenine, mesa i sosa, a ostalo možete da kombinujete sami.

Sastojci:

500 gr mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
50 ml ulja
1 puna kašika crvene, mlevene paprike
1 kašika suvog začina
400 gr makarona ili bilo koje testenine


Sos:

100 ml ulja
2 pune kašike mekog brašna
300 ml mleka
400 ml vode
1 kašičica soli
1 kisela pavlaka ( 180 gr )
100 gr bilo kojeg tvrdog sira


Priprema:

Iseckati ili samleti crni luk pa mu dodati ulje, suvi začin i čašu vode.

DInstati dok ne omekani.

Zatim dodati mleveno meso i papriku, pa naliti vode da ogrezne.

Nastaviti donstanje dok ne ispai sva voda.

U drugu šerpu staviti ulje, dodati brašno i uz mešanje proprđiti brašno da požuti.

Naliti vodu i mleko i mešati dok se malo ne zgusne.

Biće kao jogurt i tada skinite sa vatre, pa ddoajte kiselu pavlaku.

Sve sjediniti.

Makarone stavite da se kuvaju.

U kipuću vodu ih istresite i kuvajte 5 minuta.

Još uvek će biti tvrde.

Uključite rernu na 200 stepeni.

Pomešati u jednoj velikoj posudi makarone, meso i sos.

Istresti u tepsiju pa staviti u rernu.

Sve je onako još vodenasto ali će u rerni višak vode ispariti i upiće ga testenina pa na kraju jelo neće biti suvo, nego fino sočno.

Pred kraj pospite rendanim sirom, isključite rernu i ostavite tepsiju unutra koliko još se sir istopi.

Servirajte toplo.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Meso sa mladim lukom i ljutim papričicama

Sastojci za 2 Osoba/e

3 kom. bibera
30 kom. ljute paprike
500 g svinjskog filea
200 g mladog luka
5 g soli
20 ml ulja

Započni pripremu
Meso izdinstatje na malo ulja i vode. Posolite, pobiberite. Kada meso bude skoro gotovo, dodajte iseckani mladi luk i iseckane ljute papričice. Servirajte i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

 

BATACI U CRNOM VINU

Iako ovaj recept nezasluženo dugo stoji u folderu za objavljivanje sa ponosom mogu da kažem da je to jedan od onih kojem bih mogla uvek da se vraćam. Način pripreme mi je super i uvek volim prvo da zapečem tu kožicu pa tek onda da nastavim sa kuvanjem – videćete u receptu na šta mislim ☺

Sastojci:

4-6 pilećih bataka sa koskom i kožom

2-3 kašike ulja

200 ml crnog vina

1 prstohvat soli

malo bibera

sveži đumbir, komad veličine oko 2-3 cm, sitno rendan

koren peršuna, komad veličine oko 2-3 cm, sitno rendan

2 kašike meda

1 velika kašika paradajiz pirea ili kečapa

Priprema:

Tiganj dobro zagrejati na srednje jakoj temperaturi pa uliti ulje. Batake staviti na zagrejano ulje i pržiti 6-7 minuta ne pomerajući ih kako bi se uhvatila tamna korica. Okrenuti batake pa ponovo pržiti 6-7 minuta. Ostale sastojke pomešati u činiji pa preliti preko zaprženih bataka. Smanjiti temperaturu i kuvati da tečnost ispari. Dodavati po malo vode 2 do 3 puta, svaki put sačekajte da voda potpuno uvri pa dodajte ponovo – sada bi bataci trebalo da budu potpuno kuvani. Ja sam ih služila sa glaziranim prokeljom a u nekom od sledećih postova pokazaću vam kako da ih sami spremite.

izvor:milinkuvar.com

 

ĆUFTE SA ZAČINSKIM BILJEM

So simple and delicious. To je sve što bih rekla, ako baš moram da budem tako kratka. Ali neću. Baš ću da vam ispričam da je ovo jelo jedno od onih. Posebnih. Kad nas dvoje sedimo na dvosedu i jedemo iz jednog tanjira. Za kraj se zasladimo prepženim listom žalfije iz brda putera. I ja mu donesem njegov omiljeni desert. I u miru smo.Treba vam samo malo mesa, nešto svežeg bilja i puter. I 15 minuta vremena. I čovek kojem ćete to nameniti. Brat, sestra, prijatelj, majka. Bilo ko zbog koga vam srce kuca jače. Volite! Volite i hrana će vam biti najukusnija.

Sastojci:

300 g mešanog mlevenog mesa

50 g putera

50 ml belog vina

2 čena belog luka

nekoliko grančica svežeg ruzmarina, timijana, žalfije i origana

soli i bibera po ukusu

Priprema:

Na tiganju otopite puter pa ubacite grančice začinskog bilja i dva čena razbijenog neoljuštenog belog luka.puter-i-zaciniPržite nekoliko minuta pa dodajte malene ćufte koje ste napravili od mesa, bez ikakvog začinjavanja, jaja i slično. Samo meso, po jedna kašika za ćuftu.

meso-za-cufte

Pržite 15-ak minuta uz povremeno okretanje mesa dok ćufte fino ne porumene. Nalijte pred kraj vina i pustite da ispari. Posolite i pobiberite prema ukusu. I servirajte. I poletite od sreće. Da, toliko je jednostavno i brzo. Moraćete da isprobate da biste se uverili. A kad isprobate, javite mi se da čujem to wooow 

izvor:milinkuvar.com

 

Milanske šnicle

U potrazi za nekim novim receptom za šnicle naišla sam na Milanske, pa hajde da probamo. Kombinacija paradajza i luka za sv eljubitelje istih. Na kraju se dobije i fini sos.

Sastojci:

800gr do 1 kg šnicli po izboru
jedan paradajz
200 ml paradajz soka
1 glavica crnog luka
so i biber, peršunov list, malo bosiljka
brašno za valjanje šnicli
ulje

Priprema:

Šnicle izlupati pa posoliti i pobiberiti.

Vatrostalnu činiju premazati uljem pa na dno poslagati red šnicli, bez valjanja u brašno.

Posuti seckanim lukom, malo bosiljka i peršunom.

Slagati drugi red šnicli koje uvaljate u brašno i pospete lukom. Isto ponoviti dokle god imate šnicli.

Na kraju preliti sve sa malo ulja, ne više od 100ml i paradajz sokom.

Doliti malo vode, koliko da sve bude u tečnosti.

Poslagati preko isečene kolutove paradajza.

Staviti u rernu, uključiti na 200 stepeni.

Pre stavljanja u rernu prekrijte posudu alu folijom ili poklopce

m, ukoliko imate.

Peći oko 2h. Posle 1,5h proveriti, prodrmati višljuskom šnicle, ukoliko su se zalepile jedna za drugu.

Možete i skinuti foliju ili poklopac kako bi se ogore malo zapeklo.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

DOMAĆA PASTA OD BUNDEVE SA PESTO SOSOM

Mnogo puta sam spremala domaću pastu. To je nešto čemu uvek dajem poseban značaj tokom pripreme a i tokom samog jela. Neopisivo me obraduje kada skuvanu pastu izvadim iz kipuće vode, kad je serviram na tanjir i kada je dobro pospem parmezanom. Na blogu je 30 recepata za razna jela sa testeninom. To bi trebalo da vam kaže koliko je često na meniju. Godinama unazad kada me za neki intervju pitaju šta je ono što pripremam kao svoju hranu utehe, uvek bi dala isti odgovor – pasta sa paradajzom. A posle toliko godina i dalje sam je željna, i to nekoliko puta mesečno.

Danas sam svoje vreme posvetila nečemu potpuno novom. Nisam do sada pripremala domaću testeninu sa bilo kakvim dodacima. Uvek su to bili samo brašno i domaća jaja. I to jeste dobitna kombinacija. Ali! Ali, danas mi se to uverenje malo poljuljalo jer sam umesto jaja koristila pasiranu bundevu. Dobila sam neopisivu ukusnu i baršunastu testeninu kakvu do sada nisam uspela da pripremim po standardnom receptu za domaću testeninu.

Moram da priznam da se ukus bundeve ne oseća preterano jako, iako mi to uopšte ne smeta. Kuvanje traje kratko kao i kod svake sveže testenine. Testo je glatko, ne lepi se i savršeno upija sos. Dole ću vam napisati i kakav sam sos napravila a on vam može biti rešenje za one dane kada u frižideru nemate ništa a jede vam se nešto strava.

sastojci:
250 g sveže bundeve (gramaža nakon čišćenja)

280 g brašna + za dodavanje po potrebi

1 kašičica soli + 2 kašičice za kuvanje testenine

Sos ↓

50 g putera ili 50 ml maslinovog ulja za posno jelo

2 kašike pesto sosa

2 čena belog luka

so po ukusu

parmezan po ukusu (izostavite ukoliko postite)

Priprema:

Bundevu očistite i isecite na kocke pa odmerite 250 g i stavite u vodu da se kuva. Kada omekša dobro procedite i ostavite da se prohladi a zatim viljuškom izgnječite da dobijete pire. Tomožete raditi i u blendeu ili štapnim mikserom, ali dovoljno je meko da viljuška može da završi posao. Na radnu površinu stavite brašno. Napravite rupu u sredini i dodajte so. Zatim, dodajte pire od bundeve.

Mešajte kašikom da se pire i brašno sjedine a zatim počnite da mesite rukama da dobijete čvrsto glatko testo, uz dodavanje brašna po potrebi. Ovo možete raditi i u multipraktiku ukoliko imate neki kvalitetniji. Smanjićete sebi krš u kuhinji i mnogo brže završiti. Ali, važno je da testo ipak prože kroz ruke kako bi osetili da li je tekstira dobra. Obavezno ga premesite nakon multipraktika.

 

Isecite testo na manje komade a zatim naa mašini za pastu počnite da tanjite testo. Moja mašina ima 9 stupnjeva debljine, počnite od najvećeg stupnja pa polako smanjujte debljinu dok ne rastanjite testo na željenu debljinu. Obavezno dobro pobrašnite testo s vremena na vreme.

Rastanjeno testo sada provucite kroz mašinu za taljatele. Ovo možete raditi i ručno tako što ćete rastanjeno testo dobro pobrašniti, blago urolati i seči na debljinu koja vam odgovara. Rastanjivanje, takođe – oklagija će draditi posao kako treba, bez brige. Na ovom linku možete da pogledate kako pripremam domaću testeninu od jaja, postupak je isti.

Dobro pobrašnite taljatele i rastresite ih po pobrašnjenom stolnjaku. Zagrejte šerpu sa dosta kipuće vode, dodajte 2 kašike soli i sačekajte da ponovo provri. Ubacite testeninu i kuvajte nekoliko minuta, proverite kroz 3 minuta da li je testo skuvano tako što ćete ga probati. U međuvremenu na tiganj stavite puter, beli luk i pesto sos pa sačekajte da počne da se prži. Kada je počelo da se prži mešajte i dodajte nekoliko kutlača vode iz šepre u kojoj se kuva testenina. Važno je da sos i kuvanje testenine radite istovremeno kako skuvana testenina ne bi bezveze čučala čekajući sos.

Dodajte skuvanu testeninu u tiganj sa sosom koji u tom trenutku treba da je voden. Mešajte sve vreme i po potrebi dodajte još vode u kojoj se kuvala testenina, dok ne dobijete savršeno kremaste taljatele. Posolite po potrebi. Servirajte i pospite sveže rendanim parmezanom. Poješće te najbolji tanjir paste ikada!

izvor: milinkuvar.com

 

HRSKAVA PILETINA SA MEDOM

Imam jednu tajnu da vam odam. Šta ću, moram. Food bloggeri vole i jedu sva ona najjednostavnija jela koja su sve naše mame spremale tokom odrastanja. Punjene paprike, pohovano meso, lovačke šnicle, musake, sarme, pileće čorbe, pasulje i pržene krompiriće. Ali, zamislite da objavljujemo samo te recepte. Završili bismo sa blogerskom karijerom u roku od nekoliko meseci.

Niko od nas ne beži od domaće kuhinje, svi to spremamo i volimo ali naš zadatak je da vam pokažemo i recepte na koje nismo navikli i na kojima nismo svi zajedno odrasli. Zato su nam feed-ovi krcati receptima koji treba da vam daju inspiraciju i volju da kuvate i uživate u spremanju.

Kada su mi stigli Grandpa’s honey proizvodi, bila sam presrećna! Toliko sam ponosna na te ljude iako ih ne poznajem! Imam osećaj da su mi bliski. Ne znam, možda je do toga što svoj med prave na Vlasini za koju sam emotivno vezana na mnogo nivoa.

 
Imam jednu prijateljicu. Nismo se videle godinama a provele smo dug period našeg odrastanja zajedno, verovatno i najznačajniji. Jedne godine me je povela tamo sa svojima, kao najbližeg člana porodice. Te njihove kuće, taj mir koji su njeni imali sve vreme boravka tamo, ta priroda, taj vazduh, mali porodični rituali, suvo meso, vrganji koji se suše na prozorima… Uvek ću osećati da sam deo te porodice iako više nismo bliski. Vlasina mi je u srcu, šta da vam kažem.

Zato su mi ovo dvoje careva nekako posebni. Videćete, kada uzmete prvu teglicu meda u ruke, pa shvatite koliko su truda uložili u dedin med. Taj deda je jedan veliki deda. Gotovo da sam sigurna sam u to!

 
Da se vratim na ono što sam želela da kažem. Kada mi je stigao med, mnogo sam razmišljala o tome kakav recept da napravim. Šta je to što želim da vam kažem tim receptom – da li da navučete najlepšu haljinu i pripremite neki fensi desert ili da ostanete u pidžami celog dana i pripremite jedno potpuno comfort jelo koje je sve ono čemu nas domaća kuhinja uči. Porodica za stolom oko jednog, najjednostavnijeg mogućeg jela.

Da, odlučila sam se za ovo drugo jer je za mene to suština trpezarijskog stola. Zajedno smo, imali na stolu kavijar ili samo pohovano meso. Tu smo porodica, tu čuvamo našu vrednost i svakim minutom je nadograđujemo. Da, baš sam to htela. Zato vam dajem recept za najhrskavije pohovano meso sa najmedenijim sosom koji možete poželeti.

Kada odete na Grandpa’s honey profil na Instagramu, osetićete baš tu toplinu. To ne može da se fejkuje. To je ono što su ovi ljudi stavili u teglicu.

 
Meso:
400 g belog mesa isečenog na šnicle
so i biber

2 jajeta
4 kašike mleka

150 g brašna
60 g prezli
1 kašičica soli
1/4 kašičice bibera
1/2 kašičice tucane paprike
1/2 kašičice suvog peršuna
1/2 kašičice suvog vlašca
1/2 kašičice slatke (dimljene ako je imate) paprike

100 ml ulja, za prženje

Medeni sos:

100 g meda
2 kašike dižon senfa
1 kašika majoneza
sok od polovine limuna
so i biber, po ukusu

Priprema:

Meso isecite na šnicle pa izlupajte čekićem i posolite. U jednoj posudi pomešajte jaja i mleko. Dobro razmutite da se jaje u potpunosti razbije. U drugoj posudi pomešajte brašno, prezle i začine. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj jačini. Ulja stavite da pokrije dno, nije potrebno više.

Ovo je jako važno – dobro zagrejte ali na srednjoj jačini. Meso će biti ovako lepe boje samo ako vatra nije prejaka. Pa budite strpljivi i ne pojačavajte temperaturu jer zaista nema potrebe. Završićete sa tvrdim i pregorelim mesom a to baš nije fer prema ovom receptu ?

Meso uvaljajte u brašno. Zatim uvaljajte u jaja pa ponovo u brašno. Ovo drugo valjanje u brašno vam daje hrskavost. Ako želite klasično pohovano meso, preskočite ovaj korak. Spustite meso pažljivo u vruće ulje i pržite 4-5 minuta, dok ne dobije lepu boju sa donje strane i kada promeni boju na površini.

Okrenite ga i pržite još 4-5 minuta da dobije hrskavost i sa druge strane. Izvadite meso na papirni ubrus i ostavite da se ocedi višak masnoće. Za to vreme pripremite sos tako što ćete u činiji pomešati sve sastojke i žicom mešati do kremaste teksture.

 

Gotovo meso obilno prelijte sosom i poslužite! Tu će da legne i jedna hladna šopska salata. Znate to već, šopska legne uz sva jela ovog tipa ?

izvor: milinkuvar.com

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.